Over dieren

Fazantvogel

Pin
Send
Share
Send


Welkom op pagina 404! U bent hier omdat u het adres hebt ingevoerd van een pagina die niet meer bestaat of naar een ander adres is verplaatst.

De door u opgevraagde pagina is mogelijk verplaatst of verwijderd. Het is ook mogelijk dat u een kleine typefout hebt gemaakt bij het invoeren van het adres - dit gebeurt zelfs bij ons, dus controleer het nogmaals zorgvuldig.

Gebruik het navigatie- of zoekformulier om de informatie te vinden waarin u geïnteresseerd bent. Als u vragen hebt, schrijf dan naar de beheerder.

Fazant / Phasianus colchicus Linnaeus, 1758

Home / - Volgende weergave Volume 2 / Fazant / Phasianus colchicus Linnaeus, 1758

Type naam:fazant
Latijnse naam:Phasianus colchicus Linnaeus, 1758
Engelse naam:fazant
order:Kip (Galliformes)
familie:Fazant (Phasianidae)
Rod:Fazant (Phasianus Linnaeus, 1758)
status:Zittend zittend uiterlijk.

Beschrijving en functies

Kaukasisch fazant volgens de classificatie in het kippenpeloton. Het is groter dan zijn familieleden in grootte. De lichaamslengte is 90 cm, gewicht 1,7 - 2,0 kg. Vrouwtjes zijn niet zo groot als mannen.

Lange staarten met een puntige vorm. De vleugels zijn afgerond. Mannetjes zijn gewapend met sporen, ze hebben altijd een helder verenkleed. De gebieden rond de ogen, de wangen zijn leerachtig. Wanneer het tijd is om te presenteren, worden deze plaatsen rood.

De kleur van de mannetjes bevat verzadigde kleuren, de tekening alsof deze door een schilder is gemaakt. Fazant op de foto als een magische vuurvogel. De hoofdtoon van het verenkleed is geelachtig rood. De kop is blauwgroen. Veren met een groene rand versieren een nek van een nek.

Hieronder is een blauw-violet patroon. Verderop lijkt het op een geschubd patroon. Nek, borst met een metaalachtige tint. De buik is vaak bruin. Poten, grijs-gelige snavel. De kleur van mannen is variabel van de habitat. Ondersoorten variëren in schaduwkenmerken.

De outfit van vrouwtjes is veel bescheidener - de natuur beschermde hen tegen de aandacht van roofdieren, zodat er meer kansen waren om nakomelingen te dragen. Een kleurrijk patroon op een saaie bruine achtergrond maskeert vogels perfect tegen een achtergrond van vegetatie. Bek, benen van vrouwtjes zijn grijs. Mooie vogels worden gekweekt in speciale fazantentuinen en dochterbedrijven. Ongeveer 50 landen verwierven gevederde roofdieren voor aanpassing op hun grondgebied.

De belangrijkste verschillen in geografische vormen komen tot uiting in grootte, kleur. Alle rassen van elegante vogels zijn conventioneel onderverdeeld in 2 categorieën:

  • gewone (Kaukasische) fazanten - bevat 32 ondersoorten die geschikt zijn voor thuisveredeling,
  • groen (Japans) - bevat 5 ondersoorten van zeer decoratieve vogels, populair in dierentuinen.

Mestrassen zijn vrij decoratief.

Fazant. In uiterlijk, meer dan anderen, ziet de ondersoort eruit als een kip. Het belangrijkste verschil tussen de soort is een lange staart. De massa van een persoon is 1,7 kg. De kleur is rijk aan diversiteit, inclusief groene, bruine, gele, koperen, paarse veren. Het leeft in de buurt van het water in kuststruiken. Je kunt de gewone fazant ontmoeten naast de rijst, maïsvelden, waar de vogel een overvloed aan voer vindt.

Jagen Fazant. De variëteit wordt verkregen als gevolg van hybridisatie van verschillende ondersoorten. De kleur van het verenkleed is divers. Gewicht gemiddeld 1,5 kg, afhankelijk van de detentieomstandigheden. In de natuurlijke omgeving leeft deze fazant niet. Een van de fokdoelen is sportjacht.

Roemeense fazant. Het heeft een blauwgroen verenkleed door het hele lichaam. Er is geen rand aan de keel. Op het hoofd zit een plukje kleine veertjes. Hybride geteeld in industriële omstandigheden. Is populair geworden in de thuisfokkerij.

Transkaukasische fazant. Roodachtig gouden verenkleed met een complex patroon van een patroon bestaande uit vlekken en geschubde strepen. Groene kop, bruine buik. Gemeste individuen bereiken een gewicht van 3 kg. De juiste voedingsomstandigheden en voeding beïnvloeden de fokproductiviteit. De vogels zelf zorgen voor de jongen.

Soorten gewone fazanten komen veel voor in het wild. Decoratief vertegenwoordigers woonden oorspronkelijk in Aziatische landen, velen werden geëxporteerd voor fokdoeleinden, tentoonstellingsdoeleinden.

King fazant. Bergbewoners in het noordoosten van China. Gevonden in kloven, valleien van loof- en naaldbossen. Veren van een afstand lijken op vissenschubben, omdat ze worden begrensd door een zwartbruine rand. Op een zwarte kop een weelderige sneeuwwitte hoed, een zwarte rand siert de nek. De buik en borst zijn bruin. Bij vrouwen is de outfit bescheidener - een bruinbruine outfit met een scheutje zwart.

Diamond Pheasants (Amherst). Exotische vogels worden beschouwd als een van de mooiste. Goed vatbaar voor fokken, omgaat met vorst, verzorging is niet moeilijk. Een prachtige combinatie van felle kleuren, een witte kap maken het ras herkenbaar. De eigenaardigheid van diamantfazanten manifesteert zich in de opvoeding van de kuikens door beide ouders.

Gouden fazant. Onder natuurlijke omstandigheden leeft de vogel alleen in China. De grootte van de fazant is de kleinste van andere verwante soorten. Ze rennen snel, ze weten niet hoe ze moeten vliegen. Mannelijke fazant versierd met een geel-rode plukje. Op het hoofd, nek, oranje verenkleed. Vrouwtjes van grijsbruine gevlekte kleur met stippen, strepen. De ogen en bek hebben oranje vlekken.

Zilverfazant. Semi-wilde variëteit. Gefokt voor decoratieve doeleinden. Vogel van een speciale kleur - zwart en wit verenkleed met een rood ornament op zijn hoofd. De mannetjes hebben een kuif op het hoofd. Vrouwelijke fazant bruinachtig, met een olijftint in verenkleed. Reproductie leent zich slecht. In de economie wordt de ondersoort gewaardeerd voor de vernietiging van ongedierte, sterke immuniteit. Kan agressief zijn tegenover andere vogels.

Eared Fazant. Seksueel dimorfisme van de orenvertegenwoordigers wordt niet uitgedrukt. De speciale structuur van het langwerpige lichaam, het stevige gewicht, de effen kleur, het verenkleed strekt zich uit tot voorbij het hoofd, borstelachtige staart, rood leerachtig gebied rond de ogen zijn inherent aan de inwoners van Noordoost-India, China, Tibet. Er zijn witte, blauwe, bruine soorten fazanten met oren. Sneeuwwitje is het populairst.

