Over dieren

Woestijnpatrijs - Ammoperdix

Pin
Send
Share
Send


Home / - Volgende weergave Volume 2 / Woestijnpatrijs / Ammoperdix griseogularis Brandt, 1843

Type naam:Woestijnpatrijs
Latijnse naam:Ammoperdix griseogularis Brandt, 1843
Engelse naam:Zie-see
Latijnse synoniemen:Caccabis Bonhami Gray, 1843
Russische synoniemen:Chil
order:Kip (Galliformes)
familie:Fazant (Phasianidae)
Rod:Ammoperdix Gould, 1851
status:Zittende sedentaire soorten, in de winter kleine slaapplaatsen maken.

Algemene kenmerken en veldkenmerken

Het kleuren. Volwassen mannetje. Het voorhoofd en de superciliaire strook zijn zwart, de kroon is grijs, de nek is grijs met witachtige dwarse vlekken aan de zijkanten. Wangen blauwachtig grijs, oorkappen wit. De achterkant van de nek is grijs, de zijkanten zijn ook grijs, maar met witachtige dwarse vlekken. De bovenrug is grijs met een buffy-roze tint, de onderrug is grijs met kleine donkere vlekken. Op de bovenste staart dekens zijn onscherpe lichte dwarse vlekken. Stuurkastanje met bruine stippen aan de bovenkant, en het middelste paar is allemaal in heldere dwarse stippen. De bovenkant van de keel is lichtgrijs, de onderkant is witachtig. De bovenste en onderste delen van de borst zijn roze-buffy, en de buik is witachtig. Lichaamszijden met karakteristieke lange zwartachtige, witte en kastanje strepen. Schouderveren zijn grijs met een nauwelijks merkbaar dwarspatroon. Externe banen van grijsbruine primaire vliegwormen, behalve de tiende, met dwarse strepen. De snavel is oranje, de was is geelachtig oranje, de poten zijn vuilgeel. Middenvoet zonder sporen.

Volwassen vrouwtje. De grijze kleur, zoals die van een man, is dimmer. Crown-1 is een bruin, witachtig voorhoofd. Er zijn witachtige strepen op de achterkant van de nek. Het bovenste deel van de rug is lichter dan dat van het mannetje; op het onderste deel zijn de longitudinale stippen groter. Bovenste en onderste delen in grijsbruine vlekken. Onderkant en bovenkant van de borst op witte langwerpige vlekken. Er zijn geen witte of kastanje strepen aan de zijkanten van het lichaam. Hoofd zonder zwarte en witte strepen. Snavel is oranje, poten zijn vies geel. Vrouwtjes zijn polymorf van kleur en donkere, grijze en lichtgele individuen vallen op (Dementyev, 1952). De geografische locatie van vogels met dit soort kleuring blijft onduidelijk en vereist verder onderzoek (Stepanyan, 1975).

De kleur van de eerste jaarlijkse outfit is vergelijkbaar met die van volwassen vogels.

Jeugdoutfit (mannelijk en vrouwelijk). Vergelijkbaar met de outfit van een volwassen vrouw. De algehele kleurtint is zandgrijs, lichter aan de onderkant van het lichaam. Op de secundaire vleugel en bovenste vleugelbedekkingen, een dwarspatroon met witachtige stippen. Primaire vliegwormen zijn geelachtig buffy, met een zwartachtig bruin patroon en een grijsachtige rand aan de top. Oordeksels en hoofdstel zijn donkergrijs, aan de zijkanten van de kruin zijn lichte okerkleurige strepen. De benen zijn geelachtig, de bek is bleekgeil (Kartashev, 1952a).

De donzige outfit van kuikens bovenop is fawn grijs met kleine donkere stippen, onderaan is grijsachtig wit. Een korte zwarte streep gaat door het oog.

