Over dieren

Gemeenschappelijke Vole

Pin
Send
Share
Send


Studie geschiedenis

Gemeenschappelijke woelmuis (Latijn: Microtus arvalis) is een soort knaagdier van het geslacht Gray Voles.

verspreiding

Gedistribueerd in biocenoses en agrocenoses van de bos-, bossteppe- en steppegebieden van het vasteland van Europa, van de Atlantische kust in het westen tot de Mongoolse Altai in het oosten. In het noorden loopt de bereikgrens langs de kust van de Baltische Zee, Zuid-Finland, Zuid-Karelië, het Midden-Oeralgebergte en West-Siberië, in het zuiden - langs de Balkan, de Zwarte Zeekust, de Krim en het noorden van Klein-Azië. Het wordt ook gevonden in de Kaukasus en Transcaucasia, in Noord-Kazachstan, in het zuidoosten van Centraal-Azië, op het grondgebied van Mongolië. Het wordt gevonden op de Koreaanse eilanden.

verschijning

Het dier is klein, de lichaamslengte is variabel, 9-14 cm. Gewicht is meestal niet groter dan 45 g. De staart is 30-40% van de lichaamslengte - tot 49 mm. De kleur van de vacht op de rug kan variëren van lichtbruin tot donkergrijs-bruin, soms met een mengsel van bruin-roestige tonen. De buik is meestal lichter: vuil grijs, soms met een gelig-buffy coating. De staart is éénkleurig of iets tweekleurig. Woelmuizen uit centraal Rusland zijn het meest licht gekleurd. Er zijn 46 chromosomen in het karyotype.

reproduktie

De gemeenschappelijke woelmuis broedt het hele warme seizoen - van maart - april tot september - november. In de winter is er meestal een pauze, maar op gesloten plaatsen (hooibergen, stapels, bijgebouwen) kan het zich blijven vermenigvuldigen als er voldoende voedsel is. In een reproductief seizoen kan een vrouw 2-4 broeden brengen, met een maximum in de middelste baan - 7, en in het zuiden van het bereik - tot 10. De zwangerschap duurt 16-24 dagen. Er zijn gemiddeld 5 welpen in het nest, hoewel hun aantal 15 kan bereiken, wegen de welpen 1-13 g. Jonge woelmuizen worden onafhankelijk op de 20e levensdag. Begin met broeden op de leeftijd van 2 maanden. Soms worden jonge vrouwen al op de 13e levensdag zwanger en brengen ze het eerste broedsel op 33 dagen.

De gemiddelde levensverwachting is slechts 4,5 maanden, tegen oktober sterven de meeste woelmuizen, het jong van de laatste nesten winter en in het voorjaar reproduceren ze. Woelmuizen zijn een van de belangrijkste voedselbronnen voor veel roofdieren - uilen, torenvalken, wezels, hermelijnen, fretten, vossen en wilde zwijnen.

eten

In de zomer voeden ze zich met gras, af en toe zaden en insecten, in de winter - gras, zaden, schors en scheuten die onder de sneeuw zijn achtergebleven. Gewoonlijk eten ze voedsel op het aardoppervlak, en op deze plaatsen blijven hopen stengels over. Door de hoogte waarop de schors aan een boom kreupelhout wordt geknabbeld, kun je in het voorjaar achterhalen wat de grootste sneeuwdikte was in de winter.

levensstijl

De klok rond actief, maar vaker in de schemering en 's nachts. Ze leven in familiegroepen (ze worden ook kolonies genoemd). De groep omvat 2-3 broedsels van één paar dieren die zich vestigen in dicht bij elkaar gelegen nertsen op een oppervlakte van 10-20 m². Elke nederzetting heeft maximaal 10 ingangen en veel camera's op een diepte van maximaal een halve meter. Holen zijn onderling verbonden en met voederplaatsen door een dicht netwerk van paden, vaak verborgen door gras. Langs de paden zijn er onderdak nesten, in de buurt waar dieren voeden, meestal niet verder dan 20 m van de nederzetting. Bouw ronde nesten van gras.

