Over dieren

Gemeenschappelijke pika

Pin
Send
Share
Send


Latijnse naam:Certhia familiaris
order:passerine
familie:Pischuhovye
Bovendien:Europese soortbeschrijving

Uiterlijk en gedrag. Zeer kleine (veel kleiner dan een mus) vogel met een dunne, gebogen bek, een relatief lange staart en een beschermende kleur. Lichaamslengte 12,5 cm, gewicht 7-10 g Relatief stille en onopvallende vogel. Meestal is een pika te zien die in een boomstam klimt, terwijl de vogel van onder naar boven langs een spiraal omhoog beweegt. Het wordt alleen of in paren gevonden, vaak onderdeel van gemengde vogelsoorten. Vliegt slecht en met tegenzin.

beschrijving. Mannen en vrouwen zijn hetzelfde gekleurd. De algemene toon van de top is bruinbruin, roodachtig in de rug en de suprahangles. Lichte strepen zijn gelijkmatig verdeeld over de donkere achtergrond, klein op het hoofd en groter op de rug. Een heldere wenkbrauw is duidelijk zichtbaar, beginnend bij de basis van de bek en eindigend ver achter het oog, eigenlijk al in de nek. De frenum en het oog zijn zwart; een geschubd patroon van lichte druppelvormige vlekken is ontwikkeld op de bedekkende veren van het oor. Bek matig lang, dun, naar beneden gebogen. De onderkaak is donkerbruin, de onderkaak is geelachtig. Op de vleugel is een complex patroon van combinaties van zwart, bruin en wit. De onderkant van het lichaam is wit. De staart is wigvormig, bruin. Jonge vogels lijken erg op volwassenen, maar hun kleur is over het algemeen saaier. De bovenkant van het lichaam ziet er geschubd uit vanwege het feit dat in het midden van de contour veren van de bovenste brede heldere velden zijn ontwikkeld, met duidelijke donkere randen. In het grootste deel van het beschouwde gebied is de enige soort Pikas.

In de westelijke Kaukasus, langs de kust van de Zwarte Zee van Gelendzhik tot de grens met Abchazië, leeft een gewone pika zij aan zij met een dubbele soort - een pika met korte tenen. Je kunt ze alleen op betrouwbare wijze van elkaar onderscheiden door een aantal tekens, vogels in hun handen te houden of foto's van hoge kwaliteit te maken. In een gewone pika is de bek korter en zijn de klauwen (vooral op de rugvinger) langer dan in de kortbenige. Een lichte wenkbrauw van een gewone witte pika, helder en breed, de voorste randen van de wenkbrauwen komen vaak samen boven de basis van de bek. De kleuring van de buik in een gewone pika is wit, zonder een roodachtige kleur aan de zijkanten.

Een stem. Een zeer belangrijk kenmerk is de stem, in het bijzonder de oproepen van vogels van beide geslachten en het lied uitgevoerd door de man. De roep van de gewone pika is erg eentonig, meestal is het een lang dun fluitje "srrrii. "Met een uitgesproken" vibrerende "component, minder vaak - korte, schokkerige kreten"deze. "Of"TII. ". Vaak is de drang een lange reeks. Het lied van een gewone piep is een rustige, relatief lange complexe fluitende zin met een trilling aan het eind. Ze zingen actief in de late winter en het vroege voorjaar.

Distributiestatus. Palearctische boszone. In Europees Rusland, van de noordelijke taiga tot de bossteppe-zone, bedekt een geïsoleerd gebied de Kaukasus. Settled soorten, vogels maken kleine omzwervingen. Vanwege zijn stealth lijkt de pika geen grote vogel te zijn, maar in het grootste deel van zijn bereik behoort hij tot de gebruikelijke bossoort. In de meest noordelijke en zuidelijke grenzen van zijn distributie, evenals in zeer schaarse bossen, is de bevolkingsdichtheid van pikas erg laag.

levensstijl. Het leeft in verschillende soorten bossen en geeft de voorkeur aan oude rijpe bosopstanden, die een ideale plek zijn om te nestelen en voedsel te zoeken. Op die plaatsen waar het bereik van de gemeenschappelijke pika overlapt met de kortneus, wordt het gemeenschappelijke vaker gevonden in naaldbossen en gemengde bossen, vaak op grotere hoogten dan de kortneuspika. In het grootste deel van het bereik, een vaste vogel, maken alleen noordelijke en alpiene populaties onbeduidende seizoensgebonden bewegingen. Het voedt zich met kleine insecten en spinachtigen, die het vindt in scheuren in de schors en andere schuilplaatsen aan bomen, en eet ook zaden van dennen en sparren. Monogame uitstraling. De bouw van het nest begint eind april of begin mei.

