Over dieren

Aleutian of Black Falcon (Falco peregrinus pealei)

Pin
Send
Share
Send


Russische naam. Black Hawk (Commander Islands).

gebied. Nestgedeelte Aleutiaanse (zwarte) valk zeer beperkt en gelegen op de eilanden van de Noordelijke Stille Oceaan ongeveer tussen 50-55 ° C. W.: Aleutian, Queen Charlotte and Commander (Bering en Mednom). Op de Kuril eilanden, valken alsof overgang tussen Siberische ("Calidus") en zwart (Yamasina, 1931). In niet-broedtijd valt het aan de kust van Noord-Amerika van British Columbia (r. Skin) en California naar Oregon, maakt vluchten naar Japan (Hakodate), naar Manchuria (?), In Primorye en Kamchatka, in Primorye, hoogstwaarschijnlijk individuele individuen er komen over in de winter.

Aard van het verblijf. De zwarte valk is zittend, sommige mensen zwerven rond.

leefgebied. De Aleutiaanse valk geeft de voorkeur aan rotsachtige zeekusten, vaak in de buurt van vogelmarkten.

sterkte. Over het algemeen is de Aleutiaanse valk klein in aantal, vanwege het kleine verspreidingsgebied, maar van binnen is het niet ongewoon. Er zijn 13 nesten op Queen Charlotte Island in de noordwestelijke hoek, op het Lonsar Island van dezelfde groep, een paar voor elke 20 vierkante meter. mijl, nest soms uit nest slechts 2 mijl (Green, 1916).

reproduktie. Datums zijn onduidelijk. Jonge valken met sporen van pluis en onderontwikkelde vliegwielen en stuurlieden werden op 30 juni vrij vroeg op Medny Island gevangen. Dit suggereert dat de koppeling in het eerste derde van mei plaatsvindt, het definitieve vertrek uit het nest kan worden toegeschreven aan half juli (de nestperiode op 35 tellen, en incubatie op 28 dagen, net als andere valken). Bijgevolg begint het paarseizoen eerder dan de toendra- en Yakut-races. De nesten van de Aleutiaanse valk zijn primitief, geplaatst op rotsen (soms gemakkelijk toegankelijk), en vaak tussen vogelkolonies - eider (Turner, 1886), skua's en Bering-aalscholvers, en het nest van aalscholvers kan 1,2 m van de valk zijn. Er zijn 4 eieren in de koppeling, en dit lijkt op de noordelijke ondersoort. Maten (34) van eieren zijn gemiddeld 53, Zx41.4, limiet 58x43, 48.5x41, 52.9x39 mm (Green, 1916). Herhaalde koppelingen werden opgemerkt: in dit geval, als de koppelingen van de vogels werden weggehaald voordat de incubatie begon, zou de tweede koppeling binnen 10 dagen plaatsvinden, als de incubatie begon, dan pas na 3 weken. Alleenstaande jongen van de reeds gebroken broedsels werden waargenomen in augustus (Commander Islands, Johansen, 1934).

eten. De Aleutiaanse valk voedt zich bijna uitsluitend met zeevogels, waarbij de valk vrij ver van de kust vliegt (er zijn bijvoorbeeld waarnemingen van een zwarte valk die een zandbak vangt Calidris minutilla 50 mijl offshore) en eet ter plekke. Er is een aanval van deze valk op witte patrijzen, een fuut, een zeemeeuw, eenden, waaronder pijlstaart en blauwvis, verschillende steltlopers, maar voornamelijk op bijlen - een bijl Lunda cirrhata, cairo, lurik - de oude man Synlthliboramphus antiquus, rode saffraan Brachyramphus marmoratus In Noord-Amerika wordt het voedsel van deze valk voornamelijk vermeld als schoonmakers. Synthliboramphus antiquus, Ptychoramphus aleuticus, Cerorhinca monocerata, Brachyramphus marmoratus, ook steltlopers, minder vaak patrijzen (Bond, 1946). Op sommige plaatsen voeden valken zich bijna uitsluitend met oude mensen die in kolonies nestelen (noordwestelijke deel van Queen Charlotte Island). In Primorye werd een paard gevonden in de buik van een gevangen Aleutiaanse valk, een valkaanval op een beer werd waargenomen. Langs de oevers van de Commander Islands en Kamchatka in de herfst voeden valken zich met kleine schoonmakers, zoals oude mensen, evenals eenden en domme meisjes.

