Over dieren

Horned Lark - de beroemde gevederde zanger

Pin
Send
Share
Send


Latijnse naam:Eremophila alpestris
order:passerine
familie:Zhavoronkova

Uiterlijk en gedrag. Iets groter dan een mus, ongeveer van een veldleeuwerik of groter (Kaukasische ondersoort). Over het algemeen een slanke leeuwerik met een relatief lange staart en vrij korte benen. De mannetjes worden gekenmerkt door duidelijk zichtbare langwerpige zwarte veren aan de zijkanten van de kroon - "hoorns". Houdt vaak op de grond, met angst neemt niet meteen af, verstopt zich graag. Golvende vlucht. Lichaamslengte 14-20 cm, spanwijdte 31-37 cm, gewicht 27-48 g.

beschrijving. De kleur van de bovenkant, met uitzondering van de voorkant van het hoofd, is beschermend in alle ondersoorten - grijsachtig wijn of grijsachtig bruin. Bij mannen worden de nek, nek en nek van dezelfde kleur gepaard. Op de rug- en schouderdelen zijn wazige donkere strepen merkbaar. De onderkant is witachtig met een paar wazige vlekken op onze zijkanten van de buik. Veerveren zijn donkerbruin, met een lichte rand op de buitenste vliezen. Het centrale paar staartveren heeft dezelfde schaduw als de kleur van de rug, de andere staartveren zijn zwart, het laatste paar met witte randen op de buitenste drager. Het voorhoofd, de keel, de wenkbrauwen, de achterkant van de wangen en de bedekking van het oor zijn licht - citroengeel of wit. Het voorste gedeelte en de zijkanten van de kruin, hoorns, frenum, wangen, kraag in het gebied van de struma en de bovenste borst zijn glanzend zwart.

Volwassen vrouwtjes in onze ondersoort zijn niet zo gekleurd als mannen. Een effen zwarte vlek op hun voorhoofd is afwezig of wordt uitgedrukt als een donkere cluster van vlekken. Langwerpige veren in de vorm van hoorns gebeuren meestal niet. De zwarte kleur van de frenum, wangen en kraag neemt minder ruimte in beslag dan mannen en gebeurt niet schitterend zwart. Op de kruin van het hoofd, de achterkant van het hoofd, de rug (soms ook in de nek en in de nek), worden donkere spikkels uitgesproken, die scherp opvallen bij vogels in het volwassen verenkleed. Aan de zijkanten van de buik zijn strepen ook talrijker dan bij mannen.

De poten van volwassen vogels zijn zwart, de bek is kort, zwarthoornig, met een gele basis van de onderkaak. In verse veren, op de zwarte verenpartijen, zijn lichte randen merkbaar en ontwikkelt zich een bruine of grijsachtige coating op het onderste deel van de borst. De kleur van de bek in de herfst en winter is veel lichter. Jongeren in jeugdkleding hebben een bruinzwarte algehele kleur met een lichte vlek van gele, witachtige of lichte oker tint gevormd door lichte vlekken op de toppen van veren. Wazig ronde donkere vlekken worden uitgedrukt op de borst en zijkanten van de onderkant van het lichaam. Over het algemeen ziet de nestoutfit er erg kleurrijk uit. In de herfstoutfit lijken de eerstejarigen op volwassen vrouwtjes in een frisse veer. Het verschilt van alle vergelijkbare soorten in de aanwezigheid van een zwart masker op de kop en een zwarte vlek op de borst, en de mannetjes ook in de aanwezigheid van twee "veren" met zwarte veren op de kop, dat is waarom de soort zijn Russische naam kreeg. Tijdens de vlucht zijn een zwarte kraag op de borst en zwarte staartveren, die scherp contrasteren met de lichte buik en de omslag, duidelijk zichtbaar.