Het nest wordt meestal op een boom gerangschikt: in een spleet, holle of grote scheur van de stam, achter een stuk geëxfolieerde schors op een hoogte van 1-16 m boven de grond, meestal 1-2,5 m. Minder vaak wordt het nest in een nis in het gebouw van een man geplaatst en zeer zelden - op de aarde. De basis van het nest is opgebouwd uit kleine twijgen, naalden, mos en houtvezels - beide leden van het paar bouwen het. Een dienblad gemaakt van veren, wol, korstmossen en spinnenwebben wordt alleen gemaakt door het vrouwtje. In koppeling zijn er 2-9 witte eieren met roze of bruinachtige spikkels. Het vrouwtje incubeert, de incubatietijd is 12-20 dagen. De nestvogels hebben dikke donkergrijze pluisjes op hun hoofd, gele keelholte, gele snavelruggen. Het voeren duurt 12-19 dagen, beide ouders voeren de kuikens. Ongeveer twee weken nadat de kuikens het nest verlaten, valt de familiegroep uiteen en sluiten jonge vogels zich aan bij de gemengde koppels van insectenetende vogels.

Pika of gewone pika (Certhia familiaris)

Gemeenschappelijke Pischa

De gewone pika-vogel, waarvan de beschrijving in dit artikel staat, is erg klein, kleiner dan een mus. Ze heeft een stijve, puntige getrapte staart. Bill is lang, sikkelvormig, dun. Poten zijn kort met sterke klauwen. De lichaamslengte voor de man is van 110 tot 155 mm, voor vrouwen - van 121 tot 145 mm. Het gewicht van pikas varieert van 7 tot 9,5 gram.

Ze kruipt prachtig door de bomen en gebruikt haar stijve staart voor ondersteuning. Het klimt de kofferbak in, begint altijd van onderaf te bewegen, in een spiraal, rond de kofferbak. Wanneer het naar een andere tak vliegt, zit het altijd lager dan voorheen. En opnieuw begint het van onder naar boven te stijgen.

Het beweegt in korte sprongen en de bek duwt in elke spleet. Deze vogel is een van de beste orden in het bos. Dankzij de dunne snavel verwijdert de pika zelfs larven die zijn afgezet door boomongedierte. Maar ze achtervolgt geen snel lopende en vliegende insecten.

Habitat en habitat

Pisukha is een vogel die een sedentaire, minder vaak nomadische manier van leven leidt. Het is gebruikelijk in Europa. En ook in Noord-Azië, Canada en Amerika (VS). In Rusland is pika te vinden in het Europese deel, beginnend bij Arkhangelsk en eindigend met de Krim en de Kaukasus. Er is geen deze vogel alleen in de steppe en op plaatsen waar bomen niet groeien. Tijdens migraties kan het tot ver over de grens van het broedgebied vliegen. Vaak gevonden in kleine steden. In Azië wordt de pika gevonden in de bosgordel van Siberië, ten oosten van Sakhalin en de Zee van Okhotsk, ten zuiden van de Tien Shan, Mongolië, Noord-Iran en Kazachstan.

Geeft de voorkeur aan loof-, naald- en gemengde bossen. Pisheha geeft de voorkeur aan oude bomen. Tijdens de nestperiode selecteert hij oude loof- en gemengde bossen. Minder vaak is het te zien in coniferen. Tijdens omzwervingen is het te vinden in tuinen, parken, bosjes - overal waar bomen groeien.

Hoe ziet een pika-vogel eruit: kleur

De achterkant van een pika is grijsachtig of bruinrood, met licht witte vlekken. Lende en nadhvoste - grijsachtig bruin. De buik is wit, zijdeachtig. Vliegvleugels zijn lichtbruin met kleine heldere vlekken. De stuurlieden hebben dezelfde kleur, maar ze hebben lichte randen en supersterren.

Bek bruinig bovenaan en lichter onderaan. Bruine iris. De benen hebben dezelfde kleur, maar met een grijsachtige tint. Bij jonge pika's zijn de vlekken op de rug rond, bij volwassenen - langwerpig. De kleur van de jongen is saaier en de buik is gelig.

