Over dieren

Soort: Crocidura suaveolens Lesser Shrew

Pin
Send
Share
Send


Kleine spitsmuis - een kleine, goed gebouwde spitsmuis, lijkend op een kleine spitsmuis in grootte en verhoudingen. Het is echter gemakkelijk te onderscheiden: de spitsmuis is niet in bruin geschilderd, maar in grijze of grijs-gele tinten, het heeft grote oren die sterk uit de vacht steken en de staart is niet bedekt met soepel liggend haar, maar met afzonderlijke haren die aan de zijkanten uitsteken. Zoals de naam al aangeeft, hebben de schachten witte toppen. Er zijn slechts drie tussentanden aan elke kant.

Blijkbaar is de spitsmuis, als vertegenwoordiger van de hele zuidelijke groep, een relatief recente indringer in de gematigde regio's van Rusland. In het warme seizoen woont shrew in verschillende biotopen, meestal verstoord: verlaten tuinen (vooral vol met plantenresten), bosranden, rommelige woestenijen.

In de regel graaft de spitsmuis geen hol, met behulp van natuurlijke holtes onder de wortels, kappen en ook groot puin dat op de grond ligt. De spitsmuis voedt zich met een verscheidenheid aan ongewervelde dieren en geeft de voorkeur aan relatief kleine (die volledig in haar mond passen), maar aanvalt vrij grote regenwormen. In tegenstelling tot een shrew van een vergelijkbare grootte, eet een shrew 'slechts' een derde meer per dag dan hij weegt en kan hij enkele uren honger hebben. Dienovereenkomstig slaapt ze niet in korte pauzes, maar gedurende twee of drie uur.

Het vrouwtje slaagt erin om drie of vier nesten te brengen tijdens het warme seizoen. Deze spitsmuis kan soms worden gezien bij nakomelingen wanneer het vrouwtje besluit de welpen naar een nieuwe schuilplaats te verplaatsen. Tegelijkertijd leidt ze de welpen uit het gat en bouwt ze in een ketting, waar de eerste met zijn tanden aan de basis van de staart van de moeder kleeft, de tweede - voor de eerste enzovoort.

De gemeenschappelijke sluwheid is bijna overal verspreid, ten noorden van de breedte van Moskou inclusief.

SMALL CEREATHER = Crocidura suaveolens Pallas, 1811

Lees meer: ​​Shrews of Crimea

Beschrijving. Een klein dier, qua uiterlijk vergelijkbaar met andere kleine spitsmuizen: lichaamslengte 4,5 - 6,0 cm, staart 3,0 - 3,5 cm, langwerpig neusgedeelte van het hoofd vormt een soort proboscis.

Veldborden. Het verschilt van spitsmuizen met een lichtere, bruin-grijze kleur van de rug en zijkanten, op de staart, naast de korte vacht grenzend aan de huid, zijn lange zeldzame haren duidelijk zichtbaar. Het glazuur van de tanden, inclusief de scherpe conische vorm van de top, is wit, wat ook de spitsmuis onderscheidt van de bijbehorende spitsmuizen.

Distributie: bestrijkt vele steppe- en bergwoestijngebieden van Zuid-Europa, Kazachstan, Centraal- en Centraal-Azië. Op het grondgebied van Buryatia woont in de zuidelijke bos-steppe Dzhidinsky en Kyakhtinsky gebieden.

Bilogiya. Bewoont grassen en zegge weiden, struiken en bosstruiken in rivier- en beekvalleien, rand van velden, schaarse grasachtige bladverliezende en gemengde bossen op de hellingen van heuvels. Leeft tussen gras, droge gevallen bladeren, in het stof van stronken en boomstammen die op de grond liggen. Schuilplaatsen worden meestal gevonden in verschillende depressies in de grond, aan de wortels van bomen en struiken, soms in verlaten holen van knaagdieren. Het voedt zich met kleine insecten en hun larven, die het verzamelt tussen de vegetatie, op het oppervlak en in de bovenste bodemlaag. Breedt 1-2 keer per jaar, in een broedplaats van 3 tot 7 welpen.