Groene (Japanse) fazant. Endemisch voor de eilanden Kyushu, Honshu, Shikoku. De nationale vogel van Japan, weerspiegeld op bankbiljetten, culturele monumenten. De grootte van de groene fazant is veel kleiner dan normaal, de massa is slechts 1,2 kg. Smaragd veren bedekken de borst, achterkant van de vogel, paars - de nek. Fazanten leven op heuvelachtig terrein in hoge grassen. Vaak voeden met theeplantages, tuinen, landbouwvelden.

Lifestyle & Habitat

Fazant verspreidde zich wijd als gevolg van actieve introductie van de vogel, succesvolle aanpassing. Hervestiging heeft betrekking op gebieden van het Iberisch schiereiland tot Japan. In de Kaukasus, Turkije, China, Vietnam, het Primorsky-gebied, Europa, Noord-Amerika, de acclimatisatie van vogels, zijn domesticatie gemeengoed geworden.

De vogel vestigt zich in gebieden die snel begroeid zijn met vegetatie - bossen, kreupelhout, grasweiden, bermen van ingezaaide velden. Stekelige struiken zijn bijzonder aantrekkelijk - waaronder vogels zich beschermd voelen. Tugai-struikgewas, rietkusten zijn favoriete habitats van heldere vogels.

In geval van gevaar, vliegen ze niet naar de toppen van bomen, zoals andere vogels, eerder tegen onbegaanbaar struikgewas. Een groot beest klimt niet in doornige struiken. Een voorwaarde voor de nederzetting is de nabijheid van het reservoir, dus vogels kunnen vaak worden gevonden in de buurt van meren, moerassige gebieden, in riviervalleien. Fazanten zijn bestand tegen vorst en verdragen gemakkelijk winters als de sneeuwbedekking niet groter is dan 18-20 cm. In bergachtige gebieden wordt vogelafzetting waargenomen op een hoogte van 2500 m boven zeeniveau.

De eigenaar van een helder verenkleed moet zich voortdurend verschuilen in het struikgewas van struikgewas, om niet de prooi van roofdieren te zijn. Sommige soorten verbergen zich in de bomen, rusten tussen het gebladerte. Klim hoger wanneer ze bij koud weer geen eten op de grond vinden. Op de takken voeden ze zich met geconserveerde vruchten.

Fazanten gedragen zich voorzichtig als ze naar de grond afdalen. Ze doen dit snel, in een worp, veranderen snel de hoek van beweging, verbergen zich in het struikgewas. In vergelijking met andere kippenvertegenwoordigers hebben fazanten een recordsnelheid. Om te versnellen strekt de vogel instinctief zijn hoofd uit, steekt zijn staart op.

De fazant heeft veel natuurlijke vijanden. Onder zoogdieren worden vogels gejaagd door vossen, lynxen, poema's, wilde honden. Gevederde roofdieren, zoals oehoe, haviken, zijn ook natuurlijke vijanden van fazanten. In het eerste levensjaar wordt tot 80% van de mensen voedsel voor andere bosbewoners.

Bijzonder gevaar komt van de mens. De fazant is al lang een object van commerciële en sportjacht. Speciaal getrainde honden helpen die het spel op de takken van bomen rijden, en bij het opstijgen schieten jagers vogels. De bevolking wordt aanzienlijk beïnvloed door het klimaat. Een natuurlijke achteruitgang van vogels is onvermijdelijk in zeer besneeuwde en ijzige winters.

Fazantenpopulaties herstellen actief. Een belangrijke rol wordt gespeeld door het thuis fokken van vogels, houden in kinderdagverblijven, in beschermde gebieden. Over het algemeen baart de bevolking geen zorgen.

Fazanten zijn zwermen vogels die buiten het broedseizoen in grote groepen van hetzelfde geslacht worden gehouden. Actieve tijd voor het zoeken naar voedsel is 's morgens en' s avonds. Vogels zijn stil, een stem is alleen tijdens de vlucht te horen. Het is een scherp, schokkerig geluid dat van ver wordt gehoord. Speciale signalen van vogels uitzenden tijdens het paren.

gewoon fazant, trekvogel of niet, gekenmerkt door regio van verblijf. Een zittende levensstijl is inherent aan de meeste inwoners van de regio's met een overvloed aan voedsel. Migratietijd voor kleine afstanden vindt plaats na het verwijderen van de kuikens. Dan, op zoek naar voer, kunnen vogels worden gevonden op plaatsen die voor hen ongebruikelijk zijn.

Fazant familie vogel alleseter. Plantenvoeding overheerst in het dieet, maar de dierlijke component is ook inbegrepen: wormen, spinnen, knaagdieren, slakken, weekdieren. Pasgeboren fazantkuikens tot een maand oud ontvangen alleen dierlijk voedsel van hun ouders.

Meer dan honderd planten zijn aantrekkelijk voor fazanten. Zaden, bessen, jonge scheuten, fruit worden voedsel. Vogels voeden zich door de grond met hun klauwen te scheuren. Spring, laag opstijgen om fruit te verzamelen in hoge struiken en bomen. In huishoudens zijn fazanten bescheiden in voeding.

Het beste voedsel wordt beschouwd als voedselverspilling (zonder tekenen van bederf), groen (weegbree, paardenbloem). Vogels behandelen zichzelf met graanmengsels, groenten, fruit, bessen. Mooi verenkleed moet worden ondersteund door minerale additieven (kalk, krijt, gemalen schelpen). Het is mogelijk om het werk van de spijsverteringsorganen te intensiveren door schoon rivierzand, kleine kiezelstenen toe te voegen.

Reproductie en levensduur

Het broedseizoen van fazanten begint in het voorjaar. De mannetjes veroveren de sites voor het paren, roepen vrouwtjes op. Bescherming van hun territorium is strijdlustig, in de strijd van rivalen. Vrouwtjes worden gecombineerd in kleine groepen, waaruit de man een paar selecteert.

De paringsdans manifesteert zich in het frequente klapperen van vleugels, het losraken van de grond, het gooien van granen, schreeuwen, trillingen van de stem. De niet-gevederde gebieden op het hoofd van het mannetje worden rood. Hij loopt rond de uitverkorene, sist en trekt de aandacht.

Vrouwtjes zijn bezig met de bouw van het nest. Meestal bevindt het zich op de grond tussen doornige struiken in dicht gras. Het leggen van eieren vindt afwisselend, eenmaal per dag, slechts 8-12 stukken. Uitkomen duurt 22-25 dagen. Het vrouwtje verlaat zelden het nest om haar kracht aan te vullen; haar gewicht wordt in deze periode met de helft verminderd. Het mannetje helpt niet bij het zorgen voor de nakomelingen. Als het roofdier de koppeling vernietigt, legt het vrouwtje weer eieren, dichter bij de val.

Baby's na een paar uur uitkomen volg de moeder. Na 2 weken zijn ze klaar om op te stijgen, maar hebben ze tot 2,5-3 maanden zorg nodig. Op de leeftijd van 7-8 maanden zijn ze klaar om ouders te worden.

