Over dieren

Roodharige of woestijnvalk, shahin (Falco peregrinus babylonicus)

Pin
Send
Share
Send


4 november 2019

Synoniemen: roodharige valk, woestijnvalk, Falco babylonicus.

taxonomie. Eerder beschouwd als een ondersoort van slechtvalk Falco peregrinus babylonicus. Scheiding van de shahin in een afzonderlijke soort loste geen taxonomische problemen op. De status van shahinas die in de zuidelijke regio's van Centraal-Azië leven, is niet helemaal duidelijk; Falco pelegrinoides babylonicus. Vogels die nestelen in het noordoosten van de regio hebben overgangskarakters tussen Falco pelegrinoides babylonicus en Falco peregrinus peregrinus en het meest geschikt voor de beschrijving van het niet-herkende Falco peregrinus gobicus.

levensstijl slecht bestudeerd vanwege de zeldzaamheid van de soort. De voorkeurshabitats zijn bergachtige en uitlopers, meestal open, met rotsachtige locaties, in de Tien Shan, voornamelijk in de gordel van sparrenbos.

Nesten zijn gerangschikt op richels en in nissen van rotsen of kliffen. In de koppeling zijn eieren van de gebruikelijke kleur voor valken - met een buffy achtergrond en een dikke kleine roodbruine stip. Blijkbaar broedt alleen een vrouwtje, in de buurt van kuikens bedekt met witte of lichtgrijze pluisjes, op de leeftijd van ongeveer 5 weken.

De belangrijkste prooi is kleine en middelgrote vogels: steltlopers, zangvogels, eenden, patrijzen, korhoen, gierzwaluwen. Ze leven in afgelegen bergen of voeren korte-termijnbewegingen uit, migrerend van met sneeuw bedekte bergen naar lage bergen of naar vlaktes naar plaatsen met vogelaccumulatie tijdens migraties en overwinteringen, ze kunnen stadsliften bezoeken. Sommige vogels vliegen naar het zuiden - naar Nepal en India. Reproductie begint vermoedelijk op de vroegste leeftijd - op een onvolledige leeftijd van één jaar, dat wil zeggen in een kalenderjaar.

De soort staat vermeld in de Rode Boeken van Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan.

Shahin β€” Falco pelegrinoides

ROODKOP BALCON

De verschillende namen van deze vogel vormen samen een vrij volledige beschrijving. De naam "shahin" verwijst naar de geschiedenis van de valkerij, "roodharige" - beschrijft de kleur, maar "verlaten" definieert natuurlijk habitats.

Interessant is dat dit type valk niet terecht door de roodharige wordt genoemd: er zijn soorten onder valken die een helderdere rode kop kunnen hebben, bijvoorbeeld de mediterrane valk. De outfit van een elegante shahin komt overeen met de nobelheid van zijn silhouet - niets helders: licht, rokerig grijs verenkleed met een lichtbruin dwarspatroon (vaak alleen tussen de schouderbladen en schouders), veren op het voorhoofd, kroon, nek, roodachtig rode, ook gedempte tinten. In dezelfde roodachtige kleur zijn de bovenste veren begrensd en de onderste zijn geverfd. Een meer uitgesproken roodheid van vers verenkleed wordt alleen waargenomen bij jonge vogels, die ook worden onderscheiden door een gestreepte staart met een blauwachtige bloei en smallere longitudinale strepen op de buik. Volwassen vogels en jonge mensen hebben zogenaamde snorren, maar ze zijn merkbaar kleiner bij jonge vogels.

Verspreiding

Shahin, of de roodharige slechtvalk, een woestijnvalk (Falco pelegrinoides) verdeeld in woestijnen en droge uitlopers (tot 1500 m) van Noord-Afrika, het Midden-Oosten, het Arabische schiereiland, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Centraal-Azië, in de bergen en uitlopers van het zuiden en zuidoosten van Kazachstan van Talas Alatau tot Tarbagatai of zelfs Zuid-Altai wordt ook in het Issyk-Kul-bekken gevonden, vooral tijdens migratie en overwintering. Over migratie en overwintering komt op grotere schaal voor, aangetrokken door riviervalleien en menselijke nederzettingen in de uitlopers.

