Over dieren

Gemeenschappelijke Splyushka - beschrijving, kenmerken en habitat

Pin
Send
Share
Send


Latijnse naam:Otus scops
Engelse naam:Scops uil
order:Uilen (Strigiformes)
familie:Echte uilen (Strigidae)
Lichaamslengte, cm:19–20
Spanwijdte, cm:53–63
Lichaamsgewicht, g:60–120
Onderscheidende kenmerken:klein formaat, stem
Aantal, duizend paren:77–96
Bewakingsstatus:SPEC 2, BERNA 2, CITES 1
Habitat:Mediterraan uitzicht
Bovendien:Russische beschrijving van de soort

Het onderscheidt zich door zijn kleine formaat, onvolledige gezichtsschijf, kleine gevederde "oren" op het hoofd en een onderarm, geveerd aan de vingers. De algemene verenkleur is bruinachtig grijs, veel longitudinale lichte en donkere vlekken. Het onderlichaam is lichter met scherpere lengtetekens. De iris van de ogen is heldergeel, seksueel dimorfisme wordt zwak uitgedrukt - vrouwtjes zijn iets groter dan mannen. Er zijn twee kleurenmorffen: grijs en rood.

verspreiding. Bekijk migratie en geregeld. Het heeft 2 ondersoorten in Eurazië en Noordwest-Afrika. Het Europese bereik gaat voor het grootste deel niet verder naar het noorden dan 48 ° noorderbreedte. Winters in het zuiden van het bereik tot tropisch Afrika. In Italië is het aantal broedpopulaties 4-8 duizend paren, de distributiehoogte is maximaal 1.700 meter boven zeeniveau.

leefgebied. Vaak vestigt zich in heldere loof- en gemengde bossen, dennen-, kastanje- en olijfboomgaarden, parken, tuinen, bergbossen, waar zich voornamelijk langs de randen een holte bevindt, vermijdt struikgewas. De verticale nederzetting van splyushki is beperkt tot de boszone.

biologie. Het nestelt in holten, natuurlijke nissen, bezet oude nesten van korven. In april-juni legt het 4-5 witte eieren, die het vrouwtje 24-25 dagen uitbroedt. Kuikens verlaten het nest op de 21-29ste dag van het leven. Eén koppeling per jaar is kenmerkend. Buiten het broedseizoen leidt hij een eenzame levensstijl. Het voedt zich voornamelijk met grote insecten: insecten, nachtvlinders, orthopterans, minder vaak spinnen, vogels en knaagdieren.

Interessant feit. Splyushka is gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke monotone kreet - "sleep-oo", die tijdens de schemering met regelmatige tussenpozen wordt gepubliceerd, maar de exacte locatie is niet gemakkelijk te bepalen.

bescherming. Het aantal soorten in verschillende delen van het Europese verspreidingsgebied daalt, de belangrijkste reden is de vermindering van de voedselvoorziening door het gebruik van pesticiden in de landbouw.

Gewone lepel of splyushka (Otus scops)

Biologische beschrijving

Gemeenschappelijke Spitus of Dawn (lat. Otus scops) behoort tot de orde Uilen, woont in de steppe- en semi-steppe-gebieden van Zuid-Europa.

De vogel is insectenetend, zijn belangrijkste prooi: grote kevers, vlinders en orthopterans, gewervelde zoogdieren vallen alleen aan als laatste redmiddel. De levensverwachting is maximaal 6 jaar.

De lichaamslengte is meestal tot 21 cm met een gewicht van 60-130 g, de spanwijdte kan tot 50 cm bereiken.Het verenkleed is grijsbruin van kleur, er zijn witte vlekken op de schouders, donkere strepen en een gestreept patroon met kleurspatten zijn zichtbaar door het hele lichaam, die doen denken aan houtachtige kleur korst. In de natuur zijn er 2 kleurensoorten: rood en grijs.

Op het hoofd zijn oren in de vorm van 2 plukjes veren, vergelijkbaar met sieraden, ogen zijn rond met een gele of oranje iris, de bek is donker. Vanwege zijn kleur en grootte is het moeilijk om een ​​vogel in het bos te vinden totdat hij een stem geeft.

Ze kreeg haar naam voor de trieste karakteristieke kreet "slaap-plus" of "slaap-u-de" met fluitjes, die elke 2-3 seconden te horen is. Het heeft verschillende ondersoorten die in verschillende regio's van Europa, Azië, de Kaukasus en de Balearen leven.

Lifestyle & Habitat

Zoals alle uilen leidt splyushka een nachtelijke levensstijl. De nesten zijn te vinden in veel regio's van Zuid-Europa, Siberië (van het zuidelijke deel tot het Baikalmeer), in Azië tot aan de uitlopers, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Hij houdt van loofbomen, vestigt zich in tuinen, parken, in lichte bossen met pijnboomplantages, geeft de voorkeur aan olijfgaarden in de Middellandse Zee en vestigt zich vaak dichter bij menselijke bewoning. In bergachtige gebieden nestelt tot een hoogte van 3 km boven zeeniveau.

Scoop is een trekvogel: voor de winter migreert hij naar de tropische bossen van Afrika, gelegen ten zuiden van de Sahara.

Gemeenschappelijke Spoetus vliegt in april naar Rusland en vestigt zich vóór eind augustus-september. Overdag verbergt het zich in boomtakken, en in geval van gevaar heft het zijn oren op en strekt zich uit in een kolom, samengaand met de omringende boomschors.

Reproductie Dwergooruil

Het broedseizoen begint onmiddellijk na terugkeer uit overwintering, en voor zuidelijke soorten - al in februari. Nesten primeur vindt plaats in mei-juli, en in sommige regio's later. Voor het paren begint het mannetje het vrouwtje te roepen, na haar antwoord vestigen ze zich in het geselecteerde nest en leven in paren, de kuikens worden eenmaal per jaar verwijderd.

Hij kiest holten, spleten in rotsformaties als nesten; soms bezet hij verlaten huizen van eksters of andere roofvogels, holen van ijsvogels en bijen. Koppels wonen in de regel vele jaren op een bepaald grondgebied en nesten regelen permanent.

Een gewone schep (splyushka) legt om de 2 dagen 2-6 eieren van witte kleur, ongeveer 3 cm groot, met een gewicht tot 15 g. De incubatietijd is 25 dagen, het voeren van de kuikens is maximaal een maand. Het vrouwtje broedt eieren uit en beide ouders zijn afwisselend bezig met voeren. Kuikens in het nest zijn vaak van verschillende leeftijden.

