Over dieren

Tiny Amaranth (Lagonosticta senegala)

Pin
Send
Share
Send


| Lagonosticta senegala

De lengte van de kleine amarant is 100 mm, het derde deel valt op de staart. Ze worden verspreid vanaf de grenzen van de Sahara en de Nubische woestijnen naar de provincies Natal en Transvaal in Zuid-Afrika. Ze leven in hoog gras en doornige struiken in droge steppen en savannes, spaarzaam met struiken, samen met de Astrachidae van het geslacht Uraeginthus, met andere soorten amarant, met mussen en kleine weduwen, die, met behulp van de onbeperkte betrouwbaarheid van kleine amaranth, hun eieren in hun nesten leggen . Deze amaranth vestigt zich dichtbij en zelfs in dorpen en dorpen, in tuinen, moestuinen en zelfs op huizen. Deze goedgelovige vogels springen op een steenworp afstand van een persoon, pikken voedsel samen met kippen of verzamelen bestrooide korrels uit kraampjes. Het komt voor dat ze het terrein binnenvliegen. Ze bouwen hun nesten in holten van bomen, in dichte struiken, in dicht hoog gras en zelfs op alle mogelijke gebouwen en op de daken van hutten. Nesten zijn altijd bolvormig met een lateraal inlaatgat - letok. Bouwmateriaal is hooi, bladeren en graswortels. Binnenin is het nest bekleed met veren (meestal wit). Ze voeden zich met droge en halfrijpe zaden van verschillende kruiden en kleine insecten.

Er zijn negen geografische vormen van kleine amaranths, die enigszins in kleur verschillen. De Senegalese vorm, wijdverbreid van Senegal en Gambia tot de noordelijke en centrale regio's van Nigeria, wordt als de belangrijkste (minatieve) beschouwd.

Het mannetje van deze vorm heeft een hoofd, keel, onderste deel van de nek, het hele onderste deel van het lichaam is donker roodbruin met verschillende kleine witte vlekken op het onderste deel van de borst. De bovenkant van de romp is bruin, de nuftail en de bovenste staartbedekkingen zijn rood, de staart is zwart. Rond de ogen een romige cirkel. De snavel is rood, de basis is lichter, de poten zijn bruinrood.

Het vrouwtje is helemaal bruin. Het bovenste gedeelte is donkerder, het onderste gedeelte is lichter. Bovenste staart die staart, snavel en cirkel rond het oog bedekt, als een mannetje.

De kuikens zijn grijsbruin, alleen het hoofdstel, de mantel en de bovenste staartbedekking zijn saai rood. De bek is zwart. De ring rond het oog verschijnt pas na het vervellen.

Kleine amaranth van de Kameroense vorm leeft op de noordelijke hooglanden van Kameroen tot de oostelijke regio's van Nigeria. Bij vogels van deze vorm is het rode verenkleed helderder dan bij vogels van een nominatieve vorm en het onderste deel van het lichaam is buffy-geelbruin. Het vrouwtje is op dezelfde manier gekleurd als het vrouwtje van de nominatieve vorm, alleen haar verenkleed is saaier.

In het mannetje van de Nigeriaanse vorm is het bovenste deel van het lichaam aardachtig bruin zonder enige roodheid, en de rode kleur van de overjas en bovenste staartbedekkingen is saaier. De onderste staartbedekking en oorbedekking zijn buffy bruin. Bij het vrouwtje is het verenkleed van het bovenste deel van het lichaam saai geelachtig bruin-grijs en het onderste - grijs-geel. Deze vogels wonen in het noordoostelijke deel van Nigeria.

Noordelijke vogels worden ook bruinstaartamarant genoemd. Bij de man is het bovenste deel van het lichaam aardachtig bruin, soms met een roodachtige tint. Bij het vrouwtje zijn de bovenste en onderste delen van het lichaam geschilderd in olijf-grijs-bruine kleur. Ze wonen in het noordelijke deel van de tropische zone van Afrika.

Het mannetje van de Somalische vorm heeft een bovenste deel van het lichaam met een rozerode tint, een staart en een onderste staartbedekking zijn saai grijsbruin. Vogels leven in Somalië.

