Over dieren

Familie: Stercorariidae Gray, 1871 = Skuas, Skuas

Pin
Send
Share
Send


Skua's zijn een familie van charadriiformes. Lengte vanaf 45 (skuas), tot 60 cm (skuas). Lijkt op echte meeuwen, maar verschilt van hen in een donkerdere kleur verenkleed, zwakke benen, een sterkere bek en een puntige staart.

In sommige soorten skuas zijn sommige individuen gekleurd in lichte kleuren, en sommige in donker. Anders gekleurde individuen kunnen één nestpaar vormen.

Grote Jagers zijn bipolair, anderen in het Noordpoolgebied en het Subarctisch gebied. Ze zwemmen goed, nestelen op de kusten op de hoogste breedtegraden van beide hemisferen, maar in post-nesting tijden kunnen ze worden gevonden in de zeeën tot aan de evenaar en in de diepten van de continenten.

In de pooltoendra voeden ze zich grotendeels met lemmingen. Nesten worden vaak gebouwd in de buurt van zeevogelkolonies waar hun eieren en kuikens worden gestolen. Maar nog karakteristieker voor hen is kleptoparasitisme - het prooien in de lucht van andere zeevogels die ze actief aanvallen (in het Russische noorden worden skuas soldaten genoemd).

Vogel beschrijving

De lichaamslengte bereikt 80 cm, de spanwijdte is ongeveer 130 cm Het gewicht van de vogel is niet meer dan een kilogram.

Alle skua's onderscheiden zich door een korte, grote snavel, bedekt met huid. De punt is plat en de basis is afgerond. Aan de bovenkant is de bek gebogen als een haak, en onderaan is er een kleine depressie. De klauwen van de vogel zijn scherp en gebogen. De vleugels zijn lang, puntig. De staart is afgerond.

Het verenkleed aan de achterkant van de jager is donkerbruin; lichtere veren bevinden zich op de nek, het hoofd en in de buik. De nek en borst zijn volledig wit, het hoofd is zwart met gele vlekken. Dit is de kleur van volwassenen, jonge vogels zien er meestal bescheidener uit.

Kenmerken van skuasvoeding

De belangrijkste prooi van skua's op het land zijn lemmings, evenals grijze en bosmuizen, donzige kuikens en strandloper metselwerk, eieren van de duivels, eend, meeuw en patrijs. Op zee kunnen deze vogels vissen en ongewervelde dieren vangen, die aan het wateroppervlak worden aangetroffen. Jagers in de tropen jagen vaak op vliegende vissen, die zelf uit het water springt. In het voorjaar en de herfst voegen skua's insecten toe aan hun dieet, plantaardig voedsel - bessen (crowberries, rode bosbessen, bosbessen), evenals afval en aas, omdat deze vogels absoluut kieskeurig zijn in voedsel.

Skua's worden vaak zeepiraten genoemd, omdat ze voedsel van andere vogels nemen: melkkwormen, papegaaiduikers, sterns, scrubbers en paling, die deze vogels aanvallen in groepen van twee tot vijf personen.

Onlangs hebben vogels vaak voedsel gezocht in de buurt van mensen, bijvoorbeeld in de buurt van visserijen of dierenboerderijen.

Vogel verspreid

De meeste soorten skua's komen veel voor in het Noordpoolgebied, in de poolgebieden in de buurt van zoute waterlichamen. Vogels leven op de Euraziatische en Noord-Amerikaanse continenten. Migratie hangt af van de specifieke habitats van elke kolonie. Voor de winter migreren skua's voornamelijk naar de zuidelijke zeeën en oceanen.

Skua's leven in paren of alleen. Kolonies vormen alleen voor de periode van nestelen, waarvoor rotsachtige eilanden worden gekozen.

Jagerskuas (Stercorarius longicaudus)

Deze soort is de kleinste vertegenwoordiger in de familie. De lengte van zijn lichaam is van 40 tot 55 cm, gewicht 220-350 g.