Leg in de winter bewegingen onder de sneeuw. Bijna geen mensen komen aan de oppervlakte van de sneeuw, en als ze zich toch in vorst zonder beschutting bevinden, bevriezen ze snel. Op dit moment kan de vestiging van woelmuizen worden gevonden door verticale openingen in de sneeuw en door de sporen van opgravingen ondernomen door muizenvossen. In het voorjaar, op de plaats van woelmuizen, zijn rollen van de grond en plantenresten zichtbaar, waarmee de dieren de besneeuwde passages verstopten.

sterkte

Gemeenschappelijke woelmuis is een wijdverbreide en talrijke soort die zich gemakkelijk aanpast aan de menselijke economische activiteit en de transformatie van natuurlijke landschappen. De overvloed, zoals bij veel productieve dieren, varieert sterk per seizoen en jaar. Kenmerkend zijn uitbraken van getallen gevolgd door lange depressies. Over het algemeen lijken schommelingen op een cyclus van 3 of 5 jaar. In de jaren van het grootste aantal populaties kan de bevolkingsdichtheid 2000 individuen per ha bereiken, gedurende de jaren van depressie, tot 100 individuen per ha.

Gemeenschappelijke woelmuis en man

Het is een van de ernstigste plagen in de land-, tuin- en tuinbouw, vooral tijdens de jaren van massale reproductie. Het schaadt graan en andere gewassen in de wijnstok en in ricks, knabbelt aan de schors van fruitbomen en struiken. Het is de belangrijkste natuurlijke drager van pestpathogenen in de Kaukasus, evenals veroorzakers van tularemie, leptospirose, salmonellose, toxoplasmose en andere voor de mens gevaarlijke ziekten.

Morfologie

Lichaam - 140 mm, staart - 49 mm (niet meer dan 30 - 40% van de lichaamslengte). De lengte van de achterste voet is maximaal 18,5 mm, de schedel 24 - 27,5 mm.

De kleur van de rug is van lichtgrijs tot donkerbruin. Soms is er een mengsel van bruin-roestige tonen. De staart is eenkleurig, minder vaak licht tweekleurig. Zwartachtig bruin hierboven, geelachtig of witachtig onderaan. Er zijn 6 likdoorns op de voet.

De schedel heeft onderontwikkelde frontotopariëtale toppen. Hoortrommels zijn standaard, niet vergroot. Achterste kies met drie externe en vier interne tanden. Beide voorzijde zonder extra achterste interne tanden. In het karyotype is 2n = 46.

levensstijl. De soort bereikt zijn maximale overvloed in open habitats in de steppe- en bos-steppe-zones, inclusief gecultiveerde landen. In uiterwaarden en gecultiveerde landen dringt het diep in de taiga in het noorden en in de semi-woestijn in het zuiden door bevochtigde biotopen. In de woestijnzone is alleen aanwezig in de bergen tot een hoogte van 3000 m boven zeeniveau. Het uitzicht is gebruikelijk aan de rand van grote steden, in parkgebieden, in braakliggende gebieden, begraafplaatsen en tuinbouwgebieden.

In het warme seizoen wordt de activiteit van de soort waargenomen in de schemering, in de winter de klok rond, maar met onderbrekingen.

Woelmonden zijn aangepast aan het leven in gecultiveerd land. Vaak te vinden op gewassen met winter- en lentekorrels, meerjarige grassen. In de winter zijn hooi en stro geconcentreerd in ricks.

In de grond graven grijze woelmuizen lange en complexe holen. Hun oppervlakte, diepte en configuratie zijn afhankelijk van vele factoren. In het bijzonder het type grond, vegetatie, seizoen en holle leeftijd. Ze zijn een systeem van ondergrondse in elkaar grijpende gangen met verschillende voedselkamers en 1 - 2 nesten. De nestkamer bevindt zich meestal op een diepte van maximaal 25 cm, soms tot 50 cm.

In de winter kunnen woelmuizen nestelen op het oppervlak van de grond en onder de sneeuw. Winternesten in ricks zijn groot en dienen vaak tegelijkertijd voor 10 of meer personen.

reproduktie. Seksuele volwassenheid komt voor op de leeftijd van 16-22 dagen.De soort broedt voornamelijk in het warme seizoen, soms in de winter in hooibergen. Eén vrouw kan gedurende het jaar 88 nakomelingen produceren. Zwangerschap duurt 19-23 dagen. In één nest 4 - 8, maximaal 13 welpen.