Het belangrijkste voedsel van de pika is insecten en spinnen. Meestal eten vogels dipteran-insecten, spinnen en kevers. Boven alles zijn weevils geliefd. Ook in het dieet van pikas zijn er bladluizen, rupsen, duizendpoten, insecten, motten, kevers en ander bosongedierte. Vogels voeden zich met zaden, maar vooral van naaldbomen en in de winter. Op zoek naar voedsel zoeken deze vogels in de stam van de boom, waarbij ze geen enkele scheur uit het oog verliezen. Als de boom veel voedsel heeft, kan de pika er meerdere keren naar terugkeren.

In de winter kan deze vogel een tijdje op één voederplaats worden getraind, als je zacht voedsel en rundvleesvet op de schors smeert. In de zomer wordt een klein huis opgehangen, waarin voortdurend voedsel wordt geplaatst.

Bird Pika: beschrijving van het fokken

Het paarseizoen in Pikas begint in maart. Op dit moment kun je de gevechten van mannen zien en hoe ze zingen. Nesten beginnen later met het bouwen van pika's. Kies eerst zorgvuldig een plaats. Insecten geven de voorkeur aan smalle holtes of achterblijvende schors. Maar het nest bevindt zich altijd laag vanaf de grond.

Pisa's bouwen nesten van acht tot twaalf dagen. Maar alleen vrouwen bereiden het voor zichzelf, mannen geven niet om het nageslacht. De bodem van het nest heeft meestal een los platform en bestaat uit stukjes schors en dunne takken. Ze liggen tegen de wanden van de holte. Het blijkt dat het nest er niet in ligt, maar in het midden sterker wordt. Boven is de woning gebouwd van bastvezels gemengd met kleine stukjes schors, korstmos, hout en bosjes mos. Binnenin is het bekleed met veel kleine veren gemengd met wol, spinnenwebben en cocons van insecten.

Een gewone pika legt vijf tot zeven eieren. Acht of negen is uiterst zeldzaam. Eieren zijn roodbruin, met stippen en stippen. Ze zijn het meest aan het botte einde. Soms zijn er in het metselwerk witte eieren met een nauwelijks merkbare roze vlek.

Het vrouwtje broedt de koppeling van 13 tot 15 dagen. Na de geboorte blijven de kuikens nog even in het nest. Het vrouwtje voedt ze met spinnen en kleine insecten. Kuikens van de eerste koppeling beginnen te vliegen in mei-juni. Vanaf de tweede - in juni-juli. Nadat ze zijn versterkt, beginnen de kuikens te zwerven, maar vliegen ze niet weg van het nest.

Pisukha is een vogel die rui in het eerste levensjaar. Ze begint het verenkleed te veranderen in juli. De rui eindigt in september. Bij oudere vogels duurt deze periode van juni tot augustus. Bovendien veranderen de contour grote vleugels als eerste. Kleine - later, aan het einde van de vervelling. Na de verandering van verenkleed wordt het helderder. En de kleur van de veren is rood.

Ondersoorten en veranderende attributen

Een pika is een vogel met geografische variatie. Dit komt tot uiting in lichaamsgrootte en verkleuring van veren in de bovenste helft van het lichaam. Maar het kan seizoensgebonden of individueel zijn. En dit bemoeilijkt de definitie van geografische soorten aanzienlijk. Nu zijn er twaalf. De verschillen tussen hen zijn erg klein en het kan heel moeilijk zijn om ze van elkaar te onderscheiden.

In Engeland en Ierland is de kleur van pikas donkerder dan in West-Europa. In Japan - met een uitgesproken rode tint. Het zingen van verschillende ondersoorten varieert ook. Kortom, hun trilling is luid en lang, met korte pauzes. Het was voor zijn gepiep dat de vogel zijn naam kreeg.

Piku levensstijl

Een gewone pika vliegt weinig en slecht. Kortom, dit zijn alleen vluchten van de ene boom naar de voet van een andere. Vanwege de lange en gebogen klauwen klampt deze vogel zich zeer stevig aan de schors vast. Pika's leven meestal verspreid. Ze zijn single. Maar wanneer de herfst komt, komen ze samen in packs. En met andere vogelsoorten. Bijvoorbeeld met mees.