Een stem. Het nummer is kort, stil en eentonig en herhaalt meestal dezelfde zin, bestaande uit schone en iriserende fluitjes met een stijging aan het einde na een lange val. Tijdens de vlucht zingt hij sneller en beter. Het lied is niet zoals liedjes van andere soorten leeuweriken, trills kenmerkend voor andere leeuweriken ontbreken erin. Een beetje zoals een weegbree liedje uit Lapland. Hij zingt voornamelijk op de grond of in lage ploegen, soms laag in de lucht. Oproep - monosyllabisch of twee-lettergreep hoog fluitje "deze"Of"si li", Gebruikt tijdens de vlucht en in koppels vaak een drang met vier of vier lettergrepen"siii ssi ssi si". Gebruikt soms een hardere drang "egb"Of"TCPP».

Distributie, status. Verspreid in de noordelijke regio's van Noord-Amerika en Eurazië, bewoont het de toendrazone, bergketens en woestijnsteppe-regio's, in Eurazië bereikt het zuiden de Himalaya, in Noord-Amerika - naar Texas en Zuid-Mexico. Het leeft in de bergen van de Hoge Atlas in Noord-Afrika. De soort is verdeeld in 40 ondersoorten, waarvan er drie in Europees Rusland voorkomen.

Vertegenwoordigers van de ondersoorten E. a. flava verspreid over de toendrazone van de westelijke tot oostelijke grenzen, en tijdens migratie en overwintering zijn te vinden in de meeste regio's van Europees Rusland. Over de grootte van een veldleeuwerik. Het voorhoofd, de keel, de wenkbrauwen en de achterkant van de wangen van vogels van dit ras zijn meestal geel (zelden citroenwit), het zwarte gezichtsmasker fuseert niet met de zwarte kraag op de borst en de kleur van de bovenkant is het donkerst.

In de Kaukasus leven ondersoorten E. a. penicillataaanzienlijk groter dan andere ondersoorten. De zwarte kleur aan de zijkanten van het hoofd bij vogels van dit ras is veel breder en is aan de zijkanten van de nek verbonden met een zwarte kraag op de borst. De horens van mannen zijn erg lang. Wenkbrauwen en een heldere plek op de keel van vogels in verse veren zijn geelachtig wit en bijna zuiver wit in de nestperiode.

In de regio van de zoutmeren van Elton en Baskunchak woont een ondersoort in de steppen Wolga E. a. brandti, waarvan de vertegenwoordigers gemiddeld kleiner en zeer licht zijn. De zwarte kleur van de wangen sluit niet aan op de zwarte kraag op de borst. De keel, zijkanten van de nek, voorkant van het voorhoofd en wenkbrauwen zijn altijd wit. De strepen aan de bovenkant van het lichaam zijn bruinachtig, zeer licht en vrijwel onzichtbaar in het veld. Tijdens seizoensgebonden omzwervingen kunnen optreden in de Pre-Kaukasus.

levensstijl. Vanwege significante verschillen in de manier van leven tussen ondersoorten, behoren de hier beschreven biologiekenmerken zonder speciale vermelding tot de toendra-ondersoorten. Op het grondgebied van Rusland hechten alle vormen - toendra, steppe en berg - zich aan droge, steenachtige habitats met lage grasachtige vegetatie. Rassen in afzonderlijke paren. Het nest is een open kom in een put op de grond, het dienblad is gemaakt van grasbladen, bekleed met planten- of dierenpluis, langs de randen van het nest van de vogel bouwen ze dorpels uit stukken land, korstmossen of mest. In koppeling zijn er 2-5 oker-grijze eieren met overvloedige donkergrijze of bruine vlekken. Kuiken met wit-buffy down, oranjegele mond, met drie zwarte vlekken op de tong. Beide ouders voeren de kuikens.

Voeding gemengd met de overheersing van plantenvoeding. Kuikens worden voornamelijk gevoerd door ongewervelde dieren. Volwassen vogels eten, naast ongewervelde dieren, zaden. In de winter voornamelijk zaadetend. Ze overwinteren op grote schaal in Europees Rusland, terwijl de toendra-ondersoort naar het zuiden naar de steppe-zone migreert, de steppe-ondersoort in de winter alleen in het zuidelijke Wolga-gebied wordt gevonden. Vogels van de Kaukasische ondersoort migreren naar de uitlopers of maken verticale migraties langs de zuidelijke hellingen van de bergen.