Het leven van fazanten in de natuur is kort, maar onder gunstige omstandigheden duurt het 6-7 jaar. In gevangenschap, waar er geen bedreigingen zijn van roofdieren, jagers, vogels leven ongeveer 15 jaar. Dankzij actieve voortplanting hebben fazanten van de oudheid tot heden overleefd. Over de hele wereld zijn prachtige vogels erkend en gewaardeerd.

Algemene kenmerken en veldkenmerken

Fazant is een vrij grote landvogel en leidt voornamelijk een levensstijl op het land. De grootte en het gewicht van zijn lichaam zijn ongeveer hetzelfde als die van tamme kip, maar dankzij de lange staart en poten ziet het mannetje er iets groter uit. De kleur van het mannetje is erg helder, bestaat uit een combinatie van roodachtig rood, zwart, wit, goud, blauw en groen, terwijl het vrouwtje is beschilderd in bescheiden grijstinten met veel bruine vlekken. In de natuur kan een fazant niet worden verward met een andere vogel, vooral vanwege zijn lange staart, die vooral opvallend is in een vliegende vogel.

De fazant rent zeer snel en breekt gemakkelijk door de dikste struiken, maar bij groot gevaar stijgt hij op met een karakteristieke "explosieve" vlucht bijna verticaal en ontwikkelt onmiddellijk een grote snelheid, hoewel hij meestal een korte afstand aflegt. De vlucht zelf is een typisch type voor kippenvogels, waarbij een reeks snelle flappen worden afgewisseld met glijden over de vleugels uit elkaar en gebogen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt de fazant relatief vaak gebruik van vluchten, vooral waar de plaatsen van voeden, overnachten en water op enige afstand van elkaar liggen. De populaties die aanzienlijke seizoensmigraties maken, doen dit zowel per vlucht als te voet, maar tot nu toe heeft niemand een non-stop vlucht van een fazant verder dan 1 km gezien.

Omdat het een landvogel is, voedt de fazant niettemin gretig aan bomen in de herfst en winter, en vogels van blanke populaties brengen de nacht op hen door in de zomer. De stem van de man is een grove kreet van twee lettergrepen, en elk van de lettergrepen is op zijn beurt ook twee-lettergreep, maar wordt bijna samen uitgesproken, vooral de eerste. Meestal wordt het gehoord in het voorjaar, maar kan het ook worden gepubliceerd door een bange vogel tijdens het opstijgen. Gealarmeerd door iets zendt het mannetje een monosyllabische drang "koch" uit, herhaald met korte tussenpozen terwijl de vogel zich zorgen maakt. Het vrouwtje is erg stil en, alleen bang, piept bij het opstijgen.

Het kleuren. Volwassen mannetje (nominatieve ondersoort). De algemene kleur is roodachtig goudkleurig, de vleugels zijn lichtbruin, de kop is groen met een metaalachtige tint, de voorkant van de nek en de bovenste borst zijn paars, met dezelfde tint. Op de langwerpige goudbruine veren van de nek bevinden zich smalle apicale groene randen. De pop is violetblauw met een groenachtige metaalachtige glans. Op de roodachtig gouden achtergrond van het bovenlichaam (met een paarse tint op de onderrug en bovenste vleugeldek), is er een complex patroon van zwarte vlekken en een schilferig patroon aan de voorkant van de rug, evenals wit met zwarte aangrenzende lancetvlekken in het scapulaire gebied. Alle veren van het bovenste deel van het lichaam dragen brede roodachtige randen, die vanuit verschillende invalshoeken paars of goud lijken.

Deze randen zijn erg breed op de veren van de onderrug en de mantel en vormen hier een homogeen goudrood oppervlak met dezelfde paarse tint. Het onderlichaam is lichter, goudkleurig, met een dicht geschubd patroon van zwarte halve cirkels op de borst en van dwarse zwarte strepen en vlekken op de voorkant van de buik en zijkanten. De buik is zwartbruin. De veren van de veren zijn lichtbruin, met een vaag dwarspatroon van witachtige strepen. De humerale en schuilende veren van de vleugel zijn donkerbruin, met een wit gestreept patroon en brede geelgrijze randen, met een smalle bruine of violette (afhankelijk van de kijkhoek) rand. De staartveren zijn geelachtig bruin met smalle okerrode of paarse randen op 3 centrale paren en met een dwarspatroon van smalle zwarte strepen die de randen in het onderste deel van het centrale paar niet bereiken. Bij de extreme paren zijn deze banden breder en is er een bruin gestreept patroon aan toegevoegd. De snavel en poten zijn geelachtig, aan de zijkanten van het hoofd zijn gebieden met blote huid, verstoken van veren, die het gebied van het oog naar de oorgaten en de bek vastleggen - "wangen" die helderrood worden tijdens de huidige periode.

Volwassen vrouwtje. De kleur is gemêleerd, "pockmarked." Op het bovenste deel van het lichaam, volgens de zandige achtergrond, bevinden ovale zwartbruine vlekken zich in de juiste volgorde - de centra van de veren.Op de kop en nek hebben de vlekken de vorm van dwarse strepen en liggen ze dicht bij elkaar, waardoor deze delen donkerder lijken. De veren van het hoofd en de nek hebben een vage paarse glans. Het onderlichaam is licht zandkleurig met een vaag gestreept patroon op de buik en met halfronde bruine vlekken in de bovenborst en onderhals. Aan de zijkanten van het lichaam is hetzelfde patroon van langwerpige ovale vlekken van bruine kleur op een grijs-gele achtergrond. De buik is eenkleurig, met een nauwelijks merkbaar geelachtig gestreept patroon. De veren van de veren zijn gekleurd, zoals bij mannen, maar met een scherper dwarspatroon van witte strepen. De vleugeldeksels zijn hetzelfde gekleurd als op de achterkant. Stuurveren met een duidelijk dwarspatroon van dunne witachtige en bredere zwartbruine strepen die eraan grenzen, die op het centrale paar de randen niet bereiken - er is een brede grijze rand met een dunne bruine streep. Bek en poten zijn grijs, kale plekken aan de zijkanten van het hoofd zijn klein, ga van de ogen naar de oorgaten.

Man en vrouw in jeugdkleding. Op dezelfde manier geschilderd. De algehele toon van de outfit, zoals die van een volwassen vrouw, is zandgrijs met zwartbruine en bruine strepen. De bovenkant van het hoofd en de nek zijn in kleine bruinbruine strepen, aan de voorkant van de achterkant zijn er grote dwars- en lengtestrepen van donkerbruine kleur met een longitudinaal wit broedsel gemaakt door smalle loopstrepen. In het scapulaire gebied, tegen de donkerbruine achtergrond van het centrale deel van de veren, creëren hun brede lichte randen een lancetvormig patroon. Onduidelijke bruinachtige dwarsstrepen op lendenen en nagels. Het onderste deel van het lichaam is zandkleurig met een dwarspatroon van bruine strepen aan de zijkanten en een kleine hoeveelheid spikkels in de bovenste borst. De keel is witachtig. Vlieg- en staartveren met een dwarspatroon van lichte strepen op een bruinachtige achtergrond, en alleen interne kleine vlieg- en schouderveren dragen een complex lancetvormig patroon in het bovenste deel van de veer.

