Over dieren

Fazanten met wigstaart of Pucrasia-coclassen

Pin
Send
Share
Send


Wedge-tailed fazanten of coclassen worden vertegenwoordigd door verschillende goed geïsoleerde ondersoorten. Ze hebben een kuif op hun hoofd gemaakt van smalle langwerpige veren, die tijdens de stroom omhoog komt, er zijn geen lege plekken op de wangen en rond de ogen. Het meeste verenkleed van het bovenlichaam bij beide geslachten bestaat uit lancetvormige veren. De staart is plat, getrapt, de middelste staartveren zijn twee keer zo lang als de buitenste staartveren 16. De bek is zwart, op de benen van de uitloper. De lengte van het mannetje is 58-64, de staart is 23-24 cm, de vrouwtjes zijn respectievelijk 58-64 en 23-24 cm.

Fazanten met wigstaarten komen veel voor van Afghanistan tot Midden-Nepal en van oost tot oost en noord Zwart China. Ze bewonen bergbossen en hellingen begroeid met struiken, tot een hoogte van 1200-4200 m boven zeeniveau. Aan de grenzen van de reeksen ondersoorten worden er hybride populaties gevormd, die vaak worden beschreven als nieuwe rassen, wat leidt tot grote verwarring in de taxonomie.

In gevangenschap bevatten ze vaak pucrasiaanse fazant (Pucrasia macrolophus macrolopha). Zijn hoofd en keel zijn zwart met een groene metaalachtige tint, in het oorgebied is er een grote eivormige witte vlek, de voorkant van de nek en borst zijn kastanjebruin, de top is zwartachtig groen aan de zijkant en geelbruin in het midden. Het verenkleed van de bovenkant van de romp is asgrijs met brede zwartachtige vlekken, de buik is kastanjebruin met witachtige vlekken. De staart is roodbruin met zwarte dwarsstrepen en witachtige randen aan de uiteinden. Het vrouwtje heeft een zwarte top met roestbruine vlekken met een donkere rand, een kamgrijs met asymmetrische slagen op de stengel. De keel is witachtig met zwarte vlekken. De achterkant is donkerbruin met geelachtig bruine vlekken. De middelste staartveren zijn donkerbruin met roodbruine dwarsstrepen en geelachtige uiteinden, de buitenkant heeft dezelfde kleur, maar met rood-zwarte vlekken.

Fazanten met wigstaart worden meestal in kleine groepen bewaard en vormen nooit grote zwermen. Bij het zoeken naar voedsel klakken ze stilletjes, maar tijdens het verschijnen van gevaar klinkt er een snel herhalende kreet van 'cook-cookie'. Tijdens de stroming schreeuwen de mannetjes luid en zeer scherp, verstoren de veren in het oorgebied, heffen vervolgens de top van hun zijveren omhoog en naar voren, rennen naar de vrouwtjes en springen voor hen naar een hoogte van 1 m. De huidige periode begint afhankelijk van het terrein van april - juni en eindigt in juli. Een vogelnest wordt meestal gerangschikt tussen stenen onder een struik of overhangende steen. De nestlade is bedekt met bladeren. Beide ouders nemen deel aan het grootbrengen van de kuikens. Jonge vogels verwerven een outfit van volwassenen aan het einde van het eerste levensjaar.

V-staartfazanten brengen de nacht door op bomen. Na het broedseizoen gedragen ze zich stiekem, bang, vertrekken met lawaai, vliegen snel en geven een onbeschoft alarmsignaal tijdens de vlucht.

Fazanten met wigstaarten zijn moeilijk te acclimatiseren in Europa, omdat ze erg gevoelig zijn voor hoge luchtvochtigheid. In een droog en koel klimaat voelen ze zich goed. Deze vogels worden alleen in paren gehouden in een aparte behuizing met een klein aantal struiken en gras. Het vrouwtje kan per seizoen maximaal 25 eieren leggen, die ze uitbroedt en zelf fazant drijft. Bij het uitkomen in een incubator wordt hetzelfde regime gebruikt als bij het uitkomen van een gewone fazant. Kuikens grootbrengen is relatief eenvoudig.

Volwassen vogels worden hoofdzakelijk gevoed met groen: sla, zaailingen van tarwe, duizendblad, brandnetel, etc. met de toevoeging van een graanmengsel of mengvoeder dat wordt gebruikt om kippen te voeren. Jonge groei wordt gevoed met dezelfde feeds als jonge groei van andere fazanten.