Woestijnpatrijs Ammoperdix griseogularis (Ammoperdix griseogularis)

De bovenkant van het lichaam heeft een lichtgrijze zandkleur met een lichte wijnroze bloei, beter zichtbaar in vers verenkleed en met kleine zwarte vlekken op de onderrug. De onderkant is buffyroze, witachtig tot de onderstaart. Het primaire vlieglicht met de okerkleurige stukken van de buitenste banen (behalve de eerste). De besturing is, behalve de centrale, kastanje. Het mannetje heeft een voorhoofd en een strook door het zwarte oog, een wit hoofdstel, kroon, wangen en keel van lichtgrijs, het achterste deel van de oorpartijen is rood, de zijkanten van het lichaam zijn in brede zwarte en kastanje longitudinale strepen. Het vrouwtje heeft geen kastanje strepen aan de zijkanten van haar lichaam, haar hoofd zonder witte en zwarte strepen, een uniforme bruin-grijze kleur met buffy lijnen, zijkanten en lichaam in zwarte dwarse strepen.

Bill is oranje, poten zijn vies geel, oog is geel, oranje of lichtblauw. Vleugelstaart metatarsus snavel

De bergduivin woont in rotsachtige en woestijngebieden van Mesopotamië en Perzië tot de Indus en zelfs de Salt Range een beetje naar het oosten. Het bewoont de Transcaspische regio en Buchara in het noorden. De bergen stijgen tot ongeveer boven zeeniveau.

De vogels van zuidwestelijk Perzië en Mesopotamië werden gescheiden in een speciale ondersoort, een meer roodachtige toon, onder de naam A. g. ter-meuleni en daarom moeten onze vogels, als een ondersoort, worden genoemd:

Verspreiding

Van de zuidwestelijke delen van de Armeense hooglanden in het oosten tot het noordwesten van India, in het zuiden tot de noordelijke regio's van Syrië, de oevers van de Perzische Golf, Zuid-Iran en Zuid-Pakistan. De noordelijke grens van het bereik ligt in Centraal-Azië.

Figuur 11. Patrijs woestijn bereik

In het verleden was de verspreiding van woestijnpatrijzen veel breder en veroverde deze de zuidelijke delen van Europa (Kuzmina, 1977), zoals blijkt uit het feit dat een middenvoetbot van de uitgestorven soort Ammoperdix ponticus werd gevonden in de buurt van Odessa (Tugarinov, 1940). In de USSR is de distributie van A. griseogularis beperkt tot de zuidelijke delen van Centraal-Azië en Kazachstan. In Turkmenistan, Kopetdag, Kubadag, Kurendag, Bolshoi en Maly Balkhan, Badkhyz, Karabil bewonen, in Oezbekistan - Babatag, Baysuntau en de noordelijke hellingen van de Gissar Range (Salikhbaev, 1961), in Tadzjikistan - nok. Babatag, de bergen tussen Kafirnigan en Vakhsh van de Panj-vallei in het zuiden tot de heuvels van het zuidelijke deel van de Hissar-vallei in het noorden (Ivanov, 1940).

Het uitzicht bereikt de zuidelijke sporen van de Darvaz-bergketen langs de Panj. Ten noorden van Dushanbe dringt het heel dicht door - gevonden in de valleien van Gulbista en Varzob aan de monding van de rivier. Harangon en in de heuvels aan de rivier. Luchab (Abdusalyamov, 1971). Op grote schaal verspreid op Kugitang. In Kazachstan is het alleen bekend om de zuidwestelijke Ustyurt, waar het wordt gevonden ten zuiden van het zand van Sam (Kuzmina, 1962). Op Mangyshlak, in tegenstelling tot de instructies van Kartashev (1952a), niet gevonden (Dolgushin, 1948, Gladkov, Zaletaev, 1956). Een verdwaald exemplaar werd ooit gedolven in de overblijfselen van Aristanbeltau in het centrum van Kyzylkum (Zarudny, 1915).