Tweede jeugdoutfit. Gevormd in partijen veren, die als laatste groeien. Het wordt door sommige auteurs "overgangs" genoemd, maar verschilt in werkelijkheid van de outfit van de volwassene, niet minder dan de eerste jeugdoutfit. Het wordt gevormd door veren op de borst, buik, nek en rug: ze hebben felrode randen en bleke okerkleurige vlekken langs de zwarte loop, met een zwarte streep tussen de randen en het midden van de veer. Deze veren creëren de overheersende rode kleur van de borst en buik. Onmiddellijk met het verschijnen van deze outfit begint de intensieve groei van het verenkleed voor volwassenen (Tugarinov, Kozlova, 1945).

Donzige kuikens hieronder zijn lichtgrijs, met een lichte gelige tint en een longitudinaal bruin patroon van brede strepen langs het bovenlichaam: de centrale bruine strook loopt vanaf de kruin van het hoofd, slijpend van voor naar achter, in het midden van de rug en onderrug naar het staartgebied. 2 lichte strepen strekken zich uit langs de zijkanten, begrensd vanaf de buitenkant door een paar donkerbruine strepen beginnend in de supraorbitale regio. Donkerbruine vlekken in het oorgebied aan de zijkanten van het hoofd.

Structuur en afmetingen

De belangrijkste structurele kenmerken van de fazant zijn korte, sterk afgeronde vleugels, sterke benen van aanzienlijke lengte en een lang getrapte staart, waar het centrale paar staartveren het langst is, en allemaal puntige dunne toppen hebben. Aan de zijkanten van het hoofd boven de oorveren bij mannen, zijn er 2 bossen langwerpige veren die de zogenaamde "oren" vormen.

De bek is sterk, sterk, licht gebogen. Dimensies. Mannetjes (n = 29, kol. ZIN AN SSSR): vleugel 253.5 (228–263), staart 543 (457–628), snavellengte 21.0 (18.1–22.4), middenvoet 71.5 (61.7–75.2), middelvinger 49.5 ( 45.7- 52.4). Vrouwtjes (n = 10, kol. ZIN AN SSSR): vleugel 226.1 (214-236), staart 335.5 (283-433), beklengte 17.9 (16.6-19.4), middenvoet 63.1 (59.7-68.1), middelvinger 45.5 ( 40,5-50,0). De massa van mannen en vrouwen varieert afhankelijk van leeftijd, ondersoort en seizoen - mannen van 900 tot 2.000 en vrouwen van 710 tot 1.350.

De volgorde van verandering van kleding: donzig, juveniel, eerste volwassene, tweede volwassene, enz. De veren verschijnen eerst bij het donzige kuiken, daarna grote dekvleugels, contourveren op de rug, staartveren, en dan ontwikkelt het verenkleed zich door het hele lichaam en de laatste voorhoofd en nek leunen. De verandering van jonge vliegveren begint met de eerste prioriteit op de 40e dag van het leven. Op 52-jarige leeftijd hebben mannen de eerste contourveren van een volwassen outfit, eerst aan de zijkanten van de borst en vervolgens op de rug en verder door het hele lichaam. Op de leeftijd van 60 dagen begint de huid rond de ogen rood te worden en op de leeftijd van 68 dagen begint de verandering van stuurveren.

De laatste is het contourkleed van het hoofd, met de laatste bundels veren die de "oren" van een volwassen man vormen. De laatste ontwikkeling van de eerste outfit voor volwassenen is voltooid aan het einde van de 6e levensmaand. De bijzondere ontwikkeling van volwassen staartveren. Tegen het einde van de 3e levensmaand beginnen de buitenste stuurlieden naar buiten te buigen in het vlak van de waaier, waardoor de staart enige tijd een liervormige vorm aanneemt, die ongeveer 2 weken duurt. Hierna verdwijnt de buiging van de extreme roeren, bereikt het centrale paar de lengte van de extreme en haalt ze in groei in, maar tijdens hun ontwikkeling is er ook een moment waarop ze twee opeenvolgende bochten maken in het topvlak in hun apicale deel - eerst naar buiten en vervolgens naar binnen (Tugarinov, Kozlova, 1945). De ontwikkeling van het verenkleed van een vrouw met een dergelijke mate van detail is niet getraceerd.

Verenveranderingen bij volwassen vogels vinden jaarlijks plaats tijdens de zomer. Het begint, althans bij mannen, met de vervanging van de eerste primaire vliegveer. In het stadium van de 4e primaire vliegwormverschuiving begint het actieve vervellen van het contourkleed door het lichaam van de vogel, wat begin juni plaatsvindt. Eind juni begint de wisseling van secundaire veren, eerst vanaf de binnenste naar buiten, dan vanaf de 2e naar binnen, zodanig dat de 7e en 8e secundaire vliegveren in het midden worden vervangen door de laatste, waarnaar de veren veranderen van twee kanten. Stuurveren veranderen van externe naar centrale paren. Het afstoten van de veren van de vleugel en staart verloopt vaak asymmetrisch. Bij vrouwen wordt het vervellen vertraagd door incubatie, maar verloopt vervolgens actief ongeveer volgens hetzelfde patroon als bij de man. Het vergieten eindigt begin september.

Ondersoort taxonomie

Als gevolg van belangrijke veranderingen in de natuurlijke omgeving tijdens het Pleistoceen-Holoceen, is het ooit ononderbroken bereik van de fazant nu veranderd in een aantal geïsoleerde gebieden in het westelijke deel, met name op het grondgebied van de USSR. In de meeste gevallen bewonen deze isolaten speciale ondersoorten die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn, met name 13 in de USSR. Nu wordt hun bestaan ​​onder andere bedreigd door de verspreiding van de hybride, de zogenaamde jachtfazant, die zich vestigde in het zuiden van Oekraïne, in Moldavië en in de lagere Don, op een aantal plaatsen van woensdag gebracht. Azië en bedreigt echt het bestaan ​​van een aantal lokale ondersoorten door kruising van absorptie.

1. Kaukasische fazant - Phasianus colchicus colchicus Linnaeus, 1758. Een beschrijving van de kleur wordt gegeven in de beschrijving van de soort. Een klein gebied bedekt het stroomgebied. Rioni en het bovenste gedeelte van het Kura-bekken. Vroeger strekte het zich uit langs de Zwarte Zeekust naar het noorden tot de riviervallei. Kodori. Het bewoonde heel Armenië, waar het nu alleen wordt bewaard in het Kafan-district langs de Araks-vallei en zijn zijrivieren (Leister, Sosnin, 1942). Het komt ook de meest noordoostelijke hoek van Turkije binnen langs de Chorokha-vallei.