In de kou kunnen ze in een dichte ring van 10-15 vogels zitten en opwarmen. In de herfst zoeken pika's plaatsen met een groot aantal bomen - parken, pleinen, bossen. Maar in de rest van de seizoenen hebben vogels hun eigen voeder- en slaapplaatsen, die ze verdedigend verdedigen.

Pisukha is een onverschrokken vogel. Wanneer ze op zoek is naar voedsel, zelfs als ze een persoon ziet, zal ze niet wegvliegen.

Ze weet zelfs hoe ze moet zingen. Toegegeven, haar trilling is dubbel, als een doordringend gepiep. De tweede is altijd lager dan de eerste.

Omdat de staart van een pika een ondersteuning is bij het zoeken naar voedsel, wist deze met de tijd en raken de veren warrig. Daarom smelt de staart van deze vogel vaker dan de rest van het verenkleed.

Een pika vinden is niet eenvoudig. Ze blijft altijd onmerkbaar en de kleur van haar verenkleed is goed gecamoufleerd. Maar soms, iets dat in de sneeuw geschikt is, opmerkt, kan het er nog steeds op springen. Ze grijpt de prooi en haast zich weer naar de slurf.

Met het einde van de winter wordt de pika energieker, levendiger. Op de stammen begint ze veel sneller te kruipen, en wanneer ze familieleden ontmoet, vecht ze zelfs.

Vogel beschrijving

Pishuha is een kleine zangvogel uit het gelijknamige geslacht van de Passeriformes-orde. De lengte van het lichaam van pikas is ongeveer 12 cm, het gewicht is van 7 tot 13 g.

Het verenkleed aan de achterkant is beigebruin, versierd met donkere vlekken, de buik is lichtgrijs van kleur. Alle vertegenwoordigers van de soort hebben een gebogen snavel, bruine elytra met figuurpatronen, witte veren onder de vleugels. De stijve veren van de bruine staart van de pikas helpen de vogel behendig door de stammen van de bomen te klimmen op zoek naar voedsel, maar alleen ondersteboven beweegt de pika niet.

Kenmerken van het eten van pikas

Het belangrijkste voedsel van de pika is insecten en andere ongewervelde dieren, die deze kleine vogel slim vindt wanneer hij door bomen springt. In de spleten van de cortex zoekt de pika ook naar spinnen, eieren van insecten, larven en poppen. Af en toe zinkt een vogel op zoek naar voedsel naar de grond.

In het koude seizoen kunnen pika's ook plantaardig voedsel eten, zoals naaldboomzaden.

Verspreiding van pika's in de natuur

Alle soorten pika's zijn wijdverbreid op het Euraziatische continent van Japan tot Spanje, over een oppervlakte van meer dan 10 miljoen km 2. Hun leefgebieden overlappen elkaar, dus het kan moeilijk zijn om een ​​nauwkeurig onderscheid te maken tussen deze kleine behendige vogels die op hetzelfde grondgebied leven.

Voor het nestelen selecteert de pika naald- en gemengde vossen in gematigde klimaten. Vooral de vogel nestelt zich graag in sparren en dennenbossen

Pika's die in de noordelijke regio's leven, nestelen in de laaglanden. Zuidelijke ondersoorten geven de voorkeur aan bossen met een hoogte van 1000 m boven zeeniveau.

Is de vogel migrerend?

Pikasu, die in het zuiden en westen van hun verspreidingsgebied leven, zijn zittende vogels. Maar veel noordelijke bewoners gaan voor de winter naar de warme zuidelijke regio's. Inclusief bergsnoeken voor de koude periode, die naar beneden gaan van hun gebruikelijke habitats.

Hoe ziet een gewone pika eruit?

De grootte van de pika is zelfs kleiner dan de mus, de groei van een volwassen vogel bereikt nauwelijks 12 cm en het gewicht is 7 tot 10 g. Toevoeging is typisch mus: een dicht afgerond lichaam, kleine kop, kleurrijk verenkleed, maar de overeenkomsten eindigen daar.

De pika's hebben een langere, zeer stijve staart, waarop de vogel leunt tijdens zijn lange oefeningen langs boomstammen. Als gevolg van dergelijke verhoogde afschrijving, worden vaak exemplaren met een merkbaar gegolfde staart, die pas na het vervellen een natuurlijke vorm krijgt, gevonden.

Een ander onderscheidend kenmerk van pikas is een lange dunne bek, sikkelvormig naar beneden, die dient als een betrouwbaar hulpmiddel voor het extraheren van verschillende insecten onder de schors van bomen.