Winstgevende dieren kunnen deelnemen aan de fokkerij. Het hangt af van de weersomstandigheden en de geografische locatie van het habitatgebied. De groep wordt gekenmerkt door uitbraken van massafok met een snel herstel in aantallen na een daling.

eten. Het dieet van de soort is divers. De basissamenstelling van het geconsumeerde voer varieert afhankelijk van de aard van het biotooplandschap en het seizoen. In de zomer zijn dit groene delen van planten, in de herfst en winter - zaden en wortels. Wintervoorraden zijn klein.

Morfologisch dichte soort

In morfologie (uiterlijk) is een Oost-Europese veldmuis bijna identiek (Microtusrossiaemeridionalis). Deze soort is gepositioneerd als een dubbele soort, die verschilt van die welke alleen wordt beschreven door een diploïde set chromosomen. In de Common Vole zijn er 46 van hen, in de Oost-Europese Vole - 54. Sommige bronnen geven aan dat de Oost-Europese woelmuizen verkregen op dezelfde plaats als de gewone woelmuis kleiner kunnen zijn.

Bovendien is de Mongoolse woelmuis (Microtusmongolicus), ook vergelijkbaar in morfologie met de Common Vole (Microtus arvalis).

Schadelijkheid

Gemeenschappelijke woelmuis - plaag van verschillende gewassen. Het beschadigt granen, Rosaceae, Asteraceae en peulvruchten. In kassen en tuinen worden komkommers, kool, tomaten, watermeloenen, meloenen vernietigd. Wortelgewassen eten graag: bieten, wortelen, aardappelen. In de winter worden aardbeien, aardbeien, frambozen, mossen, korstmossen onder de sneeuw gevoed en aan de schors van jonge bomen geknaagd. Beschadigt zaden in graanschuren. Tegelijkertijd zijn dieren dragers van gevaarlijke infecties: pest, tularemie, leptospirose, brucellose, toxoplasmose, erisipeloïde, listeriose, pseudotuberculosis en vele anderen.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Mengen met het aasproduct (tarwe, gehakte aardappelen, wortelen, suikerbieten of appels), het aas aanbrengen op holen, andere schuilplaatsen, buizen, aas, dozen met speciale applicators:

Handmatige toepassing met speciale applicators (maatschepjes gemaakt op boerderijen) in holen, andere schuilplaatsen, buizen, aasdozen:

Opmaak van kant-en-klaar lokaas bij levensmiddelenbedrijven en thuis:

Biologische pesticiden

Handmatige toepassing van biologische rodenticiden met speciale applicators in holen, buizen, aasdozen, gemechaniseerd zeven met kunstmeststrooiers en zaaimachines:

Opmaak van kant-en-klaar lokaas bij levensmiddelenbedrijven en thuis:

Controlemaatregelen: deratisatie maatregelen

Sanitair en epidemiologisch welzijn is te danken aan de succesvolle implementatie van het hele scala aan deratization-maatregelen, inclusief organisatorische, preventieve, destructieve en sanitaire-educatieve maatregelen om knaagdieren te bestrijden.

Organisatorische activiteiten omvat een reeks van de volgende maatregelen:

  • administratieve,
  • financieel en economisch
  • wetenschappelijk en methodologisch
  • materiaal.

Preventieve maatregelen ontworpen om gunstige leefomstandigheden van knaagdieren te elimineren en uit te roeien met behulp van de volgende maatregelen:

  • engineering en technisch, inclusief het gebruik van een verscheidenheid aan apparaten die automatisch de toegang van knaagdieren tot het terrein en de communicatie belemmeren,
  • sanitair-hygiënisch, inclusief het in acht nemen van netheid in kamers, kelders, op het grondgebied van objecten,
  • land- en bosbouw, inclusief maatregelen voor het cultiveren van bossen van recreatieve zones tot de staat van bosparken en het onderhoud van deze gebieden vrij van onkruid, gevallen bladeren, dode bomen en uitdrogende bomen, deze groep activiteiten omvat ook diep ploegen van land in de velden,
  • preventieve desinfectie, inclusief maatregelen om het herstel van knaagdieraantallen met behulp van chemische en mechanische middelen te voorkomen.

