Over dieren

Congolese klauwloze otter

Pin
Send
Share
Send


Latijnse naam: Paraonyx (= Aonyx) congicus (= congica - deze term wordt nu als onjuist beschouwd en niet gebruikt).

Sommige onderzoekers vallen op: Kameroen Clawless Otter (Kameroen Clawless Otter) in de rang van soort (Paraonyx microdon), volgens anderen moet het worden beschouwd als een ondersoort van de Congolese klauwloze otter (Paraonyx congicus microdon), terwijl anderen geloven dat er redenen zijn om de Kameroen klauwloze otter zelfs in de rangorde te scheiden nee, daarom beschouwen ze deze naam als een synoniem voor de Congolese klauwloze otter, gebruikelijk in Kameroen en Nigeria.

Congolese klauwloze otters zijn alleen te vinden op het Afrikaanse continent: van Zuidoost-Nigeria en Gabon tot Oeganda en Burundi in Centraal-Afrika.

Uiterlijk lijkt de Congolese otter op een andere klauwloze otter (Aonyx capensis), hoewel het een grotere, slankere en krachtig gevouwen otter is. U conNormaal ontwikkelde klauwen op alle poten van de Goles-otter zijn afwezig en alleen rudimentaire klauwen op 2, 3 en 4 vingers zijn alleen te onderscheiden. Op de voorpoten tussen de vingers - er zijn geen membranen. De schedel is massief, de grootste lengte van de schedel is 143,5 mm. Kleine scherpe tanden, praktisch niet gespecialiseerd en aangepast voor het eten van vlees. Het lichaam is bedekt met korte en dunne vacht

Kleur: deze otters hebben een donkere, kastanjebruine vacht met wat zilverglazuur op het hoofd en de nek, in tegenstelling tot witte borsten, neus en oren. Een opvallende zwarte vlek bevindt zich tussen de ogen en neusgaten. De jeugd in hun kleur lijkt op volwassenen, met uitzondering dat er geen zilverglazuur op de vacht zit.

De lichaamslengte met het hoofd is 60-100 cm, de staart is 40-59 cm - wat bijna de helft van de lichaamslengte is.

Gewicht: 15-25 kg, gemiddeld - 20 kg, maximaal is mogelijk - tot 30 kg.

Levensverwachting: waarschijnlijk een gemiddelde van 10-15 jaar.

Stem: Congolese klauwloze otters communiceren onderling en maken tweets en krijsen tijdens het spel, evenals spinnende geluiden en uiten hun wederzijdse affectie. Vaak grommen, brullen of een gillend gehuil uiten, dan hun ongenoegen of angst uiten.

Habitat: De Congolese klauwloze otter leeft in de bergen, vestigt zich in de buurt van de rivieren en bergstromen. Ze woont vaak in kleine moerassige vijvers in laaggelegen tropische regenwouden.

Vijanden: Beroemde roofdieren: krokodillen, pythons, adelaars, luipaarden.

De belangrijkste bedreiging: jacht door mensen en de vermindering en degradatie van zijn habitats (ontbossing, vergiftiging, verzilting en uitdroging van wetlands, vernietiging van kustvegetatie). Het overleven van otters, evenals het behoud van dieren in het wild in Afrika, wordt sterk beïnvloed door de groeisnelheid van de menselijke bevolking, wat leidt tot meer concurrentie tussen mensen en dieren in het wild.

De Congolese klauwloze otter voedt zich met kleine gewervelde dieren, vogeleieren, kikkers, krabben, weekdieren, vissen, regenwormen en insecten. Zelden fungeren hagedissen en vogels in de buurt van hun watervogels als hun prooi.

Klauwloze otters hebben zeer gevoelige voorpoten. Alle morfologische aanpassingen van de Congolese otter zijn gericht op het verbeteren van de behendigheid en tactiele gevoeligheid voor oriëntatie en productie van voedsel in de vervuilde wateren van het lager gelegen Congobekken.