2. Noord-Kaukasische fazant - Phasianus colchicus septentrionalis Lorenz, 1883. Het mannetje verschilt van de vorige soort in een lichtere goudoranje kleur, zwarte vlekken op de rug, borst en zijkanten hebben een overheersende groene tint. De kleuring van de vrouwtjes is ook iets bleker. Het bewoont de noordelijke Ciscaucasia van de Zwarte Zee tot de Kaspische Zee. Het gaat langs de Kaspische kust naar het zuiden bijna naar het schiereiland Absheron, en naar het noorden naar de delta's van de Wolga en de Oeral (in het laatste is het al uitgeroeid). In de Wolga-delta is deze verdwenen of opnieuw verschenen, zelfs talrijk. Vroeger lag het aan de kust van de Zwarte Zee in de delta van Kuban, waar het nu is uitgeroeid en het blijft op plaatsen in het stroomgebied van deze rivier, evenals in de Terek.

3. Georgische fazant - Phasianus colchicus lorensi Buturlin, 1904. Voor mannen is een chocolade-mat of roodbruin midden van de buik, vooraan begrensd door glanzende aangrenzende veren van de borst en zijkanten, kenmerkend. Bewoont het onderste deel van het Kura-bekken en de benedenloop van de Araks met zijrivieren.

4. Talysh-fazant - Phasianus colchicus talischensis Lorenz, 1888. Het mannetje verschilt van de nominatieve ondersoort in smallere donkere randen van strumaveren, die versmald zijn in hun bovenste gedeelte en een diepe inkeping hebben aan het einde van de schacht. Struma en zijkanten van het lichaam zonder een koperrode of paarse tint. De kleuring van de vrouwtjes is enigszins donkerder dan die van de nominatieve ondersoort. Het bewoont het Kaspische laagland ten zuiden van de Kura-delta - Talysh, Lankaran, Gilyan en Mazenderan in Iran, waar ik in voldoende aantallen op het schiereiland Mian-Kale heb gevonden. Gaat oostwaarts naar de Gorgan Valley, inclusief.

5. Perzische fazant - Phasianus colchicus persicus Sewertzow, 1875. Het mannetje verschilt van de vorige ondersoort in de witachtig grijze kleur van de bovenste bedekkende veren van de vleugel, die een duidelijk uitgesproken tint heeft. Op de rug, borst en zijkanten heerst een gouden tint. De metaalachtige groenachtige glans op het achterste deel van de epigastrische is bijna niet uitgesproken. Bewoont de valleien van de westelijke Kopetdag. In het oosten komt Ashgabat, maar nu wordt het overal uitgeroeid. De noordelijke grens loopt langs het stroomgebied tussen het Atreka-bekken en rivieren die naar het noorden stromen. De westelijke grens passeert in Turkmenistan langs de benedenloop van de Sumbar en is afwezig in de benedenloop van de Atrek. In Iran bewoont het de Atrek-vallei en in het westen, in de Gorgan-vallei, contacten met de vorige ondersoorten, maar de details van de verspreiding van beide vormen worden hier niet bestudeerd.

6. Murgab-fazant - Phasianus colchicus principalis Sclater, 1885. Het mannetje verschilt van de Perzische ondersoorten in bijna zuivere witte bovenvleugelbedekkingen. Het voorste deel van de achterkant wordt gedomineerd door een gouden kleur, met een goed ontwikkeld geschubd patroon gemaakt door donkere verenranden met een breedte tot 1,5 mm. Schouderveren zonder gevlekt patroon, kenmerkend voor blanke ondersoorten. Er is geen witte kraag, maar op sommige nekveren op deze plaats zijn er witte vlekken verborgen door het bovenliggende verenkleed. De veren van het midden van de borst hebben brede, tot 3 mm, paarsrode randen en zijn relatief iets anders van kleur dan de rest van de veer. Aan de zijkanten van de borst zijn veren met metaalviolette of zwarte randen met een groenachtige tint. Verdeeld in de valleien van Oost-Kopetdag, in de bekkens van Tetgen en Murghab. Overleefde nu slechts op een paar plaatsen waar nog steeds de uiterwaarden van de Tugai-struikgewas bewaard zijn gebleven. V. verleden had blijkbaar contact met een Perzische fazant in de regio Ashgabat. Er zijn in de benedenloop van Kushka in Cala i Mora. Het was ooit overvloedig in de bovenste Murgab aan de Afghaanse kant, maar is daar al lang volledig uitgeroeid (Paludan, 1959).

7. Amu Darya fazant - Phasianus colchicus zarudny Buturlin, 1904. De kleur van mannen wordt gekenmerkt door een sterke individuele variabiliteit. De achterkant is lichter en lichter gekleurd dan die van de Murgab-fazant, maar bij sommige mensen is deze hetzelfde of zelfs donkerder. Zwarte randen aan de veren van de rug zijn ontwikkeld, dan zijn ze er niet. Er is een witte kraag in de vorm van 2 sikkelvormige strepen aan de zijkanten van de nek, maar in sommige gevallen is deze verkleind, zoals in de Murghab. De karmozijnrode kleur in de nek is licht ontwikkeld of bestaat helemaal niet. Op de rood-gouden veren van de borst zijn de karmozijnrode randen smaller dan bij de vorige ondersoorten, meestal ongeveer 2 mm, maar er zijn ook 1,5 en 4,0 mm. Verdeeld in de Amu Darya-vallei in het midden van de rivier. Kerki naar de stad Dargan-Ata.

8. Khiva-fazant - Phasianus colchicus chrysomelas Sewertzow, 1875. Het mannetje is qua kleur vergelijkbaar met de Tadzjiekse fazant, maar het verschilt goed door de overheersing van koperrode kleur op de borst en de donkerdere bronsrode bovenkant van het lichaam, waar de groene kleur bijna volledig afwezig is. Verdeeld stroomafwaarts van de Amu Darya van Dargan-Ata naar de delta zelf. Nu begon hij mee te bewegen met de wateren van het Amu Darya-westen naar de Sarykamysh-depressie.

9. Tadzjiekse fazant - Phasianus colchicus bianchii Buturlin, 1904. Mannetjes onderscheiden zich door de ontwikkeling van een zwarte kleur op hun borst (met een groenachtige metaalachtige tint), gecreëerd door brede randen van veren, die bijna volledig het donkere gouden middengedeelte van de veren bedekken. Rode kleur is verdeeld over de zijkanten van het lichaam. Deze ondersoort bewoont het bovenste deel van het Amu Darya-bekken omhoog van Termez. Langs de Panj werd het verspreid naar Chubek en iets hoger, langs de Karasau-vallei bereikte het Sherabad, langs Surkhan tot de Gissar-vallei (Saryssia-dorp), langs Kafirnigan naar Ordzhonikidzebad, langs Vakhsh naar Kurgan-Tyube en Kuibyshevsk, en Yakhsu - tegen Kulyab (Ivanov, 1969). Nu heeft het alleen overleefd in de valleien van de rivieren Amu Darya en Panj en in de benedenloop van Vakhsh tot Dzhilikul, evenals in het dorp Syryssiy op Surkhan (gegevens uit de jaren 1960), en overal is het aantal erg laag geworden. In Afghanistan wordt de verspreiding ervan alleen beperkt door de valleien van de Boven-Amu Darya, de lagere Panj en de lagere Kunduz en Kokchi. Er zijn aanwijzingen dat hij elkaar op Balkh heeft ontmoet (Paludan, 1959).