Qua uiterlijk en gedrag lijkt deze valk op een slechtvalk, maar is iets kleiner, de bovenkant is lichter, de onderkant is buffy met een minder ontwikkeld patroon, er zijn heldere rode vlekken op de bovenkant en achterkant van het hoofd. De lichaamslengte van deze vogel varieert van 33 tot 40 cm en de vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

nesten Shahin op de rotsen, leidt een sedentaire levensstijl. Een verscheidenheid aan vogels overheerst in zijn dieet: leeuweriken, kachels, hazelhoen, woestijnpatrijzen en anderen. Hij jaagt meestal in open ruimtes. Ecologie, nestbiologie en het gedrag van de woestijnvalk zijn vergelijkbaar met slechtvalken. Ze vangen ook prooien in de lucht, vaak op hoge snelheid.

WOESTIJN FALCON

Inderdaad, shahin geeft de voorkeur aan de woestijnruimtes van Centraal- en Centraal-Azië. Rassen in Turkmenistan, Iran, Oezbekistan, Pakistan, Afghanistan, India en Noord-Afrika. Nesten worden gerangschikt op de dakranden van rotsen of in kleikliffen van heuvels, altijd op ontoegankelijke plaatsen. Van ongeveer augustus tot maart blijven de vogels op de vlakten, waar ze in de zomer alleen voervluchten maken.

VERANDERING VAN GENERATIES

Huwelijksgames en paring vinden begin april plaats en begin mei is de vrouwelijke Shahina klaar om te gaan liggen. Uitkomen begint met het tweede ei en in totaal zijn er maximaal drie. In de regel zijn er twee kuikens in een broed, minder vaak een en, in uitzonderlijke gevallen, drie. Half juni beginnen de kuikens te vluchten, een maand later leren ze al vliegen, en half augustus worden ze volledig onafhankelijk. Ouders zorgen al geruime tijd voor hun volwassen kinderen, leren hen de wijsheid van de jacht, en dan, wanneer de jongeren hen toch verlaten, blijven ze samen - de sjahins houden het hele jaar paren. Als jonge valkjes niet ten prooi vallen aan krachtigere roofdieren - en dit is een oehoe, een havik, een gouden adelaar, dan zullen ze volgend voorjaar zelf broeden.

BET JACHT

De karakteristieke manier om op de shahin te jagen, evenals enkele andere soorten roofvogels in de natuur, wordt de weddenschap genoemd. Het bestaat uit een steile duik op een slachtoffer van grote hoogte. Op dit moment kan de vliegsnelheid van de valk 90 m / s overschrijden!

Het is duidelijk dat de valk niet met zo'n snelheid op het slachtoffer valt, om er niet mee te botsen. Er moet aan worden herinnerd dat het gewicht van de prooi vaak dicht bij het gewicht van de aanvallende valk ligt en dit soms zelfs overtreft (de shahins zijn echter geen minachting en vrij kleine vogels). Het roofdier kan het slachtoffer ook niet met zijn poten grijpen: het is mogelijk om de poten te beschadigen en ten tweede om de controle over de vlucht te verliezen. Wat doet de valk? Hij slaat de vogel alleen met de klauwen van de rugvingers, op een raaklijn, maar met een dergelijke snelheid is dit voldoende voor het slachtoffer om ernstig gewond te raken of gewoon in een oncontroleerbare val te vallen. Na de aanval vertraagt ​​de valk, draait zich om en pakt meteen salto-prooi in de lucht, in extreme gevallen is het voldoende dat hij al op de grond is gevallen.

Roofdier LUNCH

Door de gebogen klauwen van de valk kan hij zich beter vastklampen aan de prooi om hem naar een afgelegen plek te brengen waar je veilig kunt dineren. Soms met een klein slachtoffer, gevangen in de lucht, richt de valk zich meteen uit. Welke van de vogels krijgt een snel bewegend roofdier voor de lunch? In de nestperiode zijn dit kamille, bijeneter, hazelhoen, grijze duiven, kauwen, kuifleeuweriken, witbuikzwaluwen en zelfs mussen. De rest van de tijd omvat het dieet van Chahin witbuikzandhoennen, strepto's, wintertalingfluitjes, grijze duiven, kachels, kuif, witvleugelige en veldleeuweriken. Er zijn gevallen geweest waarin de sjahins, die 's avonds laat op jacht waren, vleermuizen aanvielen, maar dit is helemaal geen typisch gedrag.

Pin
Send
Share
Send