Over dieren

Rietpad (Bufo calamita)

Pin
Send
Share
Send


beschrijving: Lichaamslengte tot 80 mm. Top olijf, bruin, soms grijs-zand kleur, vaak met een vlekkerig patroon (vlekken van donkere of groenachtige kleur), soms zonder. Langs de achterkant is er een dunne gelige of lichte streep (soms afwezig). De parotisklieren zijn afgerond driehoekig. Huid met grote knobbeltjes van kastanje of licht roodachtige kleur. Bodem grijs-wit. De huid van de achterkant van de buik is korrelig. De articulaire knobbeltjes op de vingers van de achterpoten zijn gepaard. Mannetje met een ongepaarde keelresonator.

distributie: Van het Iberisch schiereiland naar het zuidwesten. naar het VK, zuiden Zweden, noordwesten Oekraïne, app. Wit-Rusland, Litouwen, Letland en Estland in het noorden. en oost. Het is afwezig op de eilanden van de Middellandse Zee, in het zuiden. Alpen en de Balkan. In Rusland werd het alleen gevonden in de regio Kaliningrad, van waaruit 4 vondsten 1-3 betrouwbaar bekend zijn. De soort zou hier echter wijdverbreid moeten zijn woont in alle buurlanden met de regio Kaliningrad. republieken. Distributie heeft een mozaïekkarakter dat wordt geassocieerd met de kenmerken van biotopen die de voorkeur hebben. Over het algemeen beslaat het overal laaglandgebieden.

leefgebied: Het leeft voornamelijk op droge, warme, open gebieden met lichte grond grenzend aan vochtige depressies. De meest karakteristieke biotopen zijn heidevelden, duinen langs de kust of zandige oevers van meren, rivieren en reservoirs. Het komt voor aan de rand van dennenbossen, in weiden en moerassen, soms in zand- en grindgroeven, in moestuinen, in parken en landbouwgronden met losse grond. In de regio Kaliningrad gevonden in een zandgroeve en op kustduinen. Voor de fokkerij gebruikt het kleine verwarmde reservoirs van natuurlijke en kunstmatige oorsprong (vijvers, steengroeven, enz.), Met riet bedekte waterweiden. In de regel bevinden waterlichamen zich in zandige gebieden. Volwassenheid treedt op in het 3-4e levensjaar. Volgens gegevens verkregen buiten Rusland, reproductie in april-juli. Het vrouwtje legt gemiddeld 3-4 duizend eieren in de vorm van koorden tot 3 m lang. De geslachtsverhouding in de populaties varieert, normaal gesproken overheersen mannetjes (1,67-4: 1). De ecologie van de soort in Rusland is praktisch niet onderzocht.

nummer: Het uitzicht is gebruikelijk in het zuidwesten. bereik, tot zaaien. en oost. overvloed neemt af, hier wordt de soort sporadisch verspreid. Lokale schattingen van de bevolkingsdichtheid in verschillende landen zijn 1-10 individuen / ha, in de Baltische republieken - 2-100 individuen / ha, in Wit-Rusland tot 25-200. In veel landen is het aantal soorten afgenomen, vooral door de vernietiging van menselijke habitats. Tegelijkertijd wordt het regelmatig aangetroffen in antropogene landschappen, die kunnen worden gebruikt om lokale reservaten te creëren.

veiligheid: Er is ervaring met het fokken in gevangenschap, met name in de dierentuin van Moskou. Het is noodzakelijk om lokale reserves te creëren in de habitats van de grootste populatie rietpadden in de regio Kaliningrad.

bron: 1. Alimov et al., 1976, 2. Gruodis et al., 1986, 3. Darevsky, personal. Commun., 4. Beebee, 1986, 5. Pikulik, 1985, 6. Kuzmin, 1995a.