De taak van het uitvoeren van deze groep evenementen ligt bij rechtspersonen en individuele ondernemers die specifieke faciliteiten en het aangrenzende grondgebied exploiteren.


Vechter activiteiten uitgevoerd in nederzettingen, op landbouwgronden, evenals verschillende foci van besmettelijke ziekten om de objecten volledig van knaagdieren te reinigen en worden herleid tot de volgende methoden voor deratisatie:

  • fysiek, waarbij mechanische apparaten worden gebruikt voor de vernietiging van knaagdieren, ultrasone zenders, lijmvallen, elektrische barrières,
  • chemisch, waarbij rodenticiden, rodenticiden met synergisten in verschillende vormen en insectenwerende middelen worden gebruikt,
  • biologisch, inclusief het gebruik van pathogene microflora, parasieten en roofdieren voor de vernietiging van knaagdieren.

Deze evenementen worden uitgevoerd door rechtspersonen en individuele ondernemers met speciale training.

Bovendien zijn bij het schrijven van het artikel de volgende bronnen gebruikt:

Beschermingsstatus en conclusie

De gemeenschappelijke woelmuis is een wijdverspreide soort, waarvan de meeste populaties, die in verschillende natuurlijke zones leven, relatief talrijk zijn. De reactie op menselijke activiteiten is dubbelzinnig. Landbouwtransformatie van natuurlijke landschappen draagt ​​bij aan een toename van het aantal soorten. In verband met dit kenmerk werd voorgesteld om de gewone woelmuis een agrocenofiel te noemen (Tupikova et al., 2001). Tijdens de jaren van massale reproductie kan het aanzienlijke schade aan de landbouw veroorzaken, heeft het een aanzienlijke epidemiologische betekenis en is het de drager van de veroorzakers van tularemie, leptospirose, toxoplasmose en andere voor de mens gevaarlijke ziekten. In dit verband is controle over het aantal soorten noodzakelijk.

De kleur van de vacht van de woelmuizen kan aanzienlijk variëren van licht fawn-grijs licht fawn-bruin tot donker grijs-bruin, soms met een mengsel van bruin-roestige tonen. De buik is meestal lichter: vies grijs soms met een gelig-buffy coating. De staart is éénkleurig of iets tweekleurig. De achterste vacht van het nominale ras is bruinbruin. Woelmuizen van de "arvalis" -vorm uit centraal Rusland zijn lichter gekleurd en de donkerste kleur wordt waargenomen in de vorm van "obscurus" (Ognev, 1950, Malygin, 1983).

De gewone woelmuis is een klein dier. Lichaamslengte is variabel. Gewicht is meestal niet hoger dan 45 g. De staart is 30-40% van de lengte van het hoofd en het lichaam. Voet gemiddeld - 15,5 mm. De oren zijn klein afgerond en steken iets uit de vacht. Condylobasale lengte van de schedel gemiddeld - 24,5 mm, jukbeenbreedte - 14,0, lengte in de bovenste rij kiezen - varieert van 5-7 mm, de onderste - 4-6,5 (Ognev, 1950, Malygin, 1983, Meyer et al., 1996). Kammen op de schedel worden zwak uitgedrukt. Bovenste M2 met twee naar binnen uitstekende hoeken. De overgrote meerderheid van de M3-individuen heeft de 'typica'-variant (Malygin, 1983). De laatste achterste lob vormt geen sterk uitgesproken gebogen bocht. De onderste M1 heeft minimaal 7 gesloten ruimtes, zelden - 8. Er zijn 6 likdoorns op de achterste voet (Ognev, 1950).

Verspreiding

Het bereik van de soort is uitgebreid: van de Atlantische kust in het westen tot de Mongoolse Altai in het oosten, van de Baltische Zee, Finland, Karelië, het Midden-Oeralgebergte en West-Siberië in het noorden tot de Balkan, de Zwarte Zee en Klein-Azië in het zuiden (Malygin, 1983, Baranovsky en anderen, 1994, Common Vole ..., 1994, Meyer et al., 1996). De soort is geregistreerd in Transcaucasia en op het grondgebied van Mongolië. In Rusland valt de westelijke grens van gemeenschappelijke woelmeeldistributie samen met de nationale. In het noorden van het Europese deel van het land komt uit Karelië en de regio Leningrad. In het zuiden door Moldavië en Oekraïne ten noorden van het Kaspische laagland en de Kaukasus.

