Over dieren

Slechtvalk

Pin
Send
Share
Send


gebied slechtvalk (Falco peregrinus) ongewoon breed, deze vogels leven in heel Eurazië, Noord-Amerika en het grootste deel van Afrika, ook te vinden in Madagaskar, enkele eilanden in de Stille Oceaan (tot Australië), in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Slechtvalken bewonen open gebieden, meestal te vinden in de toendra, bos-toendra, bos-steppen, savannes, op de rotsachtige kusten van de zeeën. Deze valken vermijden massieve bossen en woestijnen, maar vestigen zich gewillig in stedelijke landschappen, variërend van oude kathedralen in kleine steden tot moderne wolkenkrabbers van megalopolises. In de tropische gebieden zijn ze zittend, in het zuiden van de gematigde zone migreren ze naar het zuiden, in de noordelijke delen van het bereik zijn ze meestal trekvogels.

Zoals de meeste valken, slechtvalk - een middelgrote vogel. De lengte van zijn lichaam bereikt 40-50 cm, het gewicht varieert van 0,6 tot 1,3 kg en de vrouwtjes zijn groter dan mannen. Het lichaam van de slechtvalk is gestroomlijnd, de borst met goed ontwikkelde spieren, de vleugels zijn lang en de staart is daarentegen kort. De uiteinden van de vleugels zijn puntig, de staart is bot afgesneden, hoewel de bek klein lijkt, sterk is en eindigt met een scherpe haak. Het belangrijkste wapen van de slechtvalk is relatief lange benen met sterke en gekrabde tenen. Een klauw met hoge snelheid scheurt het lichaam van het slachtoffer af als een mes. De kleur van mannen en vrouwen is hetzelfde: bovenop het lichaam van de slechtvalken is leigrijs, dezelfde kleur van de wangen, de onderkant van het lichaam is licht - van wit tot roodachtig buffy. Strepen zijn verspreid over het hele lichaam, bijna onmerkbaar aan de bovenkant van de vleugels en vormen een duidelijk "havik" -patroon aan de onderkant van het lichaam. De basis van de bek, oogleden en poten is heldergeel. Individuele ondersoorten kunnen lichte afwijkingen van deze kleur hebben.

Beschrijving en functies

Slechtvalk is een vrij groot roofdier uit zijn familie. De lichaamslengte is van 34 tot 50 centimeter en de spanwijdte is van 80 tot 120 centimeter. Vrouwtjes zijn in de regel groter dan 900-1500 gram. Mannetjes hebben een gewicht van 440-750 gram. Externe verschillen tussen heteroseksuele individuen worden niet uitgedrukt.

Het lichaam is vergelijkbaar met dat van actieve roofdieren: de borst is krachtig met bolle en harde spieren, de benen zijn kort, dik, sterk, de bek is gebogen als een sikkel, de bek eindigt met scherpe tanden die de nekwervels van het slachtoffer kunnen bijten. De ogen zijn groot, zoals voor een vogel, uitpuilend, donkerbruin, de huid rond de ogen is verkleurd, het verenkleed is afwezig.

De kleur van het verenkleed. Bij seksueel volwassen personen hebben de rug, vleugels en torsie een aspid grijze kleur; mogelijk zijn er niet erg duidelijke dwarsstrepen met een donkere kleur aanwezig. De uiteinden van de vleugels zijn zwart. De buik is meestal geschilderd in felle kleuren of buffy, het hangt allemaal af van de regio van verblijf. Borst en zijkanten zijn versierd met zeldzame druppelachtige strepen.

De naar beneden afgeronde staart heeft een zwarte kleur en een kleine donkere strook aan het einde. De kop is zwart in het bovenste gedeelte, licht eronder. Krachtige onderste ledematen en sikkelvormige snavel zijn zwart, de basis van de snavel is geel.