Factoren die veranderingen in aantallen bepalen. De algemene veranderingen in landschappen onder invloed van menselijke activiteit (ploegen, intensieve begrazing, branden, enz.) Hadden een negatief effect.

Verschijning. Spitsmuizen zijn kleine dieren, lange neus en lange staart.

Lichaamslengte 5-7 cm, staart 2-4 cm (ongeveer de helft van de lichaamslengte). De bovenkant is grijs, bruin of bruin, de onderkant is licht. De staart erboven is iets donkerder dan hieronder. De staart is bedekt met gelijkmatige vacht, waaruit afzonderlijke langwerpige haren uitsteken. De tanden zijn wit (1), de oren steken prominent uit de vacht. Kleuren is vrij variabel.

Distribution. Het leeft in het zuiden van het Europese deel van Rusland, in de Noord-Kaukasus, de Zuidelijke Oeral en Altai, in Zuid-Buryatia en Primorye in schaarse bossen, struiken, steppen en landbouwgrond. Soms vestigt zich in houten huizen. In de jaren 80 verscheen in de buurt van Leningrad. Vergeleken met spitsmuizen, meer droog-liefhebbende dieren. Inwoners van de steppe, bos-steppe, semi-woestijn.

Biologie en gedrag. In tegenstelling tot de naam van de spitsmuis graven ze zelf geen gaten, maar gebruiken ze de bewegingen van knaagdieren en moedervlekken, scheuren en holtes in de grond, of verplaatsen ze zich onder een laag bosstrooisel en in het gras, vertrappelen ze lange geramde tunnels (2) en vertrappen ze in de winter vertakte paden in de dikte van de sneeuw (3 ).

In de winter verlaten ze nauwelijks de sneeuw, maar ze overwinteren zelfs niet in de Yakut-bostoendra met hun vreselijke vorst. In koude winters, wanneer spitsmuizen geen insecten uit bevroren grond kunnen halen, moeten ze veel in de sneeuw rennen en boomzaden verzamelen. De besneeuwde doorgangen van spitsmuizen zijn erg smal (tot 2 cm) (3).

Spitsmuizen hebben een onaangename geur, dus de meeste roofdieren eten ze niet. Daarom is het op bospaden vaak nodig om dieren gedood en achtergelaten door een roofdier te zien (4). Uilen bijvoorbeeld voeden zich met succes met spitsmuizen en laten kenmerkende eigenschappen achter (5).

In de taiga-zone is het aantal shrews meestal 200-600 per ha, in de toendra - 3-5 keer minder.

De zeer hoge stofwisselingssnelheid van deze kleine dieren komt tot uiting in het feit dat ze van alle zoogdieren de grootste zuurstofbehoefte en de hoogste lichaamstemperatuur hebben - meer dan 40 ° C.

Traces. Sporen van spitsmuizen zijn erg ondiep, klein, vijfvingerig (6), meestal in paren gelegen. Als de sneeuw niet is bedekt met infusie, blijft er een duidelijke afdruk van de staart achter het spoor (7).

De stem. De stem van de spitsmuizen is een scherpe hoge twitter.

Vermogen. Kleine spitsmuis voedt zich in de dikte van het bosafval, op het oppervlak en in de holtes van de bodem.

Kleine dieren, spitsmuizen koelen heel snel in de kou, dus ze moeten veel eten om de lichaamstemperatuur te handhaven. Ze eten soms vier keer meer per dag dan ze zelf wegen, en zonder voedsel sterven ze in een paar uur.

In de bossen behoren shrews tot de grootste zoogdieren en doen, onmerkbaar voor het oog, uitstekend werk om het aantal insecten in het bosafval te beheersen. Vooral eten ze insecten, regenwormen, insectenlarven. Ze minachten niet hun eigen soort, vooral in de winter (8) (de figuur toont de huid van een spitsmuis, opgegeten door andere spitsmuizen). Naast dierenvoer eten ze ook zaden (voornamelijk coniferen), die soms worden opgeslagen voor de winter, soms paddestoelen. Ze eten ook hun eigen en andermans nest.

