Over dieren

Rode of Japanse muis

Pin
Send
Share
Send


O p en s en n over p en znak over in. Lichaamslengte tot 123 mm, staart - tot 116 mm (gemiddeld ongeveer 90% van lichaamslengte), voeten - tot 26 mm. De snuit is puntig, de ogen zijn groot en de oorschelpen zijn lang. Er is geen longitudinale zwarte strook op de rug, net zoals er geen gele vlek of strook op de borst is tussen de voorpoten. Tepels 4 paar.

Schedel met een relatief brede en afgeplatte hersencapsule in het achterste gebied. De kamvormige rand langs de randen van het interorbitale gebied gaat in de regel niet over van de frontale botten naar de pariëtale botten en als dit het geval is, lijkt het niet op een kam, maar op een zwak geïsoleerd kussen. Coronale naad in de vorm van een gladde boog, convexe rug, in tegenstelling tot de kleine bosmuis, waarin hij een hoekige vorm heeft. De uiteinden van de pterygoid-processen van de palatinebotten bevinden zich op het niveau van de vooreinden van de auditieve trommels. In tegenstelling tot de veldmuis is een lang coronoïde proces van het onderkaakbot kenmerkend, dat de voorkant van het gewrichtsoppervlak van de gewricht bereikt of bijna bereikt (in de veldmuis bereikt het niet de helft van de bovenste rand).

V a n o p t s r a n n e. Midden- en Zuid-Siberië ten oosten van de rivier. Ob, noord naar r. Vilyui in de onderste en middelste reeksen, in Prilena Yakutia (inclusief de rechteroever) in het noorden tot de poolcirkel, in de vallei van de rivier. Yana - tot de breedtegraad van Verkhoyansk (geïsoleerd?). In het zuiden naar Altai en Sayan, Baikal, Amur en Primorye, ongeveer. Sakhalin. Langs de kust van de Zee van Okhotsk tot de breedtegraad van Okhotsk.

Buiten Rusland omvat het verspreidingsgebied van de soort Noord-Mongolië, China, behalve de zuidelijke en westelijke regio's, het schiereiland van Korea, de Noord-Japanse eilanden en het noorden. India (?).

Van de 2 ondersoorten die in Rusland zijn beschreven, is Apodemus waarschijnlijk in het zuidoostelijke deel van Evenkia. peninsulae groot.

B h o n s. Bewoont de bos- en bossteppe-zones en de bijbehorende bergzones. Vermijdt donkere naaldbomen, sparren en sparrenceder Taiga, evenals pure moscederbossen. Het bereikt een grote overvloed in gemengde bossen, waaronder uiterwaarden en insulaire, eiken-lariks en berken-esp, in jonge grassen en struiken. Het vermijdt geen lariksbossen en steppebomen, in de bergen stijgt het tot de bovenste rand van het bos, en in de jaren van hoge aantallen komt het ook voor in alpenweiden, dringt het niet in de alpiene gordel door. Woont aan de rand van gecultiveerde velden en concentreert zich hier tijdens de rijpingsperiode.

Veel geluk Omdat schuilplaatsen op grote schaal basale leegten en andere natuurlijke schuilplaatsen gebruiken. Bijbehorende holen hebben een eenvoudig apparaat. Complexere exemplaren hebben 1-2 uitgangen, verschillende 'pantry'-kamers, doorgangen bevinden zich op een diepte van 30-40 cm en hun lengte kan 3,5 m bereiken.

En tot en met ongeveer met t. In de zomer is het 's nachts en in de schemering actief, in de herfst en winter werd het' s ochtends constant waargenomen.

P ritany. In alle seizoenen wordt voedsel gedomineerd door zaden van boomsoorten, bessenstruiken, struiken en forbs. De aanwezigheid van dierlijk voedsel wordt constant waargenomen. In het zuiden en oosten van het bereik werden waargenomen reserves (eikels, hazelnoten), soms behoorlijk belangrijk.

Pa s m n S w ne. Het aantal nesten per jaar, het aantal jongen in het broed, evenals de mate van deelname aan het fokken van jongen van het eerste nest, variëren aanzienlijk met de breedte van het terrein, de hoogte en zijn ook afhankelijk van de populatiestatus. Het begin van het fokken valt samen met de periodes van sneeuwsmelten, het einde - met het stoppen van de vegetatie en het begin van stabiel koud weer. Volwassen vrouwtjes kunnen tot 3 (meestal 1-2) nesten geven, 5-6 (minder in het noorden) welpen elk. De aangekomen jaarlingen in het noorden broeden niet, in het zuiden geven ze 1 nest.

Wn en hn e. In dichtbevolkte gebieden met grote aantallen schaadt het de teelt in het veld en de voedselvoorziening. De natuurlijke drager van pathogenen is ten minste een dozijn ziekten, waaronder Japanse encefalitis, tularemie en hemorragische koorts met renaal syndroom.

Rood of Japans, muis - Apodemus (Alsomys) speciosus Temmink, 1845

Lichaamslengte tot 120 mm, staart tot 106 mm (gemiddeld 95% van lichaamslengte). Vergeleken met het vorige type "zware" constitutie van dieren. De kleur van het dorsale oppervlak is licht, vergelijkbaar met die van bosmuizen, maar met heldere, baksteenrode tinten. Er is geen donkere rugstrook; soms wordt een lichte verdonkering van de vacht op de borst waargenomen. Het einde van de staart bij de meeste (meer dan 75%) van de individuen in onze fauna is wit. Tepels 4 paar. In het karyotype, 2n = 48.