De vogels van het eerste levensjaar worden gekenmerkt door een groter contrast in kleur: de rug is bruin, buffy, de buik is erg licht, de spikkels zijn longitudinaal, de benen zijn geel, de basis van de bek is blauwachtig grijs. De kleur van het verenkleed van de slechtvalk Falcon hangt af van de soort, evenals van de regio van zijn permanente verblijfplaats.

Wetenschappers ornithologen bestudeerden en beschreven 19 ondersoorten slechtvalk, elk heeft zijn eigen habitat:

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, nominatieve ondersoort. Habitat Eurazië. Gebonden aan een permanente woonplaats.
  • Falco peregrinus calidus Latham, toendra of witwang. Woont op de eilanden van de Noordelijke IJszee, de Noordpoolkust. In de winter verandert hij zijn woonplaats in warmere gebieden van de Middellandse Zee, de Zwarte en de Kaspische Zee.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (inclusief kleinschmidti, pleskei en harterti). Blijft permanent op het grondgebied van Noordoost-Siberië, Kamchatka en de Japanse eilanden.
  • Maltese valk, Falco peregrinus brookei Sharpe. Permanente verblijfplaatsen: de Middellandse Zee, het Iberisch schiereiland, Noordwest-Afrika, de Kaukasus en de zuidelijke kust van de Krim.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck is een valk van de Canarische eilanden, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, een zeer kleine valk, woont op een permanente plaats in Zuid-Azië, India, Sri Lanka, Pakistan en Zuidoost-China.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson - een bijna uitgestorven soort van de Kaapverdische eilanden, ornithologen vonden slechts 6-8 levende paren. Er is seksueel dimorfisme van kleur, niet kenmerkend voor andere ondersoorten.
  • Falco peregrinus minor Bonaparte, een vaste ondersoort van Zuid-Afrika.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub —Afrikaanse ondersoorten, bij voorkeur van Madagascar en de Comoren.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, een zeer zeldzame vogel, die constant op één plaats leeft. Het komt voor in het Rocky Mountains-gebied in het westelijke deel van het Amerikaanse continent.
  • Falco peregrinus macropus Swainson 1837 en Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912, wonen alleen op het Australische vasteland.
  • Falco peregrinus pealei Ridgway (zwarte valk), de grootste van de ondersoort. Gebied van habitat: kust van Noord-Amerika, British Columbia, Queen Charlotte-eilanden, kust van de Beringzee, Kamchatka, Kuril-eilanden.
  • Arctic Falco peregrinus tundrius White, verhuist naar de warmere gebieden in het midden en ten zuiden van Amerika voor de kou.
  • Warmteminnende Falco peregrinus cassini Sharpe. Permanente inwoner van Ecuador, Bolivia, Peru, Argentinië.

Voeding en jachtfuncties

Favoriete buit slechtvalken - middelgrote vogels: duiven, meeuwen, steltlopers. Tijdens de periode van het voeren van de kuikens, kunnen slechtvalken ook op ongewoon kleine prooien jagen (kleine steltlopers en zangvogels), maar soms kunnen hun vogels veel groter worden dan zij. Het is niet moeilijk voor een slechtvalk om een ​​reiger, een gans, een eend te verkrijgen, waarvan het gewicht meerdere malen groter is dan het zijne. Slechtvalken jagen zelden op landdieren (knaagdieren), maar ze raken helemaal geen grotere dieren. Slechtvalk is in staat om prooien te vangen, zowel vanuit de grond (zieke of jonge vogels die niet kunnen vliegen), als vanuit de lucht, maar hun luchtjacht is het meest beroemd. De vlucht van de slechtvalk is gemakkelijk met frequente klapperen, terwijl de vogel een snelheid van niet meer dan 100-110 km / u ontwikkelt. Dit is veel, maar gierzwaluwen, zwaluwen en zelfs duiven vliegen met dezelfde snelheid. De slechtvalk heeft echter een geheim wapen - een snelle pique. Hier kent de slechtvalk geen gelijke dieren in de wereld, omdat in de herfst zijn lichaam de lucht snijdt met een snelheid van 240-300 km / u! Dit is de hoogste snelheid die wordt geregistreerd bij alle levende wezens in het algemeen.