beschrijving. Afmetingen en structuur. De Aleutiaanse valk is de grootste van de valken: de vleugel van mannetjes (5) 318-322, vrouwtjes (7) 365-387 mm, een gemiddelde van 326 en 376,85 mm. De staart is relatief langer dan die van andere rassen: de verhouding van de lengte van de middelvinger tot de lengte van de staart is 0.320-0.263, een gemiddelde van 0.287, terwijl de toendra en Centraal-Russische valken 0.345-0.290 hebben, een gemiddelde van 0.318 (Stegman, 1929). Gewicht van een jonge vrouw (1) 1179 g.

kleur. De Aleutiaanse valk is de donkerste ondersoort van de valk van onze fauna. In de eerste (nest) outfit is de bovenkant bijna uniform donkerbruin, er zijn geen lichte randen van veren of ze zijn enigszins merkbaar, de onderkant is ook bruin met een witte kin en keel en witachtige randen van veren, witachtige dwarse vlekken aan de zijkanten. In de laatste outfit zien ze eruit als Yakut-valken van boven, met een zwartachtige kop en interscapulair gebied, vanaf de onderkant zijn ze witachtig, zonder een roodachtige tint, met een zeer ruw en dik donker patroon, longitudinaal op de struma en borst, dwars op de zijkanten, benen en onder de staart. Mannetjes zijn iets helderder dan vrouwtjes.

Bron: Vogels van de Sovjetunie, t.1. - M.: Uilen. wetenschap. 1951.

Vogel beschrijving

Slechtvalk is een grote valk met een lichaamslengte van 34 tot 50 cm, spanwijdte van 80 tot 120 cm. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes: hun gewicht is van 910 tot 1500 g, en mannetjes zijn meestal een derde minder, hun gewicht is van 440 tot 750 g. De kleur van het verenkleed is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

De vogel onderscheidt zich door een sterke lichaamsbouw met een brede borst, sterke vingers met scherp gebogen klauwen en een korte, sikkelvormige bek. Het verenkleed van volwassen vogels op de rug, vleugels en nadhvid is aspid grijs, met donkere dwarsstrepen. Aan de uiteinden van de vleugels zijn zwart geverfd. De buik is licht: van grijsachtig wit, roze tot roodachtig of buffy tonen, met bruine of zwarte dunne dwarse strepen. De borst is versierd met druppelvormige strepen. De staart is lang en smal, afgerond aan het einde. De onderkant van de staart is zwart met een witte rand. De kop is zwart aan de bovenkant, zwarte "snor" strekt zich uit vanuit de hoek van de bek naar de keel, de keel is licht, wit of roodachtig. De ogen zijn groot, donkerbruin, met een gele perioculaire ring. Gele was, zwarte snavel en poten. Aan het einde van de bek zitten tanden die de rug van het slachtoffer bijten.

Jonge individuen zijn daarentegen bevederd. Ze hebben een bruine rug met buffy randen van dekens, een lichte buik met longitudinale strepen. De was is blauwachtig grijs van kleur, de poten zijn geel.

Slechtvalk-functies

Slechtvalk prooien op vogels van middelgrote en kleine afmetingen: mussen, merels, spreeuwen, duiven, eenden. Kortom, die vogelsoorten die veel voorkomen in zijn habitat. Naast vogels omvat het slechtvalkdieet kleine zoogdieren, bijvoorbeeld vleermuizen, eekhoorns en hazen, evenals amfibieën en insecten. Siberische ondersoorten slechtvalken eten lemmings, grondeekhoorns, woelmuizen.