Kleine kuikens zijn bedekt met witte dons. Een paar dagen later verlaten jonge mensen, die een lichtgrijze kruis gestreepte kleur hebben en resten van pluis op hun rug die anders zijn dan volwassenen, het nest en leren vliegen. Een mesoptiel wordt gevormd bij de dekking op de leeftijd van 45 dagen, na gedeeltelijke vervelling rust het op een volwassen karakteristieke "outfit".

Volwassen vogels zijn klaar om te fokken op de leeftijd van 10 maanden.

Afrikaanse uitstraling

Gemeenschappelijke Afrikaanse Splyushka (lat. Otus senegalensis) is nauw verwant aan de Ussuri-scheppen, maar het is helderder gekleurd: op de buik zijn er kleurrijke longitudinale veren met een reliëfpatroon. Het verenkleed van deze vogels is ontworpen om tijdens de jacht te maskeren zodat ze samensmelten met de achtergrond in de vorm van een boomschors.

De grootte van een Afrikaanse maatschep kan 24 cm bereiken en dankt zijn naam aan het leven in de Afrikaanse savanne op dungroeiende bomen en doornige struiken, in een bosrijk gebied met gras, in een selva, enz.

Habitat: Afrikaans continent ten zuiden van de Saharawoestijn en verder de meeste zuidelijke regio's van het continent.

Het dieet van Afrikaanse splyushka bevat meer kleine zoogdieren in vergelijking met andere soorten: knaagdieren of kleine vogels. Tijdens de jacht in de schemering of 's nachts rennen ze van de baars en vallen scherp naar beneden, insecten worden gevangen in de open lucht.

Het broedseizoen valt aan het einde van de zomer - het begin van de herfst en in de zuidelijke regio's - tot februari. Meestal gebruiken vrouwen al gebouwde woningen of hol in bomen.

Zingen en stemmen

Het meest voorkomende lied van de gewone splyuska is een luide lange schreeuw die het woord "slaap" herinnert, waarvoor de vogel zijn Russische naam kreeg.

Het mannetje tijdens het broedseizoen roept het vrouwtje met een monotone uitnodigende paringskreet, die meerdere vogels tegelijkertijd tegelijkertijd kunnen echoën. Soms zendt splyushki een "kat" -kreet uit, en in zuidelijk Afrika zijn ze in staat om geluiden te reproduceren die lijken op stotteren, mompelen, minder vaak - liedjes die lijken op het geluid van een fluit bij hoge frequenties "fyu-yu-yu."

Te midden van 'verkering' zingt het paar een duet op een consistente manier, alleen bij vrouwen klinkt de stem een ​​beetje saaier. Als het weer warm en bewolkt is, is er overdag geschreeuw te horen.

Het houden in gevangenschap

Scoop is heel kalm over een persoon en kan een tam huisdier worden. De inhoud van gewone spitus thuis is vrij eenvoudig en interessant, omdat ze zich gemakkelijk aanpassen aan het leven in gevangenschap.

Meestal worden ze alleen gehouden, soms is een paar gehuisvest in een grote kooi, waar een holte of een huis is. De optimale woongrootte is ongeveer 1 kubieke meter. m, handige takken zijn essentieel, omdat de vogels 's middags onbeweeglijk in een rustige hoek zitten en' s avonds beginnen ze te voeden en een actieve levensstijl te leiden.

Het is moeilijk om het geslacht van de vogel te onderscheiden vanwege hetzelfde uiterlijk, maar de vrouwtjes zijn iets groter. Het is het gemakkelijkst om vogels te temmen die door kuikens zijn grootgebracht en door mensen worden gevoerd. Ze kunnen op de hand zitten, vinger nemen, eten van de eigenaar nemen.

Het dieet van gevangenen in gevangenschap: sprinkhanen, verschillende soorten kakkerlakken, larven, meel en regenwormen, enz. Je kunt fijngehakt vlees geven, besprenkeld met miereneieren. Af en toe worden kippenharten of magen aan voedsel toegevoegd, maar alleen vers voedsel moet worden gegeven. Met voedselvergiftiging kan de primeur niet worden opgeslagen. In de zomer worden voor de verandering groene delen van paardebloemen en fruit toegevoegd. Noodzakelijk de aanwezigheid in de cel van zuiver water.

Van half januari tot het einde van de zomer vindt er een ruiperiode plaats, waarbij het dieet zorgvuldig moet worden geselecteerd.

Reproductie in gevangenschap is succesvol, meestal leggen vrouwtjes 4 eieren, broeden ze uit en hebben met vertrouwen betrekking op de gastheer tijdens deze periode.

Interessante feiten over de primeur

Gewone Spyushka is de meest populaire vogel onder exotische liefhebbers, omdat het wordt gewaardeerd om zijn miniatuur en pretentieloosheid in de zorg. Dit ras is perfect voor het houden van in de omstandigheden van een huis of appartement, het is gemakkelijk te temmen en kan rustig opschieten met een persoon, volledig pretentieloos om te voeden en leefomstandigheden. Veel vogelliefhebbers fokken ze met succes.

De mensen noemden splyuska ook 'tyukalka' vanwege soortgelijke geluiden, en ze noemden haar dageraad omdat ze vaak liedjes zingt bij zonsopgang, wanneer zachte warme stralen het gras pas nat beginnen te drogen van dauw.

Deze vogels hebben uitstekende camouflagemogelijkheden, omdat ze gewend zijn overdag te camoufleren en onbeweeglijk op boomtakken zitten. Ze doen het zo professioneel dat zelfs buren ze misschien niet opmerken en in de buurt springen, een uil aangezien voor een droge boom bedekt met korstmos.

De Fransen noemden het kleine meisje daarentegen de kleine hertog (de grote is een oehoe) vanwege hun mooie uiterlijk en vriendelijke ronde ogen, hoewel deze vogel een roofdier is.

Algemene kenmerken en veldkenmerken

Een van de kleinste bollen van ons land, de grootte van een spruw, die doet denken aan een geit of hoekpunten in kleur. De kleur op afstand is bruinachtig grijs met tal van donkere longitudinale strepen. Totale lengte 200-210 mm, spanwijdte 505-545 mm. In vergelijking met uilen is het lichaam van een zittende splyus slank, met een kleine kop waarop brede "oren" van de veren merkbaar zijn. Mannen en vrouwen zijn hetzelfde gekleurd. Volwassenen en jonge vogels hebben dezelfde kleur. Langvleugelige vogel met een vrij korte brede staart, licht afgeronde top. De voorste schijf is onvolledig, goed ontwikkeld, aan de zijkanten afgezet met een donkere streep.