In verband met dergelijke vluchtkenmerken ontwikkelden de slechtvalken hun eigen jachtstijl. Deze vogels proberen het slachtoffer niet in te halen in een open competitie voor snelheid, vaker jaagt de slechtvalk prooi uit een schuilplaats (spleten in de rotsen, een droge boom), en dan haalt het een plotselinge ruk in, en de slechtvalk probeert het slachtoffer niet in een rechte lijn te volgen, maar eronder te duiken of zelfs bovenaan staan. Dan vouwt hij zijn vleugels (dit verhoogt de snelheid van de vrije val aanzienlijk) en duikt op het slachtoffer. Een slechtvalk heeft genoeg prooi in zijn poten, die, in combinatie met een enorme botsingssnelheid, al fataal kan zijn voor het slachtoffer, als dit niet genoeg was, eindigt de slechtvalk prooi met een scherpe bek.

Reproduktie

Slechtvalken leven alleen, in de nestperiode worden ze in paren gehouden. Een paar vogels bewaken hun locaties zeer ijverig, ze verdrijven niet alleen hun familieleden, maar ook andere grote soorten vogels, bijvoorbeeld adelaars. Slechtvalken zijn uitgebreid, elke broedplaats ligt op 3-10 km van de aangrenzende. Interessant is dat slechtvalken nooit jagen in de buurt van hun nest, ongeacht hoeveel prooi er is, dus ganzen, zwanen, ganzen proberen zich dichter bij nesten van slechtvalken te vestigen. In dit geval zijn zij en hun nakomelingen gegarandeerd niet alleen beschermd tegen de aanvallen van valken, maar ook tegen aanvallen van andere roofvogels, die de slechtvalken verdrijven.

Slechtvalk zijn monogame vogels; hun paren worden bewaard voor het leven. Het paringsritueel bestaat uit een acrobatische vlucht, salto's in de lucht en de overdracht van mannelijke prooien aan het vrouwtje tijdens de vlucht. Slechtvalken hebben nogal slordige nesten, het nest van het nest is altijd arm en bestaat uit verschillende takken en grote veren. Vaak wordt deze valk niet door nesten zelf gebouwd, maar door raven die onbeschaamd hun eigenaars bezetten. Slechtvalken streven er altijd naar hun eigen nesten te bouwen op veilige heuvels (rotsen, hoge gebouwen), in de aanwezigheid van zulke handige nesten kunnen ze dergelijke plaatsen eeuwenlang van generatie op generatie bezetten. Elk paar op de site heeft ook verschillende reserve-nesten, die ze kunnen gebruiken bij het verpesten van de belangrijkste. Op uitgestrekte vlaktes (bijvoorbeeld in de toendra) graven slechtvalken een ondiep gat in de grond voor een nest.

In april-mei legt het vrouwtje 2-5 eieren (meestal 3) van rode kastanjekleur met donkere stippen. Beide ouders incuberen koppeling 33-35 dagen, maar het vrouwtje zit vaker op het nest. Slechtvalkkuikens zijn bedekt met witte pluisjes en worden eerst verwarmd door een vrouwtje. Het mannetje voorziet het gezin van voedsel, de ouders scheuren de prooi in kleine stukjes en voeren de individuele vleesvezels aan de kuikens. De kuikens groeien snel en na een maand vluchten ze, en na anderhalf jaar proberen ze te vliegen. De kunst van behendig jagen wordt niet onmiddellijk aan jonge vogels gegeven, daarom worden jonge slechtvalken ongeveer een maand nadat ze de vleugel hebben ingenomen, door hun ouders gevoerd. Vogels bereiken de puberteit tegen het jaar, maar vormen pas paren op de leeftijd van 2-3 jaar.