Verschijning

De rietpad is de luidste (de stem van mannen klinkt enkele kilometers) en tegelijkertijd de kleinste van de Europese padden. Parotoïde klieren bevinden zich achter de ogen. De oogpupil is horizontaal. De parotisklieren zijn afgerond driehoekig. Huid met grote knobbeltjes van kastanje of licht roodachtige kleur. Bodem grijs-wit. De huid van de achterkant van de buik is korrelig. Mannetje met een ongepaarde keelresonator. De binnenste en tweede padden zijn ongeveer even lang. De huidplooi die uitsteekt langs het onderbeen is altijd heel duidelijk en de articulaire callus (onder het laatste gewricht van de vierde vinger) is altijd gepaard. De keel van mannen is lila en van vrouwen is wit.

De rietpad kan niet hoog en ver springen. Zwemt slecht (duikt snel in diepe vijvers). Het is in staat om uit een diepe put te komen, een stronk te beklimmen, langs de ruwe schors van een licht hellende boomstam te lopen. Bij het zien van de vijand probeert de rietpad te ontsnappen, maar als hij werd verstoord en verrast, trekt hij zijn huid uit angst, waardoor alle huidklieren worden geleegd en het dier bedekken met een witte schuimende vloeistof die een onaangename geur verspreidt.

Top olijf, bruin, soms grijs-zand kleur, vaak met een vlekkerig patroon (vlekken van donkere of groenachtige kleur), soms zonder. Een dunne geelachtige of lichte strook (soms afwezig) ligt langs de achterkant van de pad.

Padden groeien meestal tot 6-8 cm, zelden tot 10 cm.

Leefgebied

Open ruimtes met zandige (losse) grond. Het komt voor in open plekken van dennenbossen, tuinen, parken, weiden, heidevelden, duinen langs de kust of zandige oevers van meren, rivieren en reservoirs. De rietpad leeft voornamelijk in droge, warme, open gebieden met lichte gronden die grenzen aan vochtige depressies.

Voeding / Voedsel

Kruipende ongewervelde dieren (mieren, insecten, slakken, wormen, enz.). Dit is een van de weinige padden die actief prooien nastreven. De rietpad, die een aantrekkelijke geur heeft gevoeld, draait zich in de richting en maakt grijpende bewegingen met zijn mond.

De rietpad leidt een nachtelijke levensstijl. In de middag verbergt zich onder stenen, in gaten, zand. Het valt in winterslaap in september-oktober en graaft hiervoor diepe gaten. Pad, krabben met alle benen en de bijbehorende bewegingen van het lichaam, zet vaak alleen de afgewerkte gaten uit, maar het kan nieuwe gaten eruit trekken. In dergelijke gevallen beweegt de pad achteruit, schrobt de grond met zijn solide geile uiteinden van de tenen van zijn achterpoten, na een bepaalde diepte te hebben bereikt, draait hij zich om en blijft hij graven met zijn voorpoten, terwijl zijn achterpoten, zoals een mol, open grond duwen. Loopt op alle vier de benen en buigt zijn rug.

Pubescence

Padden rijpen op de leeftijd van 3-4 jaar.


Foto © Thor Hakonsen

De vrouwelijke rietpad legt gemiddeld 3-4 duizend eieren in de vorm van koorden tot 3 m lang. Larven verschijnen gedurende 5-8 dagen. Kikkervisjes van rietpad zijn de kleinste van alle kikkervisjes van Europese padden.

Van elke 400 gelegde eieren sterft 32% tijdens het ontwikkelingsproces, 8% van de larven sterft kort na de geboorte, 24% als gevolg van het drogen van het reservoir, 33% van de larven eindigt hun leven in de maag van roofdieren, en slechts een paar jonge padden verlaten het water. Kikkervisjes voeden zich met detritus. Afhankelijk van de watertemperatuur duurt de metamorfose 5-16 weken, padden groeien langzaam en laten, verander in kleine, mobiele en stevige padden, waterlichamen achter. De padden die net het water verlaten zijn slechts 1 cm lang en zijn niet alleen extreem mobiel, maar kunnen ook snel klimmen, terwijl ze op hun buik drukken.

