Over dieren

Aarde wolf

Pin
Send
Share
Send


De Latijnse naam "Protel" in het Afrikaans of Zuid-Afrikaans Nederlands - de gesproken taal van Zuid-Afrika - betekent "aardewolf". En hij ontving het voor het feit dat het uiterlijk heel erg op een wolf lijkt, maar ze ontmoeten het de meeste daglichturen in ondergrondse holen.

De kleinste maten in de hyena-familie, lichaamslengte 55 - 80 cm, staartlengte 20 - 30 cm, schouderhoogte 45 - 50 cm. Lange, relatief dunne en zwakke ledematen zijn kenmerkend. De nek is lang. Het hoofd is langwerpig met een smalle snuit en zwakke kaken. Er zijn vijf vingers op de voorpoten en vier op de achterpoten. De haarlijn wordt gevormd door lang grof skeletachtig en zacht, geplooid haar. Beginnend vanaf de achterkant van het hoofd langs de bovenste nek tot de achterkant zijn langwerpig haar, dat een soort manen vormt. Aan de staart is het haar bijzonder langwerpig. De lichaamskleur is geelachtig grijs met witte dwarsstrepen aan de achterkant en zijkanten. Het uiteinde van de staart en de proximale ledematen zijn zwart. Anale klieren zijn goed ontwikkeld.

Tanden zwak, gescheiden door gaten. Het diploïde aantal chromosomen is 40.

De aardwolf is wijdverspreid: in de Republiek Zuid-Afrika, Namibië, Rhodesië, Angola, Zambia, Tanzania, Kenia, Ethiopië, Somalië, Soedan. Maar met een zorgvuldige blik op het gebied van de aardwolf, kun je zien dat het is verdeeld in twee geografisch geïsoleerde delen: noordelijk en zuidelijk.

De aardwolven van elke bevolking zijn onderling verdeeld over meer dan duizend kilometer, waar er vrijwel geen voorwaarden zijn voor hun bewoning. Daarom wordt aan beide delen van de populatie aardwolven de mogelijkheid ontnomen om genetisch materiaal met elkaar uit te wisselen en vormen ze momenteel twee ondersoorten: Proteles cristatus septentrionalis (gebied - Oost- en Noordoost-Afrika: uit Zuid-Egypte en Sudan, via Ethiopië, Eritrea, Somalië, Kenia, naar Oeganda en Tanzania) en Proteles cristatus cristatus (gebied - Zuid-Afrika: zuiden van Zambia en Angola, Botswana, zuidelijk Mozambique, Zimbabwe, Namibië, noorden en midden van Zuid-Afrika). Na verloop van tijd kan elk van de ondersoorten twee onafhankelijke soorten geven.

Wanneer en wat leidde tot de vorming van twee ondersoorten van de aardwolf?

Blijkbaar, aan het einde van de laatste ijstijd, en dit is ongeveer 10-15 duizend jaar geleden, toen de opwarming op het noordelijk halfrond begon en de gletsjers begonnen te smelten en naar het noorden "kruipen" in Afrika, in verband hiermee vonden er ook belangrijke veranderingen plaats klimaat tegen opwarming en gelijktijdige bevochtiging. Dit leidde tot de ontwikkeling van weelderige, weelderige tropische vegetatie in de equatoriale zone ... De meer dorre en dorre vegetatie, en dienovereenkomstig dezelfde fauna, verschoof ten noorden en ten zuiden van de equatoriale tropen: ze werden gescheiden door een duizend kilometer groene zone. En aangezien de aardwolf zich in de loop van zijn evolutie heeft aangepast aan het voeden met speciale herbivore termieten die uitsluitend droge en semi-droge savannes, struiken en spaarzame droog-liefhebbende bossen bewonen, waar de gemiddelde jaarlijkse regenval de 80-100 mm niet overschrijdt, dit uiteindelijk leidde tot de geleidelijke verdwijning van de aardwolf uit een aantal gebieden van zijn voormalige historische bereik. Dus het werd gevormd, zonder de uitwisseling van genetisch materiaal, twee ondersoorten van de aardwolf.