Vogels van de oostelijke vorm verschillen van vogels van de S ¬ Malinese minder grijze en meer geelbruine algemene kleur. Soms zijn hun buik en onderste staartbedekkingen gelig. En de vrouwtjes zijn donkerder, geler en kleiner dan de vrouwtjes van de vorige vorm. Ze wonen op het grondgebied van de zuidelijke regio's van Kenia tot de noordelijke regio's van Mozambique.

Amaranths van de zuidoostelijke vorm lijken erg op Somalisch gevormde vogels en verschillen alleen omdat het vrouwtje en het mannetje hetzelfde aantal witte stippen hebben en zich niet aan de zijkanten van de borst bevinden, maar in het midden overvloediger zijn. Ze leven in het zuiden van Tanzania, Zimbabwe, in de noordelijke regio's van Mozambique en in de zuidoostelijke regio's van Zambia.

De distributiegrenzen van de zuidwestelijke vorm zijn niet precies gedefinieerd. Het is alleen bekend dat vertegenwoordigers van deze vorm worden gevonden in het westen en zuiden van de distributiezone van kleine amarant. Ze hebben alle veren glanzend, alsof ze zijn gelakt. De borst is een beetje grijsachtig en de rest van het onderste deel van het lichaam, tot aan de onderste staartbedekkingen, is wit.

De vogels van de Centraal-Afrikaanse vorm worden prachtige amaranths genoemd. Het mannetje heeft een prachtige kleine amarant; de bovenste en onderste delen van het hoofd zijn karmijnrood, de nek en wangen zijn bruin, de zijkanten van het hoofd en het onderste deel van het lichaam zijn met sterk rood, tot wijnrood, tint. Volgens F. Robiller zijn er in de meeste gevallen geen witte stippen aan de zijkanten van de borst, hoewel dit soms kan zijn. De onderkant van de buik en de onderste staartbedekkingen zijn grijsbruin tot grijs, bovendien kruist een smalle witte strook de onderste staartbedekkingen over.

Het vrouwtje is olijfgrijsbruin en heeft ook geen witte stippen in het verenkleed, en als dat het geval is, dan een heel kleine hoeveelheid ..

Deze amarant leeft in twee grote delen van Afrika. Een zone omvat het grondgebied van de zuidelijke regio's van Sudan tot de noordwestelijke en westelijke oevers van het Tanganyikameer, de tweede van de noordoostelijke regio's van Zambia en de noordwestelijke regio's van Mali in het oosten tot de kust van de Atlantische Oceaan in het zuidelijke deel van Angola in het westen.

Kleine amarant is al lang favoriet bij Europese amateurs. Ondanks het feit dat deze vogels voor het eerst in de 18e eeuw naar Europa werden geïmporteerd en de Engelsman Vienllot er zonder enige moeite in slaagde om ze te kweken, valt de vraag op de Europese vogelmarkt niet op hen. Deze vredige vogels zijn de meest veeleisende van alle amaranths. Ze verdragen gemakkelijk een temperatuurdaling tot 4 ° C, en bij een temperatuur van 25 ° C beginnen ze zonder veel moeite te nestelen, hoewel ze kunnen nestelen en bij 20 ° C. Overwinteren verloopt normaal gesproken bij 15 ° C. Kleine amarant stelt weinig eisen aan de ruimte en kan zowel in de volière als in de kooi worden bewaard. In een grote kooi voelen ze zich niet slechter dan in een volière. Maar als er een mogelijkheid is, is het beter om ze in een goed uitgeruste volière te houden. Gezien het feit dat deze vogels meestal op de grond doorbrengen, moet een volière zo worden opgesteld dat de planten zich in het achterste deel en aan de zijmuren bevinden en de middenkern vrij blijft, niet geplant.

Waar kleine amaranths worden bewaard, ze zijn altijd erg vrolijk en behendig. Over het algemeen is een volière altijd vriendelijk voor alle vogels, zelfs voor individuen in zijn soort. Toegegeven, soms zijn er volgens F. Robiller knorrige individuen die ruzie maken met individuen van hun soort, maar dit is zeer zeldzaam. Kortom, het mannetje begint een ruzie wanneer het vrouwtje in het nest is.