Sterkte

In het midden van de twintigste eeuw werden pesticiden (preparaten voor het uitroeien van insecten) massaal gebruikt in de landbouw, en dit leidde tot tragische gevolgen voor slechtvalken. Schadelijke substanties begonnen zich op te hopen in het lichaam van insecten en insectenetende vogels, en toen deze werden opgegeten door slechtvalken, kwamen ze ook in hun lichaam terecht. Hoge doses DDT verstoorden het metabolisme van slechtvalken en legden eieren met een abnormaal dunne schaal, wat leidde tot een wereldwijde vermindering van de wereldbevolking van deze vogels. Alleen een volledig verbod op DDT en het fokken van slechtvalken in speciale kwekerijen zorgde ervoor dat de slechtvalken behouden bleven. Nu hebben ze hun aantal hersteld en proberen ze zelfs grote steden als Moskou en New York te bevolken. Slechtvalken hebben hier een rijke voedselvoorziening in de vorm van enorme zwermen duiven.

Lifestyle & Habitat

Slechtvalk - een sluw en pretentieloos roofdier, met succes over de hele wereld overleven, behalve Antarctica en Nieuw-Zeeland. Hij is niet bang voor hoge Arctische vorst en de intense hitte van de Afrikaanse tropen.

Het vermijdt extreem koude poolgebieden, bergketens boven de 4.000 meter, woestijnen, tropen met overtollig vocht en grote steppen. In Rusland zijn nestplaatsen alleen afwezig in de Wolga-steppen en in het westelijke deel van Siberië.

Hij geeft de voorkeur aan rotsachtige oevers van verschillende reservoirs. Een plek om te nestelen kiest ontoegankelijk voor natuurlijke vijanden (inclusief mensen), altijd met goed zicht en gebieden voor vrije nadering.

De meest geschikte nestomstandigheden worden gevonden in de valleien van bergrivieren, rotsachtige kusten en de aanwezigheid van een reservoir zorgen voor de grootste bevolkingsdichtheid. In de bergen, vestigt zich op rotsachtige richels, in het bos, selecteert de hoogste bomen, aan de zijkanten van rivierrotsen, in bemoste moerassen, bezet gelukkig de nesten van andere vogels.

soms slechtvalk nest te zien in grote steden, op de daken van hoge stenen gebouwen. Ook worden pijpen van verschillende fabrieken, bruggen, hoge klokkentorens, nissen van hoge gebouwen, in het algemeen alles wat op een of andere manier lijkt op natuurlijke rotsachtige richels, een goede nestplaats.

Het grootste deel van de vogels leidt een vaste manier van leven, met uitzondering van alleen populaties die in de moeilijke omstandigheden van het verre noorden leven, vliegen ze in de winter naar warmere gebieden. Soms, vaker bij koud weer, kunnen ze meerdere kilometers afleggen op zoek naar een betere voedselvoorziening.

De lengte van het grondgebied van één nest is van 2 tot 6 kilometer. Dit is noodzakelijk om de juiste hoeveelheid voer te garanderen, waarvan de acute behoefte aanzienlijk toeneemt tijdens de periode van het voeden van nakomelingen. Elk paar heeft 6-7 plaatsen die geschikt zijn voor het leggen van eieren; ze zijn al meer dan een seizoen gebruikt.

Vogels bewaken hun jachtgebied fel en wanneer ze hun bezittingen binnenvallen vallen ze zelfs veel grotere individuen aan (adelaars, kraaien). Een persoon wordt benaderd op een afstand van 200-300 meter en er wordt een alarm gegeven.

Als de indringer naar het nest blijft bewegen, begint het mannetje luid schreeuwend te draaien boven zijn hoofd, terwijl hij regelmatig op nabijgelegen bomen gaat zitten, het vrouwtje voegt zich bij hem. Een slechtvalk die een nest met kuikens bewaakt wordt behoorlijk agressief, kan behoorlijk grote zoogdieren van zijn territorium verdrijven: honden, vossen, poolvossen.

Slechtvalk eet voornamelijk aanzienlijk kleinere vogels: mussen, merels, spreeuwen, eenden, duiven. Soms zijn de slachtoffers: vleermuizen, eekhoorns, hazen, watervogels. Als een echt roofdier houdt het zich bezig met de ondergang van buitenaardse nesten.

