Over dieren

Fijngetande Mungo of Phalanouk

Pin
Send
Share
Send


De grootte van kleine tandmungo is middelgroot en groot: hun lichaamslengte is 60-90 cm, met een staartlengte van 20-30 cm. Het lichaam en de nek zijn langwerpig, het hoofd is smal en ook lang, vooral in het gelaatsgedeelte. Oren zijn ver uit elkaar, halfcirkelvormig. Extremiteiten van klein getande mungo met laagliggende eerste vingers. Klauwen zijn relatief lang, niet intrekbaar of semi-intrekbaar.

De haarlijn is hoog, dik en zacht, en de kleur is eentonig, mannetjes bruinachtig en vrouwtjes grijsachtig. Aan de ventrale zijde van het lichaam is het lichter dan op de rug. De staart is bedekt met langwerpig haar. Anale klieren zijn afwezig.

Tanden van kleine omvang, zwak heterodontisch. De eerste preroot wordt van de tweede gescheiden door een groot diastema.

De ecologie van kleine tandwortel wordt slecht bestudeerd. Klein getande mungo's leiden een aardse levensstijl en zijn vooral 's nachts actief. Ze brengen de dag door op afgelegen plaatsen in spleten van rotsen en holen.

Het dieet van klein getande mungoes is divers en bestaat uit insecten en hun larven, verschillende ongewervelde dieren, reptielen, amfibieën, en waarschijnlijk vogels en kleine zoogdieren.

Vertegenwoordigers van het geslacht Small-toothed Mungo komen veel voor in Madagaskar en zijn endemisch voor dit eiland.

Er zijn 2 soorten in het geslacht: kleintand-mungo - E. goudoti Doyere, 1835, die op het grondgebied van Oost-Madagascar leeft, wordt momenteel alleen in de vochtige kustzone gevonden, en grote mungo - E. major Lavauden, 1929, die in Noord-Madagascar woont.

De mungo met fijne tanden is in het Rode Boek opgenomen als een soort die in de nabije toekomst met uitsterven kan worden bedreigd.

Small-toothed mungo (Eupleres goudotii) of phalanouk (Falanouc), leeft in de noordwestelijke en oostelijke delen van Madagaskar. Momenteel worden twee ondersoorten van kleine tandmungo onderscheiden: oostelijke falanouk (fijne tandmungo) (E. g. Goudoti) en westelijke falanouk E. g. major. Tegelijkertijd leeft de oostelijke falanope in dichte tropische regenwouden, voornamelijk in wetlands, en de westelijke falanoux woont in droge loofbossen. In de bergen stijgt de kleintandige mungo op een heuvel tot 1025 m boven de zeespiegel. m.

De mungo met kleine tanden is iets groter dan een huiskat, met een dicht en gespierd lichaam. Uiterlijk ziet de mungo met kleine tanden eruit als een mengsel van civet en mangoest. Hij heeft een klein, smal en langwerpig hoofd. De oren zijn groot, de snuit is langwerpig. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten en de klauwen op de voorpoten zijn niet intrekbaar, omdat ze regelmatig worden gebruikt om prooien uit de grond te graven. Hierdoor zijn de falanos tijdens het wandelen een beetje geknuppeld.

De vacht is zacht, de buitenste haar is lang, de ondervacht is dik en dicht. De vacht op de staart is langer en grover. De staart is breed, cilindrisch van vorm, gebruikt door falanoscopen om vet op te hopen voor de winter. Anale en perineale klieren zijn afwezig. De tanden zijn kort, conisch van vorm, allemaal even groot en lijken meer op de tanden van insecteneters dan op de tanden van roofdieren. Hoektanden en premolaren zijn plat en buigen achteruit.

De vachtkleur van de belangrijkste achtergrondsoorten Eupleres goudotii goudotii is geelbruin, hun rug is donkerder en hun onderlichaam is lichter. In de ondersoort E. g. hoofdkleur van het lichaam is bruin bij mannen, en grijs bij vrouwen. De lengte van het lichaam met het hoofd varieert van 45-65 cm en de staart bereikt 22-26 cm. Het lichaamsgewicht van de mungo met kleine tanden is gemiddeld 2,5 - 4,5 kg en in de winter kan het lichaamsgewicht door de ophoping van vet 6 bedragen. -8 kg Tot 800 g vet wordt alleen in de herfst verzameld in de staart.

