Over dieren

West-Siberische oehoe (Bubo bubo sibiricus)

Pin
Send
Share
Send


gebied. West-Siberië van de Perm Oeral (Cherdyn, waar overgang naar ruthenus bevolking) en Bashkiria (dezelfde populatie beschreven door Sushkin als baschkiricus) naar de middelste Ob (Tomsk) en de westelijke Altai-regio's, is de noordelijke grens niet getraceerd, blijkbaar passeert hij ergens in de baai. Berezovsky district aan de Ob of in het bekken van de Taza.

Aard van het verblijf. De West-Siberische oehoe is gedeeltelijk zittend, maar grotendeels zwervende vogels. Deze oehoe maakt, min of meer regelmatig, verre migraties. Wintervondsten in het westen tot Karelië (Bear Mountain, winter 1937), het bovenste Mezenbekken (Udara-rivier, voormalig district Yarensky, winter 1932), de Bashkir steppen (Birsk, eind herfst 1930) en de zuidoostelijke Kaspische Zee (Gassan-Kuli 6.11 .1938), de benedenloop van de Syr Darya (Julek op 14 januari en Alma-Ata).

leefgebied. Taiga, maar niet "doof", bereidwillig in de buurt van vijvers. In het Oeralgebergte tot 1000 m (Iremel).

sterkte. Laag - ernstige bestaansvoorwaarden, waardoor deze vorm wordt gemigreerd, veroorzaken fluctuaties in aantallen: in de Tyumen-regio zijn er veel andere uilen in andere jaren (in 1883-1884, vooral in 1887), in andere helemaal geen (Slovtsov, 1892), dezelfde schommelingen overvloed wordt ook genoteerd voor de Trans-Oeral (Ushkov).

reproduktie. In het Ilmensky-reservaat ligt volgens Ushkov een paar oehoe's op een afstand van 4-5-6, gemiddeld iets meer dan 5 km, nesten in nissen tussen stenen, op de zuidelijke hellingen die waarschijnlijk sneeuwvrij zijn, worden al vele jaren gebruikt (waarschijnlijk in ploegendiensten? ). Het begin van de seksuele cyclus is heel vroeg - al in het begin van maart, wanneer alle omstandigheden winter zijn, hoor je het getoeter en "gelach" van uilen. Er zitten 2 eieren in de koppeling. Afmetingen (12) 58.5-62x50-51, een gemiddelde van 59.43x50.1 mm (Ushkov). In 1937-1941 volledig metselwerk op 9-15 april (echter, "vers" metselwerk voor de regio Tyumen werd naar verluidt ook gemarkeerd op 18 mei, Slovtsov, 1892). Uitkomen vindt plaats vanaf het eerste ei, kuikens zijn van verschillende leeftijden. Alleen het vrouwtje broedt, het mannetje bewaakt het nest en draagt ​​haar prooi en brengt reeds bekende voorraden voor de kuikens (in één geval 9 waterratten). Uitkomen werd waargenomen op 15-20 mei, de incubatietijd is daarom 35 dagen. Mesoptiles kuikens - op de leeftijd van 20 dagen. Na 30 dagen kruipen oude kuikens uit het nest en blijven er dichtbij, na 50 dagen vliegen ze. De eerste 10 dagen is het vrouwtje altijd in het nest aanwezig en verwarmt het jong en het mannetje brengt eten.

eten. In de zomer jaagt de Siberische oehoe voornamelijk rond de broedplaats, in de winter - vaak in de buurt van nederzettingen. In het voedingsregime van de Siberische oehoe bezetten gewervelde dieren 98,6%, waarvan zoogdieren 90,4%. Onder zoogdieren zijn in de eerste plaats muisvormig, 83,8%, waarvan 49,3% waterratten, 51% veldmuizen, daarnaast witte en bruine hazen, eekhoorn, aardeekhoorn, bosmuis, mol en jonge reeën. 24,1% van de vogels werd gevonden, waaronder voornamelijk kip (korhoen, korhoen, auerhoen), eenden (kuifzwart, wintertaling en cracker, wilde eend), meerkoet, chomga, zwartkeelkuil, bruine kiekendief, kleine buizerd, zwarte vlieger, moeras uil, tortelduif, clintukh, houtsnip, grijze koppmeeuw, grijze specht, bonte specht, geel, koekoek, van zangvogels - voornamelijk raven (kraai, ekster, kauw, toren, Vlaamse gaai), daarnaast, vink en spruw, af en toe - insecten. In de zomer nemen muisachtige knaagdieren een sterk overheersende plaats in bij het voeren van een oehoe; in de winter neemt het aantal vogels toe. (Eg, kip) en hazen. De behoefte aan voedsel per dag is ongeveer 650-670 g (bij volwassenen en grote kuikens). Oehoe's jagen 's nachts, en in de winter en bij bewolkt weer - en overdag. Alle bovenstaande informatie verwijst naar het Ilmensky-reservaat en is van Ushkov. De relatie tussen het aantal Siberische oehoe en hazen is al opgemerkt.

Er zijn aanwijzingen voor een aanval van Siberische oehoezen op pluimvee (Narym, Ilmensky Reserve).

beschrijving. Afmetingen en structuur. Grote oehoe met tenen aan klauwen gekrabd. De vleugel van mannen (7) 438-465, vrouwen (14) 472-515, een gemiddelde van 451 en 492 mm. De lengte van het vrouwtje (1) is 732, de spanwijdte is 1586 mm.

kleur. De meest lichtgekleurde ondersoorten zowel in de bleke basistint van het verenkleed als in de zwakke ontwikkeling van donkere spikkels. De hoofdkleur is crèmewit met een licht mengsel van okerkleur. Het donkere patroon is licht ontwikkeld, de dwarse strepen op de buik en zijkanten zijn meestal onregelmatig, dun en ver uit elkaar, de donkere longitudinale strepen op de nek en nek zijn erg smal, donkere vlekken op de humerus zijn klein en bezetten alleen de bovenkant van de veer, op de humerus en de vleugels goed grote witachtige strepen worden uitgedrukt. Met aanzienlijke individuele variabiliteit van Siberische oehoe's, hebben ze nog altijd een gemeenschappelijke witachtige toon van verenkleur, een zeer klein "wazig" donker patroon en onregelmatige dwarsstrepen van de buik en zijkanten.

Bron: Vogels van de Sovjetunie, t.1. - M.: Uilen. wetenschap. 1951.

Bekijk de video: Bald Eagle Amerikaanse Zeearend & Western siberian eagle owl Siberische oehoe (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send