Reproduction. Ze broeden in bolvormige nesten van gras (9), die zijn gerangschikt in holen van knaagdieren, onder stenen. Zwangerschap duurt ongeveer 28 dagen. Er kunnen verschillende broedsoorten in een jaar zijn, meestal van 3-7 welpen. De volwassen welpen volgen de moeder lange tijd en vormen een "caravan" waarin elk dier zijn tanden aan de basis van de staart voor hem houdt (10). Spitsmuizen broeden de hele zomer.

Lesser Shrew (Croc>

Kleine spitsmuis - een kleine spitsmuis. De lichaamslengte is 50-70 mm, de staart is ongeveer 50% van de lichaamslengte, de lengte van het achterbeen is 10-13 mm. Lichaamsgewicht - 3-7 g De vacht is zacht glanzend. In de winter is het donkerder, langer en zachter. De staart is bedekt met korte haren.

Candylobasal schedel lengte niet meer dan 17,9 mm.

De kleur van de rug en zijkanten is van asgrijs en zandbruin tot bruin-grijsachtig, de buik is grijsachtig-witachtig, de overgang is niet uitgesproken. De staart is tweekleurig, maar de rand van de kleur is slecht zichtbaar,

Het sluwe bereik beslaat een enorm grondgebied, waaronder Noord-Afrika, Europa en een groot deel van Azië. In Rusland is het bekend van de regio Moskou, het Midden- en Zuid-Oeralgebergte, Pribaikalye en Primorye.

levensstijl. Inwoner van bossen, bossteppen, steppen, semi-woestijnen en woestijnen. Het bewoont veel biotopen: schaarse loofbossen, struiken, gebieden met verschillende steppen en woestijnen, velden, tuinen, moestuinen, vestigt zich vaak in menselijke woningen.

De kleine spitsmuis voedt zich voornamelijk met ongewervelde dieren, waaronder kleine insecten en schaaldieren. Het voer dat per dag wordt geconsumeerd is bijna 1,5 keer (133%) in massa superieur aan het dier zelf. Zonder voedsel kan de spitsmuis iets meer dan een dag leven en is hij het meest actief in de schemering en bij zonsopgang.

Leidt een afgelegen levensstijl. De grenzen van de individuele site zijn gemarkeerd met het geheim van geurige klieren op de maag. Deze tags hebben een zeer sterk muskachtig aroma.

Een kleine spitsmuis schikt zijn nest in het gras, in gronduitsparingen en holen van kleine knaagdieren. Het fokken duurt de hele warme periode van het jaar (van maart tot september), in het nest zitten 5-10 welpen. Het vrouwtje kan al zwanger worden tijdens borstvoeding. Tot 4-5 nesten per broedseizoen.
Niet alleen blind, maar ook al volwassen (ziende) welpen durven niet alleen te lopen. Tijdens het bewegen staan ​​ze opgesteld in een karakteristieke caravan, waarbij de ene welp zijn tanden vasthoudt aan de huid op de dij van de moeder, de andere welpen op de eerste, de derde op de tweede, enz. Als het kalf wegvalt en achter de caravan blijft, piept het luid. Bij piepen vindt de moeder hem en neemt hem mee naar de tweede vlucht.

De gemiddelde levensduur van een shrew is maximaal 18 maanden.

Economische waarde. Het heeft bepaalde voordelen en vernietigt verschillende insecten.

Binnen het Russische deel van het bereik, een zeer zeldzame en kleine soort.

Vergelijkbare soort. Het verschilt van een grote spitsmuis in een kleinere maat, van een langstaartspil in een kortere staart. Het verschilt van de witbuikspies met een grijsachtige (niet puur witte) buik en een lichte, zonder bruine tonen, kleur van de rug.

Literatuur: Zoogdieren van de USSR. Een gids voor de geograaf en reiziger. V.E. Flint, Yu.D. Chugunov, V.M. Smirin. Moskou, 1965

Bekijk de video: Hausspitzmaus (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send