Het bereik van habitats is divers. Verschillende factoren kunnen de biotopische voorkeur van de gewone woelmuis beïnvloeden. Allereerst natuurlijk en klimatologisch. Dus, aan de noordelijke rand van zijn bereik in de taiga-boszone, trekt een woelmuis (vorm "obscurus") naar veld- en weidecenoses, respectievelijk 49 en 30,2% van de totale populatie kleine zoogdieren. Het vestigt zich zelfs in gebieden rond veehouderijen. Volgens Bashinina in 1979, 1980 en 1983. in de uitlopers van de Oeral leefde de gemeenschappelijke woelmuis in weiden en kleine landbouwgewassen, in moestuinen, boomgaarden en open plekken. In vergelijkbare soorten biotopen werd het ook gevonden in de Trans-Oeral. Door het vermijden van doorlopende bossen in West-Siberië komen veldmuizen vaak voor bij schaarse berkstelen en in struikgewas langs struiken (Malygin, 1983). Maar hier, tot aan de regio Irkoetsk, geeft ze de voorkeur aan habitats met goed ontwikkelde grasbedekking (Bashinina, 1968, Shvetsov et al., 1981). In het meer zuidelijke deel van zijn bereik, M. a. obscurus heeft de neiging om meer vochtige biotopen te zijn: uiterwaarden weiden, depressies, geulen, geïrrigeerde tuinen en moestuinen (Common Vole. 1994). Het is hier echter ook gebruikelijk bij xerofiele cenoses: droge steppen, vast zand buiten de woestijnzone (Nikitina et al., 1972, Tikhonov et al., 1996, Tikhonova et al., 1999). In de uitlopers van de Kaukasus en Transcaucasia trekt de woelmuis ook naar landbouwgronden. In deze regio beheerste ze de hellingen van de bergen, bevolkte steppeplots, open plekken, riviervalleien, bouwland. Verrijst naar alpenweiden, leeft op rotsachtige gebieden. "Berg" populaties van deze soort worden gevonden op een hoogte van 1800-3000 m boven zeeniveau.m .: in hoge berg subalpiene en alpiene weiden en berg eik, beuken en haagbeuk formaties (Common Vole. 1994).

Voles van de arvalis-vorm in het uiterste noorden van het bereik en in de boszone vertonen een biotopische verdeling vergelijkbaar met de obscurusvorm, neigend naar weidetype cenoses en landbouwgronden (Mokeyeva, Chentsova, 1981, Dobrokhotov et al., 1985, Teslenko, Zagorodniuk, 1986 Tikhonov en anderen, 1992, Karaseva en anderen, 1994 en anderen). In de zone van loofbossen en bossteppe wordt het vaak gevonden in ijle bosbiotopen, langs rivierdalen, balken en bosgordels.

Volgens onze gegevens vermijdt de gemeenschappelijke woelmuis gebieden die onderhevig zijn aan intense antropogene stress en transformatie (Tikhonov et al., 1992, 1996, 1998, Tikhonov, Tikhonova 1997, Tikhonov, 1995).

Gemeenschappelijke woelmuis is een ecologisch plastic soort. Typisch een herbivoor knaagdier, waarvan het dieet een breed scala aan voeders omvat. Volgens algemene gegevens consumeren woelmuizen uit verschillende regio's meestal ten minste 80 plantensoorten, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan families van granen, Asteraceae en peulvruchten (Common Vole. 1994). Een seizoensverandering in voer is kenmerkend. De neiging om op te slaan wordt uitgedrukt. In Frankrijk vormen dieren "arvalis" reserves tot 3 kg (Renierd, Pussard, 1926). Soortgelijke voedselpantries werden gevonden in de buurt van woelmuizen in de regio Leningrad. (Gladkina, Chentsova, 1971) en in Kazachstan (Gladkina, 1972).

Gemeenschappelijke woelmuis - een familie-koloniale soort. De familie bestaat in de regel uit een vrouw en haar nakomelingen van de 3-4e generatie (Frank, 1954, Bashinina, 1962). In dergelijke nederzettingen graven dieren een complex systeem van gaten en vertrappen ze een netwerk van paden. In de winter maken ze sneeuwnesten op de grond. Een gewone woelmuis wordt gekenmerkt door territoriaal conservatisme, maar indien nodig kan hij tijdens het oogsten en ploegen naar andere biotopen migreren, waaronder hooibergen, groente en graanschuren (Common Vole. 1994).