De basis van het dieet van kleine tandwortel is regenwormen. Hun langwerpige snuit, kleine tanden en lange klauwen helpen bij het graven en vangen van regenwormen. Veel minder vaak eten ze andere ongewervelde dieren (slakken, slakken), evenals kleine amfibieën, en nog minder vaak - kuikens en kleine zoogdieren. Hun belangrijkste voedselconcurrent is civet Russ (Viverricula indica), die werd geïntroduceerd in Madagaskar. De belangrijkste vijanden: wilde katten en andere roofzoogdieren.

Klein getande mungoes leiden een zeer geheimzinnige, terrestrische en nachtelijke levensstijl. De piek van hun grootste activiteit valt op het uur van schemering en het donker. Deze dieren brengen overdag uren door in een droom op verschillende afgelegen plaatsen: onder dode boomstammen, in rotsachtige spleten, holen en andere holtes, in struikgewas van hoog gras.

Er wordt verondersteld dat mungo's in winterslaap houden, hoewel sommige personen actief blijven gedurende deze periode. In geval van gevaar loopt de falanope weg of blijft hij stilstaan. Blijkbaar leiden kleintandige mungo's een eenzame levensstijl, hoewel er groepen van deze dieren waren, maar hoogstwaarschijnlijk zijn dit familiegroepen. Small-toothed mungoes zijn territoriale dieren die hun thuisgebied beschermen, en de grenzen zijn gemarkeerd met het geheim van geurige klieren.

Het broedseizoen is in juli-augustus, de welpen worden geboren in november-januari. Jeugdpuberteit vindt plaats op de leeftijd van ongeveer een jaar. Tandeloze mungo - monogaam. De zwangerschap duurt ongeveer 3 maanden, waarna het vrouwtje 1-2 jongen werpt, volledig bedekt met bont en elk ongeveer 150 g weegt. Hoewel baby's met open ogen worden geboren, groeien ze vrij langzaam. Maar al op de derde dag van het leven kunnen de welpen al op jacht gaan met hun moeder. Lactatie bij het vrouwtje duurt tot 9 weken, en na een tijdje verlaat de jeugd eindelijk de moeder en begint een onafhankelijk leven.

Small-toothed mungo is wijdverbreid in zijn assortiment, maar overal is het zeldzaam. Op basis hiervan wordt de soort op de Rode Lijst van IUCN vermeld als een bedreigde soort in het CITES-verdrag (bijlage II). Op basis van de beoordeling van specialisten wordt aangenomen dat de totale populatie van tandjes met kleine tanden wordt geschat op 2500 volwassen personen, terwijl hun aantal constant afneemt. De belangrijkste bedreigingen voor de soort: fragmentatie van het verspreidingsgebied, afwatering van moerassen, ontbossing, jacht met het gebruik van honden. Bovendien jaagt de lokale bevolking op falanos om vlees.

Verschijning

Het dier is klein, bereikt 650 mm lang en dit is met het hoofd. De staart groeit tot 220 mm. Het dier weegt ongeveer 4 kg.

De snuit is langwerpig, het hoofd is smal en langwerpig. Korte tanden van een canonieke vorm van dezelfde grootte lijken levendig op de tanden van insecteneters, maar de mungo met kleine tanden is een roofdier.

Tot de gelijkenis van mungoes met mangoesten werd vastgesteld, werd het gelijkgesteld met insecteneters.

Voeding en levensstijl

Actief in de schemering en, natuurlijk, in de nacht. Woont op de grond, jaagt daar. Geeft de voorkeur aan regenwormen, kikkers, vogels, knaagdieren. Minacht niet en fruit.

De Falanouk bevindt zich in Bijlage 2 van CITES vanwege de voortdurende daling van het aantal veroorzaakt door de vermindering van territoria, jacht en voedselconcurrentie met andere dieren.

Pin
Send
Share
Send