Een nachtvogel verbergt zich overdag in het struikgewas of op takken bij een boomstam, strekt zich in geval van gevaar uit in een kolom, heft zijn "oren" op en wordt verrassend vergelijkbaar met een afgebroken gedroogde boomknoop. Het is een beetje voorzichtig, vertrouwend op een persoon, laat het overdag dicht, wanneer het per ongeluk in het bos wordt ontmoet. Overdag ziet hij zowel als in de schemering, in complete duisternis ziet hij niet en stuit hij op voorwerpen tijdens de vlucht. In de avondschemering lijkt de vliegende splyus op een grote vlinder, vliegt stil en manoeuvreerbaar, maakt vaak gebruik van een planningsvlucht. Het grootste deel van het jaar is stil. Tijdens het paarseizoen wordt een luid, ietwat triest monosyllabisch gefluit "slaap - y", monotoon herhaald gedurende 10-30 minuten, uitgegeven. Dezelfde huil is ook specifiek, met behulp waarvan de man en vrouw met elkaar in contact blijven, huilen vrouwen zo extreem zelden. Naburige mannen in het voorjaar hebben een lange echo, waardoor de toon van het lied verandert.

Deze soort wordt ook gekenmerkt door gepaarde, of antifonale, zang, wanneer twee mannen gelijktijdig en harmonieus huilen. Veel minder vaak op het hoogtepunt van de stroming, zingen de man en de vrouw in een overeengekomen duet. De stem van de vrouw is niet zo luid, haar schreeuw is alsof ze 'slaapnaakt' is verdubbeld. Over het algemeen klinkt het duetnummer als volgt: "slaap - slaap - plus." Het mannetje roept "slaap" en het vrouwtje echoot "slaap-shpo" met een droevige tolo. Bij bewolkt warm weer in het voorjaar zingen mannen niet alleen 's nachts, maar ook overdag. De maximale liedactiviteit wordt waargenomen in de ochtend- en avonduren (Kadochnikov, 1963, Pukinsky, 1977). In gevaar, vooral bij het nest met kuikens, zendt splyuska een schreeuwende kreet, die vaag doet denken aan de kreet van een bange kat. Een indicatieve kreet is een stille "chuk-chuk". Pasgeboren kuikens eten zwak "pi-pi-pi", en op de leeftijd van 8-10 dagen, wanneer ze smeken om voedsel, piepen ze luid. Groeiende kuikens sissen in gevaar en klikken met hun snavels. Een vrouw bezorgd bij het nest sist ook. Over het algemeen is de reeks schreeuwende kreten ongewoon breed, vooral vanwege een verandering in de toon van het geschreeuw, maar ze zijn niet voldoende bestudeerd.

Rassen in enkele paren. Buiten het broedseizoen leidt hij een eenzame levensstijl. Het verschilt van andere soorten bolletjes in de volledig geveerde onderarm, maar de veren die erop groeien, gaan niet naar de basis van de vingers. Het verschilt van een kraaglepel in kleinere maten en de afwezigheid van een lichte nek. Het verschilt van de Bulanische schep, die op veel voorkomende plaatsen wordt gevonden, met een intensere kleuring, een andere vleugelstructuur en nestelen in bergen in plaats van gewone bossen. Van de Ussuri-lepel verschilt deze ook in de structuur van de vleugel, het gevederde onderste deel van het voorhoofd.

Het kleuren. Man en vrouw in parende kleding. Er zijn geen geslacht, leeftijd of seizoensgebonden verschillen in kleur. Net als andere uilen zijn er twee kleurenmorfen - grijs en rood, vaak in hetzelfde gebied. Individuen van verschillende morphs vormen gemengde paren. De algemene toon van het hoofd en de rug is bruin-grijs (of roodachtig) met een meer of minder mengsel van roodachtige tonen met een klein dwarspatroon en longitudinale bruine kadervlekken. Tal van witachtige strepen zijn zichtbaar op de achterkant van het hoofd. De voorste schijf is lichtgrijs met donkere vlekken en dunne dwarse strepen, meer gecondenseerd bij de oren en keel. "Oren" zijn breed, 15-25 mm lang. De humerusveren en medium vleugelbedekkingen hebben grote lichtgrijze of witte vlekken. Primaire vlieg bruin met grijsachtige pieken met talrijke brede rokerige dwarse vlekken op de binnenste banen en 4-5 witachtige vlekken op de buitenste banen. Kleine schuilvleugels zijn goudgeel, staart grijsachtig bruin met donkere strepen en onregelmatig dwars lichtpatroon. De onderkant van de vleugels is lichtgrijs met een roodachtige tint. De borst en buik zijn witachtig of lichtgrijs, merkbaar lichter dan de rug, met een onduidelijk licht dwarspatroon en donkere lengtetakken. Het verenkleed van de benen is roestig met scherpe longitudinale donkere lijnen. De middenvoet is bevederd, de vingers zijn kaal, hun onderkant is bedekt met stijve haren, die het grijpen en vasthouden van insecten vergemakkelijkt.

De individuele variabiliteit van de kleur is erg groot, vooral afhankelijk van de mate van ontwikkeling van een roodachtige tint, worden extreme kleurvarianten uitgedrukt in twee morphs. Voor Siberian splyushka O. s. pulchellus-individuen met een rode kleur zijn niet bekend.

Valse meid. Het is bedekt met dikke lange witte pluis, roze-rode huid is zichtbaar op de rug en buik. De snavel is grijsachtig roze met een witte eitand. Vingers zijn roodachtig van kracht, klauwen zijn grijs. De oogleden zijn gesloten, de gehoorgangen zijn gesloten. In Tadzjikistan worden zelden asgekleurde donskuikens gevonden (Abdusalyamov, 1971). De mesoptile verschilt van de outfit van volwassen vogels in een lichtere kleur, de buikzijde en borst zijn transversaal gestreept, donkere rompvormige vlekken zijn slecht ontwikkeld. De jeugduitrusting lijkt erg op de uitrusting van een volwassen vogel, het wordt gekenmerkt door frisheid van veren, kortere vleugels en staart, de aanwezigheid van de overblijfselen van hoornbedekkingen aan de onderkant van de vlieg en staartveren, en de overblijfselen van pluis op de rug en het hoofd.

