Over dieren

Frechilla (Phylloscopus trochilus)

Pin
Send
Share
Send


Het lied is luid, maar aangenaam en zachtaardig, een beetje triest, bestaat uit verschillende fluitende knieën. Het kan heel grof worden weergegeven als 'file-foot-foot-foot-tyuviluvil-footyu' - een beetje als het lied van een vink, maar zonder een 'beroerte', veel malser en helemaal niet in zo'n vrolijke toon. Er kunnen enigszins verschillende nummeropties zijn. Een zingende man zit op een van de bovenste takken van een boom of struik, of zingt in kronen, vaak gecombineerd met zingen. Ze zingen overdag, vooral 's morgens. Het zangseizoen wordt verlengd tot half eind juli, en af ​​en toe zijn liedjes de hele zomer te horen tot vertrek. Met angst - een schone en sierlijke fluitende "fyut".

Inhoud, voeding, reproductie

De grasmus vestigt zich het liefst in tuinen, parken, gemengde en loofbossen, maar vermijdt dicht struikgewas. Schuimnummers lijken erg op vinkgeluiden, maar hebben meer ingewikkelde en zuivere trills. Ze komen begin april aan, maar eind juli staan ​​ze weer op het punt om te overwinteren. Hun voedsel is kleine insecten - kevers, poppen van vlinders, bladluizen, cicaden, kleine spinnen. Let ook niet op de vogels die smullen van bessen. Nesten worden op de grond gebouwd in de vorm van een hut, met behulp van grasstengels, bladeren, stukjes mos. Een koppeling is 5-7 eieren; mannelijke en vrouwelijke broeden ze afwisselend. Na 2 weken verschijnen kuikens, ze groeien snel en verlaten na 2 weken het nest. Handdoeken kunnen twee keer per jaar metselwerk doen.


foto: Kleine grasmus went snel aan gevangenschap

Eetstokjes worden in het vroege voorjaar gevangen, ze worden gevoed met een nachtegaalmengsel, bloemwormen, miereneieren, insecten, stukjes bessen. Ze worden bewaard in een omheining of een langwerpige kooi, en een sproet zingt het grootste deel van het jaar, met uitzondering van de rui maanden. Twee mannetjes mogen niet in één kooi worden geplaatst - ze zullen vechten. Op de leeftijd van een jaar kunnen vogels al nakomelingen produceren; tijdens deze periode kunnen grasstelen, mos, bladeren in een kooi worden geplaatst - de vogels zelf zullen nestelen.

In de kooi moet er een badplaats zijn, een drinkbak, een voedertrog, verschillende palen, je kunt een klein huis bouwen. Vesnichka went gemakkelijk aan gevangenschap, is pretentieloos in onderhoud.


foto: Kamillezangers zingen bijna de klok rond

Interessante feiten over zangers

  • Het totale aantal vertegenwoordigers van deze soort in Europa is meer dan 40 miljoen paren,
  • Met goede zorg kunnen gewichten tot 12 jaar in gevangenschap leven,
  • De mannetjes komen als eerste terug uit de warme landen - ze nemen ruimte in voor het nest en vechten vaak onderling voor de beste locaties,
  • Tijdens de nestperiode zingt het mannetje liedjes van 's morgens tot' s avonds, zittend op een geselecteerde boom. Het nummer is soepel, met aangename fluitjes en trillingen.

Deze pagina is 28083 keer bekeken

Pyachuraўka-budaўnichok (eerder - Chick-vyasnichka)

Het hele grondgebied van Wit-Rusland

Familie Slavkovye - Sylviidae.

In Wit-Rusland - Ph. t. acredula, in het westen van de republiek - een overgangszone tussen Ph. t. acredula en Ph. t. trochilus.

Gemeenschappelijke broedende trekvogels en transitvogelsoorten. Het is zeer wijdverbreid in de republiek.