Leefgebied

Overal geeft hij de voorkeur aan uitlopers en lagere zones van bergen, waar kliffen, plaatsers van stenen, ravijnen, etc. zijn. Gewillig rust op hellingen en plateau-achtige gebieden met kleisubstraat, met rotspartijen, steenslag van zandsteen en kalksteen in de buurt van bronnen, beekjes of op zijn minst zoute bronnen. Het wordt aangetrokken door open habitats van een heuvelachtig landschap met schaarse bosachtige, struikachtige en grasrijke vegetatie. Op sommige plaatsen, hoewel het hoogtes bereikt van 1.200 - 1.600 m boven zeeniveau. m., maar meestal vermijdt rotsachtige gebieden en plaatsen met dichte bomen en struiken.

In tegenstelling tot kamille is woestijnpatrijs grilliger in zijn keuze van habitats. Bewoond in de kloven in de buurt van de kamille, bezet het kleihellingen, terwijl de kamille zich vestigt op zowel klei als rotsachtige hellingen.

Buiten de uitlopers, op de vlaktes, als het voorkomt, dan alleen langs enkele verhogingen. In de holte van Yeroylanduz in Badkhyz bijvoorbeeld, blijft het op kleine heuvels (Rustamov, Sukhinin, 1975). In Iran werden woestijnpatrijzen waargenomen op woestijnheuvels tussen de zandstranden in de buurt van de bergen (Zarudny, 1900). De penetratie van deze vogel van Kopetdag naar Karakum door andere ornithologen werd niet genoteerd, hoewel het in zeer zeldzame gevallen, zoals reeds vermeld, hier ook kan komen.

Volgens onze waarnemingen woont ze op de hellingen van Kopetdag voornamelijk in het onderste deel van de bergen, op een hoogte van 400 - 700 m boven zeeniveau. m., in relatief weinig doorsneden gebieden met klei ravijnen en rotsachtige overal verspreid, niet ver van waterbronnen. Vegetatie op dergelijke plaatsen is meestal snel vervagend, grasachtig, met zeldzame achtergebleven struiken op de zachte hellingen van de heuvels. Het komt niet in smalle smalle kloven. Vermijdt absoluut rotsachtige rotsachtige gebieden. Stijgt niet hoger dan 1200 m boven zeeniveau. m. Wij en andere ornithologen hoefden geen woestijnpatrijs in de jeneverbeszones te ontmoeten. Alleen Zarudny (1896) zag ooit in de centrale Kopetdag een groep van deze vogels in de schaduw zitten op de dikke takken van de jeneverbes.

Op Kurendaga, volgens Kolesnikov (1956) en volgens onze niet-gepubliceerde materialen, wordt de woestijnpatrijs meestal in de uitlopers gehouden met xerofytische vegetatie, oplopend tot de toppen van deze lage rug. Hier, in het bovenste gedeelte van Sais met tugai en weidevegetatie, werd deze vogel waargenomen door Kolesnikov, maar we hebben hem niet ontmoet in dergelijke ongewone omstandigheden.

Op hr. Gyazgadyyk chill leeft op hellingen met grasrijke vegetatie en talus van stenen, op een hoogte van 500-700 m boven zeeniveau. m. (Dementiev et al., 1955). Op Karabil, in de brede Pelengoveli-kloof, blijven woestijnpatrijzen op kleihellingen met stenen ontsluitingen (Rustamov, Sukhinin, 1975).

Volgens Atrek leven deze patrijzen op kleiheuvels en steile oevers en op de Amu Darya bij Kelif werden ze waargenomen op lage, dorre en droge heuvels (Zarudny, 1896).