10. Zerafshan fazant - Phasianus colchicus zerafschatiicus Tarnov-ski, 1892. De kleur van de rug van mannen is zeer variabel. De zwarte randen op de veren van de rug zijn licht ontwikkeld of afwezig. De witte kraag is goed gedefinieerd maar niet breed (maximale breedte 5 mm). De keel is meestal paarsrood, een paarse tint heerst op de borst en de lenden is bruinrood. Over het algemeen is het qua kleur vergelijkbaar met de Amu Darya-ondersoort. Het wordt volgens de laatste verspreid langs de valleien van de bekkens van Kashkadarya en Zeravshan - tot aan de uitgang van de bergen (ik vond in 1975 op de nestplaats nabij het dorp Maykot, 27 km boven Penjikent). Het daalt af naar Zarafshan (Khoja-Dyavat dorp, Lake Sun-guri en Karanga (Dal, 1936). In het Kashkadarya-bekken werd het verspreid van de stad Karshi naar de uitlopers van de Gissar- en Zeravshan-stranden. Nu (gegevens uit de jaren 1960) ) het werd bewaard op een deel van de vallei van Karshi tot het dorp Chirakchi en in de bovenloop van de Tanhas-rivier (1500 m boven zeeniveau), evenals langs de Chiyaldarya-rivier in de gebieden Shakhrisyabz en Kitab (Meklenburtsev, 1958, Ivanov , 1969).

11. Syrdarya-fazant - Phasianus colchicus turkestanicus Lorenz, 1896. Volwassen mannetjes zijn qua kleur vergelijkbaar met de ondersoort Semirechye, maar hebben een minder ontwikkelde witte kraag, meestal aan de voorkant onderbroken. Het bewoont het uiterwaardenbos van de Syr Darya van de delta zelf (inclusief het aantal eilanden van het Aralmeer dat het dichtst bij het ligt) tot de Ferghana-vallei, waar het vroeger overal woonde, maar nu is uitgeroeid, blijkbaar nog steeds bewaard in de bergen grenzend aan deze vallei vanuit het oosten - naar Jalalabad Oblast . in het Karadarya-bekken. Eerder doorgedrongen in de oostelijke uitlopers van het Alai-gebergte, oplopend langs de vallei van de rivier. Kurshab naar Gulchi.

12. De Semirechensky-fazant - Phasianus colchicus mongolicus Brandt, 1844. De volwassen man verschilt van de mannetjes van de resterende ondersoorten door het overwicht van koperrode kleur aan de voorkant van de rug. Een brede, bleke kraag (ongeveer 10 mm) is vaak solide, maar kan aan de voorkant worden gescheurd. Op de rug, schouders, borst en voorkant van de buik is een groene metaalachtige tint gebruikelijk. Borstveren zonder apicale randen. Ze bevolken sporadisch de zuidoostelijke delen van Kazachstan ten oosten van de Kirgizische bergketen, in het noordoosten bereikte het vroeger Zaysan, waar het verdween vanaf het einde van de 19e eeuw. In de bergvalleien gaat het diep de Tien Shan-bergen in, het is in de Naryn-vallei, rond Issyk-Kul en langs de valleien van de rivieren die erin stromen, evenals in de bergen van Zailiysky Alatau. De verdeling van deze vorm in de aangrenzende gebieden van China is slecht bestudeerd, in elk geval bestrijkt het het bovenste deel van het stroomgebied. Of de noordelijke uitlopers van de bergrug. Boro-Horo.

13. Manchurische fazant - Phasianus colchicus pallasi Rotschild, 1903. De belangrijkste verschillen in de kleur van het mannetje zijn de saaie grijze, blauwachtige of groenachtige kleur van de onderste rug en bovenste bedekkende veren van de staart, zonder een mengsel van koperrode, gele of rode tonen. Kleine en middelgrote vleugelbedekkingen zijn ook blauwachtig grijs of met een lichte olijftint. De witte kraag is goed ontwikkeld. Ze bewonen de stroomgebieden van de rivieren Ussuri en Midden-Amoer, in het westen - tot Bolshoi Khingan. Vroeger werd het verspreid naar het westen tot aan de rivier. Argun, gaat nu de Amoervallei op naar de monding van Zeya. Langs de kust van de Zee van Japan gaat het noordwaarts naar Terney Bay.

Verspreiding

De verdeling van individuele ondersoorten op het grondgebied van ons land wordt hierboven overwogen. Over het algemeen kan het soortbereik als volgt worden gekenmerkt. Aanvankelijk omvatte het zowel goed bevochtigde als dorre gebieden van de Kaukasus, het Nabije Oosten, Centraal-, Centraal- en Zuidoost-Azië. Het grootste deel van het bereik, dat een continu traject heeft, bevindt zich in Zuidoost-Azië en beslaat het grootste deel van het grondgebied van Oost-China. Buiten dit gebied wordt het bereik nu weergegeven door relatief kleine geïsoleerde gebieden (Fig. 21, 22).

Figuur 21. Fazant bereik
De kruisjes geven de plaatsen aan waar de fazant in de XX eeuw is verdwenen.

Figuur 22. Fazantendistributie in de USSR
1 - Phasianus colchicus colchicus, 2 - Ph. a. septentrionalis, 3 - Ph. a. lorenzi, 4 - Ph. c. talischensis, 5 - Ph. c. persicus, 6 - Ph. c. principalis, 7 - Ph. c. zarudny, 8 - Ph. c. chrysomelos, 9 - Ph. c. bianchii, 10 - Ph. c. zerafschanicus, 11 - Ph. c. turkestanicus, 12 - Ph. c. mongolicus, 13 - Ph. c. pallasi.

In de oudheid werd een fazant naar Griekenland gebracht en van daar naar de Balkan verspreid. Vervolgens werden fazanten met behulp van mensen wijd verspreid in heel Europa, met uitzondering van Fennoscandia, in Noord-Amerika, Hawaï en Nieuw-Zeeland. Ze zijn ook met succes geïntroduceerd op sommige plaatsen in Zuid-Amerika (Chili), Zuid-Australië en Tasmanië (Long, 1981). In de USSR omvatte de initiële verdeling de Ciscaucasia en Transcaucasia, de kustgebieden van de Kaspische Zee, tugai-struikgewas op een aantal plaatsen in Kazachstan en Centraal-Azië, evenals de valleien van een aantal rivieren in het zuiden van het Verre Oosten, inclusief het noorden van de Amur-vallei. Zoals hierboven reeds vermeld, heeft de kunstmatige fokkerij van de hybride, de zogenaamde jachtfazant, geleid tot hervestiging in veel gebieden in het zuiden van het Europese deel van de USSR, en op sommige plaatsen in Centraal-Azië.

