Over dieren

Zebra Amadina (Taeniopygia guttata)

Pin
Send
Share
Send


Familie Astrilde - Estrildidae

De astriliden zijn een familie van zangvogels uit de orde van Passeriformes. Ze wonen in Afrika, India, Zuidoost-Azië, Zuid-China, Australië, op de eilanden van de Maleisische archipel en Oceanië. Ze hebben kleine en middelgrote maten, lichaamslengte - 8-17 cm en verschillen in felle kleuren. Ze voeden zich met de zaden van verschillende kruiden, sommige soorten - met insecten. De Astrildeans zijn al lang populair bij vogelliefhebbers vanwege hun exotische uiterlijk en aangename zang. De beste zangers worden beschouwd als tijger astrildes en gilde amadines.

De zebra amadina dankt zijn naam aan de combinatie van zwarte en lichte strepen op de borst. De natuurlijke habitat van de zebra amadina beslaat heel Australië, met uitzondering van de meest noordelijke en zuidelijke regio's van dit continent. Hij leeft op de vlaktes, begroeid met gras, met eenzame struiken en bomen, vestigt zich graag bij het water. In de niet-broedperiode verenigt het zich in koppels en maakt het kleine migraties. Het voedt zich met de zaden van kruiden en andere planten en verzamelt ze op de grond.

Een flesvormig nest is opgebouwd uit plantenvezels en hooi en is aan de binnenkant bekleed met een veer. In koppeling 3-6 eieren van witte kleur met een groenachtige tint. In droogte nestelen vogels één keer per jaar of nestelen ze helemaal niet, maar in een gunstig jaar wordt het nest vaak herhaald. Na het vertrek van de kuikens uit het nest blijven de ouders erin wonen. Het paar blijft tot de dood van een van de partners. Zebra-amadines worden gekenmerkt door snelle puberteit. In de natuur wordt hun reproductie opgemerkt op de leeftijd van zes weken.

Zebra amadina is een van de meest geliefde huisvogels. Het werd geïntroduceerd in Europa vanaf het Australische continent in de late 19e eeuw en vervolgens gedomesticeerd. Voor een relatief korte periode van domesticatie (ongeveer 100 jaar) zijn veel kunstmatige rassen en kleuren gefokt, maar de natuurlijke kleur van zebraamadines blijft de mooiste en meest spectaculaire.

Oorsprong van weergave en beschrijving

Foto: Zebra Amadina

Deze vogels werden voor het eerst beschreven en geclassificeerd pas aan het einde van de 18e eeuw, toen onderzoekers Australië bereikten, de geboorteplaats van zebra-amadines. Maar natuurlijk vormden zebra-amadines zich als soort enkele duizenden jaren geleden en zijn behoorlijk aangepast aan het droge klimaat van de Australische bush. De gefossiliseerde overblijfselen van de Amadins dateren uit het 2e millennium voor Christus, en al in die verre tijd zagen deze vogels er precies hetzelfde uit als nu.

Video: Zebra Amadina

In grootte en gewicht zijn Amadins kleine vogels, die het meest doen denken aan de gebruikelijke Russische mus. Zebraamadines hebben echter verschillende onderscheidende kenmerken die het onderscheiden van andere vogels van deze soort.

  • de grootte van de zebra amadina is niet groter dan 12 centimeter,
  • gewicht is ongeveer 12-15 gram,
  • spanwijdte in de orde van 15 centimeter,
  • de vogel leeft ongeveer 10 jaar, maar in goede omstandigheden kan hij tot 15 jaar leven,
  • kleine ronde kop
  • kleine maar dikke snavel. Bij mannen is het helder koraal, bij vrouwen is het oranje,
  • de poten zijn klein, ideaal om op boomtakken te zitten,
  • het verenkleed van zebraamadines is erg kleurrijk en heeft vaak 5-6 verschillende kleuren.