Gehoornde Leeuwerik (Eremophila alpestris)

Externe tekenen van een gehoornde leeuwerik

De lichaamsgrootte van een gehoornde leeuwerik is iets kleiner dan die van een veldleeuwerik. De lengte van het lichaam is 14-20 cm, de spanwijdte bereikt 31-37 cm en het gewicht is 27-48 g.

De benen zijn kort, de staart is licht ingekeept, de veren van de suprahangway zijn erg lang. De kleur van het verenkleed varieert afhankelijk van het geografische gebied. De bovenkant van het lichaam is geschilderd in zandkleur, soms grijsbruin met duidelijke gevlekte vlekken. Veren in de nek en voorkant van de rug hebben een merkbare wijnpaarse tint. De onderkant van het lichaam is licht, staartveren zijn zwart met een smalle witte streep langs het extreme paar.

De zijkanten van het hoofd in sommige ondersoorten zijn wit, in andere citroengeel, een zwart "masker" is merkbaar. Het voorhoofd is licht, een brede zwarte streep scheidt het van de kroon. Ze gaat in dunne scherpe veer "hoorns" aan de zijkanten van het hoofd. Vanaf hier kwam de soortnaam - de gehoornde leeuwerik. Bij vrouwen zijn de "hoorns" klein, de kleur van het verenkleed is bleek. Volwassen vogels hebben een korte bruinachtige snavel met neusgaten bedekt met veren. De poten zijn zwart.

Gehoornde leeuwerik (Eremophila alpestris).

Hoornleeuwerik Spread

Het leefgebied van de gehoornde leeuwerik is vrij uitgebreid. Het omvat Azië, Europa, Midden- en Noord-Amerika, Noordwest-Afrika. Het wordt gevonden in Amerika van de toendra naar Mexico, geïsoleerd in Colombia. Vogelvliegen naar Zuid-Spanje zijn bekend.

In Rusland bewoont deze soort leeuweriken de noordelijke toendra-regio's over bijna hun hele lengte, Altai, de Kaukasus en Oost-Siberië. In de noordelijke gebieden van het gebergte zijn gehoornde leeuweriken trekvogels en in de zuidelijke regio's leiden ze een vaste levensstijl.

Op het gezicht van de leeuwerik bevindt zich een karakteristiek masker en op de achterkant van het hoofd zijn langwerpige zwarte veren die op hoorns lijken.

Gehoornde leeuwerik habitats

In de bergen bewonen gehoornde leeuweriken de subalpiene en alpiene zones en kiezen ze voor dunne delen van weiden met grindachtige grond en laag gras. In het noorden vestigen vogels zich het liefst op zandige plekken aan de kust tussen de hoge droge toendra. In de winter dalen vogels af in de valleien, zwervend langs de steppen, velden, wegen, op plaatsen waar geen sneeuw ligt.

Bij migratie en bij wintermigraties worden gehoornde leeuweriken gehouden op solonetzes, gevonden op kiezelstenen in West-Siberië en Altai langs rivieroevers en op open rotsachtige hellingen met schaarse vegetatie. In de winter, in een sneeuwstorm, dragen deze vogels slecht weer in de straten van steden en dorpen.

In Oekraïne voeden gehoornde leeuweriken zich met stromingen, meloenen, verlaten velden, op plaatsen waar droog gras zich verbergt onder een dunne laag sneeuw. In de dooi verzamelen gehoornde leeuweriken zich op de maagdelijke landen, bij slecht weer - waar boven het onkruid, niet bedekt met sneeuw. In de Kazachse Hooglanden verschijnen gehoornde leeuweriken op de hellingen van heuvels met placers van stenen en grind bedekt met schaarse vegetatie.

Crested Larks zijn regelmatige wintergasten aan de kust van Midden-Europa.

In Altai houden vogels zich vast aan een droge, rotsachtige of grindsteppe met dun gras; soms leven ze zelfs op weiden die op de grond zijn geslagen. In de Tien Shan kiest hij weide- en steppevelden met rotsachtige grond en zeldzame alpiene vegetatie.