Fazant: houden en fokken. A.I. Rakhmanov, B.F. Bessarabov

Uiterlijk en distributie

Fazanten met wigstaart of coclassen (Pucrasia) bezetten een tussenliggende plaats in de taxonomie tussen tragopans en monals, maar wetenschappers geloven dat ze dichter bij tragopans staan. Fazanten met wigstaarten zijn wijdverspreid van Afghanistan tot Midden-Nepal en van oost tot oost en Noord-China. Ze bewonen bergbossen en hellingen begroeid met struiken, tot een hoogte van 1200-4200 m boven zeeniveau. Deze fazanten hebben een kuif op hun hoofd gemaakt van smalle langwerpige veren, die tijdens de stroom omhoog komt. Het grootste deel van het verenkleed van hun bovenlichaam bestaat bij beide geslachten uit lancetvormige veren, hun staart is plat, getrapt, de middelste staartveren zijn twee keer zo lang als de buitenste. De snavel van deze fazanten is zwart, op de benen van een spoor. De lengte van het lichaam in Koklas bereikt 58-64 cm, met een staartlengte van 23-24 cm.

Koklas (Pucrasia macrolopha), of V-staartfazant wordt gevonden in Afghanistan, West-Nepal, Tibet, Pakistan en China. Deze fazanten bewonen bergachtige beboste hellingen op een hoogte van 1200-4200 m boven zeeniveau. Tijdens seizoensgebonden migraties dalen vogels om te overwinteren op hoogten van ongeveer 2200-2500 m, en soms tot 600 m boven zeeniveau. De habitat van de kuiffazant is naaldbossen en gemengde bossen met dichte ondergroei van bamboe, rododendron en andere struiken. Het geslacht wordt vertegenwoordigd door één soort, die op zijn beurt 9 (en volgens andere bronnen, meer) ondersoorten heeft die geografisch van elkaar zijn geïsoleerd.

Lifestyle & Voeding

In de natuur worden kokosnoten meestal in kleine groepen bewaard en vormen nooit grote koppels. V-staartfazanten brengen de nacht door op bomen. Na een broedseizoen leiden ze een geheim leven, ze zijn bang, vertrekken met lawaai, vliegen snel en geven een ruw alarm tijdens de vlucht. De bewegingen van deze vogels overdag zijn meestal onbeduidend en, zoals de meeste andere fazanten, kunnen deze vogels 's morgens,' s middags en 's avonds op dezelfde plaats worden gevonden. Meestal zijn dit open plekken met een kleine hoeveelheid struik waar ze voedsel zoeken en zich kunnen verbergen in geval van gevaar.

De Chinese naam voor deze soort, "Sena-chi", wat dennenkip betekent, verwijst blijkbaar naar de favoriete habitat van de koklas - dennenbossen. Het dieet van deze soort omvat zowel diervoeder: granen, graszaden, eikels, bessen en knoppen en bloeiwijzen, en diervoeder: verschillende soorten insecten, weekdieren en wormen. Bovendien bleek dat deze fazanten zich voeden met dennennaalden.

Sociaal gedrag en reproductie

De vogels zijn monogaam en blijven uiteraard het grootste deel van het jaar in paren. De huidige periode begint afhankelijk van het terrein van april - juni en eindigt in juli. In India duurt de reproductieperiode van coclax van april tot juni. De meeste nesten zijn gebouwd aan de voet van dichte groenblijvende struiken die op hellingen in naaldbossen groeien. Nesten zijn soms verborgen tussen varens, maar kunnen ook worden geplaatst in rozenbottels, frambozen of andere doornige struiken, maar zijn altijd goed verborgen voor het zicht. Soms bevindt het nest zich tussen de wortels van de boom, in dergelijke gevallen is de toegang tot het nest via het gat tussen de wortels en is een dergelijk nest zelfs van dichtbij moeilijk te zien. De aanwezigheid van dichte vegetatie en, mogelijk, de nabijheid van water, zijn duidelijk de belangrijkste criteria voor het kiezen van plaatsen voor het nestelen van deze soort. Het gemiddelde aantal eieren in een koppeling is 5-6, maar nesten met 8-9 eieren worden ook geregistreerd. Vrouwtjes broeden metselwerk, mannetjes blijven altijd in de buurt, de incubatietijd duurt meestal 26-27 dagen. Na het uitkomen van de kuikens zijn de mannetjes direct betrokken bij de opvoeding van de nakomelingen. De kippen van coclass worden onafhankelijk geboren en kunnen na een paar dagen al opnieuw koken. De volwassenheid van Koklas komt het eerste jaar voor en waarschijnlijk nemen jonge mannen al in de lente van volgend jaar deel aan de fokkerij.

Pin
Send
Share
Send