In de bergen van het zuidwesten van Tadzjikistan zijn favoriete nestplaatsen lage lösskliffen, conglomeraat- of zandsteenheuvels doorsneden door ravijnen en ravijnen, bedekt met schaarse en snel vervagende grasachtige vegetatie met dunne struiken. Op zoek naar water moeten patrijzen soms overgangen maken van 1-2 of zelfs 8 km. Ze verblijven hier voornamelijk op een hoogte van 400 - 600 m boven zeeniveau. m., maar in sommige gevallen en hoger, tot 1.200 - 1.350 en zelfs tot 1.600 m (Popov, 1959, Ivanov, 1940, Abdusalyamov, 1971). In de heuvels van Buri-Tau in het natuurreservaat Tigrovaya Balka gebruiken vogels tot juni inclusief diepe plassen in de rotsachtige bodems achtergelaten na de regens als een bron van vocht, en vliegen vervolgens naar een waterput naar de oevers van Vakhsh, 2-3 km van de nestplaatsen (P. L Potapov, niet-gepubliceerde gegevens). In het Turkmeense deel van Kugitang werd de verticale verdeling van deze patrijs getraceerd van de uitlopers tot de ondergrens van de jeneverbeszone (Sopyev en Karaev, 1979). In het Oezbeekse deel van dit bereik stijgt het ook naar de jeneverbeszone, dat wil zeggen tot een hoogte van 1200 - 1600 m boven de zeespiegel. m. Op dezelfde vrij belangrijke hoogten voor de woestijnpatrijs, werd de soort opgemerkt in het stroomgebied. Kashkadarya, aan de rivier Tanhas - 1600 m boven zeeniveau m. (Meklenburtsev, 1958). In het westen van Afghanistan ligt de habitat van de woestijnpatrijs op een hoogte van 1.700 m boven de zeespiegel. m. (Paludan, 1959). In het zuiden van Oezbekistan vestigt het zich op uitlopers met rotsachtige en kleihellingen bedekt met amandelen, rozenbottels en overblijvende kruiden (Salikhbaev en Ostapenko, 1964).

Sterkte

Er is bijna geen informatie. Laptev (1936) in Kopetdag op een route van 428 km ontmoette 100 woestijnpatrijzen. Een band van 200 m werd genomen als de kijkbreedte, dat wil zeggen 117 individuen per 100 km2. Onze materialen op het Turkmeense deel van Kugitang laten zien dat in geschikte habitats per 100 km2 in de jaren 60. er waren 160 patrijzen.

Relatieve getallen zijn als volgt. Op Karabil bij de rivier Kashan in de Pelengaveli-kloof op 4 juni 1955, werd ontmoet tijdens een 7-uur durende tour van 30 personen. Op 24 april 1954 werden 5 koppels ontmoet in het Eroylandduz in Badkhyz tijdens een 8-uur durende excursie (Rustamov, Sukhinin, 1975). In het Oezbeekse deel van Kugitang in het Dzherbulak-kanaal werden in oktober 20 personen geregistreerd in 3 uur in oktober, en tot 30 personen werden opgenomen in Babatag bij de Dzhidabulak-lente (Salikhbaev en Ostapenko, 1964). Op verschillende plaatsen van deze bergrug in oktober - november 1971 waren er 6 tot 24 individuen per 1 km2 (Vtorov, 1974).

Vergeleken met kamille, in woestijnpatrijzen, zijn veranderingen in aantallen door de jaren heen blijkbaar minder frequent. Misschien is dit te wijten aan het leefgebied van de soort voornamelijk in de uitlopers, waar ongunstige weersomstandigheden niet zo sterk zijn als in de bergen.

Dagelijkse activiteit, gedrag

In mei worden patrijzen vroeg in Kugitang wakker en voeden zich voor zonsopgang. Van ongeveer 6.30 uur tot 07.00 uur gaan ze naar de bronnen en drinken ze 15-20 minuten. Drinkplaatsen worden voorzichtig en stil benaderd. Na het drinken blijven ze enige tijd (30-45 min) dicht bij de bron, spreiden hun verenkleed, ontspannen zich en mannetjes stijgen op en zingen. Overdag verstopt in de schaduw van struiken, stenen blokken en kliffen. Als de dag niet bijzonder warm is, zijn ze nog enige tijd actief en gaan ze op warme dagen snel naar plaatsen van rust. Tijdens warme uren rusten ze in de schaduw, waar ze vaak worden gezien badend in stofbaden.