Deze vogelsoort wordt gekenmerkt door opgewektheid en liefde voor het leven. Hun sonore en iriserende trillers kunnen iedereen opvrolijken. Het verenkleed van de zebraamadina is dicht, de veren zijn kort en stevig tegen het lichaam gedrukt. Wangen van een vogel hebben de kleur van een rijpe kastanje, maar de borst en nek hebben een gestreept zebrapatroon. In de regel is de buik van de amadina wit en zijn de benen lichtoranje.

Uiterlijk en functies

Foto: Hoe ziet een zebra amadina eruit?

Zebra-amadines worden beschouwd als een van de mooiste in de passerinefamilie. Hun uiterlijk hangt niet alleen af ​​van de ondersoort waartoe ze behoren, maar ook van het gebied waarin ze leven. Zebra amadines zijn verdeeld in twee ondersoorten: vasteland en eiland. Vogels op het vasteland leven in heel Australië met uitzondering van de meest afgelegen en dorre gebieden van het continent, waar eenvoudigweg geen water is.

Eilandzebra-amadines leven op bijna de gehele archipel van de Sunda-eilanden. Volgens een versie kwamen de vogels daar aan, onafhankelijk van elkaar vliegen ze honderden kilometers van Australië. Volgens een andere versie werden ze daar gebracht door oude zeilers en honderden jaren lang hebben ze zich volledig aangepast aan het leven op kleine, exotische eilanden. Aanzienlijke populaties zebra-amadines leven op de eilanden Timor, Sumba en Flores.

Zebra-amadines doen qua uiterlijk het meest denken aan een felgekleurde mus. En als de rug, het hoofd en de nek as of grijs zijn, dan zijn de wangen felgekleurd en steken ze erg goed af op het grijze verenkleed. Witte veren op de buik geven de vogels een elegante uitstraling, waardoor ze erg mooi en aantrekkelijk zijn.

Het is vermeldenswaard dat het eiland en het vasteland van ondersoorten van elkaar verschillen. De continentale zebra-amadines zijn iets groter, leven op grote scholen (maximaal 500 personen) en kunnen het meerdere dagen zonder water doen. De inwoners van de eilanden zijn op hun beurt kleiner, leven in koppels van 20-30 individuen en zijn veel gevoeliger voor gebrek aan water.

Empirisch werd bewezen dat de kleur van de vogel direct verband houdt met zijn karakter. Dus de amadines in het verenkleed waarvan er een rode kleur is, hebben een ruziekarakter en vechten vaak. Op hun beurt zijn vogels met zwarte vogels meer nieuwsgierig. Ze vliegen als eerste naar de feeder en gaan als eerste nieuwe gebieden verkennen.

Interessant feit: De verhouding tussen het aantal vasteland- en eilandvogels is ongeveer 80% / 20%. Vasteland zebra-amadines komen veel vaker voor en worden meestal thuis gefokt. Eiland Amadins worden als exotisch beschouwd en worden in de regel niet gevonden bij vogelliefhebbers. Je kunt ze alleen zien door de Sunda-eilanden te bezoeken.

Waar woont de zebra amadin?

Foto: Zebra Amadina in de natuur

Ondanks het zeer mooie uiterlijk en elegante uiterlijk, zijn zebra-amadines zeer winterhard en pretentieloos. Ze nestelen het liefst op ruime vlaktes met zeldzame, afgewisselde bomen, aan de rand van grote bossen en in de Australische struik, begroeid met hoge struiken.

Een voorwaarde voor het nestelen van zebraamadina is de aanwezigheid van water. Vogels moeten ongehinderd toegang hebben tot water, en daarom vestigen ze zich altijd dicht bij een rivier of een klein meer. Vogels kunnen gemakkelijk enorme temperatuurschommelingen weerstaan ​​(van +15 tot +40), maar sterven bijna onmiddellijk bij temperaturen onder +10 graden Celsius. Een andere voorwaarde voor het leven van Amadina is een warm klimaat.