Zingend, zoals vele vertegenwoordigers van de Astrid-familie, is de kleine amarant erg stil, nauwelijks hoorbaar. Hij fluit aangenaam zonder zijn bek te openen. In geval van bezorgdheid publiceert hij een scherpe waarschuwing "check-check", waarop alle andere vogels in de volière of in de vogelkamer reageren met angst en interne stress, klaar om op te stijgen of gebruik te maken van de dichtstbijzijnde schuilplaats bij het eerste gevaar. Wanneer opgewonden, trekken de kleine amaranth zenuwachtig hun staart op en neer, zoals onze boomklever altijd doet, maar de staart is korter bij de boomklever.

Kleine amaranths nestelen heel gemakkelijk. In ons land behaalden Muscovites S. M. Kudryavtsev en A. V. Antonov de eerste resultaten met celinhoud. In Antonov nestelden de vogels in een kooi van 80 x 50 x 40 cm en zij kwamen zelf uit en voedden de kuikens. De kuikens werden sterk en gezond. Kleine amaranth nestelt het meest waarschijnlijk in holtes en nestkasten, maar ze keren zich nooit terug van de regel en bouwen altijd een nest in de vorm van een bal beperkt door de grootte van de doos. Als bouwmateriaal worden ze zacht stro, hooi, gras en veren aangeboden. Wanneer het nest bijna klaar is, beginnen de huwelijksspellen. Het mannetje voert een huwelijksdans uit, zoals de roodharige Astrild. Met een stengel in zijn bek, zacht fluitend of in volledige stilte, rijdt het mannetje ritmisch in de buurt van het vrouwtje. Tijdens het paren grijpt hij het vrouwtje met zijn bek bij de veren op de achterkant van het hoofd.

In koppeling zijn er meestal 4-5 eieren, maar vaker 4. Beide ouders nemen deel aan de incubatie, afwisselend gedurende de dag. 'S Nachts zit alleen het vrouwtje en het mannetje slaapt op een tak bij het nest. Incubatie duurt 11 dagen. Kuikens worden geboren met een grijsbruine huid, bedekt met witachtige pluisjes. In hun mond zijn er drie zwarte stippen op het witte veld van het bovenste gehemelte, en aan de binnenkant van de onderkaak bevindt zich een hoefijzervormige figuur. Een bewegende gele tong is zichtbaar in het midden van de keelholte. Helder en mobiel, het veroorzaakt het instinct van voeding bij ouders. En zodat ouders hun kleine mondjes nauwkeurig kunnen vinden, zijn er in de hoeken van de kleine snavels zeer verschillende witte en blauwe papilla's, die in het donkere nest onbeduidende stralen van doordringend licht reflecteren. Kuikens smeken om eten en maken het geluid van 'vin-ven'. Volwassen vogels voeren de kuikens heel voorzichtig, maar als er een gebrek is aan divers diervoeder, kunnen ze ze uit het nest gooien. Op dit moment moet je vooral de vogels goed in de gaten houden. A.V. Antonov gooide bijvoorbeeld weggegooide kuikens terug in het nest. Als de ouders opnieuw de kuikens gooiden, bracht hij de kuikens weer terug naar het nest, etc. In dergelijke gevallen stoppen de vogels vaak met het gooien van de kuikens en voeren ze met succes.

Hoewel kleine amarants geen voedsel eisen, moet voedsel echter worden gediversifieerd, vooral tijdens het nestelen. Ze worden gevoed met verschillende soorten gierst, moghar en chumiza, zowel in droge als in de vorm van een knobbel. Kleine amaranths zijn altijd blij om dierenvoer te eten en gretig te eten. Meestal krijgen ze een eimengsel met de toevoeging van geraspte wortelen, bloemwormen. Zoals de meeste astrildean, grote bloemwormen, zuigen ze uit en slikken hele kleine of in stukjes gesneden. A.V. Antonov voedde zijn kuikens met diervoeder, uitsluitend bestaande uit eimengsel met de toevoeging van gehakte bloemwormen of bloedwormen - rode larven van muggen van de duizendpoten van de familie. Op de leeftijd van 18 dagen vliegen de kuikens uit het nest en hun ouders voeden ze nog 2 weken. Een groot deel van de zorgen ligt op dit moment bij het mannetje, omdat het vrouwtje op dit moment meestal al bij de volgende leg zit. Senior kuikens kunnen niet naar een andere kamer worden gestuurd, omdat hun ouders hen niet achtervolgen. Het is voldoende om een ​​tweede duplyanka in de kooi te hangen, waarin de kuikens de nacht zullen doorbrengen.