Structuur en afmetingen

Primaire vlieg 11, de eerste rudimentaire en verborgen onder dek. Vleugelformule: III-II-IV-V-I-VI. Er zijn knipsels op de buitenste banen van II en III van de primaire vlieg. Stuurman 12. Afmetingen (in mm): vleugellengte van mannen 140–163 (gemiddeld 155), vrouwen 146–165 (gemiddeld 158), snavel van mannen 14.4–17.1 (gemiddeld 16.0), vrouwen 15 –17.3 (gemiddeld 17), tarsus van mannen 25.4–29.5 (gemiddeld 28), vrouwen 25–30.8 (gemiddeld 29.2), staart 60-80 (kol. ZIK RAS). De massa van mannen is 60-125 g (gemiddeld 100), vrouwtjes 64-135 (gemiddeld 110). De massa varieert vrij sterk per seizoen: in het voorjaar van 60–118 g, in de zomer van 80–91, in de herfst en winter van 100–135 (Smith, 1966, Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980). Seksueel dimorfisme wordt zeer zwak uitgedrukt in de totale omvang van het lichaam. Afmetingen O. s. pulchellus wijkt enigszins af van de maten van O. s. scops, significante verschillen ontbreken (kol. ZIN RAS, 10 exemplaren van elk geslacht).

Vingers zijn grijs of geelachtig bruin, klauwen zijn donkerbruin, zwart aan de top. De iris van de ogen is lichtgeel bij jonge vogels (bruinbruin bij kuikens), heldergeel of oranje bij volwassen vogels. De bek is kort, verslaafd en scherp gebogen, zijdelings samengedrukt, de was is gezwollen, grijs. De kleur van de bek is bruin, de piek is zwartachtig, het is bijna volledig verborgen door veren en haren. Bij jonge vogels is de bek merkbaar lichter, lichtbruin. De eitand in de kuikens verdwijnt op de leeftijd van 12-14 dagen.

De volgorde van verandering van volkeren van het gemeenschappelijke braken is vergelijkbaar met andere soorten scheppen: donzig - mesoptiel - teleoptiel (juveniel) - de eerste winter (finale) - de eerste dekking (finale). Een donzige outfit gevormd door dichte, dichte pluisjes begint te worden vervangen door mesoptil vanaf 5 dagen oud. Donkere stompen van vlieg- en contourveren verschijnen op de schouderbladen en cervicale pterillia. Op de leeftijd van 9-10 dagen bedekt de pluis nog steeds vrij dicht het hoofd en lichaam, maar op de schouders is deze al afgeveegd, de buizen met contourveren gedeeltelijk open, de stronken van de primaire veren bereiken 10 mm, de stronken van de staartveren worden getoond. Op de leeftijd van 14 dagen is bijna het hele lichaam bedekt met veren van mesoptiele veren, de webben van de primaire veren draaien om en bereiken 14-16 mm. Beneden blijft op de buik, langere veren verschijnen op het hoofd - "oren".

Op de leeftijd van 16 dagen krijgt het mesoptil-patroon een karakteristiek uiterlijk ("havik" -kleur), in 18–19 dagen is de voorste schijf al gevormd. Op de leeftijd van 20-21 dagen groeien contourveren en wordt het kuiken als een volwassen vogel, verschillend in kortere vlieg- en staartveren (Kadochnikov, 1963). De mesoptiel is bewaard tot augustus en wordt vervangen door een teleoptiel wanneer hij het nest verlaat. In augustus wordt het teloptiel vervangen door de eerste winteroutfit: de primaire veren, contourveren worden gewijzigd en de stuurinrichting, secundaire veren en een deel van de schouderveren blijven tot de volgende volledige jaarlijkse vervelling. Tijdens de winter groeien bij jonge vogels op de leeftijd van 6 maanden, middenbedekkende vleugels, gedeeltelijk gevormde veren op de rug en buik en vibrissa in de buurt van de bek gedurende 7 weken (Glutz von Blotzheim en Bauer, 1980).

Volledige jaarlijkse vervelling van volwassen vrouwelijke kippen begint 2-3 weken na het uitkomen van de kuikens: eind juni - begin juli of zelfs begin augustus. Het vervangen van de vlieg- en staartveren duurt 52-55 dagen, ze veranderen geleidelijk. Snelle vervelling treedt op aan het einde van de reproductie. Werpvleugels gaan symmetrisch, minder asymmetrisch. Eerst vallen de primaire veren I en II uit en de daaropvolgende veren groeien naarmate ze groeien, de veren zijn in strikte volgorde, X verandert 52-55 dagen na het uitvallen, I. 1-3 dagen na het vallen uit de primaire slingerende veren begint het vervellen van secundaire veren, ook met van de eerste veer is het begin van het vervellen van stuurveren beperkt tot de val van III - V vliegveren. De erfelijke plek van het vrouwtje, die 6 cm groot wordt, overwoekert enkele dagen na het uitkomen van de kuikens. Tijdens de migratieperiode wordt het vervellen onderbroken, meestal in het stadium van de Sh - VII - verschuiving van de primaire vlieg, en eindigt tijdens de winterperiode in januari - februari. De contourveer verandert ook intensief, beginnend bij het hoofd en de borst, zelfs in het nestgebied en eindigt in overwintering (Pukinsky, 1977, Khrokov, Koshelev, 1985, Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980). De laatste winterperiode is ook een trouwjurk.

Ondersoort taxonomie

Momenteel worden vijf ondersoorten onderscheiden (sommige onderzoekers zelfs zes), waarvan twee ondersoorten het grondgebied van Rusland en aangrenzende regio's bewonen.

1.Opt scops scops

Strix scops Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, p. 92. Italië

De algemene kleuring is bruinachtig grijs, donkerder dan die van O. s. pulchellus, met een roestige tint vooral aan de dorsale zijde van het lichaam, is het donkere rugpatroon minder contrasterend met de hoofdachtergrond. De witachtige strepen op de achterkant van het hoofd en de schouders zijn minder ontwikkeld. De mate van verzadiging van een roestige tint op de rug varieert aanzienlijk - van lichte tot donkere tonaliteit (Stepanyan, 1975).

2.Otus scops pulchellus

Strix pulchella Pallas, 1771, Reise der versch. Prov. Russ. Reichs, 1, S. 456, Lower Volga, Lower Urals

De algemene lichaamskleur is bleker en grijzer, minder bruin, roestig, slecht ontwikkeld of bijna afwezig. Het donkere patroon op de rug is meer gecontrasteerd, witachtige strepen op de achterkant van het hoofd en schouders zijn meer ontwikkeld. De individuele kleurvariabiliteit is minder uitgesproken.