Klein (veel kleiner dan een mus), een slanke, mobiele vogel. De kleur van het verenkleed is vrij eenvoudig groenachtig grijs, met een lichtere geelachtige bodem en dezelfde lichte wenkbrauw. Er zijn witte vlekken aan de zijkanten van de staart. Poten zijn geelachtig of grijsachtig bruin. Alle stronken lijken erg op elkaar, in de handen van het vliegkruid verschilt het van andere soorten in de verhouding van de lengte van de veren: de eerste primaire vlieg is veel langer dan de bovenste dekveren van de hand, de tweede primaire vlieg is korter dan de vijfde, maar langer dan de zevende. Het gewicht van de man is 8-14 g, de vrouwtjes zijn 7-14 g. De lichaamslengte (beide geslachten) is 11-11,5 cm, spanwijdte 18-19 cm. De vleugellengte van mannen is 6-7 cm, 4,7-6 cm, tarsus 2 cm, snavel 1 cm De lengte van de vleugel van vrouwtjes is 6-6,5 cm, staart 5-5,5 cm, tarsus 1,8-1,9 cm, snavel 0,7-0,9 cm.

Het nummer is enigszins vergelijkbaar met het vinknummer, maar hoger en langzamer, niet zo luid. Het verschilt van andere hoofdstukken in een nummer van een afwisseling van aangename fluittonen van een toenemende of afnemende tonaliteit van “tweet-tweet-tweet-tweet, tyu-ty-ty-ty, viu-vi-vi-vi, li-fu-fu-tu. ".

In niet-broedtijd, vooral tijdens migraties in de lente en de herfst, wordt het gevonden tussen wilgen in uiterwaarden en hooggelegen weiden, in lage struiken, vaak in dichte tuinen tussen landelijke en stedelijke nederzettingen.

Het leeft voornamelijk in bladverliezende plantages, vaak in gemengde, soms in naaldbossen, terwijl het gesloten, dove gebieden vermijdt, gaat het nooit ver in solide bossen. Het geeft de voorkeur aan goed verwarmde tribunes met ondergroei, bosranden, overgroeiende kapgebieden, overwoekerde moerassen met struiken en kustwilgen met overvloedige grasstands. Het is heel gebruikelijk in kleine eilandbossen, jonge gezwellen, inclusief in kunstmatige bosplantages van dennen, evenals in ondermaatse struiken, bermen en bosschuilplaatsen. Het wordt gevonden in parken, pleinen, tuinen, begraafplaatsbosjes, in zomerhuisjes, in landhuizen.

In het Berezinsky-reservaat nestelt het in verschillende biotopen en geeft het de voorkeur aan overwoekerd kappen, branden, bosranden en uiterwaarden van rivieren.

In het voorjaar arriveert half april in het noorden van de republiek - eind april - begin mei. Mannen van zangers komen 10-12 dagen eerder dan vrouwen, bezetten het gebied en kort na aankomst beginnen ze te zingen. Op broedplaatsen begint het reguliere zingen in het derde decennium van april en gaat het door tot eind juli. De vorming van paren vindt plaats, het vrouwtje zoekt naar een plaats voor het nest en begint het te bouwen. De bouw van het nest begint in het derde decennium van april - het eerste decennium van mei, het verschil in broedperioden voor individuele jaren is 8-10 dagen. De bouw van het nest duurt 7-10 dagen. Rassen in enkele paren.

Het nest bevindt zich voornamelijk op de grond, onder een ondermaats kreupelhout, in de buurt van een open plek, pad, open plek, vaak op een helling van een begroeide greppel, een klein ravijn en een put. Tegelijkertijd verbergt hij het altijd goed in dode grasbedekking. In zeldzame gevallen is het nest gerangschikt in jeneverbes en kerstbomen op een hoogte van maximaal 0,3 m boven de grond.

Het nest is een losse bolvormige structuur typisch voor de zangers met een zij-ingang. Het bouwmateriaal erin verweeft niet met elkaar, maar wordt netjes gelegd door een vogel. Ze kunnen dienen als droge bladeren en stengels van kruidachtige planten, mos, stukjes bomen van vorig jaar, bomen, rot hout, wortels. De binnenvoering bestaat uit dunne en delicate grassprieten, wortels, een aanzienlijk aantal veren, soms haar. De hoogte van het nest is 9 cm, de diameter van de schaal is 5-6 cm.

