Over dieren

Grey Shrike (Lanius excubitor) Eng

Pin
Send
Share
Send


Latijnse naam:Lanius excubitor
Engelse naam:Grote grijze klauwier
order:Zangvogel (Passeriformes)
familie:Klauwier (Laniidae)
Lichaamslengte, cm:24–25
Spanwijdte, cm:30–34
Lichaamsgewicht, g:50–80
Onderscheidende kenmerken:grote maten, koppatroon, staartlengte, jachtmethode
Aantal, duizend paren:257–363
Bewakingsstatus:SPEC 3, BERNA 2
Habitat:Uitzicht op landelijke culturele landschappen
Bovendien:Russische beschrijving van de soort

De vogel is middelgroot, heeft een langwerpig, maar tegelijkertijd compact lichaam, de bovenkant is asgrijs (inclusief de "dop" op de kop), een brede zwarte streep strekt zich uit van de bek door het oog, de onderkant is wit, de vleugels en staart zijn meestal zwart. De bek is sterk en verslaafd. , staart lang, getrapt Seksueel dimorfisme is praktisch afwezig.

verspreiding. De soort is sedentair en migrerend, vertegenwoordigd door 15 ondersoorten in Eurazië, Midden- en Noord-Afrika en Noord-Amerika. Het Europese bereik is zeer gefragmenteerd in de centrale delen. Winters in het zuiden van het gebergte, tot aan de oevers van de Middellandse Zee. In Italië komt het regelmatig voor in kleine hoeveelheden en overwintert in de noordelijke regio's; in de oudheid nestelde het in de Alpen.

leefgebied. Inwoner van open gebieden: velden, weiden, woestenijen, met schaarse struiken en bosrijke vegetatie. Lokaal te vinden op heidevelden, bosgordels, boomgaarden, uiterwaardenbossen, winkelcentra, stadsparken.

biologie. Hij nestelt op bomen en hoge struiken, lokaliseert meestal een nest in de vork van grote takken, in het volle zicht. De kom van het nest is groot, vrij ruw gemaakt, een gevolg van takken, stengels, wortels, droog gras, mos en veren. Vanaf eind maart legt het 4-7 groenachtig witte eieren met bruine vlekken. Het vrouwtje broedt voornamelijk, 15-17 dagen. Kuikens vliegen uit op de 15-18e dag van het leven. Een of twee metselwerk per jaar. Het karakter is agressief, weinig sociaal. De grijze klauwier tolereert geen rivalen en invasie van zijn grondgebied. Lage vliegen, diepe duikvlucht. Het nummer is snel en stil, bevat krakende en melodische strofen. Hij geeft de voorkeur aan jagen, wachten en duiken op een prooi vanaf een hoogte.

Interessant feit. Het aantal grijze klauwieren neemt in het grootste deel van het Europese verspreidingsgebied af als gevolg van veranderingen in habitat, het gebruik van pesticiden en ongunstige weersomstandigheden tijdens het broedseizoen.

Gerelateerde soorten. Zwart klauwier (Lanius minor) is kleiner en heeft een zwart voorhoofd. Rassen in Europa, inclusief Italië, en in Centraal- en West-Azië, trekken lange afstanden om te overwinteren in Zuid-Afrika. Net als andere soorten shrikes dreigt het aantal af te nemen.

Grijze klauwier (Lanius excubitor)

Bekijk de video: Great Grey Shrike. Birds in breeding season. Lanius excubitor. (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send