Taxonomie-aantekeningen

Bestaande ondersoorten worden onderscheiden op basis van verschillen in de kleur van de hoofdachtergrond van het verenkleed, de mate van ontwikkeling van rode tinten (vooral aan de dorsale zijde), in de ontwikkeling van donkere patronen en witachtige vlekken aan de dorsale zijde, evenals in grootte. De individuele variabiliteit is aanzienlijk en overlapt in sommige gevallen geografische verschillen. Ecologische verschillen worden gereduceerd tot verschillende graden van vestiging (van migrerende tot volledig gevestigde populaties in het zuiden van het bereik) en de kenmerken van de fokkerij.

De meeste buitenlandse onderzoekers combineren O. sunia en O. scops in een soort van O. sunia met veel eiland-ondersoorten, onderscheiden O. scops niet in een onafhankelijke polytypische soort, maar geven het de rang van een ondersoort (Peters, 1940, Sparks, Soper, 1970, Burton, 1973, Eck, Busse, 1973). De beschikbare gegevens geven echter hun soortonafhankelijkheid aan (Dementiev, 1951, Stepanyan, 1975, Pukinsky, 1977). Voor O. scops identificeren sommige onderzoekers een ondersoort van O. s. turanicus Loudon, 1905, woonachtig in Noord-Iran, Armenië, Bukhara en Zuid-Turkmenistan, maar ontkennen het bestaan ​​van een ondersoort O. s. mallorcae (Burton, 1973). De meeste gegevens bevestigen echter de juistheid van OS. turanicus in een ondersoort van O. s. pulchellus en incompetentie van inclusie van O. s. Mallorca in de nominale ondersoort O. s. scops.

Verspreiding

Nestbereik. Eurazië van de Atlantische Oceaan tot het Baikalmeer en de benedenloop van de rivier. Chikoy in het oosten. In het noorden - naar de noordelijke regio's van Frankrijk, Letland, Leningrad, Nizhny Novgorod-regio's, tot 56 ° C. w. in de Trans-Oeral, in het zuiden - de kust en eilanden van de Middellandse Zee, Noord-Afrika van Tunesië en Marokko tot de Noordelijke Sahara, Canarische eilanden, West- en Klein-Azië, Zuid-Irak, Iran, Afghanistan, Noord-Balochistan en de zuidelijke rand van de Tien Shan. In Oost-Europa en Noord-Azië: van Wit-Rusland en Transkarpaten, Moldavië, Oekraïne, de Krim, de Kaukasus tot de noordwestkust van het Baikalmeer, de oorsprong van de Angara, Selenga, Kyakhta. De noordelijke grens passeert in de regio's Letland, St. Petersburg, Pskov, Yaroslavl, Nizhny Novgorod. Het wordt sporadisch gevonden in de uiterwaarden van de Volsh, de Oeral, in de bossen van de Zuidelijke Oeral, in Chuvashia en Tataria langs riviervalleien, in de Mari-Republiek, en is afwezig in de Kirov, Perm-regio's en de Wolga-regio (Kulaeva, 1977).

Buiten de Oeral bereik passeert de grens bij Tyumen, tot 56 ° C. sh., Tomsk, s. Shegarki, Krivoshcheino, Krasnoyarsk (Gyngazov, Milovidov, 1977), naar de Angara en de benedenloop van Chikoy. De zuidelijke grens valt samen met de staatsgrens van de voormalige USSR. Het nestelt in heel Kopetdag en aangrenzende gebieden, waar de bereikgrens langs de uitlopers loopt (Mishenko, 1982). In Turkmenistan bewoont het ook de centrale en oostelijke berggebieden, Kugitang, de valleien van Murgab en Amu Darya in de uitlopers, en de Grote Balkan (Dementiev, 1952). Het is zeldzaam in Kirgizië; het werd alleen gevonden bij het nestelen in de stad Frunze (nu Bishkek) (Yanushevich et al., 1960). In Tadzjikistan nestelen ze in de bergen op een hoogte van 1000-2500 m boven zeeniveau. zee, in de tuinen van de th bossen van de Zeravshan, Hissar, Turkestan reeksen, in de bereiken van Nuratau, Karatau tot 2300-2500 m boven de zeespiegel. de zee, in het Khorog-gebied, in het Kashkadarya-bekken (Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971).

Het is extreem ongelijk en sporadisch in Kazachstan, te vinden in de noordelijke en centrale delen, in de oostelijke en zuidoostelijke regio's van Semipalatinsk, Zuidwestelijke Altai tot Tarbagatay, in de Dzungarian Alatau, in de Zailiysky Alatau, Balkhash, Karatau, in de bovenste Syr Darya, in tuinen en parken van Alma-Ata, Dzhambul, Chimkent, in dorpen en dorpen. Het is volledig afwezig in de uitgestrekte woestijnen van de Aral-Kaspische woestijnen, in Betpak-Dal en Kyzylkum (Schnitnikov, 1949, Gavrin, 1962), in het oosten passeert het distributiegebied langs de staatsgrens naar het zuidwesten van Transbaikalia (Izmailov, Borovitskaya, 1973). Gevonden in Kyakhta, nabij metro Ryty oz. Baikal, rivier Temnik, de oevers van de rivier. Dzhids (col. ZIN RAS). Het komt ongelijk voor op Europees grondgebied. Klein in het Black Earth Centre (Barabash-Nikiforov, Semago, 1963), sporadisch in de bossen van de Dnjepr, Moldavië, de Krim, in de Karpaten, Polesie en Volyn-Podolia (Kolesnikov, 1965, 1979, Schegolev, 1976), in de Kaukasus (Boehme, 1958, 1978) Jordania, 1962). De grens tussen de twee ondersoorten loopt langs de Ural-vallei en de zuidelijke delen van de Tien Shan; er is een brede overlappende zone van hun nestgebieden (Fig. 71, 72).

Figuur 71. Spirochina-distributiegebied
a - rand van het broedgebied, b - overwinteringsgebied, c - nestgebied. Ondersoorten: 1 - Otus-scops - scops, 2 - 0. s. pulchellus, 3 - 0. s. mallorcae, 4 - 0. s. cycladum, 5 - 0. s. Cyprius

Figuur 72. Habitatbereik in Oost-Europa en Noord-Azië
a - rand van het fokbereik, b - onverklaarbare rand van het fokbereik, c - plaatsen van winterbijeenkomsten

Historische veranderingen in het bereik zijn niet voldoende getraceerd. De uitbreiding van het bereik op Europees grondgebied in noordoostelijke richting in de afgelopen decennia wordt opgemerkt (Pukinsky, 1977). In de Mari-republiek nam de overvloed aan gewone sputus licht toe na zware branden in 1920 (Kulaeva, 1977).