In Altai nestelen gehoornde leeuweriken zonder zich aan een bepaalde hoogte te houden, maar in de Tien Shan bouwen vogels nesten alleen op grote hoogten, voornamelijk vanaf 3000 m en hoger, hoewel ze zich soms op een hoogte van 1800-2000 meter vestigen.

Functies van het leeuwerikgedrag

In de natuurlijke habitat worden gehoornde leeuweriken in paren gehouden; ze vormen koppels buiten de nestperiode, soms vrij talrijk. Vogels rennen snel over de grond en staan ​​laag in vergelijking met andere soorten leeuweriken. Ze vliegen met tegenzin, maar de vlucht in vogels is sterk.

Boskuifleeuweriken geven de voorkeur aan boomloze landschappen in de zuidelijke regio's boven de bosgrens en in de noordelijke korstmos-toendra.

De stem - een aanhoudende, hoge metal, zoals "di-di-di-i", "hidi-i-i", klinkt in hoge toon. Leeuweriken worden meestal gezongen terwijl ze op de grond zitten, soms tijdens het rennen of tijdens de vlucht. Het lied in vogels klinkt schokkerig, maar luid. Gehoornde leeuweriken nemen graag stofbaden.

Gehoornde leeuweriken nestelen

Gehoornde leeuweriken kondigen hun komst aan met een lentelied. Vervolgens bevinden ze zich op nestplaatsen. Tijdens de verkering van het vrouwtje wisselen mannen zang af met starts. Het nest van een gehoornde leeuwerik is vrij netjes en is gedraaid van dunne stengels. Het dienblad is gevoerd met zachte groentepluis of dierenhaar. Bij het verlaten van het metselwerk bedekken de vogels de eieren met een bos gras. Gehoornde leeuweriken verbergen het nest voorzichtig onder een struik, soms onder een heuveltje of laten het volledig open.

Leeuwerik van een gehoornde leeuwerik.

Er zijn meestal 4 eieren in een koppeling, minder vaak vijf. De eierschaal is lichtgroen of bruinwit, bedekt met bruine strepen op het oppervlak en licht grijsachtig van diepte. Aan het saaie uiteinde van het ei bevindt zich een bloemkroon van een cluster van vlekken of zeldzame vlekken en stippen. De grootte van de eieren is 2.1-2.5 × 1.6-1.7 cm.

Het mannetje helpt het vrouwtje eieren uit te broeden. Kuikens verschijnen op dagen 9-11, ze verlaten het nest op de leeftijd van 9-10 dagen, maar kunnen wekelijks wegvliegen. Vogels kunnen 2 broedsels per jaar hebben. In geval van vernietiging van het nest is herhaald metselwerk mogelijk.

Hoornleeuwerik

Gehoornde leeuweriken voeden zich voornamelijk met insecten: vliegen, muggen, insecten, maar schaaldieren, kleine weekdieren zijn ook aanwezig in het dieet. Met het begin van de herfst verdwijnen insecten, zodat de vogels overschakelen naar plantaardig voedsel. Ongeveer 90% zijn zaden van granen en andere planten. Overwinterende gehoornde leeuweriken eten zaden van duizendknoop, quinoa, zegge, tarwe en gierst in de velden.

Gehoornde leeuweriken voeden zich, zoals veel vogels, met insecten en zaden.

Leeuwerik status

De gehoornde leeuwerik behoort tot de 2 categorie van zeldzaamheid: "kwetsbare soorten". De IUCN-bedreigingscategorie op de Rode Lijst voor wereldwijd uitsterven is 'Minste zorg'.

In de winter eten gehoornde leeuweriken duizendknoop, zegge, tarwe en gierst die in de velden achterblijven.

Hoornleeuwerik bewaker

De gehoornde leeuwerik wordt in verschillende natuurreservaten van de Russische Federatie samen met andere soorten beschermd. In vogelhabitats is het noodzakelijk om het aantal graasdieren te beperken. Bovendien hebben we onder de bevolking uitleg nodig over de ontoelaatbaarheid van het vangen van gehoornde leeuweriken.

Als u een fout vinden, selecteer dan wat tekst in en klik op Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send