Een pika op een boomstam.

De kleur van het verenkleed van een gewone pika

Het is niet mogelijk om een ​​vrouw van een man te onderscheiden; ze zijn van dezelfde grootte en hebben dezelfde kleur. Een gewone pika heeft een klassieke gevlekte camouflagekleurige gevederte kleur. Het bovenste gedeelte is bruinbruin met een roodachtige tint van de rug, de maag is wit. Op een algemene donkere achtergrond, in een bepaalde volgorde, zijn verschillende heldere spikkels verspreid, op het hoofd zo klein als stippen, op de achterkant vrij groot.

De wigvormige staart is roodbruin. De vleugels van pika zijn bedekt met ingewikkelde patronen samengesteld uit zwart, wit, rood en bruin.

De snavel van de vogels is bruin hierboven, geelachtig onderaan, de iris is donker. Lichte "wenkbrauwen" worden aangegeven boven de ogen, die zich uitstrekken vanaf de basis van de bek en zich bijna tot aan de nek uitstrekken.

Beschrijvend een gewone pika, kan men niet anders dan zijn naaste familielid noemen en bijna het dubbele - een pika met korte tenen. Beide vogels zijn hetzelfde geverfd en kunnen worden onderscheiden als u professionele foto's van pika's van beide soorten opneemt en zorgvuldig bekijkt of hebt.

Het belangrijkste verschil is wenkbrauwen. In een gewone pika zijn ze bijna wit, breed en goed gedefinieerd. Wat betreft de anatomische verschillen, de snavel van de pika met de korte tenen is langer en de klauwen op de vingers, integendeel, zijn korter.

Tot op heden overwegen wetenschappers 9 tot 12 ondersoorten van de gemeenschappelijke pika, waarvan de vertegenwoordigers verschillen in habitat en kleine variaties in de kleur van het verenkleed.

Een pika op een boomstam.

Gemeenschappelijke pika

Deze soort heeft 9 tot 12 ondersoorten, maar qua uiterlijk zijn ze vrij vergelijkbaar: de vogels zijn klein, de grootte van een huismus, hun rug is bruin, gevlekt of versierd met stippen, de staart is roder, de buik is grijsachtig wit. Gewone pikas heeft ook een gebogen lange snavel en stijve lange staartveren.

Waar woont de gemeenschappelijke pika

Het bereik van deze kleine vogels is extreem uitgebreid, loopt door de boszone van Eurazië en heeft een oppervlakte van ongeveer 10 miljoen km2.

De nominatieve ondersoort Certhia familiaris familiaris met alle inherente kleurkenmerken wordt gevonden van de landen van Scandinavië tot de Siberische taiga.

De Daurische ondersoort van de gemeenschappelijke pika leeft in Oost-Siberië en in de noordelijke regio's van Mongolië. Deze vogels zijn donkerder dan een typische ondersoort en hebben een grijze tint van veren. In Japan komen nog donkere pika's veel voor, waarvan de kleur meer rood is.

De oostelijke ondersoort leeft in het noordoosten van China en Korea en in het stroomgebied van de Amoer. Een onderscheidend kenmerk van vogels - duidelijke lichte strepen op de rug.

Ook interessant zijn de Perzische ondersoorten, dit zijn de meest saai gekleurde pika's die te vinden zijn in de Krim, Turkije en de noordelijke regio's van Iran.

De inwoners van India, Kashmir en de westelijke hellingen van de Himalaya onderscheiden zich door een aantal wetenschappers als een afzonderlijke soort - de Hodgson-put. Dezelfde ornithologen beschouwen de 'buren' uit de oostelijke Himalaya, evenals China en Sihuani, als de ondersoorten van de pods van Hodgson.

Afhankelijk van het verspreidingsgebied, kiezen pika's verschillende biotopen, maar met de voorwaarde die nodig is voor het normale bestaan ​​- de aanwezigheid van bomen. Daarom zijn de beste foto's van pika's meestal op de achtergrond van boomschors.

Taarten in een boom.

Gemeenschappelijke Pikha-levensstijl

In het noordwesten van het bereik, vestigt de gemeenschappelijke pika zich in de oude hoge bossen, Aziatische populaties stijgen in bergbossen meer dan tweeduizend meter boven de zeespiegel.