Het overwinteringsgebied ligt in tropisch Afrika en Zuidwest-Azië tot Noordwest-India. Een klein aantal vogels overwintert regelmatig aan de oevers van de Middellandse Zee (Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980). Het werd aangehaald als geregeld voor de regio Penza (Fedorovich, 1915), dat waarschijnlijk ten onrechte werd aangeduid als overwintering voor de Zuidelijke Krim (Dementyev, 19516), maar dit is niet bevestigd (Kostin, 1983). Voor O. s. pulchellus staat bekend om drie winterse ontmoetingen in Oost-Europa en Noord-Azië: 02/10/1843 een mannetje werd gevangen in Altai in de bergen van de Boven-Katun (roep ZIN RAK), één vogel werd gevangen op 12/18/1906 in Dzhetysu Talas Alatau (roep ZIN RAS), een mannetje werd gevangen in Talas Alatau 02/03/1937 (Kovshar, 1966).

Span gebied. Over het algemeen is het zeer uitgebreid, vliegende sputtures worden overal in het zuiden van het broedgebied in bossen gevonden, zelfs in boomloze woestijnen en boomloze kloven met struiken. Ze vliegen ook langs de kust en over de eilanden in de Kaspische Zee en de Zwarte Zee.

De seizoensgebonden migraties van de gewone hoer zijn niet volledig bestudeerd. Blijkbaar trekken de vogels over een breed front in het zuiden en zuidwesten zonder afzonderlijke plaatsen van concentratie. De vlucht vindt alleen plaats in het donker, tijdens de vlucht van het broodje worden ze alleen gehouden, in het geheim, worden ze relatief zelden waargenomen.

Valt relatief vroeg af in de herfst: in Moldavië - in september (de veronderstellingen van Osterman over de overwintering werden niet bevestigd, Averin, Ganya, 1970), in Wit-Rusland - in augustus - begin september, in de westelijke regio's van Oekraïne - in september (Strautman, 1963), op de Krim - in september (de laatste ontmoeting nabij Simferopol - 17 november, Kostin, 1983) vliegt sinds eind augustus overvliegen in de boszone van Rusland (Zinoviev, 1980), vliegt in september in de Kaukasus. In het zuiden van West-Siberië nabij het dorp. Shegarka werd ontmoet op 12 september, nabij Tomsk op 6-15 september, en in Altai nabij het dorp Novenskoye - tot 15.10, in Gorny Altai - tot eind augustus (Kuchin, 1976, Gyngazov, Milovidov, 1977). Hij vliegt massaal van half augustus tot half september vanuit Kazachstan, de spanwijdte eindigt in half oktober, hij gaat onopgemerkt voorbij en is zeer uitgerekt (Sushkin, 1908, Gavrin, 1962). In de buurt van Alma-Ata vliegt het ook vanaf de tweede helft van augustus, de piek van de vlucht is van 25 september tot 10 oktober (Shnitnikov, 1949, Borodikhin, 1968). In de bergen van Talas vliegt Alatau van 3–7.08 tot 15.10, een piek medio september (Kovshar, 1966). In Tadzjikistan, vliegt op de vlakte van 08.21 tot 4.10, in de bergen - in september - begin oktober, op een spanwijdte op hoogten van 3000-3200 m boven zeeniveau. zeeën op de passen (Potapov, 1959, Popov, 1959, Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971). In Oezbekistan vindt vertrek plaats in het derde decennium van augustus en eindigt eind september (Sagitov et al., 1979). Hij vliegt alleen 's nachts, zeer zelden in kleine groepen (Gavrin, 1962, Meshkov, Uryadova, 1972).

In het voorjaar verschijnt in de zuidelijke regio's van Oost-Europa en Noord-Azië begin - half april: in Moldavië - van 3–20.04 tot 5.05, op de Krim begin - half april (de vroegste bijeenkomst –– 3.04), in Wit-Rusland –– van 5-10.05, in de Kaukasus - zelfs eind maart (Zhordania, 1962), in de regio Moskou - eind april - begin mei (Ptushenko, Inozemtsev, 1968), in Mordovia - 11-15.05 (Lugovoi, 1975), in de regio Kalinin (nu Tver) - zelfs eind mei en begin juni (Zinoviev, 1980). In het zuiden van Turkmenistan werd het opgenomen van 20–23.04, in één jaar zelfs op 19.03 (Dementiev, 1952), in Kirgizië - van 16.04, in Tadzjikistan - van 4–10.04, meestal 18–20.04 in de bergen en van 9.03–16.04 op de vlakte (Potapov, 1959, Abdusalyamov, 1971).

In de kloven van Karatau verschijnt begin april, in grote aantallen half april, vindt de vorming van paren begin mei plaats (Salikhbaev et al., 1970). In Kazachstan werd het relatief laat opgemerkt, wanneer de eerste greens bloeien en insecten massaal worden gevonden: in het zuiden - vanaf 7.04 (gemiddeld 23.04), in de noordelijke regio's - in het begin - half mei, d.w.z. de vluchtdata zijn 1,5 maanden te laat ( Gavrin, 1962). De data van de lente-aankomst nabij Alma-Ata in verschillende jaren strekten zich uit over meer dan 45 dagen (Schnitnikov, 1949, Borodikhin, 1968) - van eind maart tot begin mei. Het verschijnt half mei (16–18.05) op de vlakten en valleien van Altai, doordringt de bergen 7-15 dagen later (Kuchin, 1976), werd gevonden in Omsk op 04.24–1.05, in Tomsk op 4–12.05 (Gyngazov, Milovidov, 1977 ).

Leefgebied

Tijdens de nesttijd bewoont het bos van verschillende soorten op de vlakte en in de bergen, stijgt in de bergen naar de bovenste rand van het bos: tot 1.700 m boven de zeespiegel. zeeën in Transcaucasia en 2000-2700 m in Centraal-Azië. In Oekraïne, op de Krim en Moldavië, nestelt het in uiterwaarden en niet-uiterwaarden bossen, kunstmatige bosplantages langs steppe rivierdalen en ravijnen, in tuinen en parken, en individuele groepen bomen in het culturele landschap. Het wordt gevonden in alle soorten bossen, eiken, beuken-haagbeuk, as, populier-wilg, gemengd (Kolesnikov, 1965, 1979, Averin, Ganya, 1970, Kostin, 1983). In Wit-Rusland en de boszone van Rusland bewoont het vergelijkbare bossen, evenals linden, esdoorn, berk, dennen en gemengde bomen met holle bomen, volgestopt dennenbossen en oude verbrande plekken. In de zuidelijke Oeral is het gebruikelijk in geelzucht, in bos-steppe berken-esppennen, hooggelegen bladverliezende, gemengde en naaldbossen (Kirikov, 1952), in het zuiden van West-Siberië - in berken- en esppennen, berk en gemengde bossen, minder vaak in dennen- en sparrenbossen. In Altai nestelt het ook in berken-espbossen, in lintdennenbossen, populieren, gemengde bossen (Ternovsky, Ternovskaya, 1959, Kuchin, 1976).