Wanneer de hitte afneemt, gaan patrijzen naar avondvoeding, die duurt tot 19-20 uur en 30 minuten. Tegen die tijd verzamelen ze zich weer aan het water en dronken ze zich vrij snel en stil terug voor de nacht. Overnachting op dezelfde plaatsen waar ze overdag rusten (Abdusalyamov, 1971). In het zuiden van Oezbekistan kunnen ze in de ochtend en avond meestal worden waargenomen bij watergaten: van 1 tot 10 uur en van 17 tot 20 uur (Salikhbaev, 1961, Salikhbaev, Ostapenko, 1964). In Kopetdag kunnen woestijnpatrijzen in de zomer meerdere keren per dag waterplekken bezoeken (Zarudny, 1896). Maar het grootste deel van de vogels komt alleen in de ochtend- en avonduren water. In de zomer verschijnen vrouwen, gedreven door dorst, in de buurt van het water, zelfs wanneer ze op het punt staan ​​een ei te leggen.

De zomerse dagcyclus in de woestijnpatrijs bestaat dus uit vroeg (vóór zonsopgang) voeren, ochtend water geven, overdag rust in de schaduw, avond voeden na de afname van de hitte van de dag, avond water geven en naar bed gaan.

Woestijnpatrijs is een openbare vogel. Zelfs tijdens de nestperiode, in omstandigheden van gelijkmatig verdeelde geschikte plaatsen voor nederzetting, nestelt het, zoals Laptev (1936) treffend opmerkte, alsof in kolonies. In de zomer verzamelen woestijnpatrijzen zich op veel waterplekken; aan het einde van de zomer en de herfst worden ze aangetroffen in koppels, waaronder volwassen en jonge vogels. Groepen die voornamelijk bestaan ​​uit jonge alleenstaande mannen, vrij van familiezorgen, praten ook over het stroomden van de soort. Het gedrag van mannen in relatie tot het broed hangt niet alleen af ​​van de leeftijd, maar ook van individuele kenmerken, hoewel wordt aangenomen dat oude mannen vaker tegenkomen dan jonge tijdens broedsels (Zarudny, 1896).

Voor de winter worden woestijnpatrijzen niet in grote groepen verzameld, maar in kleine groepen bewaard. Ze voeden en koesteren meestal op de zuidelijke hellingen, en komen veel minder vaak voor in de buurt van water dan in de zomer.

In vergelijking met Keklik leidt de woestijnpatrijs een meer verborgen levensstijl, voornamelijk vanwege het feit dat hij zelden een stem geeft, en wanneer hij wordt verrast, verbergt hij zich vaak in de uitsparingen van de bodem en fuseert hij vanwege zijn beschermende kleur met de omgeving. In de herfst-wintertijd zijn patrijzen zelfs voorzichtiger en geheimzinniger: bang, vlieg ver weg, vlieg ongeveer drie keer zoveel als een keklik (Shlyakhtin, 1896).

Vanaf het begin van het leven tonen kuikens een uitgesproken onafhankelijkheid. Een broed op de leeftijd van enkele dagen, een vrouw verloren, zonder hulp gevoed, ging naar een drinkplaats en sliep in een spleet in een hoop (Zarudny, 1900. Volgens onze waarnemingen voegen dergelijke broeds zich samen met broedsels met volwassen vogels, en in deze gevallen met één vrouwtje Er kunnen 20-25 kuikens worden gevonden, soms tot 40-45 en zelfs 50-60 jonge vogels kunnen in dergelijke associaties worden geteld (Zarudny, 1896).