De bovenkant van het hoofd en de nek aan de achterkant zijn zwart geverfd met glans. Borst en nek wit, met een lichte gelige tint. De rug en vleugels zijn zwart-groen hierboven. De vogel onderscheidt zich door een lange mooie staart.

De soort komt veel voor in de Arctische zones van Eurazië en in Noord-Amerika. Wintervogels brengen door in het zuiden van de Atlantische Oceaan en in de Stille Oceaan. Skua's zijn een vrij vredige vogel die zich voornamelijk voedt met knaagdieren en insecten.

Jager Skuas (Stercorarius parasiticus)

De lichaamslengte van de vogel is 44-55 cm, spanwijdte tot 125 cm.

In de huwelijkskledij is de kleur van het hoofd van boven donker, zwart of grijsbruin, de rug, onderrug, buik en de onderstaart van een grijsbruine kleur. Het hoofd aan de zijkanten, de achterkant van de nek, de nek en borst zijn wit, het verenkleed is goudgeel aan de zijkanten van de achterkant van de nek. Snavel is zwart, groen of grijs aan de basis, poten zijn zwart. Winteroutfit is lichter dan bruiloft. Donkerbruine vlekken verschijnen aan de zijkanten en de nek van de vogel en donkere en lichte dwarsstrepen sieren de onderrug en buik. De stem is heel divers.

Kuikens zijn geschilderd in grijsachtig bruin, geelachtig bruin of geelachtig grijs, met een donkere rug en een nek. De snavel is roze-grijs-blauw, de punt is zwart, de poten zijn grijs-blauw.

De soort leeft in de toendrazone van Eurazië en Noord-Amerika. Gaat naar de oceaanwateren van de Noord-Atlantische Oceaan, Zuid-Amerika, Zuid-Australië, Afrika en Azië om te overwinteren.

Skuas (Stercorarius pomarinus)

Een grote vogel met een lichaamslengte van 65 tot 78 cm, een spanwijdte van 113-127 cm en een lichaamsgewicht van 520-920 g.Het verschilt van verwante soorten in zijn roze snavel met een donkere top en een groep verticaal ingepakte lange staartveren. Bovendien heeft de vogel tijdens de vlucht een merkbare witte vlek op de vleugels.

Het verenkleed aan de achterkant is donkerbruin. De lichte ondersoort heeft heldere gebieden op het hoofd, de nek en de buik. Op het hoofd zit een hoed van zwarte veren, de keel en borst zijn wit, soms met strepen. De hals en kop zijn strogeel aan de zijkanten. Op de borst bevindt zich een gevlekte zwart-witte strook. De buik is puur wit of versierd met donkere strepen. Zwarte geest. De donkere ondersoort is niet zo contrastrijk. Zijn buik is bruin.

Bij jonge vogels is het verenkleed zwakker, alsof het wazig is.

Middelgrote skua's nestelen op het Noordereiland Novaya Zemlya, Franz Josef Land, Taimyr, Yamal en de Novosibirsk-eilanden. Op het westelijk halfrond woont hij aan de noordkust van Alaska, de eilanden van de Canadese archipel en in het westen van Groenland.

South Polar Skuas (Catharacta maccormicki)

Grote vogel. Lichaamslengte van 50 tot 55 cm, spanwijdte tot 140 cm, gewicht van 0,9 tot 1,6 kg. De vleugels zijn lang, puntig. De staart is kort, wigvormig. Poten met membranen en gebogen klauwen.

Er zijn drie ondersoorten van Zuidpool-skua's: licht, donker en overgangsvormen. Alle vogels hebben een donkerbruine regenboog, snavel en poten zijn zwart.

Bij lichte vogels contrasteert de kleur van het verenkleed, de kop is van roze-bruin tot oker-bruin-witachtig. De nek, zijkanten en buik zijn roze-bruin. De rug is donkerbruin met smalle longitudinale strepen.

Donkere vogels zijn bevederd in dezelfde kleur, hun hoofd en buik zijn donkerbruin, de rug en vleugels zijn zwartbruin. Sashek licht.