Deze vogels leven geregeld, alleen de inwoners van de extreme noordelijke gebieden van het gebergte trekken voor de winter naar het zuiden en de bewoners van bergbossen komen naar de valleien.

Buiten de broedperiode leven volwassen pika's alleen, alleen in de winter worden ze gezien in kleine kuddes of in de gemeenschap van mezen. Pika's vliegen weinig en uiterst met tegenzin, de vlucht van deze vogels is schokkerig en ongelijk met afwisselend korte vlinderachtige schommelingen, glijden en duiken.

Veel nauw verwante vogelsoorten op het kruispunt van reeksen worden concurrenten en de ene soort verdringt de andere geleidelijk. Gewone en kortneuspika's delen het grondgebied broederlijk, alleen de eerste prefereren naaldbossen, met een overheersing van sparren en sparren, terwijl de laatste in loof- en gemengde bossen leven. In gebieden waar gewone pika's de enige soort van het geslacht zijn, bewonen vogels elk bos.

Aristoteles en vervolgens Karl Linnaeus zagen de nauwe relatie tussen de pika en de bomen voor het eerst als "een kleine vogel die op bomen leeft". Een dergelijke verbinding is niet toevallig: bomen voor pika's zijn niet alleen een habitat, maar ook de belangrijkste voedingsbron.

Taarten in een boom.

Wat eet een gewone pika

Het dieet van deze vogels is gebaseerd op verschillende zittende insecten, liefhebbers van verstoppen onder de schors van bomen.

Pikusha's beginnen hun reis naar de top vanaf de onderkant van de boom, springen snel langs de stam, klampen zich vast aan de schors met scherpe klauwen en leunen op harde stuurveren. Elke barst die nauwelijks zichtbaar is voor het menselijk oog, wordt zorgvuldig onderzocht met een lange scherpe snavel, waarbij insecten, spinachtigen, hun eieren, larven en poppen slim worden verwijderd van onder de schors.

De romp is altijd in een spiraal gebogen en dat is interessant: vrouwen zoeken meestal naar voedsel in het bovenste deel van de romp en mannen in het onderste. Voedingsgedrag Pika's lijken op hun verre familielid van een boomklever, maar in tegenstelling tot hem gaan ze nooit ondersteboven de boomstam in. Na het verkennen van de boom vliegt de pika naar de voet van de volgende.

Af en toe voeden pika's zich op de muren van houten structuren, op zoek naar schorskevers. Dichter bij de herfst graven vogels druk in het bosafval en in strenge winters verschijnen coniferenzaden in het dieet van pikas.

In het vroege voorjaar klimmen pika's op boomstammen, niet alleen op zoek naar voedsel, maar ook in de hoop een geschikte plek voor een nest te vinden.

Gemeenschappelijke Pischa.

Voortplantingsfuncties

Snoeken bereiken reproductieve volwassenheid op de leeftijd van 1 jaar. Deze vogels zijn monogaam en vormen een koppel voor het leven. Als een geacclimatiseerde gigantische sequoia in de nestplaatsen groeit, worden pika's gekozen voor de constructie van een nest van leegte onder de schors van deze specifieke boom.

Bij gebrek aan sequoiadendron zijn de vogels tevreden met oude esp, linde of berk, waar ze een nest bouwen in spleten van de schors of hol. Soms worden nesten van gewone pika's gevonden in scheuren in gebouwen en zelfs in vogelhuisjes. Interessant is dat de nesten zich vaak 50 cm van de grond bevinden, maar in de bulk op een hoogte van 1 tot 4 m.

Beide partners bouwen de basis en de wanden van het nest met dunne twijgen, grassprieten, mos en stukjes schors. Alleen het vrouwtje legt het dienblad; het materiaal is korstmossen, spinnenwebben, houtstof, veren en wol. De constructie duurt ongeveer 2 weken en de voltooide constructie ziet er enigszins afgeplat uit.

Afhankelijk van het bereik vindt het leggen van eieren plaats van maart tot juli. Koppeling bevat 5-6 (soms maximaal 9) witte gespikkelde eieren. Alleen het vrouwtje is bezig met incubatie, de incubatietijd duurt 12 tot 20 dagen. Kuikens worden geboren met dikke asgrijs op hun hoofd.