Mannetjes brengen minder tijd door met het broed dan vrouwtjes, waarop alle zorg voor de kuikens rust. Meestal is het het vrouwtje dat het broed naar een drinkplaats leidt, het broed beweegt langzaam in een verspreide of gesloten groep. Volgens Zarudny (1896) verbergt het vrouwtje kleine kuikens te water, verbergt ze tussen de stenen, en ze gaat naar de bron en vult de struma met water (soms verschijnen er minstens "anderhalve grote glazen water" in de struma). Ze keerde terug naar de kuikens en gaf ze water uit haar bek. In gevaar verspreiden en verstoppen de kuikens zich onder de stenen, hoewel ze zich op zelfs plaatsen behendig kunnen verbergen. Wanneer het gevaar voorbij is, keert het vrouwtje terug naar het broed, werpt een stem en roept de kuikens. In het warme seizoen, van de lente tot de late herfst, komen woestijnpatrijzen vaak 's middags samen met chummies in de buurt van waterplekken en verplaatsen ze zich alleen' s avonds om te voeren en 's nachts. Ze zijn timide dan cupcakes. Nadat hij een man heeft opgemerkt, verbergt het broed zich en vertrekt pas wanneer hij een paar stappen nadert. Maar dezelfde kudde, een tweede keer bang gemaakt, laat de jager niet meer dichterbij dan 100-150 stappen. Na het schot, in tegenstelling tot de Keklik, breekt het broed niet, maar vliegt in een dichte kudde (Shlyakhtin, 1896).

Een studie van 44 struma en vogels van vogels verkregen in Turkmenistan toonde aan dat de patrijs in de zomer wordt gebruikt om 28 plantensoorten te voeden, in de herfst van 16, in de winter van 13 soorten, en in totaal 46 soorten.In alle seizoenen van het jaar hebben zaden en fruit de overhand in het dieet. In de zomermaanden hebben de vruchten van het veld passeriformes, de kraankever en de gladde goldbachia de voorkeur. In de herfst worden de zaden van open gesneden kachima, veldpasseriformes en sainfoin fijn gebloeid, maar tegelijkertijd staan ​​bollen van wilde uien op gewichtsbasis. In de winter worden zowel de frequentie als de massa van de bladeren gedomineerd door de levendbarende bluegrass bladeren en bollen, de vruchten van de passeriformes, en de massa's zijn de vruchten van klittenband kleinfruit en noea geslacht prevaleren in frequentie. Zo zijn de vruchten van de passeriformes een favoriet voedsel van de woestijnpatrijs in alle seizoenen van het jaar.

Aan het kenmerk van de seizoensgebonden verandering in voeding voegen we toe dat in de zomer vanwege reproductie, die hoge energiekosten vereist, voer niet alleen meer in massa wordt gegeten, maar ook in variëteit (28 soorten). In de zomer werden 23 struma en maag onderzocht. Hun massa varieerde van 0,5 tot 7,8 g, een gemiddelde van 3,2 g. Het gewicht van de magen in de winter varieerde van 0,3 - 5 g, een gemiddelde van 1,8 g. Slechts één patrijs struma, geoogst op 26 juni, had een massa van 7,8 g, terwijl de struma en maag patrijzen, geoogst op 30 januari, wogen slechts 1,55 g.

Het is merkwaardig dat 46 soorten planten gevonden in het struma en de magen van de woestijnpatrijs, met uitzondering van gerst, vertegenwoordigers zijn van de wilde flora die kenmerkend is voor de uitlopers en lagere bergen. Dit is zeker niet toevallig, omdat deze soort hier voornamelijk leeft. Bijgevolg bevinden voederbiotopen zich bijna op dezelfde plaats als nestelende biotopen, of in de buurt daarvan.

In de winter komt gastrolitis in de maag vaak voor en vormt vaak de helft van hun inhoud. In de zomer- en herfstmaanden worden rondleidingen in kleine hoeveelheden gevonden.

Klein materiaal over de voeding van de woestijnpatrijs werd verzameld op Kurendaga (Kolesnikov, 1956): 4 struma en 4 magen van vogels verkregen in november werden onderzocht. Burachnik-zaden werden gevonden in alle struma en 2 magen, kruidnagel in 3 struma en 3 magen, kruisbloemige en boekweitzaden in 2 struma en 2 magen, en in 1 struma enkele zaadlobachtige zaden. G-astrolieten komen in alle magen voor. Bij 5 vogels kwamen we daar eind april aan, de magen en struma's waren dicht opeengepakt met groene massa met zaden, bloemen en vruchten van wilde planten.