Slechtvalken jagen 's morgens en' s avonds, vaak in paren. Ze vangen prooien meteen. Een slechtvalk kan lange tijd in een hinderlaag worden gelokt, op een hoge richel zitten of laag boven de grond vliegen om het slachtoffer bang te maken. Nadat hij een prooi in de lucht heeft opgemerkt, wordt de vogel onmiddellijk hoogte, vouwt zijn vleugels en duikt scherp verticaal naar beneden. Tijdens een dergelijke vlucht bereikt de snelheid van de slechtvalk 322 km / u, of 90 m / s, dus deze vogel heeft de titel van het snelste levende organisme ter wereld verdiend. De slag naar het slachtoffer is van zo'n kracht dat het hoofd wegvliegt of het lichaam over de hele lengte uit elkaar wordt gescheurd. Als de slagkracht het slachtoffer niet doodt, dan breekt de valk zijn nek met zijn bek. Met voedsel stijgt de slechtvalk naar een hoogte, waar hij het opeet.

Vogel verspreid

Slechtvalk is een kosmopolitische vogel, wijdverbreid op alle continenten (behalve Antarctica), en op de eilanden. Slechtvalk is niet pretentieus voor leefomgevingen en beheerst gemakkelijk zowel de Arctische toendra als de hete tropen. Over het algemeen is de vogel bijna overal te vinden, behalve de pool- en berggebieden, steppen, woestijnen en tropische regenwouden. In de bergen leven slechtvalken op een hoogte tot 4000 m boven zeeniveau.

Voor het leven geven slechtvalken de voorkeur aan gebieden die niet toegankelijk zijn voor mensen met een brede horizon en de nabijheid van water, bijvoorbeeld rotsachtige oevers van reservoirs, valleien van bergrivieren. Slechtvalken leven af ​​en toe in nederzettingen.

Het grootste deel van de bevolking heeft een zittende levensstijl of trekt niet ver voor de winter. Alleen vogels die in het arctische en subarctische klimaat leven, maken verre migraties.

Ondersoorten Falco peregrinus calidus Latham

Bekend als de toendra, of witkopvalk, die leeft in de Euraziatische toendra en op de eilanden van de Noordelijke IJszee. Migrerende ondersoorten, vliegt in de winter naar de oostkust van de Middellandse Zee, de Zwarte en de Kaspische Zee, naar Centraal-Azië. Het is over het algemeen lichter geverfd, vooral in het hoofdgebied, er zijn geen rode tinten in het verenkleed. De massa van mannen is 588-740 g, vrouwen 925-1333 g.

Ondersoorten Falco peregrinus brookei Sharpe

Ook bekend als de Maltese valk. Gedistribueerd in de Middellandse Zee, op het Iberisch schiereiland, in Noordwest-Afrika, Klein-Azië, de Kaukasus en de zuidelijke kust van de Krim. Sedentaire vogel. De maten zijn klein, de buik met een rode tint. Het gewicht van mannen is maximaal 445 g, vrouwtjes zijn maximaal 920 g.

Ondersoorten Falco peregrinus madens Ripley & Watson

Leeft op de Kaapverdische eilanden en verschilt van andere slechtvalken in de aanwezigheid van seksueel dimorfisme in kleur: mannetjes hebben roodachtige strepen op het hoofd, nek, oren en rug, en op de buik zijn ze roze-bruin, vrouwtjes zijn uniform bruin. De ondersoort staat op het punt van uitsterven.

Ondersoorten Falco peregrinus anatum Bonaparte

Het wordt alleen in Noord-Amerika gevonden. Sedentaire en zeldzame soorten. Het is klein van formaat, de massa van mannen is 500-570 g, vrouwen - tot 960 g. Volwassen individuen zijn licht en minder bont op de buik, en jonge individuen zijn donker en met een uitgesproken banding.

Ondersoorten Falco peregrinus pealei Ridgway

Bekend als de Aleutiaan, of Black Falcon, woont aan de Pacifische kust van Noord-Amerika. Minder gebruikelijk in Kamchatka en de Kuril-eilanden. Migreert niet. De grootste ondersoort met uitgesproken strepen op de buik. De bek is breed. Jonge mensen hebben een helder bovenste deel van het hoofd.