Volledige koppeling bevat 6-7, soms 4-5, soms 8 eieren. In het Berezinsky-reservaat varieert de koppelingsgrootte van 4 tot 7 eieren, bestaat vaker uit 6 (50,0%) en 7 (22,5%) eieren, gemiddeld - 5,8 eieren. Eierafval in de reserve is 14,9%, kuikens - 15,6%.

De schaal is licht glanzend of mat, crèmewit, met een dicht verspreid verspreid fijn roestrood oppervlak dat soms aan het stompe uiteinde een min of meer uitgesproken kroon vormt. De kleur van diepe vlekken varieert van grijs tot roodachtig violet. Ei gewicht 1,2 g, lengte 14-16 cm, diameter 11-13 mm.

De nestperiode duurt van mei tot het derde decennium van juli. Gedurende deze tijd heeft het metselwerk tijd om twee metselwerk te maken (het tweede metselwerk - in het zuiden van de republiek). De vogel begint eieren te leggen in de tweede helft van mei, sommige paren - begin juni. Verse koppelingen van de tweede fokcyclus worden eind juni - 2 decennium van juli gevonden. Fedyushin en Dolbik (1967) gaven de tweede broedcyclus alleen aan voor het zuiden van Wit-Rusland. Uitkomen begint met het laatste legde ei. Alleen het vrouwtje incubeert gedurende 11-14 (normale 13) dagen.

Bezorgd over het nest, geeft het vrouwtje een fluitende drang naar 'fyut'. Kuikens krijgen voedsel van beide ouders. Kuikens worden gevoed met verschillende kleine ongewervelde dieren en hun rupsen. Tijdens daglichturen (17-18 uur) varieerde het aantal voederafgifte aan nesten waarin 6-7 kuikens van 7-8 dagen oud waren binnen 250-320 keer. Op het hoogtepunt van het voeren kregen de kuikens 18-26 porties voedsel per uur. Pieken van voeren na 6, 11 en 19 uur.

Op de 13e dag verlaten de kuikens van het leven het nest. De kooien worden nog eens 7-8 dagen in het nestgebied gevoerd en migreren vervolgens met hun ouders langs verschillende biotopen op zoek naar voedsel.

Vesnichki eet kleine insecten, bladkevers, muggen, vliegen, spinnen, enz.

Het aantal neemt al eind augustus af, al midden september is er een intensieve vlucht van lentegrassen, op dit moment komen individuele individuen en groepen van 3-4 vogels die zich in de westelijke en zuidwestelijke richtingen verplaatsen vaak niet alleen in het bos, maar ook in struiken tegen, struikgewas van riet, huishoudelijke percelen en zomerhuisjes. De laatste registraties van de springveren in Wit-Rusland dateren van eind oktober.

Het aantal vliegkruid in Wit-Rusland is stabiel en wordt geschat op 0,95-1,1 miljoen paren.

De maximale leeftijd geregistreerd in Europa is 10 jaar 10 maanden.

1. Grichik V.V., Burko L. D. "Dierenrijk van Wit-Rusland. Gewervelde dieren: leerboek. Handleiding" Minsk, 2013. -399 p.

2. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. "Birds of Belarus: A Handbook-Guide for Nests and Eggs" Minsk, 1989. -479 p.

3. Grichik V. V. "Geografische variabiliteit van vogels in Wit-Rusland (taxonomische analyse)." Minsk, 2005. -127с.

4. Gaiduk V. E., Abramova I. V. "Ecologie van vogels in het zuidwesten van Wit-Rusland. Passeriformes: een monografie." Brest, 2013.

5. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Birds of Belarus". Minsk, 1967. -521s.

6. Shklyarov L. P., Stavrovsky K. D. "Ecologie van nestschuimen in het Berezinsky-reservaat" / Materialen van de 10e All-Union Ornithological Conference. Minsk, deel 2, boek 2, 1991. S.297-298.

7. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING-lijst van langlevenrecords voor Europese vogels.

Bekijk de video: AVUTARDA Otis tarda (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send