Voor Tadzjikistan zijn er aanwijzingen dat, vanaf het vroege voorjaar tot eind april, groene delen van planten in de gescande struma waren en naarmate de vegetatie opbrandde, kwamen sprinkhanen, kevers en andere insecten vaker over (Abdusalyamov, 1971). Er wordt ook aangegeven dat insecten in grote hoeveelheden alleen door kuikens worden gegeten, terwijl volwassenen ze weinig consumeren (Ivanov, 1969). De rest van het jaar voeden patrijzen zich in het zuidwesten van Tadzjikistan met zaden, bladeren en ondergrondse plantendelen in de uitlopers.

In het zuiden van Oezbekistan, in het Surkhandarya-bekken en op de Kugitang, bevatten 43 geiten en magen zaden, knollen, bollen en groene plantendelen. In september en oktober werden alleen de zaden van wilde planten gevonden in de maag van 32 vogels. Vogels dronken zout en zoet water, en degenen die zoet water consumeerden, waren meer besmet met helminten dan degenen die zout water gebruikten (Salikhbaev en Ostapenko, 1964).

Volwassen patrijzen zijn dus bijna volledig plantenetende vogels. Er wordt voedsel op de grond gezocht. Ondergrondse delen van planten worden gedolven met poten en snavel. Kuikens krijgen verschillende insecten gevoerd. In volwassen voedsel worden insecten voornamelijk alleen gevonden tijdens het rijden van kuikens en spelen ze een onbelangrijke rol in het dieet van volwassen vogels. Hun voedsel is het meest divers, niet in de winter (Kuzmina, 1977), maar in de zomer (Rustamov, Kogan, 1954). In deze tijd van het jaar is het voer grof en droog, dus vogels worden vaak gedwongen naar drinkplaatsen te gaan.

Economische waarde, bescherming

De woestijnpatrijs is een uitstekend spel en heeft in vergelijking met fazant en mul meer mals en sappig vlees. Daarom trekt het op sommige plaatsen de aandacht van jagers en wordt het in een relatief grote hoeveelheid gedolven (in een aantal regio's wordt het volledig verslagen - R.P.). Dus, in het bekken van Surkhandarya, ving één jager 120 patrijzen in de winter, en een ander ving 40 vogels die in een dag uit de lente stropen (Salikhbaev en Ostapenko, 1964). Gezien de kleinere overvloed en geheimzinnige manier van leven dan die van Keklik, is het echter nergens onderhevig aan vissen. Er wordt relatief weinig van gevangen omdat deze vogel 2 keer kleiner is dan kamille.

Jachtperioden worden op sommige plaatsen niet gerespecteerd, heel wat vogels worden teruggetrokken uit de populaties. Het stroomlijnen van jachttermen, productienormen en het uitvoeren van biotechnologische maatregelen, samen met andere beschermende maatregelen, kunnen helpen het aantal en het economische belang van de soort te vergroten. Allereerst moet de patrijsjacht beginnen in november, en niet in oktober, zoals vaak het geval is. Dit is nodig om jonge vogels in staat te stellen laat op te broeden, en volwassenen om hun lichaamsgewicht te verhogen ter voorbereiding op de winter: in oktober is de massa volwassen vogels 200-230 en in december 250-300. Het herfstjachtseizoen mag niet langer duren dan december, en het schieten op vogels in de bronnen en het vissen op het net moet ten strengste worden verboden.

Aangezien woestijnpatrijzen gevangenschap in dierentuinen in Centraal-Azië verdragen, kan het houden en kweken ervan in volières van jachtboerderijen worden aanbevolen.

Bekijk de video: صوت الحجل الرملي song call Sand Partridge (Augustus 2020).

Pin
Send
Share
Send