Ondersoort Falco peregrinus tundrius Wit

Het leefgebied is de Arctische toendra van Noord-Amerika en Groenland. Een migrerende ondersoort die in de winter naar Midden- en Zuid-Amerika migreert. Een kleine en heldere vogel met een zuiver wit voorhoofd en oren, en een donker bovenste deel van het hoofd en een "snor". Jonge mensen zijn bruin.

Slechtvalk fokken

Slechtvalk bereikt de puberteit op de leeftijd van 1 jaar, maar begint op de leeftijd van twee of drie jaar te reproduceren. Slechtvalk zijn monogame vogels, behouden hun paren voor vele jaren. Slechtvalken zijn ook gehecht aan nestgebied.

Het paarseizoen begint in slechtvalken in april-juni, later - in noordelijke populaties. Het mannetje arriveert eerst op de nestplaats en begint het vrouwtje te roepen, luchtpirouettes uit te voeren: wervelingen, duiken, salto's. Als het vrouwtje in de buurt zit, wordt er een paar gevormd. In dit geval zitten slechtvalken lange tijd naast elkaar, kijken elkaar aan, schone veren. Het mannetje voedt het vrouwtje vaak.

In de broedperiode zijn slechtvalken erg agressief tegenover buitenstaanders, of het nu vogels, dieren of mensen zijn. De naburige nesten bevinden zich op een afstand van 2 tot 6 km.

Slechtvalknesten worden gebouwd in de buurt van een reservoir, of bezetten oude nesten van andere roofvogels. Een gat wordt in de grond uitgegraven terwijl een nest of een platform wordt vrijgemaakt. Zwerfvuil ontbreekt. Rond het slechtvalk nest nestelen zich altijd een groot aantal botresten op van prooi en sporen van strooisel kuikens.

Het leggen van eieren vindt eind april of begin mei plaats. Het vrouwtje legt elke 48 uur drie eieren. De eieren zijn helder, bruin of rood met donkere roodbruine vlekken. De incubatietijd duurt 33 tot 35 dagen, en beide partners nemen eraan deel, hoewel het vrouwtje meestal in het nest doorbrengt.

Pasgeboren kuikens zijn bedekt met grijze en witte pluisjes, ze hebben grote poten en ze zijn hulpeloos. Het vrouwtje voedt en verwarmt de nakomelingen, en het mannetje is bezig met het verkrijgen van voedsel voor het gezin. Op de vleugel worden kuikens tussen de 35 en 45 dagen oud, maar gedurende enkele weken blijven ze afhankelijk van hun ouders totdat ze leren hoe ze zelfstandig hun eigen voedsel kunnen krijgen. Jonge slechtvalken verlaten het nest rond eind juni.

Slechtvalk stem

Slechtvalk zijn behoorlijk stille vogels. Hun stem - een luide, scherpe, schokkerige roep van "kyak-kyak" of "keeek-keeek" - is te horen tijdens het paarseizoen, wanneer vogels het gebruiken om te communiceren en de aandacht van vrouwen te trekken. Met angst publiceert de slechtvalk een ruwe, snelle “kra-kra. Tijdens de balts maken de vogels luide AI-chipgeluiden.

Interessante feiten over de vogel

  • Slechtvalk is de snelste vogel ter wereld. Tijdens een duikvlucht ontwikkelt het een snelheid van ongeveer 322 km / u of 90 m / s
  • In 1530 droeg keizer Karel V het eiland Malta over aan de Ridderlijke Orde van de Ziekenhuizen (Orde van Malta) en beval de ridders hem elk jaar een slechtvalk te sturen. Dit verhaal wordt beschreven in de roman van de Engelse schrijver Dashil Hammett "The Maltese Falcon" (1930). En in de Verenigde Staten werd in 1941 een film over dit boek gemaakt. Een ondersoort van slechtvalken wordt "Maltees" genoemd.
  • Slechtvalk werd altijd beschouwd als een zeldzame vogel. Door het gebruik van DDT en andere pesticiden is de bevolking begonnen af ​​te nemen, maar herstelt zich langzaam sinds de jaren zeventig. Slechtvalk is opgenomen in het Rode Boek van Rusland en de verkoop van deze vogels is over de hele wereld verboden.

Pin
Send
Share
Send