In Kazachstan wordt de bossteppe bewoond door berken-esppennen, dennen- en berk-dennenbossen, schaarse gemengde en loofbossen, struikachtige eilanden met oude holle bomen (Khrokov en Koshelev, 1985). In de bergen, leeft in appelboomgaarden, zelfs in boomloze valleien en kloven, waarvan de hellingen bedekt zijn met struiken. In de valleien van zuidelijke rivieren gevonden in bladverliezende tugai met een overheersende as, in de vallei van de rivier. De Oeral geeft de voorkeur aan ureum met een overheersing van populier en wilg. In het culturele landschap bevolkt het oude parken, tuinen, groene ruimtes langs straten, wegen en irrigatiesloten (Gavrin, 1962, Borodikhin, 1968).

In de bergen van Centraal-Azië leeft het in bergappelbossen langs kloven, jeneverbessenbossen, loofbossen, boomgaarden van dorpen, walnoot- en moerbeibomen, pistachebossen (Potapov, 1959, Yanushevich et al., 1960, Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971). In Turkmenistan nestelt het ook in bergdorpen, jeneverbessenbossen en loofbossen. Over migratie komt voor in bossen van verschillende soorten, in struiken op de vlakte en in de bergen, zelfs in de woestijn. In de bergen is het te vinden tot een hoogte van 1500-2500 m boven zeeniveau. de zee. Bij overwintering leeft het in savannes en tropische regenwouden (Smith. 1966).

Sterkte

Het is gebruikelijk in de Kaukasus, Oekraïne en Moldavië; het is niet talrijk in Wit-Rusland, de Krim, de middelste zone van Rusland, West-Siberië en Kazachstan. In Oekraïne bereikte de dichtheid in de bossen van de Dnjepr in 1954 0,02 p./100 ha, in 1964 slechts 0,01 p./100 ha (in de Komissarovsky-bossen - tot 0,8) (Kolesnikov, 1965, 1979). In de Black Earth-zone van Rusland nestelt het zich in elzenbossen, dennenbossen, gemengde bossen, parken en bosgordels met een dichtheid van 0,01 paar / 100 ha, in de baaibossen - 0,001, en werd niet gevonden in dorpen en espbossen (Shchegolev, 1976). Het komt sporadisch voor in Letland (Graubits, 1983).

De overvloed in de noordelijke regio's van Rusland varieert enorm door de jaren heen: in de regio Pskov in grote vallen in 1958-1968. 14 snuiten werden gevangen, waaronder 10 in 1960, 1 in 1961-1963 en 1 in 1968 (Meshkov en Uryadova, 1972). Zelden in het Altai-gebergte.In Almaty is het aantal niet constant: 7–8 paren nestelen jaarlijks in het park (Borodikhin, 1968), 11 paren op 107 ha in de Botanische Tuin en ongeveer 500 individuen in de stad (Khrokov en Koshelev, 1985). In 1980 werden 15 geteld in de wilde fruitbossen in Karatau op een oppervlakte van 100 hectare, en in de Dzungarian Alatau - 7 oblasts. In de sparrenbossen van het Erts Altai wordt stoom van een paar gevonden op een afstand van meer dan een kilometer (Khrokov en Koshelev, 1985). In Turkmenistan is het niet talrijk in de bergbossen van Kopetdag, waar niet meer dan 1-2 paren werden gevonden op alle onderzochte plaatsen (Mishchenko, 1982). In Tadzjikistan is het gebruikelijk bij optimale biotopen, maar verspreid vlekkerig. In Oezbekistan, in de kloven van de bergkam. Nuratau is talrijk, in nesttijd op een route van 3 km lang zijn er maximaal 12 individuen, in bergtuinen - maximaal een paar per 3,3 hectare (Salikhbaev et al., 1970). In de Talas Alatau is nestelen zeldzaam, gebruikelijk in de herfstmigratie, het aantal fluctueert sterk door de jaren heen: er waren veel holen in 1959, het gemiddelde aantal was in 1963 en 1964, heel, heel weinig in 1962 en was volledig afwezig in 1960. (Kovshar, 1966).

Dagelijkse activiteit, gedrag

Gewone vliegen zijn actief in het donker, maar tijdens het broedseizoen worden hun parende kreten overdag gehoord. Twee pieken van voederactiviteit worden onderscheiden: avond en ochtend; op donkere maanloze nachten neemt de activiteit sterk af of stopt volledig. Gedurende de periode van het voeren van de kuikens, verandert de frequentie van het brengen van voedsel naar hen op verschillende uren. De eerste aankomst wordt waargenomen in juli om 20 uur 23-40 minuten, de laatste - om 4 uur 15-50 minuten. De voedingsperiode is gemiddeld 6 uur. Gedurende deze tijd brengen beide ouders voedsel 76-105 keer, een gemiddelde van 91 keer. Het maximale aantal aankomsten werd 's avonds geregistreerd (22 keer / uur), het minimum -' s nachts (9 keer / uur), 's morgens - 15 keer / uur. Het interval tussen de voedingen 's avonds was 0,5-18 (gemiddeld 3 min),' s nachts 0,5-35 (gemiddeld 8 min), in de ochtend 0,5–30 (gemiddeld 4 min). Gewoonlijk wordt er één offer gebracht voor één aankomst (Ternovsky, Ternovskaya, 1959). Buiten de nestperiode worden jonge splyushki alleen gehouden, volwassenen, tenminste enkele in paren. Misschien vliegen sommige vogels weg in onbetaalde paren en voor overwintering. In de winter houden we een voor een.

Splyuska slaapt overdag en verstopt zich in schuilplaatsen (holtes, vogelhuisjes, houten nissen, rotsspleten in dikke takken). De slapende vogel bedekt zijn ogen, drukt de "oren" naar het hoofd, glimlacht, de bek rust op het verenkleed van de borst. Blijkbaar baden splyushki in de natuur vaak in de regen, mogelijk in plassen en beken. In gevangenschap doen ze dit regelmatig en zeer gretig (Khrokov, Koshelev, 1985). In het begin bevochtigen ze hun hoofd, dan gaan ze in het water en weken hun voeten, dompelen zich volledig onder in water (behalve het hoofd), klappen met hun vleugels en worden volledig nat, zodat ze niet kunnen vliegen, en vervolgens enkele uren uitdrogen.