Gedeeltelijke uitbraken van fazanten uit plaatsen met ijzige en besneeuwde winters zijn hierboven al besproken. Over het algemeen behoudt de soort zijn sereniteit in de winter. Beginnend in de herfst, wanneer de vruchten en bessen van verschillende planten rijpen (jigds, duindoorn, zoutwortel, etc.), voeden fazanten zich voornamelijk in het struikgewas van deze planten, vaak vliegend naar de takken van bomen en struiken voor bessen. Ze worden bijvoorbeeld vaak gezien als voedend in de kronen van grote jigdy-bomen, waar ze bessen plukken, relatief gemakkelijk langs dichte takken bewegen, maar in onbegaanbaar struikgewas van duindoorn voeden ze zich het liefst vanaf de grond. Fazanten voeden jigdy bessen aan bomen tot ze in december vallen, terwijl duindoorn hen de hele winter voedsel geeft. Fazant is volledig ongeschikt om in de sneeuw te leven en vermijdt het op alle mogelijke manieren.

Een korte of ondiepe sneeuwbedekking die verschillende soorten voedsel beschikbaar laat, is niet schadelijk voor de fazant, maar diepe sneeuw, als het langer dan een week aanhoudt, heeft een destructief effect op deze vogels. Ze verliezen snel gewicht, verzwakken en sterven aan ondervoeding en kou, en bewegen in diepe sneeuw in de afwezigheid van apparaten die het gebied van de poten vergroten of de warmteoverdracht van het oppervlak van de lange niet-doordrongen middenvoet veroorzaken, waardoor ze overmatige spier- en thermische energie veroorzaken. In dergelijke gevallen worden ze ook een gemakkelijke prooi voor een breed scala aan roofdieren, waaronder mensen. In dergelijke situaties, wanneer de vogels niet de mogelijkheid hebben om overal naartoe te migreren, beginnen ze te voeden, zelfs met takvoedingen (knoppen en terminale scheuten van turanga), maar met langdurig onderhoud van zware omstandigheden redt dit hen niet. Enkele uitzonderingen zijn de Manchu en Japanse fazanten.

In de Amoervallei kunnen ze zich bijvoorbeeld zelfs in de sneeuw begraven (Sleptsov, Gorchakovskaya, 1952), maar het gebrek aan aanpassingen aan het verblijven in sneeuwkamers geeft hen geen deel van de voordelen die korhoenders in dit geval krijgen (Potapov, 1974). In Noord-Japan, waar individuele winters lang, streng en besneeuwd zijn, zijn fazanten redelijk veilig. Zo was het in de winter van 1983/1984, toen in de prefecturen Iwate en Fukushima, waar ik waarnemingen deed, de temperatuur 's nachts daalde tot -10 ° C en de vlaktes en noordelijke hellingen van de bergen bedekt waren met dikke sneeuwbedekking (50-100 cm) vanuit het midden Januari tot half maart. Echter, zelfs op dit moment waren belangrijke gebieden constant aan het ontdooien op de zuidelijke hellingen, in zonnebloemen, en in de aanwezigheid van de zon waren er altijd positieve temperaturen gedurende de dag. Hier brachten fazanten meestal het midden van de dag door met zonnebaden op plaatsen die tegen de wind waren beschermd.Ze voedden zich ook op de zuidelijke hellingen - langs de rand van landbouwvelden, dorpen, langs wegen, en betraden zelfs grote steden langs uiterwaarden van rivieren. 'S Nachts vonden ze gemakkelijk hun toevlucht in het dichte struikgewas van ondermaatse bamboe op de steile, opnieuw zuidelijke hellingen.

De meest voorkomende plaats om te overnachten was bamboe gebogen onder het gewicht van sneeuw: de sneeuw erop diende als een dak en een dikke strooisel droog gras beschermde de vogel tegen de kou van bevroren grond. In het zuiden van Tadzjikistan zijn de gebruikelijke plaatsen om te overnachten, vaak gegroepeerd, ook dicht struikgewas van laag riet, meestal niet ver van waterplekken.

Leefgebied

Favoriete biotopen van de fazant zijn uiterwaardenbossen en struiken in rivier- en meervalleien gedomineerd door populier (turanga), jigdah, tamarisk, karagana, wilg in combinatie met dichte riet-eryanthusstruiken of struikachtige vegetatie in zoute moerassen met een overheersing van geslacht zout , dereza en tamarisk. Dikke uiterwaarden struikgewas met doornige struiken, zoals bijvoorbeeld duindoorn, verweven met lianoid planten en volledig onbegaanbaar voor mensen, zijn de belangrijkste schuilplaatsen die de fazant veilig laten bestaan, zelfs met constante achtervolging.

In Primorsky Krai leven deze vogels, naast uiterwaardenbossen en struiken, in eikenbossen en in de buurt van landbouwvelden. In Centraal-Azië bewonen fazanten ook gemakkelijk landbouwvelden en boomgaarden, vooral waar ze worden omgeven door stekelige natuurlijke hagen van verschillende bessenstruiken, grasstruiken en afgewisseld met velden van landbouwgewassen, en waar ze worden achtervolgd, kunnen ze goed opschieten met een persoon . In Japan wonen ze bijvoorbeeld in parken van grote steden, waaronder Tokio, en in overvloed in grote en kleine dorpen, waar velden, struiken en bossen aan de voet van de bergen worden afgewisseld met snelwegen en spoorwegen. Ze leven niet in dichte tropische bossen in het zuiden van het bereik, en geven de voorkeur aan meer open plaatsen met dezelfde rietvelden en bamboe langs de rand van landbouwvelden. In de uiterwaardenbossen kan de fazant hoog in de bergen klimmen - in de Tien Shan, tot 1.800 m boven de zeespiegel. m. (Kuzmina, 1962) en zelfs tot 2.800 m in Nyan Shan (Kozlova, 1975).

Sterkte

Momenteel staan ​​bijna overal inheemse vormen van fazant op het punt van vernietiging en hebben ze een zeer lage overvloed. Alleen kunstmatig gefokte jachtfazanten, met succes fokken in speciale landen, zijn vrij talrijk. De belangrijkste reden voor de lage overvloed aan fazanten is de voortdurende achtervolging door mensen en, in mindere mate, de vernietiging van de natuurlijke plaatsen van zijn nest - tugai-struikgewas. Op gunstige plaatsen, zonder deze redenen, bereiken fazanten een zeer hoog aantal en kunnen ze bestaan ​​met een hoge bevolkingsdichtheid.

Bijvoorbeeld in de jaren veertig. in het natuurreservaat Tigrovaya Balka bereikte het aantal broedsels per 1 km2 tugai 20 en het aantal vogels hier in het najaar 140 - 150 individuen per 1 km2 (Tugarinov, Kozlova, 1945). Ik vond ongeveer hetzelfde beeld in dit reservaat in 1958–1959: 15 territoriale mannetjes per 100 hectare in het voorjaar en tot 120 vogels op hetzelfde gebied in het najaar. Nu in dezelfde reserve op de meest gunstige plaatsen in het voorjaar, is de dichtheid 2-6 mannetjes per 100 ha (Bidos, 1985). In de meeste regio's van Centraal-Azië, Kazachstan en de Kaukasus is hun aantal per 100 hectare niet groter dan 1-3 territoriale mannetjes in de lente en 5-15 vogels van verschillende geslachten en leeftijden in de herfst. Zelfs in het relatief recente verleden werden deze vogels gekenmerkt door een periodieke toename van het aantal, wat vaak leidde tot uitbreiding of herstel van het bereik in de afzonderlijke delen, waarna ook nieuwe depressies konden optreden.