Meestal wordt het geslacht van vogels direct na het ruien bepaald, wat bij jonge vogels na 6 maanden eindigt. Bovendien zitten er in elk nest meer mannetjes dan vrouwtjes. Algemeen wordt aangenomen dat mannenliefhebbers 3 keer meer hebben dan vrouwen, daarom zijn vrouwen veel waardevoller.

Tsjechische specialist en expert op het gebied van de astilda R. Wit schrijft dat kleine amarant gewend kan zijn aan een vrije vlucht van de behuizing naar de natuur. Om de nacht door te brengen keren ze terug naar de volière.

Hybriden werden verkregen met roodstaart astrilde, zebra amadina, grijze astrilde, met donkerrode en gespikkelde amarant.

Kleine amaranth_lagonosticta senegala

De lengte van de kleine amarant is 100 mm, het derde deel valt op de staart. Ze worden verspreid vanaf de grenzen van de Sahara en de Nubische woestijnen naar de provincies Natal en Transvaal in Zuid-Afrika. Ze leven in hoog gras en doornige struiken in de droge steppen en savannes, spaarzaam met struiken, samen met de Astrades van het geslacht Uraeginthus, met andere soorten amarant, met mussen en kleine weduwen, die, met behulp van het onbeperkte vertrouwen van kleine amaranths, hun eieren in hun nesten leggen. Deze amarant vestigt zich dichtbij en zelfs in het dorp en dorpen, in tuinen, moestuinen en zelfs op huizen. Deze goedgelovige vogels springen op een steenworp afstand van een persoon, pikken voedsel samen met kippen of verzamelen los graan uit kraampjes. Het komt voor dat ze het terrein binnenvliegen. Ze bouwen hun nesten in holten van bomen, in dichte struiken, in dicht hoog gras en zelfs op allerlei gebouwen en op de daken van hutten. De nesten zijn altijd bolvormig met een opening aan de zijkant - inkeping. Het bouwmateriaal is hooi, bladeren en graswortels. Binnenin is het nest bekleed met veren (meestal wit). Ze voeden zich met droge en halfrijpe zaden van verschillende kruiden en kleine insecten. Er zijn negen geografische vormen van kleine amaranth, die enigszins in kleur verschillen. De belangrijkste (nominatief) beschouwt de Senegalese vorm, verspreid vanuit Senegal en Gambia naar de noordelijke en centrale regio's van Nigeria.