Vogels kunnen gemakkelijk 5-7 dagen zonder water weerstaan ​​en zijn in staat zeer zout water te drinken zonder schade aan hun gezondheid. Levend op kleine eilanden, vestigen zebra-amadines zich het liefst ver van de zee, omdat sterke zeebriesjes voorkomen dat vogels normaal vliegen. Ze nestelen in de diepten van de eilanden, dicht bij waterbronnen. Eiland Amadins zijn minder winterhard dan hun tegenhangers op het vasteland, maar kunnen ook enkele dagen zonder vocht leven.

In de 20e eeuw werden vogels naar Californië en Portugal gebracht, waar ze perfect wortel schoten en aangepast waren aan de lokale weersomstandigheden. In hun gewoonten verschillen ze niet van de continentale zebra-insecten en zijn ze tot nu toe niet geïsoleerd in een afzonderlijke ondersoort.

Nu weet je waar de zebra amadin woont. Laten we kijken wat deze vogel eet.

Wat eet de zebra amadine?

Foto: Een paar Zebra Amadins

In de natuur voedt zebra-amadine voornamelijk planten- of graanzaden. Bovendien verzamelen de vogels zich in grote groepen (tot 100 stuks) en vliegen naar vissen om voedsel te verkrijgen. Bovendien worden zand en zelfs kleine kiezelstenen, die een goede spijsvertering bevorderen en harde granen helpen verteren, gegeten als minerale meststof voor vogels.

Ik moet zeggen dat onder natuurlijke omstandigheden het dieet van zebraamadina zeer beperkt is en vogels hun hele leven ongeveer hetzelfde eten. Van bijzonder belang is het feit dat zelfs tijdens de broedperiode de vogels zich niet voeden met insecten en geen extra eiwitbron nodig hebben. Maar thuis is het dieet van zebraamadina veel rijker. In feite verklaart dit het feit dat vogels in omstandigheden van het houden in de kooi 1,5-2 keer langer leven.

Je kunt zebra-amadines voeren:

  • speciale mixen voor exotische vogels (inclusief gierst),
  • zacht voedsel dat vogels niet in het wild ontvangen. U kunt met name zachte cottage cheese, plakjes gekookte eieren en zelfs een beetje gekookte rijst geven,
  • groenten (komkommer of courgette),
  • gepelde zwarte zaden.

Het zebra-amadinemenu moet mineralen bevatten. Je kunt speciale vitaminecomplexen kopen waarin minerale supplementen aanwezig zijn, of je kunt 2 keer per week eieren aan eieren of gecalcineerd krijt geven.

Interessant feit: Zebra amadine is een zeer vraatzuchtige vogel. In de natuurlijke omgeving is het beperkt in voeding, en thuis moet de vogel kunstmatig beperkt zijn in voedsel. Het is noodzakelijk om 2 keer per dag voedsel te geven en de portiegrootte strikt te doseren. Anders zal de vogel snel overgewicht krijgen, wat haar gezondheid op de meest trieste manier zal beïnvloeden.

Kenmerken van karakter en levensstijl

Foto: Mannelijke Zebra Amadina

Zebra-madadins hebben een zeer vrolijke en vrolijke instelling. Ze zijn rusteloos, behendig en kunnen een dozijn keer per minuut van tak naar tak springen. Een belangrijk kenmerk van de Amadin-levensstijl is dat zebra Amadins vogels massaal zijn. Zelfs in gevangenschap wordt aanbevolen om ten minste 4 zebra-amadines te starten, omdat twee (en zelfs nog meer) vogels verdrietig en verveeld zullen zijn.

Ondanks de natuurlijke nieuwsgierigheid en liefde voor het leven, mijden zebraamadins de mens. Zelfs pluimvee geboren en opgegroeid in gevangenschap wordt gestrest wanneer een persoon ze in zijn hand neemt. Ervaren fokkers raden af ​​om te vaak amadines in hun handen te nemen, omdat de vogels tegelijkertijd erg nerveus zijn.

