Over dieren

Black Lark Melanocorypha yeltoniensis in het Zaysan Basin Tekst van een wetenschappelijk artikel in de specialiteit - Biological Sciences

Pin
Send
Share
Send


Latijnse naam:Melanocorypha yeltoniensis
order:passerine
familie:Zhavoronkova

Uiterlijk en gedrag. Merkbaar groter dan een veldleeuwerik, met een dichte lichaamsbouw, met een massieve conische snavel. Brengt veel tijd op de grond door, vaak zittend op kleine bomen en struiken. De vlucht is gratis en krachtig. Lichaamslengte 18-21 cm, spanwijdte 37-43 cm, massa mannen 56-76 g en vrouwen 51-68 g.

beschrijving. Mannen en vrouwen verschillen aanzienlijk in kleur, bovendien is het mannetje ongeveer 10% groter dan het vrouwtje. De mannetjes in de paringsoutfit zijn bijna helemaal saai zwart, alleen op de bedekkende veren van de rug en hoofd behouden ze gedeeltelijk ongedragen witte randen. Het vrouwtje is hierboven grijsbruin, met lichtbruine grijze franjes van veren, vuilwit onderaan, met donkerbruine strepen op de borst en zijkanten, de underwings zijn zwart. De veren en staartveren van zowel mannen als vrouwen zijn zwart of zwartachtig. Er zit een kleine inkeping in de staart. De bek is licht stro, bij mannen is het blauwachtig, conisch van vorm. Poten zijn donkergrijs of zwartachtig. Mannetjes in verse herfstveren zijn zwart met witachtige of buffy randen van veren die de zwarte kleur op het hoofd, de rug, de zijkanten en de nuhvost maskeren. Bij vrouwen in verse veren varieert de kleurintensiteit van grijsachtig bruin tot zeer licht. Bij vogels van beide geslachten verslijten de lichte franjes van veren geleidelijk en in de lente worden de vrouwtjes donkerder en worden de mannetjes volledig zwart.

Jonge vogels in de nestelende veer zijn vergelijkbaar met vrouwtjes, maar hun heldere verengrenzen zijn breder. Dankzij het zwarte verenkleed onderscheiden mannen zich goed van andere soorten leeuweriken; ze verschillen van spreeuwen van vergelijkbare grootte door een dichtere lichaamsbouw, een dikke conische lichtblauwe en geen gele snavel. Vrouwtjes lijken op steppe leeuweriken, ze onderscheiden zich echter goed van hen door donkergrijze poten en de afwezigheid van een witte rand langs de binnenrand van de vleugel, die wordt gezien bij vliegende vogels. De onderste vleugeldeksels zijn kolenzwart, donkerder dan de veren van de vleugels.

Een stem. Het lied is typisch, vergelijkbaar met de liedjes van het veld en de steppe leeuweriken, is een bijna continue stroom van prachtige fluitjes, trillingen en gemompel. Het verschilt van het lied van de leeuwerik door een groot aantal verschillende gemompel en hoge trillingen, enigszins lijkend op het kabbelende lied van jonge spreeuwen. In de lucht zingt het, laag vliegend boven de grond, tijdens een huidige vlucht wisselt het langzame klapperen van de vleugels af met korte planningsmomenten, in tegenstelling tot andere soorten, gaat het karakteristieke ritmische klapperen gepaard met het knallen van vleugels boven de rug. Heel vaak zingt ze, zittend op een lage squat, bijvoorbeeld op de top van een struik, een steen of een kolom, vaak specifieke stroomposities, waarbij ze haar staart opheft, haar vleugels onthult en iets laat zakken. De oproepen zijn meestal hoge twee-lettergreep en monosyllabische tweets, enigszins vergelijkbaar met de oproepen van de witte kwikstaart: "tsirip», «tsivli», «psiis», «PSIT", Gebruikt bovendien vaak een oproep, zeer vergelijkbaar met die van een wit-gevleugelde leeuwerik en die lijkt op een korte neusmiauw.

Distributie, status. Het bereik valt bijna samen met het bereik van de wit-gevleugelde leeuwerik. Rassen in de steppenzone van Rusland en Kazachstan ten westen van de Wolga en ten oosten van Altai. In de afgelopen decennia is het fokbereik gedaald en het aantal is afgenomen als gevolg van de ontwikkeling van de steppen en de aanleg van bosasielen. In Rusland, nu een zeldzame soort, in Kazachstan komt vrij veel voor. Winters door het voormalige nestbereik, waarbij gebieden met weinig sneeuw worden gekozen. Heel vaak worden tijdens het winterseizoen koppels gevonden ten noorden van het broedgebied.

levensstijl. Het bewoont granen en alsem steppen, houdt zich aan gebieden met een zeldzame en lage gras staan, het kiezen van plaatsen voor het nestelen langs steppe wegen of aan de oevers van waterlichamen. Rassen in afzonderlijke paren. Een typisch nest voor leeuweriken is een open kom in een gat op de grond, vaak onder de dekking van een jas van gras, een dienblad gemaakt van alsemstengels en een voering van dunne grassprieten. In de koppeling zijn er 3-7 vuile witte, groenachtige of blauwachtige eieren met overvloedige olijf-, bruine of roestige plekken, die meestal dikker worden aan het stompe uiteinde van het ei. Het vrouwtje broedt metselwerk, beide ouders voeren de kuikens. Kuiken in zandige okerkleurige dons, oranje mond, met drie zwarte stippen op de tong. Misschien broedt hij twee keer per seizoen.

Het voedsel is gemengd, met een overwegend diervoeder: in de lente-zomerperiode voeden ze zich voornamelijk met ongewervelde dieren, in de herfst en winter - graszaden. Ze vliegen regelmatig naar een drinkplaats. In niet-nesttijd migreren ze in grote koppels, mannen en vrouwen zijn vaak gescheiden.

Zwarte Leeuwerik (Melanocorypha yeltoniensis)

Lifestyle.

Bewoont droog alsem, verengras-steppen en kwelders. Gemeenschappelijke zwervende vogel. In de nesttijd wordt het in paren gehouden, de rest - in pakketten, met mannetjes en vrouwtjes vormen afzonderlijke koppels. Feeds op de grond. Zingt, zittend op de grond of stijgt op in de lucht. Een lied is een reeks trillingen en imitaties van de stemmen van andere vogels. Het nest wordt in een gat in de grond geplaatst. Koppeling van 4-5 bleke oker eieren met bruine stippen in april - juni.

In tegenstelling tot andere leeuweriken heeft het mannetje een zwarte kleur. Vrouwtjes en jongen verschillen van de steppe leeuwerik door de afwezigheid van zwarte vlekken aan de zijkanten van de nek.

Bekijk de video: Suara lantang black lark untuk memaster branjangan, pailing, dan cendet (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send