Over dieren

Reuze miereneter

Pin
Send
Share
Send


incl. 11 mei 2010. Geplaatst in Zoogdieren

Insectivoren (Insectivora) Ze zijn verdeeld in zes families (egels, spitsmuizen, pangolines, gordeldieren, mollen en miereneters).
De grootste van de miereneters is Yurumiof Grote Miereneter (Myrmecophaga tridactyla) leeft in de bossen en savannes van Amerika.

Tamandua, of de middelste miereneter (Tamandua tetradactyla) en de Miko Dorado, of de kleine miereneter (Cuclopes didactylus) wonen bij hem. Yurumi, vanwege zijn enorme omvang (lichaamslengte - ca. 2 m., Gewicht - tot 36 kg.) Leidt een levensstijl op het land. De rest geeft de voorkeur aan het leven op bomen. Alle miereneters hebben geen tanden, dus slikken ze opzettelijk kiezels en zand om de opgegeten mieren in hun gespierde maag te malen. Hun lange, plakkerige tong kan insecten heel snel uit de mierenhoop trekken (160 keer per minuut), en tegelijkertijd eet de miereneter ongeveer 500 mieren in één keer. Yurumi is niet alleen groot, maar ook sterk. Hij kan een hond doden met één klauw klap, de lengte is 10 cm. Zelfs grote roofdieren proberen hem te ontwijken.

Why staat in het Rode boek

In de nabije toekomst kan een gigantische miereneter met uitsterven worden bedreigd, het aantal soorten neemt af. Momenteel is Argentinië verdwenen waar menselijke nederzettingen zijn.

In het noorden van het land zijn ze zeldzaam, in Brazilië zijn zeldzaam in Amazonia, het Canastra Nationaal Park in het oosten van het land zijn gebruikelijk, op sommige plaatsen in Paraguay zijn ze nog steeds gebruikelijk (1970), in Peru zijn zeldzaam, uit veel plaatsen zijn verdwenen, in Guatemala, blijkbaar komen ze niet meer voor. hoewel er een bericht is over hun aanwezigheid aan de Pacifische kust tussen San Jose en de grens met El Salvador, in Guyana (Fr.) en Costa Rica zijn zeldzaam,

Bolivia is met uitsterven bedreigd. In Colombia zijn ze volgens 1970 verdwenen uit een aantal plaatsen, langs de Caribische kust worden ze met uitsterven bedreigd, op andere plaatsen kan het binnenkort in gevaar komen. Het is niet bekend of een gigantische miereneter ooit in Uruguay heeft gewoond, maar in 1971 werd het niet in dit land gevonden.

Er zijn geen gegevens beschikbaar over Guatemala, en tegen 1950 was het blijkbaar verdwenen, en als het had overleefd, was het waarschijnlijk alleen op het grondgebied tussen San Jose en de grens met El Salvador. In El Salvador verdwenen. Tegen 1978 werd het met uitsterven bedreigd in Nicaragua, Costa Rica en Panama.

De afname van het aantal miereneters wordt geassocieerd met de jacht en een verandering in het leefgebied van dieren door mensen. In Guyana (Fr.) en Brazilië zijn wettelijk beschermd.

Waar woont

Gedistribueerd van Guatemala, Venezuela en Guyana naar Peru, Noord-Argentinië en Zuid-Brazilië. Gebied M. t. tridactyla strekt zich uit van Venezuela en Guyana tot Peru, Paraguay, Zuid-Brazilië en Noord-Argentinië. M. t. artata wordt gevonden in Colombia en in het westen van Venezuela.

In het noorden wordt het vervangen door M. t. centralis, die van Belize naar het zuiden gaat langs de Caribische kust naar Colombia en langs de Pacifische kust naar Guatemala. In Peru is het gebied beperkt tot het Amazonegebied.

Hoe kom je erachter?

De grootste maten in de familie. De lengte van het lichaam is 100-120 cm. De lengte van de staart is 60-90 cm. Gewicht is 18-25 kg. Het lichaam wordt zijdelings samengedrukt. De kop is erg langwerpig in het voorste gedeelte, dat een buisvormige vorm heeft.

Op de voorpoten zijn de tweede en derde vinger erg groot met krachtige klauwen, de vijfde vinger ontbreekt. De haarlijn is hoog (laag op het hoofd), dik maar ruw.

Lang haar (tot 40 cm lang) vormt hoge ribbels aan de ventrale en dorsale zijden van de staart. Een kam met langwerpig haar loopt ook langs het midden van de rug.

De kleur is grijs en de diagonale strook die door het lichaam loopt van de borst naar het heiligbeen is zwart met witte randen.

De achterpoten, staart en buik zijn zwartachtig. Twee tepels in de borst. De tong kan met 61 cm worden verlengd, de diameter op de dikste plaats is 10-15 mm.

Grote miereneter, Tamandu en Miko Dorado (Myrmecophaga tr>

Ongewone uitstraling aardvarken leidt tot het idee dat de natuur een fout heeft gemaakt door zo'n vreemd wezen te maken. Een sterk langwerpig hoofd eindigt met een smalle snuit, vergelijkbaar met een varkenssnuit. Een tong van een halve meter is langer dan die van een landdier. En de klauwen zijn vrij groot. Maar de mond is klein en er zijn geen tanden in de mond of maag. Maar hoe vreemd het dier ons ook mag lijken, er zijn altijd redenen dat het precies zo zou moeten zijn. En een lange smalle snuit en een tong kleverig van dik speeksel en sterke klauwen - ze hebben allemaal één doel: ik schrijf en verdedig mezelf tegen roofdieren.