Rietpad: beschrijving

Het is een amfibie die behoort tot het grote geslacht Toad (Bufo). Soms wordt het ook wel stinkende pad (Bufo calamita) genoemd. Ze behoort tot de orde Tailless. Toad, wiens foto niet al te vaak voorkomt in publicaties van dieren, is een typische vertegenwoordiger van zijn familie, die op bijna alle continenten woont, met uitzondering van Australië.

Dit wil niet zeggen dat het een grote pad is. Dit is een heel klein dier. Meestal zijn er individuen van ongeveer vijf centimeter lang. Padden met een lengte van acht centimeter of meer zijn uiterst zeldzaam.

Externe functies

De rietpad heeft een interessante kleur. De achterkant is geschilderd in een lichtgrijze olijfkleur. Het is bedekt met tal van donkere vlekken. Een lichte strook die langs het midden van de rug en het hoofd loopt, onderscheidt deze amfibie van de groene pad, die tegenwoordig wijdverbreid is.

De huid is knolachtig, maar zonder spikes. Dit onderscheidt het van kikkers, waarbij de huid volledig glad is en wordt beschermd tegen uitdroging door slijm. De huid van de rietpad is bedekt met tal van enkele kleine klieren die een giftige stof afscheiden. Nog twee grote klieren bevinden zich in de buurt van de oren. Ze worden bof genoemd.

De buik is grijswit. De pupillen van de ogen zijn horizontaal. Mannetjes van deze soort padden hebben krachtige keelresonatoren, waardoor ze op grote afstand te horen zijn. De tweede en binnenvinger zijn ongeveer even groot. Mannen en vrouwen onderscheiden zich door de kleur van de keel - bij vrouwen is het wit geverfd, en bij mannen is het paars.

Verdediging tegen vijanden

Het is geen toeval dat de rietpad van de natuur zo'n bescheiden kleuring en giftige klieren heeft gekregen. Dit is de enige verdediging van deze langzame dieren in de strijd om het bestaan. De rietpad voelt het gevaar en probeert te ontsnappen, maar wanneer ze dit niet doet, trekt ze zich in angst weg van haar huid en wordt bedekt met een wit schuim dat een uiterst onaangename geur heeft.

Om niet de prooi te worden van een das, kraai of wasbeerhond, moet de pad bijna onzichtbaar zijn. Als het roofdier het toch lukte om de amfibie op te merken en vast te pakken, dan zul je hem niet benijden. Een klontje giftige klieren, reflexmatig afgevende stoffen met een walgelijke scherpe geur, een zeer bittere smaak, die een emetisch effect geven - je moet toegeven dat alleen een zeer hongerig roofdier kan worden verleid door zo'n "delicatesse". De giftige stoffen afgescheiden door de klieren aan een persoon veroorzaken geen schade en veroorzaken niet het verschijnen van wratten (de meest voorkomende misvatting).

Leefgebied

We hebben al gezegd dat de rietpad gebruikelijk is in Europa, in het oosten en noorden bereikt het bereik het VK, het wordt ook gevonden in het zuiden van Zweden, in het westen van Wit-Rusland, in het noordwesten van Oekraïne, in de Baltische staten. Op het grondgebied van ons land is het alleen te zien in de regio Kaliningrad.

Liever in het laagland wonen. Hij houdt van zandige lichte bodems in goed verwarmd door de zon, droge en open gebieden. Bewoont de zandige oevers van rivieren, reservoirs, meren, begroeid met kruidachtige vegetatie en struiken, vestigt zich in heidevelden.

Je kunt deze pad zien in de weiden, aan de randen van bossen, bij houtkap, waar hij verborgen is onder boomstammen, gestapeld in stapels. De rietpad voelt comfortabel aan op landbouwgrond (met losse grond). En in de Pyreneeën stijgt het tot een hoogte van meer dan twee en een half duizend meter boven zeeniveau.

Vivo gedrag

Na de winter is de rietpad eind april actief. In de regel is het actief in de schemering, vertoont het zelden overdag activiteit, meestal gebeurt het bij bewolkt weer.