De verscheidenheid aan voedsel hangt af van het leefgebied, bijvoorbeeld, de valk met witte borst prooien voornamelijk op de grondeekhoorns, lemmings en woelmuizen, die wijdverbreid zijn op zijn voedselgebied. Ze vormen ten minste 30% van de totale productie.

De jacht vindt plaats in de ochtend- of avonduren. Slechtvalk zit meestal in een hinderlaag hoog op een richel, wachtend op het verschijnen van prooi. Hij kan over de grond vliegen, proberen weg te jagen en verborgen prooien uit de schuilplaats te verdrijven.

Bij het zien van de prooi, stijgt de vogel hoog in de lucht, vouwt zijn vleugels, duikt scherp naar beneden, bijna in een rechte hoek, gaat in een steile piek en probeert het slachtoffer met sterke poten te raken. Soms jagen slechtvalken in paren. Proberen prooien te vangen in de lucht tijdens het vliegen of bij naderende, afwisselend duiken voor het slachtoffer.

Rondcirkelend over de velden op zoek naar prooivogels vliegen op lage snelheid, zelfs een gier kan de beroemde jager inhalen. Maar alleen het scherpe oog ving de beweging van het slachtoffer op, zijn gedrag verandert dramatisch, een snelle, dodelijke piek, de troef van de onverschrokken jager.

Bij het duiken slechtvalk snelheid neemt soms toe tot 322 km / u, het is de snelste vogel ter wereld. De klap van zijn poten is zo sterk dat het slachtoffer vaak zijn hoofd verliest. Buit die per ongeluk overleeft na zo'n krachtige aanval zal worden afgewerkt met een krachtige bek uitgerust met een haak. Eet op hoge plaatsen met goed zicht.

Ze eten hun prooi selectief en laten ze heel: kop, vleugels, poten, die verschillen van andere gevederde roofdieren. Rond de broedplaats kun je voedselresten vinden, volgens welke wetenschappelijke ornithologen het dieet van vogels bepalen. Door de aanwezigheid van karakteristieke overblijfselen is het ook mogelijk om nauwkeurig vast te stellen of het nest behoort tot een slechtvalk of een ander roofdier.

Interessante feiten

In de VS zijn er webcams op het balkon van de wolkenkrabber, waarmee iedereen het leven van slechtvalken kan bekijken die boven 50 verdiepingen nestelen. Hij woont ook in Moskou, hoewel er tot nu toe slechts één paar slechtvalken zijn, zij vestigden zich in het hoofdgebouw van de Staatsuniversiteit van Moskou.

Slechtvalk - werd een symbool van de Amerikaanse staat Idaho en het beeld is gedrukt op een 25 cent herdenkingsmunt, gedrukt door de Munt in 2007. Op Russische vlaggen en emblemen staat een afbeelding van een slechtvalk: Suzdal, Sokol, Kumertau, het was een patrimoniaal teken van de oude Russische prinsen.

Rondcirkelend over de velden op zoek naar prooivogels vliegen op lage snelheid, zelfs een gier kan de beroemde jager inhalen. Maar alleen een scherp oog ving de beweging van prooi op, zijn gedrag verandert dramatisch, een snelle, dodelijke piek, de troef van een onverschrokken jager.

Het is interessant dat het ontwikkelen van een supersonische snelheid de vogel geen lucht mist, dit wordt vergemakkelijkt door de speciale structuur van het neustussenschot. Luchtbeweging vertraagt ​​en de vogel blijft ademen zoals gewoonlijk.

In 1530 werd het eiland Malta door keizer Charles 5 overgedragen aan de Ridderorde. Verplichte voorwaarde van de keizer: één slechtvalk, elk jaar als een geschenk.Na dit verhaal verscheen er een nieuwe ondersoort - de Maltezer.

Bekijk de video: Slechtvalk. Gevecht in de kast! (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send