De tussenliggende ondersoorten zijn monofonisch, praktisch zonder spikkels.

De soort komt voor langs de kust van Antarctica, evenals op de South Shetland- en South Orkney-eilanden. Volwassen individuen overwinteren in de Zuidelijke Oceaan en jonge vogels migreren naar het noordelijk halfrond.

Antarctische jagers (bruin, bruin) - (Catharacta antarctica)

De kleur van het verenkleed van de vogel is donkerbruin met kleine heldere vlekken. Veren in de buurt van de ogen en aan de staart van donkerbruin tot zwart. Een witte driehoekige vlek is zichtbaar aan de binnenkant van de vleugels tijdens de vlucht. De snavel is donkergrijs, scherp, gehaakt in vorm.

De soort leeft in het zuiden van Argentinië, op de eilanden Tierra del Fuego, Nieuw-Zeeland, op de Falkland-eilanden.

Grote jagers (Catharacta skua)

Lichaamslengte van 50 tot 58 cm, spanwijdte 125-140 cm Nesten zijn in IJsland, Noorwegen, de eilanden Schotland en de Faeröer.

Verenkleed van grijze kleur met rode strepen en een zwarte dop op het hoofd. De staart is zwartbruin van kleur met twee lange veren in het midden. Snavel en poten zijn zwart.

Skuas fokken

Jager is een monogame vogel. Hij vliegt naar zijn nestgebieden wanneer de eerste ontdooide vlekken verschijnen op de sneeuwbedekking in de tweede helft van mei - begin juni.

Het vormt paren tijdens de vlucht of in de eerste week na aankomst. Tegelijkertijd zetten sommige vogels de nomadische manier van leven voort en creëren geen paren.

Elk paar skua's nestelt afzonderlijk. Als een eigen vogel of een andere soort zijn territorium binnenvliegt, gedraagt ​​het uiterlijk van landroofdieren, bijvoorbeeld poolvossen, zich zeer agressief, duikt naar de indringer en schreeuwt luid, probeert te toeslaan. Hij is bang voor de mens en probeert zachtjes weg te vliegen.

Skua's nestelen op een droge en vlakke plek, vaak op hobbels of richels in het midden van moerassen. Dit is een depressie in grasrijke grond, 15-17 cm in diameter 3-5 cm diep. Vogels lijnen het helemaal niet, of leggen wat droge bladeren van zegge, stukjes mos of korstmos of ander plantmateriaal.

In koppeling meestal 1 of 2, af en toe 3 eieren. Ze zijn donker olijfkleurig met bruin-violet en donkerbruine vlekken van verschillende grootte. Zowel vrouwelijke als mannelijke broeden eieren uit, van 25 tot 28 dagen, vanaf het moment dat het eerste ei verschijnt.

Pasgeboren kuikens zijn bedekt met een gewone bruine pluis die donkerder is aan de achterkant. Op de leeftijd van 30-36 dagen beginnen jonge vogels te vliegen, maar een paar weken blijven ze naast de ouders die ze voeren, waarna de vogels een onafhankelijk leven beginnen.

Interessante feiten over de vogel

  • Skua's voelen zich zowel op het land als op zee geweldig. Tijdens het zwemmen staat het lichaam van de vogel horizontaal ten opzichte van het wateroppervlak.
  • Soms vallen ze schapen, pinguïns en pelsrobben aan.
  • Alle skua's hebben verschillende en zeer interessante stemmen, maar meestal zwijgen vogels liever en zingen ze alleen tijdens het paarseizoen tijdens de vlucht.
  • Wanneer een jager gevaar opmerkt, waarschuwt het zijn familieleden met korte en lage geluiden, maar in het geval van zijn eigen aanval op andere vogels, integendeel, maakt het luide trillende geluiden. De kuikens geven een speciale stem die klinkt als een ratelend gefluit.
  • Op het eiland Thule (Schotland) wordt een natuurreservaat georganiseerd, waar de skua's een beschermde soort zijn.

Bekijk de video: Een swingende avond bij de familie Kraan! #. Een Huis Vol (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send