Tijdens de slapende periode (in de winter) verbergt het zich in holen of andere schuilplaatsen - in natuurlijke nissen, onder stenen, in aarden scheuren en soms holen in de grond. De basis van het dieet is insecten. Tijdens het fokken eet praktisch geen voedsel. De puberteit begint op vierjarige leeftijd. De levensverwachting is vijftien jaar.

De rietpad vertrekt eind augustus naar de winter, wanneer de luchttemperatuur daalt tot 10 ° C.

Wat eet rietpad?

Rietpadden voeden zich het liefst met kruipende ongewervelde dieren: mieren, insecten, slakken, wormen en anderen.

Deze pad (foto zie je hieronder) is een van de weinige onder zijn "familieleden" die zijn slachtoffer achtervolgt. Ze voelt de prooi, draait zich snel naar haar toe en grijpt haar mond.

Reproduktie

De rietpad broedt in ondiepe, verwarmde, staande reservoirs dicht begroeid met vegetatie. Soms legt het vrouwtje eieren in brakke vijvers. Voor propagatie is een watertemperatuur van minimaal +18 ° C vereist. Deze periode duurt van de tweede helft van april tot eind juli. Massa-paaien vindt voornamelijk plaats in mei of juni.

Gewoonlijk bevinden individuen zich rond deze tijd op de bodem van het reservoir. Kaviaarkabels hebben een breedte van vijf millimeter met een lengte van 1,6 meter. In zeldzame gevallen kan hun lengte 3,2 m bedragen. Ze bevinden zich op een ondiepe diepte (niet meer dan 20 cm). Eieren met een diameter van 1,6 mm zijn in twee rijen gerangschikt. In één keer kan het vrouwtje tot 5250 eieren leggen.

Larven worden 8,5 mm. Ontwikkeling duurt 55 dagen. Het pad kikkervisje voor metamorfose groeit tot 28 mm. Ze voeden zich met detritus, protozoa, fytoplankton en kleine schaaldieren.

Padden van deze soort groeien zeer langzaam. Wanneer het kikkervisje een kleine maar stevige pad wordt, verlaat het dier het reservoir. Jonge mensen die net land zijn binnengekomen, zijn slechts 1 centimeter lang. Ze klimmen heel behendig en houden de buik vast.

Sterkte

In de post-Sovjet ruimte leeft rietpad aan de oostelijke rand van zijn bereik. Deze soort is extreem ongelijk verdeeld. In sommige regio's zijn de aantallen behoorlijk groot, terwijl in andere de aantallen afnemen en de habitats afnemen.

Het komt voor in sommige reserves. Deze soort wordt beschermd door de Berner Conventie (bijlage II). In veel landen is een rietpad een zeldzame soort. Het Rode Boek van de USSR, evenals de Rode Boeken van Wit-Rusland, Litouwen, Letland, Estland en Rusland, hebben amfibieën toegevoegd aan hun beschermingslijsten. De ecologie van deze soort is onvoldoende onderzocht.

Rietpad: interessante feiten

Deze pad kan niet goed springen, zoals kikkers, omdat hij kortere achterpoten heeft. Haar sprongen kunnen noch hoog noch lang worden genoemd.

Pad van deze soort is een zeer slechte zwemmer, zo erg dat het eenmaal in een diepe vijver gemakkelijk kan verdrinken.

Maar ze kan vakkundig een stronk beklimmen of uit een diep gat komen. Bovendien kruipt het gemakkelijk langs een schuine boomstam, maar alleen als de schors op zijn minst een lichte ruwheid heeft.

En nog een interessant feit. De rietpad beweegt zeer interessant: hij kruipt niet, springt niet, maar rent, en op alle vier de benen, amusant zijn rug buigend. Op deze manier lijkt het op een muisachtig knaagdier en niet op een staartloze amfibie.

De rietpad heeft de titel van de luidste pad ter wereld gekregen. De frequentie van geluiden gemaakt door mannen tijdens het paarseizoen bereikt anderhalf duizend Hertz.

Soms kiezen rietpadden voor nestelende zwaluwen nesten op zandige oevers. In één nerts kunnen meerdere padden zich vestigen.

Pin
Send
Share
Send