Beide ouders zorgen voor de nakomelingen en voeren hun kuikens onvermoeibaar gedurende 12-19 dagen. In staat om jonge snoeken te vliegen houden hun ouders nog 2 weken, en nadat het gezin uit elkaar gaat. In de zuidelijke gebieden van het bereik beginnen ouders zich voort te planten en beginnen jonge vogels met het zelfstandig leven in koppels van insectenetende gevederde eerstejarigen.

Volgens wetenschappers leefde de oudste pika 8 jaar en 10 maanden, maar de gemiddelde levensverwachting van deze vogels in de natuur is slechts 2 jaar. De reden hiervoor is natuurlijke onzorgvuldigheid en een aanzienlijk aantal vijanden, bijvoorbeeld een grote bonte specht, fretten, wezels en eekhoorns. Niettemin zien gewone pika's er veelvuldig uit en de toestand van hun bevolking baart geen zorgen.

Andere vertegenwoordigers van het geslacht pika

De soort gemeenschappelijke pika behoort tot het geslacht pika van de familie Pika. Dit geslacht bestaat uit 7 soorten.

  1. Amerikaanse Pika - Noord-Amerikaanse grasmus,
  2. Pika met korte tenen
  3. Bicolor pika
  4. Gemeenschappelijke Pika (beschreven op deze pagina)
  5. Himalaya pika
  6. Nepalese pika
  7. Certhia tianquanensis.

Amerikaanse pika

American Pika - Noord-Amerikaanse grasmus. Deze soort leeft in de naald- en gemengde bossen van Noord-Amerika tot in het noorden van Mexico. De vogel staat niet alleen bekend om zijn stem, maar ook voor het systematisch inspecteren van bomen op zoek naar spinnen en insecten.

Amerikaanse pika.

Pika met korte tenen

De pika met korte tenen leeft in Europa en Noord-Afrika en is uiterlijk moeilijk te onderscheiden van een gewone pika. Maar hij nestelt zich het liefst in loofbossen, parken en boomgaarden met fruitbomen.

Pika met korte tenen.

Pika met korte tenen of in de tuin

Het uiterlijk lijkt heel erg op een gewone pika, en deze naaste familieleden wonen vaak naast elkaar. Het lichaam van de vogel is 12 cm lang en weegt tot 11 g. De snavel van deze soort is lang en naar beneden gebogen. De staart is ook lang. Zowel vrouwen als mannen zijn op dezelfde manier bevederd: hun buik is witachtig, hun rug is bruinbruin en een lichte streep boven hun ogen.

De tuinpika leeft, in tegenstelling tot zijn familieleden, in loofbossen, en ook naast mensen - in tuinen en parken. Het komt voor in heel Europa en Noord-Afrika.

Pikha thuis

In gevangenschap worden de gewone pika en aanverwante soorten niet gefokt. Deze vogel is slecht gewend aan huisomstandigheden, het is moeilijk voor haar om het benodigde voedsel te selecteren en haar ruimte en beweging te geven. Je kunt de behendigheid van pika's observeren en genieten van hun melodieuze fluitende gezang in de natuur, in parken en tuinen.

Interessante feiten over pika

  • Mannetjes van de gemeenschappelijke pika zijn op zoek naar voedsel op de bodem van boomstammen, en vrouwtjes in hun bovenste gedeelte.
  • De Amerikaanse pika in de niet-fokperiode leidt een eenzame levensstijl. De koppels zijn alleen verenigd in de koude periode.
  • In de winter verkoudheid, pikas vaak aangrenzende koppels van andere vogels, zoals mees of koningen, echter, ze voeden niet samen, maar zoeken gezelschap alleen voor meer veiligheid.
  • De pika gebruikt zijn staart van harde veren als ondersteuning tijdens het bewegen door de bomen op zoek naar voedsel, zodat de veren na verloop van tijd verslijten en uitvallen en daarom worden ze vaker dan eens per jaar bijgewerkt.
  • De levensverwachting in pikas is 2 tot 3 jaar, maar soms kan het 8 jaar worden.

Zingende piepjes

Pisukhs zingen stil, niet pretentieus. Hun nummer is iets anders van type. Dus een gewone pika fluit melodieus, de geluiden van "vet-vet" en sonore "cyt" zijn te horen in haar zang. De melodie van een tuingeluid doet denken aan een klokkenspel met de geluiden "stil-stil-stil". En de soort kreeg zijn naam dankzij het dunne piepende gezang.

Bekijk de video: 10 Pokemon That Actually Exist In Real Life (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send