Figuur 73. De vorm van de voorste schijf van splyushka in verschillende situaties (volgens de originele tekeningen van A. I. Koshelev)

Figuur 74. Elementen van gedragsgedrag (gebaseerd op de originele tekeningen van A. I. Koshelev)

Het jaagt afhankelijk van de situatie op verschillende manieren, vangt even succesvol grote insecten in de lucht, op boomtakken en stammen, op gras en land. Kruipende insecten en regenwormen stengels te voet. 'S Nachts zoekt en valt ze nesten van zangvogels aan met kuikens, zelfs grote zoals spruw, uit de hinderlaag van muisachtige knaagdieren. Spinnen kunnen tijdens het vliegen worden gepakt en van internet worden weggenomen. Hele kleine prooi wordt heel doorgeslikt, groot voorverwerkt en in kleine stukjes geplukt met een bek, waardoor voedsel met één poot naar het hoofd wordt gebracht. Het doodt een groot slachtoffer door het met zijn klauwen te pletten, het te doorboren, raakt minder vaak de tak meerdere keren.

Kuikens voeden zich hoofdzakelijk met insecten. Vlinders, kevers en grote spinnen werden gevonden in voedselmonsters (Kadochnikov, 1963). Met een tekort aan voedsel in koude nachten, brengt het kleine vogels (Parus major), muisachtige knaagdieren. In het natuurreservaat Oka werden 18 soorten insecten gevoed door insecten (grote kevers zoals mestkever, zwarte barbeel, leerlooiers, mei-kevers, notenkrakers, libellen en berenjongen), kleine vogels (Whitebird spruw (Turdus iliacus), gewone havermout (Emberiza citrinella), (Carduelis carduelis), bospaard (Anlhus trivialis), bonte vliegenvanger (Muscicapa hypoleuca)), kikkers. Ondanks hun hoge aantallen in 1954 werden muisachtige knaagdieren niet gevangen (Priklonsky, 1958). Op de Krim, onder het nest, werden elytra van grote kevers gevonden, in de buik van een volwassen vogel werden grote naakte rupsen en 1 exemplaar gevonden. een roodloper-inquisitor (Kostin, 1983). In het zuiden van West-Siberië werden 94 kippen gevonden in het voer van de kippen (elk 94 exemplaren): libellen - 2,1%, sprinkhanen - 54,4, kevers - 5,3, Lepidoptera - 33, spinnen - 3,2%, elke dag het kuiken ontving gemiddeld 30 porties met een gewicht van ongeveer 20 g, wat 30% van zijn gewicht bedroeg.

Tijdens de voedingsperiode brengt een paar splyuski meer dan 2.000 insecten. Volwassen vogels aten tweemaal kleine vogels, evenals insecten (Ternovsky, Ternovskaya, 1959). In Tadzjikistan werden uitsluitend insectenresten gevonden bij volwassen vogels in de magen (Popov, 1959, Abdusalyamov, 1971), mestkevers (20 exemplaren), sprinkhanen (43) en de resten van andere kevers (96) werden in de Zeravshan-vallei in 23 ruggen gevonden. Sagitov et al., 1979). In Kazachstan werden de overblijfselen van oorwormen (Anechura asiatica) in de maag gevonden. kevers en orthopterans, sprinkhanen (voornamelijk merrieveulen), plantenresten (Kovshar, 1966). In Altai werden alleen insecten, voornamelijk sprinkhanen, geïdentificeerd in ruggen en magen (Kuchin, 1967, 1976). Wanneer ze in gevangenschap worden gehouden, eten splyushki gretig sappige bessen (aardbeien, frambozen, kruisbessen, enz.), Druiven, appels en watermeloenvlees; ze kunnen ook in de natuur worden gebruikt. Gewillig sla eten. Directe observaties laten zien dat het vaak aardwormen, verschillende naakte rupsen vangt en eet (Khrokov, Koshelev, 1985).

Vijanden, ongunstige factoren

Van talloze vijanden met een knot wordt het overdag gered in schuilplaatsen, waar het zich verstopt. 'S Nachts wordt het slachtoffer van zulke grote uilen als een oehoe, een uil met een lange oren en een uil, en in West-Europa een huisuil. De nesten van spyuloks worden verwoest door eksters, grote marter en minder vaak raven, en in de buurt van de dorpen zijn het tieners die vaak kuikens oppakken en grootbrengen. In Oezbekistan ontstaan ​​er felle concurrentieverhoudingen door nestplaatsen met de rijstrook (Acridotheres tristis). Vaak zijn splyushki niet bestand tegen de constante aanvallen van de baan en gooien metselwerk. Van de vijf controlekoppelingen stierven er vier (80%) om deze reden (Salikhbaev et al., 1970). In Kazachstan waren er gevallen van botsingen van platwormen als gevolg van holen met blauwe knaagdieren (Coracias garrulus) en vanwege holtes met gewone spreeuwen (Sturnus vulgaris) en blauwe knaagdieren, bovendien verdrijft de platworm met succes spreeuwen, maar is inferieur aan de blauwe knaagdieren (Schnitnikov, 1949, Gavrin, 1962). Volwassen vliegen sterven in het voorjaar in de bergen met plotselinge kou en zware sneeuwval, in de herfst - door honger en sneeuwval (Kovshar, 1966). Er zijn bekende gevallen van overlijden van vliegende splyus in het vroege voorjaar door vorst, bijvoorbeeld 1 mei 1984 (Dementiev, 1951).

Tijdens vluchten sterft een deel van de primeur bij een botsing met auto's (verblind door koplampen) op de snelweg, een deel crasht en breekt in de NEP-draden (Kovshar, 1966), breekt in glas van vuurtorens en televisietorens in (Lovassy, ​​1927). In de nesttijd, in het geval van een ongunstige voedersituatie (koude snap, langdurige regen), doodt het vrouwtje soms het jongste kuiken en voedt het met de oudere, d.w.z. er is kannibalisme kenmerkend voor grote uilen en roofvogels overdag (Priklonsky, 1958, Kadochnikov, 1963). De vermindering van het aantal spyushki in Oekraïne, in de Dnjepr, houdt verband met de aanleg van een cascade van reservoirs en een vermindering van het bosgebied (Kolesnikov, 1965, 1979). Volgens de banding leven ze in de aard van splyus tot 6 jaar en in gevangenschap - tot 12,5 (Khrokov, Koshelev, 1985) (Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980).

Pin
Send
Share
Send