De kamvormige randen langs de randen van het interorbitale gebied zijn slecht ontwikkeld. De structuur van de vierwortel bovenste M1 wordt gekenmerkt door de constante aanwezigheid aan de binnenkant van de extra (vijfde in de middelste rij) knol, aangeduid als T12. Wanneer het wordt gewist, vormt het een kleine lus die snel samengaat met de basis van de middelste knol van de achterste rij en de achterste binnenste van de middelste. Het vertegenwoordigt de rest van de binnenste tak van de achterste "kraag" en is aanwezig in vele uitgestorven vormen, evenals in sommige individuen van de gewone bosmuis (Oost-Europa).

Fossiele resten zijn niet bekend.

Distributie: in Rusland - alleen op Fr. Kunashir. Noord-Japanse eilanden (Hokkaido en Honshu), ongeveer. Hokkaido leeft met de vorige visie.

Levensstijl en belang voor mensen

Bewoont de randen van gemengde naald-loofbossen met kreupelhout van bamboe. In de bergen - tot de bovenste grens van sparrenbossen. In de jaren van toenemende aantallen wordt het aangetroffen tussen zegge grasweiden van het lage deel van het eiland, en in de herfst - in de velden en in woongebouwen. De structuur van de gaten is vergelijkbaar met die van een Oost-Aziatische muis. Het voedsel wordt gedomineerd door naald- en breedbladige soorten, bamboe, sommige kruidachtige planten, waaronder gecultiveerde granen tijdens hun rijpingsperiode. Het broedt van mei tot oktober, het aantal jongen in het nest is meestal 6 - 7.

Systematische opmerkingen: samen met enkele andere soorten muizen, het centrum en Zuidoost. Azië is op een aantal manieren een schakel tussen vertegenwoordigers van het subtype Alsomys Dukel. en Sylvaemus Ogn.

Tot voor kort was de soort slecht vertegenwoordigd in de collecties van de belangrijkste repositories van Rusland, het is niet voldoende bestudeerd.

Bekijk wat de "AZIATISCHE MUIS" is in andere woordenboeken:

Aziatische muis - Apodemus pen Peninsulae zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Aziatische muis Apodemus pen Peninsulae (tabel 48) Lichaamslengte 10 12,5 cm, staart 8 11 cm. De kleur is bruinachtig buffy of grijsachtig rood, de buik is lichtgrijs. Het leeft in het zuiden van Siberië en ... Dieren van Rusland. Referentieboek

bos Aziatische muis - azijinė miškinė pelė statusas T sritis zoologija | vardynas taksono rangas rūšis atitikmenys: lot. Apodemus speciosus angl. grote Japanse veldmuis vok. asiatische Waldmaus rus. Oost-Aziatische muis, Aziatische bosmuis, Japanse muis ... ... Žinduolių pavadinimų žodynas

Baby muis - Micromys minutus zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Muis baby Micromys minutus (lichaamslengte 5 7 cm, staart 4 7 cm). De snuit is dom. Het verschilt van de muis in kleine oren, van de woelmuis met een lange staart. De bovenste kleur is buffy of ... ... Animals of Russia. Referentieboek

Aziatische bosmuis - azijinė medpelė statusas T sritis zoologija | vardynas taksono rangas rūšis atitikmenys: lot. Chiromyscus chiropus angl. Aziatische boommuis rus. ryšiai Aziatische bosmuis: platesnis terminas - azijinės medpelės ... Žinduolių pavadinimų žodynas

Kleine bosmuis - Apodemus uralensis zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Kleine bosmuis Apodemus uralensis (meestal bladverliezend), bos-steppekops, uiterwaarden van stepperivieren en rietvelden. Leeft vaak in holtes en vogelhuisjes. Het komt voor in ... ... dieren van Rusland. Referentieboek

Geelkeelmuis - Apodemus flavicollis zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Geelkeelmuis Apodemus flavicollis (tabel 48) Zeer vergelijkbaar met een kleine bosmuis, maar merkbaar groter (lichaamslengte 11,2 14 cm), er is altijd een gele vlek op de borst. Sporen ... ... Dieren van Rusland. Referentieboek

Kaukasische muis - Apodemus ponticus zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Kaukasische muis Apodemus ponticus (tabel 48) Lichaamslengte 10 13 cm, op de borst is er bijna altijd een gele vlek in de vorm van een driehoek, ovaal of ruit. De kleur is roodachtig met een witte buik ... ... Dieren van Rusland. Referentieboek

Huismuis - Mus musculus zie ook 11.7.1. Geslacht Huismuis Mus Huismuis Mus musculus (Winterholten bereiken een diepte van een meter. In de natuur, op zoek naar voedsel, beweegt zich weg van het hol tot een afstand van 200 meter. Het voedt zich voornamelijk met zaden. In de natuur vaak ... ... Dieren van Rusland. Referentie

Veld muis - Apodemus agrarius zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Veldmuis Apodemus agrarius (Bijlage 1, holen zijn verbonden door paden, korte nertsschuilplaatsen zijn verspreid in voedergebieden. Tabel 48 Tabel 48 236 huismuis (236a, 236b, ... ... Dieren van Rusland. Naslagwerk

Japanse muis - Apodemus speciosus zie ook 11.7.2. Geslacht Bosmuizen Apodemus Japanse muis Apodemus speciosus (tabel 48) Het verschilt van de Aziatische muis in de roodachtige kleur en de witte staartpunt. Het leeft in de bossen van de Zuid-Kuril eilanden, het is gebruikelijk in struikgewas ... Dieren van Rusland. Referentieboek

Pin
Send
Share
Send