Ondanks het feit dat vogels in grote groepen leven, vliegen ze om te jagen in afzonderlijke groepen van 20-30 individuen. Bovendien hebben de Amadins verschillende locaties waar ze granen en granen verzamelen en deze sites overlappen elkaar niet.

Interessant feit: Hoewel vogels in grote groepen leven, kennen ze elkaar allemaal heel goed. En als een vreemde vogel van een andere kudde samen probeert te grinden tussen de Amadins, dan duwen ze hem er gewoon uit en laten hem niet eens de nacht doorbrengen.

Vooral ontroerend is het moment van de nacht van de vogels, wanneer enkele tientallen individuen de nacht doorbrengen op één tak, nauw aan elkaar klampend.

Sociale structuur en reproductie

Foto: Vrouw Zebra Amadina

In het wild hebben zebra-amadines geen duidelijk broedseizoen. Vogels kunnen meerdere keren per jaar paren en het broedseizoen is volledig afhankelijk van de hoeveelheid vocht. Hoe dieper de rivieren en vijvers, hoe vaker de Amadins kuikens zullen fokken.

Puberteit begint in zebra amadines vanaf 6 maanden. Op deze leeftijd wordt de vogel als vrij volwassen beschouwd en klaar om te paren en eieren te leggen.

Het mannetje trekt het vrouwtje aan met sonore trillingen en ze springt voorlopig van tak naar tak voor een lange tijd, waardoor ze zichzelf kan bewonderen. Als het vrouwtje verkering van het mannetje neemt, gaan ze over tot de gezamenlijke constructie van het nest.

Interessant feit: Ornithologen hebben ontdekt dat Amadins hun eigen partners moeten kiezen. Als je het koppel kunstmatig probeert over te steken en ze lang bij elkaar houdt, bouwen ze een nest en legt het vrouwtje eieren, maar onmiddellijk na de geboorte van de kuikens verliezen de ouders alle interesse in hen. Hieraan gerelateerd zijn problemen met de hybridisatie van verschillende soorten amadines.

Het bouwen van een nest duurt ongeveer een week. Het heeft een flesvorm en is meestal opgebouwd uit droog gras en kleine twijgen. Binnenin is het nest gevoerd met zachte veren. Het aantal eieren in het nest hangt ook af van het klimaat. Als er voldoende vocht is, worden er maximaal 8 eieren voor de vogel gelegd en als het weer droog is, zijn er niet meer dan 3-4 eieren. Het uitbroeden van eieren duurt 12-14 dagen.

Kuikens worden geboren zonder pluis en veren, evenals blind. Ouders voeren ze op hun beurt en brengen voedsel in hun snavels. Na 20-25 dagen vliegen de kuikens echter uit het nest en na nog een maand zijn ze volledig klaar voor volwassenheid. Zebra-amadines worden gekenmerkt door een zeer snelle rijping en door de 5e levensmaand zijn de kuikens niet anders dan volwassenen, en na 6 maanden zijn ze klaar om hun eigen nakomelingen te beginnen.

Natuurlijke vijanden van de Zebra Amadina

Foto: Hoe ziet een zebra amadina eruit?

In de natuur hebben vogels genoeg vijanden. Ondanks het feit dat er in Australië niet veel roofdieren zijn, sterven veel Amadins in het eerste levensjaar.

De belangrijkste vijanden van de vogels:

Hagedissen en slangen brengen veel schade toe aan vogelkoppelingen. Deze wezens klimmen perfect in bomen en kunnen gemakkelijk de plaats bereiken waar het nest van de vogel zich bevindt. Zebra-amadines kunnen het nest niet beschermen en daarom eten roofdieren eieren met absolute straffeloosheid.

Maar roofvogels (haviken, gyrfalcons) jagen op volwassenen. Zebra-insecten vliegen in roedels en gevleugelde roofdieren met een hoge duiksnelheid vangen perfect kleine vogels, ondanks hun kleine formaat en behendigheid in de lucht.