In het kort over de biologie en ecologie van de aardwolf, zal het volgende worden verkregen:

De aardse wolf wordt bewoond door open zandvlaktes of struiken. Het wordt alleen gehouden, soms in paren of familiegroepen van vijf tot zes personen. 'S Nachts actief. Brengt de dag door in een gat dat hij zelf uitgraaft, of bezet de holen van aardvarken. Het voedt zich voornamelijk met termieten en insectenlarven, die het krijgt, de aarde scheurend. Het eet ook kleine zoogdieren, kleine vogels en hun eieren. Het vrouwtje brengt 2-4, soms maximaal 6 welpen. In het zuidelijke deel van het strand worden kalveren geboren in november - december. Op sommige plaatsen, zoals Kenia, is het wettelijk beschermd.

Als de aardwolven het dichtst bij hyena's staan, waar de meeste wetenschappers ze als subfamilies classificeren, begonnen ze ze in een afzonderlijke onafhankelijke familie te scheiden door de structurele kenmerken van het tandheelkundige systeem (en dit teken is erg zwaar voor taxonomen).

Maar de aardwolven zijn heel bijzondere dieren, veel interessante dingen in hun leven! Laten we bijvoorbeeld stilstaan ​​bij voeding.

Earthwolf is een vleesetend insectivoor dier. Hun hoofddieet omvat termieten (Trinervi), en eet slechts af en toe willekeurig aangetroffen insectenlarven, eieren nestelen op de grond van vogels, kleine zoogdieren.

Een gedetailleerde studie van het trofisme van aardwolven toonde aan dat hechting aan droge gebieden wordt geassocieerd met strikt gespecialiseerde voeding van termieten van het geslacht Trinervitermes, die uitsluitend in de droge gebieden van de Afrikaanse subtropen en tropen leven. Andere termieten, die worden bewoond door ongeveer 150 soorten op het Afrikaanse continent, worden niet gevoed. En het gaat allemaal om de eigenaardigheden van deze termietbiologie.

Qua leven verschillen de termieten van het geslacht Trinervitermes weinig van hun familieleden. Het zijn sociale insecten en leven in grote familiegemeenschappen, ze bouwen hun woning van klei in de vorm van enorme, zeer sterke bovengrondse heuvels, termietenheuvels. De basis van voeding is cellulose, maar in tegenstelling tot de meeste andere soorten termieten, voeden ze zich niet met hout, maar oogsten ze gras in de open lucht. Daarom worden ze gedwongen om hun betrouwbare fort regelmatig te verlaten - termietenheuvels en voedsel te oogsten buiten hun schuilplaats, terwijl andere termieten echte beschermde tunnels leggen naar voedselbronnen - hout.

Termieten van Trinervitermes verlaten hun nest meestal in dichte groepen van enkele honderden tot enkele duizenden individuen. De meeste van hen zijn 'arbeiders', ongeveer tweederde van hen, wiens taak het is om gras te verzamelen en naar het nest te transporteren. Het resterende derde deel van de termieten zijn 'soldaten' die de termietarbeiders bewaken en zich voor hen vormen op weg daarheen en de tegenovergestelde 'flankdekking'.

Hoe beschermen soldaten hun broeders? Voor dit doel voorzag de natuur hen van chemische wapens met een ongelooflijke effectiviteit. Deze termieten hebben echter, net als de meeste van hun familieleden, een witachtig transparant en onbeschermd lichaam. Hun huid wordt niet eens beschermd door gekleurde pigmenten tegen zonnestraling, en daarom verschijnen ze nooit overdag, maar altijd alleen in het donker van de nacht.

Het secretariaat van soldaat-termieten produceert een plakkerig, scherp ruikend geheim, met behulp waarvan soldaten op elke vijand schieten, van mieren tot vogels en hagedissen, in een poging dichter bij weerloze hardwerkende termieten te komen. Dit chemische wapen is zo effectief dat bijna alle natuurlijke vijanden hen met rust laten. Het is echter praktisch alleen onschadelijk voor de aardwolf: het likt rustig de termieten met zijn lange tong en eet ze langzaam op.

De nachtelijke levensstijl van de termiet - bepaalt ook de levensstijl van de aardwolf - wordt ook gedwongen om 's nachts actief te zijn. Daarom wordt niet alleen de aanwezigheid, maar ook het ritme van het leven in een aardwolf bepaald door zijn prooi - termieten.

Hoewel de aardwolven soms in de buurt van het aas te zien zijn, maar ze zich er niet aan voeden, worden ze aangetrokken door talloze insectenvangers. Zij zijn het die de aardwolf aantrekken, die hier de larven van kevers, vliegen en andere insecten eet, die bijeenkomen voor een maaltijd en een soort gevallen dier voortzetten.

Bekijk de video: Wolf - Get Guap Rook Drugs (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send