Over dieren

Nosed Cockatoo (Cacatua tenuirostris, Kakatoe tenuirostris)

Pin
Send
Share
Send


Nosed Cockatoo (Cacatua tenuirostris, syn. Kakatoe tenuirostris) - Een vogel van de kaketoe-familie.

Lichaamslengte 40 cm, staart 12 cm, spanwijdte ongeveer 80-90 cm, gewicht 500-600 g.

De kop is groot, afgerond, met een zeer korte brede kuif. De hoofdkleur van het verenkleed is wit. Op de keel en struma zijn roodroze veren. De onderkant van de vleugels en staartveren met een gele tint. Perioculaire ring zonder veren, grijsachtig blauw. Op het voorhoofd is er een dwarse strook rood, het ooggebied en de frenum van dezelfde kleur. De iris is donkerbruin. Bek en poten zijn grijs. In tegenstelling tot andere kaketoes overschrijdt de lengte van zijn bek zijn hoogte.

Seksuele verschillen: seksueel demorfisme wordt zwak uitgedrukt, de kleur van mannen en vrouwen is hetzelfde. Het mannetje heeft een langere snavel; het is iets groter dan het vrouwtje.

Jonge vogels zijn kleiner dan volwassenen.

Habitat: Zuidoost-Australië.

Het wordt bewoond door bossen, struikgewas van malga, weiden, uiterwaardenbossen, gecultiveerd landschap, steden, tuinen, parken, altijd aan het water. Buiten het broedseizoen houden ze in grote groepen (100-2000 individuen). Overnacht in de buurt van water. Vroeg in de ochtend vliegen ze naar een drinkplaats. In het warme seizoen rusten ze in de kronen van bomen.

Ze voeden zich met zaden, fruit, noten, wortels, granen, knoppen, bloemen, bollen, bessen, insecten en hun larven. Ze vliegen in grote zwermen om te voeden. Ze voeden zich voornamelijk op de grond en gebruiken hun bek als ploeg.

Tijdens het voeren in open gebieden spelen 1-2 vogels de rol van bewakers die, wanneer in gevaar, de lucht in vliegen met een luide krijs. Veroorzakende gewassen (zonnebloem, rijst, gierst, tarwe).

Het broedseizoen vindt meestal plaats tussen juli en november. Nest in holten van eucalyptusbomen die dichtbij water groeien. De bodem is bekleed met houtstof. Hetzelfde nest is al enkele jaren gebruikt. Bij gebrek aan geschikte bomen graven ze gaten in zachte modder. Verschillende paren kunnen op dezelfde boom nestelen. In koppeling zijn er 2-4 witte eieren. Beide ouders broeden 25-29 dagen eieren uit. Kuikens fladderen op de leeftijd van 55-57 dagen.

Het heeft een goed vermogen om te "praten". Kan woorden en hele zinnen imiteren.

Levensverwachting van meer dan 70 jaar.

Bewakingsstatus: Minst bezorgd.

Minst bedreigde diersoort (minst betrokken, LC) - de staat van instandhouding die de Internationale Unie voor Natuurbehoud toekent aan biologische soorten of taxa die niet tot een andere categorie behoren en derhalve hun bestaan ‚Äč‚Äčniet in gevaar brengen.

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk: dieren
Type: Chordates
Klasse: vogels
Bestelling: papegaaien
Familie: Kaketoe
Subfamilie: White Cockatoo
Geslacht: Kaketoe
Soort: Neuskaketoe

Verschijning

Lichaamslengte 40 cm, staart 12 cm, gewicht 500 - 600 g. Het hoofd is groot, afgerond, met een zeer kort breed toefje. De kleur van het verenkleed is wit. Er zijn rode vlekken op de keel en struma. Het wazige gebied rond de ogen is grijsachtig blauw. Op het voorhoofd is er een dwarse strook rood, het ooggebied en de frenum van dezelfde kleur. De iris is donkerbruin. Bek en poten zijn grijs. In tegenstelling tot andere kaketoes overschrijdt de lengte van zijn bek zijn hoogte. Mannen en vrouwen zijn hetzelfde gekleurd. Het mannetje heeft een langere snavel; het is iets groter dan het vrouwtje. Jonge vogels zijn kleiner dan volwassenen.

Levensstijl

Het wordt bewoond door bossen, struikgewas van malga, weiden, uiterwaardenbossen, gecultiveerd landschap, steden, tuinen, parken, altijd aan het water. Buiten het broedseizoen houden ze in grote groepen (100-2000 individuen). Overnacht in de buurt van water. Vroeg in de ochtend vliegen ze naar een drinkplaats. In het warme seizoen rusten ze in de kronen van bomen. Ze voeden zich met zaden, fruit, noten, wortels, granen, knoppen, bloemen, bollen, bessen, insecten en hun larven. Ze vliegen in grote zwermen om te voeden. Ze voeden zich voornamelijk op de grond en gebruiken hun bek als ploeg. Tijdens het voeren in open gebieden spelen 1-2 vogels de rol van bewakers die, wanneer in gevaar, de lucht in vliegen met een luide krijs. Veroorzakende gewassen (zonnebloem, rijst, gierst, tarwe).

Reproduktie

Nest in holten van eucalyptusbomen die dichtbij water groeien. De bodem is bekleed met houtstof. Hetzelfde nest is al enkele jaren gebruikt. Bij gebrek aan geschikte bomen graven ze gaten in zachte modder. Verschillende paren kunnen op dezelfde boom nestelen. In koppeling zijn er 2-4 witte eieren. Beide ouders broeden 25-29 dagen eieren uit. Kuikens fladderen op de leeftijd van 55-57 dagen.

Pin
Send
Share
Send