De familie van miereneters heeft drie broers - groot (yurumi), medium (tamandu, je ziet het op de foto) en klein (miko dorado). Ze wonen allemaal in Midden- en Zuid-Amerika. De grote miereneter leeft op aarde, de tamandu geeft de voorkeur aan een boomlevensstijl, loopt langzaam over de aarde met een zware loop, en de kleine, of dwergmiereneter verlaat zelden de toppen van het bos.

Yurumi is een onhandige creatie. 'S Nachts, en vaak overdag, zwervend, gemuilkorfd in de grond, tuimelen door onbewoonde plekken in het bos totdat onhandige voeten en snuffelende neus hem naar een mierenhoop of termiet leiden. Het gaat langzaam, dus je kunt het te voet vangen. De ogen van een grote miereneter zijn zwak: om vol te zijn, hoeven de yurumi alleen te vertrouwen op hun reukvermogen en formidabele wapens - krachtige poten en scherpe klauwen.

Anderhalve meter lang rust het lichaam van een grote miereneter op vier poten. De voorste zijn sterk en kort, de achterste zijn dikker en langer.

De tenen van de voorpoten zijn gewapend met scherpe, merkbaar gebogen klauwen, waarvan er twee tot 10 centimeter lang zijn. Wanneer de miereneter gaat, buigt hij ze zodat ze hem niet hinderen en stapt op de grond met de rug van zijn vingers.

Nadat hij een nest termieten heeft ontdekt, slaat het miereneter het met zijn voorpoten. De impact is zo sterk dat de harde muren van het termietenmetselwerk niet opstaan ​​en instorten. Dan steekt de miereneter zijn smalle snuit in de bres en bereikt het midden van het nest met een lange wormachtige tong. Dun als een koord, kleverige tong werkt met verbazingwekkende snelheid. Een grote miereneter werpt het uit en trekt het tot 160 keer per minuut in zijn mond! En elke keer wordt het overvloedig bevochtigd met plakkerig speeksel.

Omdat de miereneter geen tanden, insecten, maar ook mobiele telefoons en bessen heeft, die hij soms met zijn lippen grijpt, komt hij intact in de maag en wordt daar door de spierwanden met een harde voering gewreven. Kiezels en zand die langs de weg worden opgepikt, zoals molenstenen, helpen voedsel te verwerken.

Van de 30 duizend mieren en termieten die overdag door een grote miereneter worden gevangen, keert er niet één terug naar huis. Ze kunnen niet uit hun mond komen: aan de binnenkant van de wangen en de lucht zijn er verhoornde papillen, die als een borstel alle insecten van de tong schrapen.

Soms, tijdens het reizen, bereikt Yurumi de rivier en zwemt zonder aarzeling. En aan de andere kant blijft hij zoeken naar termieten. Moe van ronddwalen en eten, gaat hij rusten, elke keer op een nieuwe plek. Meestal graaft een grote miereneter een ondiep gat bij de wortels van bomen, legt het op zijn zijkant, steekt zijn kop tussen de voorpoten en bedekt zichzelf met een prachtige pluizige staart. Ik moet zeggen dat de vacht bij de miereneter hard is, kort op het hoofd. Maar aan de achterkant van de yurumi - een echte manen en aan de staart zakte een harige waaier 40 centimeter lang.

Een grote miereneter weet niet hoe hij in bomen moet klimmen, maar zijn middelste broer, Tamandu, is niet zo onhandig en een geweldige gifmonger. Tamandu is half zo groot als Yurumi en zijn klauwen op zijn voorpoten zijn half zo lang. Maar dit voorkomt niet dat de gemiddelde miereneter even behendig als groot is, om de constructie van termieten te vernietigen en insecten met een kleverige tong te krijgen. Tot 500 gram mieren, termieten en hun larven werden gevonden in de maag van Tamanda.

Zowel Tamandu als de dwergmiereneter slapen overdag en jagen 's nachts. Zodra de zon opkomt, begint de dwergmiereneter beschutting te zoeken, waar hij zich de hele dag kan verstoppen. Als je geluk hebt en er zal een hol zijn onderweg, zal de miereneter zich erin verbergen. En als hij de holte niet vindt, zal hij een tak kiezen met bijzonder dicht gebladerte. Hij klampt zich aan haar vast met achterpoten en staart en valt in slaap, ondersteboven hangend. Van veraf kan een dwergmiereneter worden aangezien voor de vrucht van een boom. Miko Dorado is tenslotte de grootte van een eekhoorn, zijn vacht is vaak goudkleurig en de voetzolen en de punt van zijn neus zijn rood.

Een grote miereneter in veel delen van Amerika is zwaar verwoest en daarom onder bescherming genomen. Maar de dwergmiereneter is duidelijk niet zo zeldzaam als waarover vaak wordt geschreven.

Bron: I. Vronskaya, Young Naturalist magazine 1975 - 12

Bekijk de video: GaiaZOO: de reuzenmiereneter (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send