Het natuurlijke verloop van de populatiedynamiek werd echter volledig verstoord door mensen, zelfs voordat ze tijd hadden om het te bestuderen. Daarom zijn factoren die de overvloed van fazant in vivo beïnvloeden, waaronder factoren die de sterke ups of downs veroorzaken, verre van duidelijk. Nu kunnen we alleen maar zeggen dat de belangrijkste redenen die, naast antropogene factoren, het aantal vogels negatief beïnvloeden, verschillende soorten natuurrampen zijn, met name branden en overstromingen tijdens de incubatieperiode van eieren, evenals de activiteiten van verschillende roofdieren (voornamelijk zoogdieren).

Dagelijkse activiteit, gedrag

Het dieet is zeer divers en omvat meer dan 160 soorten verschillende planten (Kuzmina, 1977). Vogels eten een grote verscheidenheid aan groenten, bloemen, bessen, zaden, knoppen, evenals veel dieren, vooral verschillende insecten, spinnen en weekdieren (soms zelfs kleine hagedissen, slangen en muizenknaagdieren). Er is geen specifieke selectiviteit in het voer en het grootste deel van het dieet bestaat uit massasoorten planten en dieren. Op zoek naar voedsel graven vogels in het strooisel en harken het met hun voeten, maar de wortels en knollen zijn bijna niet vertegenwoordigd in het dieet. Alleen in afwezigheid van bessen (bijvoorbeeld in de Wolga-delta) worden bollen, knobbeltjes van riet en pijlpunten, zuringwortels en rozijnen in grote hoeveelheden gegeten (Shatas, 1963). In Primorye graven fazanten kleine aardappelen in de velden (Gladkov, 1952).

De seizoensgebonden verandering in voer is niet uitgesproken, maar men kan een aanzienlijk overwicht vaststellen in het winterdieet van verschillende bessen (vooral aan het begin van de winter) en zaden van verschillende planten, voornamelijk peulvruchten, boekweit en granen, inclusief gekweekte. Onder bessen en fruit zijn jida, duindoorn, solyanka, braam, rozenbottel, dereza, saxaul, juzgun, meidoorn, ephedra en berberis bijzonder belangrijk. Op plaatsen (Primorye) nemen eikels een belangrijke plaats in. Als uitzondering werd het gebruik van wilgenknoppen, turanga en berkkatjes (Ili, Ussuriysky Territory) ook waargenomen tijdens strenge winters met veel sneeuw. In verschillende gebieden is het winterdieet enigszins anders, vanwege de floristische kenmerken van een bepaald gebied. In de Syr Darya-vallei zijn bijvoorbeeld de belangrijkste wintervoeders jida-bessen en chingilzaden, wollige mengelmoes en petrosimony (Tyurekhodzhaev, 1974), in de Ili-vallei, jida-bessen en duindoorn en karamelzaden (cochia, kluis, teresken, solyanka), peulvruchten (chingila , zoethout, alfalfa, zoete klaver) en granen (timotheegras, tarwegras, enz.).

In Issyk-Kul, zijn de belangrijkste wintervoedsel duindoornbessen, in de tugai van de bovenste Amu Darya - jida-bessen, in de Centrale Tien Shai (rivier de Tekes) - duindoornbessen, berberis, wilde roos, bladeren en zaden van oostelijke clematis, verschillende zaden (Zhirnov, Vinokurov) , 1959). In het voorjaar en de zomer zijn zaden van Centaurea vooral belangrijk op Zeravshan (Meklenburtsev, 1940). Samen met een groot aantal verschillende zaden worden ook tut-bessen gegeten, een verscheidenheid aan groen - zoethout, peulvruchten en ten slotte een groot aantal verschillende insecten. In de eerste plaats onder hen zijn sprinkhanen, die de fazant zeker groot voordeel brengen. Van andere insecten, mieren, verschillende kleine kevers, cicade nimfen, stokinsecten en spinnen nemen een belangrijke plaats in. In het Ussuri-gebied voeden vogels in het voorjaar vaak met ontkiemende eikels van de Manchuriaanse eik: ze vonden tot 30 eikels in één struma (Sleptsov, Gorchakovskaya, 1952). In de Kaukasus zijn weekdieren belangrijk in juni; in augustus zijn zaden van bramen, lycium en sukkel erg belangrijk, waaraan insecten, voornamelijk sprinkhanen, worden toegevoegd. In de Wolga-delta vertegenwoordigen insecten 70% van de dagelijkse voeding, met kevers, goudvissen, gemalen kevers, sprinkhanen en mieren. In de Syr Darya maakt dierenvoeder ongeveer 60% uit, en in de bergachtige gebieden worden duindoornbessen het belangrijkste voedsel in de zomer. In de herfst overheersen verschillende bessen, allerlei soorten zaden en fruit in het dieet. Groentevoer in dit seizoen is 80% van het dieet (Syr Darya) en meer. Het is opmerkelijk dat op veel plaatsen in de winter insecten in fazantvoedsel worden gevonden.

Vroeger voeden kuikens zich uitsluitend met insecten. Ze vertonen een grotere selectiviteit en eten voornamelijk de larven van kleine sprinkhanen, bladluizen, mieren, spinnen. Insecten met harde chitine-omhulling worden alleen gegeten vanaf de 7e levensdag (Tugarinov, Kozlova, 1945).

Economische waarde, bescherming

Niets bedreigt het bestaan ​​van de fazant als soort dankzij de brede fokkerij van de zogenaamde jachtfazant. Tegelijkertijd is het lot van inheemse vormen, inclusief iedereen die in ons land woont, een grote zorg. De belangrijkste redenen die hun bestaan ​​bedreigen, zijn de chemisering van de landbouw, ongecontroleerde jacht en absorberende kruising met een "jacht" fazant, vrijgelaten door jachtboeren in omstandigheden van volledige anarchie en gebrek aan wetenschappelijke controle. De vernietiging van de oorspronkelijke habitats van fazanten - tugai-vegetatie is niet zo tragisch, omdat de fazant gemakkelijk opschiet met een persoon in afwezigheid van vervolging van zijn kant, en alles voor zichzelf vindt in agrocenoses, vooral waar tuinen worden afgewisseld met velden en kleine gebieden met wilde struiken.

De hoge vestiging van fazanten maakt ze veelbelovend voor jachtboerderijen, en de effectiviteit van de eenvoudigste biotechnische maatregelen (zaaien van bessenstruiken, topdressing in de winter, bescherming van broedgebieden) geeft onmiddellijk een goed effect. Zolang er een bedreiging is door verschillende chemicaliën, is het noodzakelijk voor elke ondersoort, totdat het te laat is, om kinderdagverblijven voor de volière te creëren, wat gemakkelijk haalbaar is op basis van bestaande reserves en heiligdommen.

Bekijk de video: [email protected] en andere vogels (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send