Congolese klauwloze otters zijn meestal nachtdieren, maar werden waargenomen in rustige, afgelegen moerassige plaatsen en overdag. Overdag slapen ze meestal in natuurlijke holten aan de oevers van rivieren.

Vanwege hun amfibieën (in de buurt van water) zijn deze otters zowel uitstekende zwemmers als ervaren onderzoekers in kusthabitats. De korte en dunne vacht, slecht gemarkeerde snorharen en de afwezigheid van vliezen op de voorpoten suggereren dat de Congolese otter meer tijd op het land doorbrengt dan andere klauwloze otters.

Niet-teerachtige otters gebruiken geluidsalarmen en olfactorisch voor onderling contact. Ze gebruiken sterke olfactorische tags voor territoriale contacten. Hun muskachtige geheim, samen met plakkerige uitwerpselen, kunnen zich zelfs hechten aan verticale oppervlakken, wat wordt gedaan om de grenzen van hun territorium te markeren. De visuele aspecten van communicatie, inclusief lichaamstaal: houdingen en gebaren, zijn grotendeels niet beschreven. Tactiele communicatie is ongetwijfeld van enig belang in contacten, vooral in families tussen een moeder en haar baby's.

Sociale structuur: de Congolese klauwloze otter leidt een eenzame levensstijl, en alleen in het paarseizoen ontmoeten ze elkaar niet lang in paren, en na het paren keren ze terug naar hun gebruikelijke eenzame manier van leven. De oppervlakte van een afzonderlijke sectie van elke otter is ongeveer vier tot zes vierkante kilometer (tot een maximum van 12 km2), die vaak gedeeltelijk overlappen met drie of meer secties van andere volwassen mannetjes. Een individuele otter handhaaft de onschendbaarheid van de grenzen van zijn grondgebied. Otters markeren de grenzen van hun territorium met geur en visuele tekens, en patrouilleren en beschermen het vurig.

Enkele observaties laten zien dat Congolese klauwloze otters werden waargenomen als kleine familiegroepen. Blijkbaar zijn deze associaties echter van tijdelijke aard en hebben zij een overgangsperiode, die verband houden met het begin van de periode van hervestiging en onafhankelijkheid door jonge familieleden.

Reproductie: Er is bijna niets bekend over de reproductie van de otter. Ze blijven mysterieus, vanwege hun ongrijpbare karakter en afgelegen en ontoegankelijk voor de habitats van onderzoekers in het grootste deel van hun bereik. Ondanks het gebrek aan informatie over de ontwikkeling en reproductie van klauwloze otters, kunnen we redelijkerwijs concluderen dat ze vergelijkbaar zijn in alle vertegenwoordigers van het geslacht Aonyx.

Dus de lengte van de oestrusperiode (de paraatheid van het vrouwtje) is ongeveer 3 dagen, en als de reproductieve cyclus niet heeft plaatsgevonden tijdens deze conceptieperiode, herhaalt deze zich met een frequentie tussen 22,4 en 30 dagen. Omdat de draagtijd ongeveer twee maanden is, kunnen ze twee nakomelingen per jaar produceren.

Welpen worden hulpeloos en blind geboren, hun ogen gaan pas open als ze 40 dagen oud zijn. De grootste zorg voor de opvoeding en bescherming van nakomelingen ligt bij de moeder: zij drinkt melk, reinigt hun vacht tijdens hun periode van afhankelijkheid, beschermt hen tegen vijanden. Jongeren kunnen al op 9-jarige leeftijd zwemmen en beginnen na het bereiken van 80 dagen vast vlees te eten. Het is niet zeker of mannen deelnemen aan de opvoeding van nakomelingen.

Fokseizoen / seizoen: Hoewel het niet precies bekend is, vindt fokken het hele jaar of in een specifiek seizoen plaats, maar de piek van de geboorte vindt plaats in het droge seizoen.

Puberteit: vrouwtjes en mannen bereiken de puberteit op de leeftijd van 1 jaar.

Zwangerschap: Zwangerschap duurt 2 maanden (60 - 64 dagen).

