Over dieren

Duik met witte ogen (zwart)

Pin
Send
Share
Send


Duik met witte ogen (Aythya nyroca) - een kleine, iets grotere wintertaling, eend met een gewicht van 0,4 tot 0,65 kg. In het uiterlijk van de man is de meest opvallende een mooie kastanjebruine kleur. En deze vogel kreeg zijn naam voor de kleur van zijn ogen - de iris van de ogen van de drakes is geelachtig wit (van een afstand lijkt het wit).

Externe tekens

Het gewicht van deze eenden bereikt 700 g, maar is gemiddeld 500 g. De lichaamslengte is van 38 tot 42 cm. De spanwijdte van een duik met witte ogen kan tot 70 cm zijn. De vogels hebben hun naam gekregen voor de specifieke geelachtig witte kleur van hun ogen, die van veraf volledig wit lijkt . Interessant is dat alleen mannen verschillen in deze oogkleur. De vrouwelijke iris is bruin. De outfit van een volwassen mannetjeseend is gelijkmatig bruin gekleurd. Wanneer het paarseizoen begint, transformeert het echter, zoals bijna alle drakes: de buik en kin worden wit, de zijkanten krijgen een bruinrood tint en een bruine kraag verschijnt aan de basis van de nek. Op de vleugels zijn witte spiegels die duidelijk zichtbaar zijn tijdens de vlucht.

Het vrouwtje van deze soort is iets anders dan het mannetje, de schaduw van het verenkleed is net een beetje meer vervaagd. De stem van de man is een stil, schor "chuk-chuk" -geluid, maar de stem van de vrouw lijkt op een schorre kwak. In sommige regio's van Rusland worden deze eenden witte ogen of nigella genoemd.

Lifestyle en biologie

Zoals het alle duiken betaamt, duiken en zwemmen deze eenden perfect, ze kunnen gewoon niet rechtstreeks vanaf het water vliegen. Ze hebben een voldoende lange aanloop nodig voordat ze kunnen opstijgen.

Duik met witte ogen in de vijver

De duik met witte ogen eet de bladeren en wortels van waterplanten: vallisneria, vijver, watervogel, eendenkroos, enz. In mindere mate consumeert deze eend diervoeder: muggenlarven, libellen, caddisvliegen, evenals waterinsecten en weekdieren.

Als een zeer voorzichtige vogel, probeert hij 's nachts zwart te eten en gaat zelden aan wal. Duiken met witte ogen vormen geen grote koppels. Ze vervellen twee keer per jaar.

Reproduktie

Het nest van deze eend bevindt zich in dicht struikgewas van kustplanten of onder de hangende takken van een struik, op zwak overwoekerde vlotten, zegge bulten, rietvouwen, af en toe op drijvende rieteilanden, minder vaak op een harde oever. Vaak worden muskusrathutten gebruikt als basis voor een vogelnest. Het nest van een duik met witte ogen is vakkundig vermomd en is een losse kom met plantenmateriaal, en het dienblad is overvloedig bekleed met zwartbruin dons.

Duiken met witte ogen

In koppeling zijn er meestal 6 - 10 eieren. De kleur van de eieren in verschillende nesten varieert van romig wit tot roodachtig, bruin en groenachtig.

Het vrouwtje incubeert de koppeling gedurende 24-28 dagen. Vaak is het mannetje al die tijd in de buurt, maar neemt niet deel aan het incuberen van metselwerk, maar neemt later, samen met het vrouwtje, deel aan de opvoeding van kuikens. Kuikens eten zelfstandig en kunnen vanaf de eerste levensuren goed duiken.

Uitstekende duikers

In tegenstelling tot andere eenden, die vaak in hun levensonderhoud voorzien in ondiep water of aan de kust, duiken zwarten onder water om zichzelf te voeden. Bovendien dalen velen van hen af ​​tot een diepte van 3 m en staan ​​ze gemiddeld 20 s onder water. Ze gaan zeer zelden aan land en brengen het grootste deel van hun leven op het wateroppervlak door. Het kijken naar de duiken is erg nieuwsgierig. Een kleine eend zwemt in het midden van een reservoir, en na een seconde is hij al in de waterdieptes verdwenen om met prooi te verschijnen op een plaats die volkomen onverwacht is voor de waarnemer.

In het Rode Boek van Rusland

De status van de soort in het Rode Boek van Rusland is respectievelijk de tweede, het is een soort waarvan het aantal en het bereik snel afnemen. Misschien was de vermindering van het aantal van deze soort te wijten aan het feit dat de duiken met witte ogen achteloos zijn en jagers ze vernietigden. Bovendien werd het uitdrogen van veel broedvijvers en moerassen als gevolg van landafvoer en waterwinning beïnvloed door irrigatie.

Distributie- en conserveringsstatus

woont duik met witte ogen in Midden- en Zuid-Europa, in de steppen en semi-woestijnen van West- en Centraal-Azië, maar het bereik is nu niet continu geworden, maar mozaïek (dat wil zeggen bestaande uit afzonderlijke, geïsoleerde gebieden. Momenteel is de eend met witte ogen een zeldzame vogel die op veel plaatsen is verdwenen. toegewezen aan de categorie wereldwijd bedreigd en opgenomen in de Rode Boeken - internationaal, Rusland en Kazachstan.

Deze duik voedt zich met waterplanten, maar ook met schelpdieren, waterinsecten en kleine vissen. Vaak voedt hij 's nachts, maar komt zelden aan wal.

Wereld rond

De mooiste foto's van dieren in de natuurlijke omgeving en in dierentuinen over de hele wereld. Gedetailleerde beschrijvingen van levensstijl en verbazingwekkende feiten over wilde en huisdieren van onze auteurs - natuuronderzoekers. We zullen je helpen jezelf onder te dompelen in de fascinerende wereld van de natuur en alle eerder onontdekte hoeken van onze enorme planeet Aarde verkennen!

COPYRIGHT © 2012-2019 Alle rechten voorbehouden. De materialen op deze site zijn uitsluitend bedoeld voor privégebruik. Elk gebruik van materiaal dat op de website wordt gepubliceerd voor commerciële doeleinden is alleen mogelijk met toestemming van de houder van het auteursrecht: Educatieve en educatieve internetportal "Zoogalaxy."

Stichting voor de bevordering van educatieve en cognitieve ontwikkeling van kinderen en volwassenen "ZOOGALAXY" OGRN 1177700014986 TIN / KPP 9715306378/771501001

Onze site maakt gebruik van cookies om de site te laten werken. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met de verwerking van gebruikersgegevens en het privacybeleid.

Bekijk de video: Oog in oog met orka's in de Noordzee - RTL LATE NIGHT (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send