De soort wordt gekenmerkt door seizoensgebonden en jaarlijkse schommelingen in aantallen. De minimale hoeveelheid populaties werd genoteerd in het voorjaar. De kenmerken van deze fluctuaties kunnen ook een geografische specificiteit hebben. In het pessimum van het bereik zijn langdurige depressies van de soortenrijkdom mogelijk. In de middelste zone van Rusland worden ze meestal afgewisseld met jaren van hoge aantallen.

Ecologische kenmerken van de gewone woelmuis bepalen de ethologische structuur van zijn populaties. Dieren van deze soort vormen geen continue nederzettingen, maar leven in duidelijk gedefinieerde kolonies die van elkaar zijn gescheiden en aan hun familiegroepen zijn gehecht (Frank, 1954, Bashinina, 1962). In alle delen van zijn verspreidingsgebied heeft de soort polyfase circadiane activiteit. Gemiddeld hebben woelmuizen gedurende een periode van 3 uur 2-4 slaaphandelingen, 3-9 reiniging, 2-6 nestverbeteringen van 6 tot 20 voedingen en 14-47% van de totale activiteit vindt plaats bij voortbeweging (wandelen, joggen) (gemeenschappelijke woelmuis) 1994, eigen gegevens).

De uitgesproken territorialiteit van woelmuizen wordt weerspiegeld in hun sociale gedrag. Intergroepsinteracties van dieren worden voornamelijk gereduceerd tot eenvoudige identificerende contacten, iets minder vaak tot vriendelijke (Zorenko, 1978, 1984, eigen gegevens). Een belangrijk element van sociaal gedrag, dat de tolerantie van individuen tegenover elkaar aangeeft, is verdringing. Gewone woelmuizen kunnen agressief zijn tegen leden van hun groep. Vaker wordt deze vorm van gedrag door mannen getoond. De meest acute is agressie tegen buitenaardse individuen van hun eigen soort en, in het bijzonder, tegen Oost-Europese woelmuizen (tot de moord). Gemeenschappelijke woelmuizen zijn erg emotioneel. We hebben gevallen van overlijden van dieren opgemerkt als gevolg van nerveuze overbelasting tijdens agressieve interacties.

Dieren van deze soort zijn zeer voorzichtig, hebben de neiging tot neofobie (Common Vole. 1994, Fedorovich et al., 2000). Onder experimentele omstandigheden, voor gemeenschappelijke onderzoeksactiviteiten, vertrouwden veldmuizen in grotere mate op het reukvermogen en, in mindere mate, op vibrissen, aanraking en visie (eigen gegevens).

Reproduktie

Afhankelijk van de weersomstandigheden in verschillende regio's van Rusland, begint de reproductieve periode in gewone woelmuizen gewoonlijk in maart-april en eindigt in september-november (Common Vole. 1994, Tikhonova, Tikhonov, 1995, Tikhonov et al., 1998). In de winter is er meestal een pauze. Maar in gesloten stations (stapels, stapels, groente- en graanopslag) kan de reproductie in de winter doorgaan. Tijdens het reproductieve seizoen in de natuur, kunnen vrouwtjes van de gewone woelmuis 2-4 broedsels brengen, in laboratoriumomstandigheden - meer (Common Vole. 1994, Gladkina, 1996). De grootte van het broed hangt af van een aantal redenen: leeftijd en fysieke conditie van de vrouwtjes, seizoen, habitat, paringsmodel en nog veel meer (Zorenko, 1972, Zorenko, Zakharov, 1986). Volgens de gecombineerde gegevens is het gemiddelde aantal welpen in het nest van een gewone woelmuis ongeveer 5 (Common Vole. 1994). Een studie van de fokstrategie van deze soort toonde aan dat de natuurlijke populaties ervan afhankelijk zijn van broedgrootte (Tikhonov et al., 1999).

Bekijk de video: Solar Plexus Chakra, Manipura Meditation Music, Tibetan Bowls, Chakra Healing (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send