De grote rode mieren in Australië kunnen vogels ook grote schade toebrengen. De afmetingen van rode Australische mieren zijn zodanig dat ze eieren in het nest kunnen dragen of door de schaal kunnen bijten. Katten kunnen ook op vogels jagen en metselwerk vernietigen. Dit gebeurt meestal als de vogels nesten maken die heel dicht bij het menselijk huis liggen.

In de afgelopen jaren is in Australië een constructie-boom begonnen en worden nieuwe wooncomplexen gebouwd in de buitenwijken van grote steden, op plaatsen waar amadins zich constant nestelen. Hierdoor migreerden de vogels diep in het continent, in de droogste regio's van Australië.

Bevolking en soortstatus

Foto: Zebra Amadina

De zebrapopulatie wordt beschouwd als een van de grootste in Australië en ornithologen voorspellen geen significante vermindering in de nabije toekomst. Eind 2017 woonden alleen 2 miljoen mensen alleen in Australië. Voor Australiërs zijn zebra-madadins net zo gewoon en vertrouwd als grijze mussen voor Russen en veroorzaken ze niet de minste belangstelling.

Ondanks het grote aantal natuurlijke vijanden zijn de vogels zeer productief en kunnen ze tot 4 nakomelingen per jaar brengen, wat gemakkelijk het natuurlijke verlies van individuen compenseert. Met het eiland zebra amadins gaat het iets slechter. Ze zijn veel kleiner, en ze zijn minder winterhard, maar ze worden niet met uitsterven bedreigd. Volgens wetenschappers leven er ongeveer 100 duizend vogels op de Soenda-eilanden.

Vergeet ook niet dat zebra-madada's zich geweldig voelen in Californië, Puerto Rico en Portugal. Er wonen daar een groot aantal vogels en ze voelen zich geweldig in de nieuwe omstandigheden.

Bovendien, zebra amadina voelt geweldig in gevangenschap, gemakkelijk gekweekt in een gewoon stadsappartement en past zich vervolgens perfect aan in het wild. In het geval van de minste dreiging kunnen de populaties van deze vogels snel worden gekweekt in kunstmatige omstandigheden en in het wild worden vrijgelaten.

Zebra Amadina - Taeniopygia guttata

Order:Passeriformes

Engels:
Zebravink

Onderzoeker:
Taeniopygia guttata

proton:
Fringilla guttata

Catalaans: Diamant zebrat
Tsjechisch: zebřička pestrá
Deens: Timorzebrafinke
Duits: Sonda Zebrafink, Timorzebraamadine, Zebrafink
Engels: Sonda Island zebravink, Timor Zebravink, Zebravink, Zebravink (Kleine Sundas)
Spaans: Diamante Cebra de Timor, Pinzón Cebra
Estisch: sebra-amadiin
Fins: seeprapeippo
Frans: Diamant à gorge grise, Diamant de Timor, Mandarin de Timor
Iers: Glasán séabrach
Hebreeuws: זברה פינק
Indonesisch: Pipit Zebra
Italiaans: Diamante mandarino, Diamante mandarino delle Isole Sonda, Fringuello zebrato
Japans: kinkachou
Latijn: Peophila guttata guttata, Poephila guttata guttata, Taeniopygia guttata, Taeniopygia guttata guttata, Taenopygia guttata guttata
Litouws: Zebrinė amadina
Nederlands: Zebravink
Noors: Sebrafink, Sundaastrild
Pools: zeberka (zwyczajna), Zeberka zwyczajna
Engels: Zebra Amadina, Spotted Amadina
Slowaaks: zebricka cervenozobá, Zebrička červenozobá
Zweeds: Zebrafink
Turks: Zebra İspinozu

Bekijk de video: Amadina birds - Zebra finch sounds - Breeding in captivity (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send