Nakomelingen: in nest 1-6, gemiddeld 2-3 welpen.

De otter wordt gevangen door de lokale bevolking vanwege waardevolle vacht. De kwaliteit van hun vacht is echter niet zo hoog als die van andere soorten otters. Pygmeeën in het noordoosten van Zaïre gebruiken de huid van klauwloze otters om hoeden te maken. Bovendien worden otters gevangen vanwege vlees en ook gedood omdat ze worden beschouwd als voedselconcurrenten van de lokale bevolking, vooral in plattelandsgebieden, waar vissen een belangrijke bron is van niet alleen winst, maar ook eiwitrijk voedsel.

Voor mensen is een otter meestal niet gevaarlijk, maar als ze worden geprovoceerd, kunnen klauwloze otters hun vingers af bijten op de handen van een persoon, wat is gedocumenteerd. Ze vielen ook honden aan en verdronken die te dicht in de buurt kwamen.

Als klauwloze otters op jonge leeftijd in de natuur worden gevangen, worden ze uitstekende binnenlandse, redelijk intelligente, leerlingen, en er zijn gevallen geweest waarin ze door Maleise vissers waren getraind om te vissen.

De Congolese klauwloze otter is een van de bedreigde soorten. Bewakingsstatus: IUCN Rode lijst. De reden voor de achteruitgang van de populatie is de jacht en de vermindering van het leefgebied.

Eerder werden maximaal vier ondersoorten geïdentificeerd: Parhonyx (= Aonyx) congicus. congicus. P .c. microdon, P. c. philippsi en P .c. poensis.

Volgens andere onderzoekers werden twee ondersoorten onderscheiden:

Cameroonian Clawless Otter - P. congica microdon (synoniem: Paraonyx microdon) - woont in Nigeria en Kameroen en

Philips Clawless Otter - P. congica phillippsi (synoniem: Paraonyx philippsi), die later worden gecombineerd tot een enkele ondersoort P. congica congica.

Momenteel is het gebruikelijk om de soort van de Congolese klauwloze otter Parhonyx (= Aonyx) congicus monotypisch te overwegen, d.w.z. ondersoortenvrij (Wozencraft 1993).

Congolese klauwloze otter

De Congolese klauwloze otter - Aonyx congicus - leeft in bergachtige gebieden, vestigt zich in de buurt van rivieren en beken, woont in moerassige laaglanden in regenwouden van Zuidoost-Nigeria en Gabon tot Oeganda en Burundi in Centraal-Afrika.

Uiterlijk lijkt de Congolese otter op een andere klauwloze otter (Aonyx capensis). De lengte van het lichaam met het hoofd is 60-100 cm, staart 40-71 cm, gewicht 13-34 kg. In de Congolese otter zijn rudimentaire klauwen op alle poten te onderscheiden, op de voorvoet zijn er geen membranen. Kleine scherpe tanden, aangepast voor het eten van vlees. De korte en dunne vacht, slecht gemarkeerde snorharen en de afwezigheid van vliezen op de voorpoten suggereren dat de Congolese otter meer tijd op het land doorbrengt dan andere klauwloze otters.

De Congolese klauwloze otter voedt zich met kleine gewervelde dieren, eieren en kikkers.

Er is bijna niets bekend over de reproductie van de otter. Er kan worden aangenomen dat haar levenscyclus vergelijkbaar is met de rest van de klauwloze otters. De zwangerschap duurt 2 maanden, in het nest 2-3 welpen. Vrouwtjes en mannen bereiken de puberteit op de leeftijd van 1 jaar.

De Congolese klauwloze otter is een van de bedreigde soorten. De reden voor de achteruitgang van de populatie is de jacht en de vermindering van het leefgebied.

De volgende ondersoorten zijn bekend:

A. congica congica
Cameroonian Clawless Otter - A. congica microdon (synoniem: Paraonyx microdon) - woont in Nigeria en Kameroen
Philips Clawless Otter - A. congica phillippsi (synoniem: Paraonyx philippsi).

Pin
Send
Share
Send