Het mannetje van deze vorm heeft een hoofd, keel, onderste deel van de nek, het hele onderste deel van het lichaam is donker roodbruin met verschillende kleine witte vlekken op het onderste deel van de borst. De bovenkant van de romp is bruin, de nuftail en de bovenste staartbedekkingen zijn rood, de staart is zwart. Rond de ogen een romige cirkel. De snavel is rood, lichter aan de basis, benen bruinrood. Het vrouwtje is helemaal bruin. Het bovenste gedeelte is donkerder, het onderste gedeelte is lichter. De staart die de staart bedekt, de bek en de cirkel rond het oog, als een mannetje. De kuikens zijn grijsbruin, alleen het hoofdstel, de mantel en de bovenste staartbedekking zijn saai rood. De bek is zwart. De ring rond het oog verschijnt pas na het vervellen. Amaranths van de zuidoostelijke vorm lijken erg op Somalisch gevormde vogels en verschillen alleen omdat het vrouwtje en het mannetje hetzelfde aantal witte stippen hebben en zich niet aan de zijkanten van de borst bevinden, maar in het midden overvloediger zijn. Ze wonen in het zuiden van Tanzania, in Zimbabwe in de noordelijke regio's van Mozambique en in de zuidoostelijke regio's van Zambia. De distributiegrenzen van de zuidwestelijke vorm zijn niet precies gedefinieerd. Het is alleen bekend dat vertegenwoordigers van deze vorm worden gevonden in het westen en in het zuiden van de distributiezone van kleine amarant. Ze hebben alle veren glanzend, alsof ze zijn gelakt. De borst is een beetje grijsachtig en de rest van het onderste deel van het lichaam, tot aan de onderste staartbedekkingen, is wit. De vogels van de Centraal-Afrikaanse vorm worden prachtige amaranths genoemd. Het mannetje heeft een prachtige kleine amarant, de bovenste en onderste delen van het hoofd zijn karmijnrood, de nek en wangen zijn bruin, de zijkanten van het hoofd en het onderste deel van het lichaam zijn sterk rood, tot een wijnrode tint.
Kleine amarant is al lang favoriet bij Europese amateurs. Ondanks het feit dat deze vogels voor het eerst in de 18e eeuw in Europa werden geïmporteerd en de Engelsman Vienllot er zonder problemen in slaagde om ze te kweken, valt de vraag op de Europese pluimveemarkt niet op hen. Deze vredige vogels zijn de meest veeleisende van alle amaranths. Ze verdragen gemakkelijk een temperatuurdaling tot 4 ° C en bij een temperatuur van 25 ° C beginnen ze zonder veel moeite te nestelen, hoewel ze bij 20 ° C kunnen nestelen. Overwintering verloopt normaal gesproken bij 15 ° C. Kleine amarantjes zijn niet erg veeleisend op het terrein en kunnen zowel in de volière als in de kooi worden bewaard. In een grote kooi voelen ze zich niet slechter dan in een volière. Maar indien mogelijk kunt u ze het beste in een goed uitgeruste volière houden. Aangezien deze vogels meestal op de grond doorbrengen, moet de omheining zo worden geplaatst dat de planten zich in het achterste gedeelte en aan de zijmuren bevinden en het midden vrij blijft, niet geplant.

Waar kleine amaranths worden bewaard, ze zijn altijd erg vrolijk en behendig. Over het algemeen is een volière altijd vriendelijk voor alle vogels, zelfs voor individuen in zijn soort. Toegegeven, soms zijn er volgens F. Robiller knorrige individuen die ruzie maken met individuen van hun soort, maar dit is zeer zeldzaam. Kortom, het mannetje begint een ruzie wanneer het vrouwtje in het nest is. Het zingen, zoals vele vertegenwoordigers van de familie Astrilde, in de kleine amarant is erg stil, nauwelijks hoorbaar. Hij fluit aangenaam zonder zijn bek te openen.Wanneer gestoord, geeft een scherpe waarschuwing "check-check", waarop alle andere vogels in de volière of in de vogelkamer reageren met angst en interne stress, klaar bij het eerste gevaar om op te stijgen of gebruik te maken van de dichtstbijzijnde schuilplaats. Als ze opgewonden zijn, trekken kleine amaranth zenuwachtig hun staart op en neer, zoals onze boomklever altijd doet, maar de staart is korter voor de boomklever. Kleine amaranths nestelen heel gemakkelijk.

Zeven soorten Afrikaanse vinkwevers, waarvan de mannetjes voornamelijk in rood zijn geverfd, worden geclassificeerd als amarant van taxonomie. Deze groep vogels omvat, naast de gewone, kleine, gestippelde amarant, donkerrood, roze, grote gestippelde, zeldzame en larvale amarant. Fans slagen er vaak in om gewone of kleine Senegalese amarant te verwerven. Ornithologen hebben negen ondersoorten van gemeenschappelijke amarant, die in sommige details van kleur verschillen.

Bij het mannetje van de gewone amarant zijn het hoofd, de onderrug, de mantel en de hele onderkant van het lichaam karmijnrood. De rug en vleugels zijn bruin. Kleine witte stippen zijn verspreid op de zijkanten van de borst. De bek is licht, met een roze tint. Het vrouwtje met dezelfde kleine witte stippen aan de zijkanten van de borst, maar bruin. Tussen haar bek en ogen is haar verenkleed roodachtig. De lengte van de vogel is 10 centimeter.

De habitat van deze soort is enorm. Het strekt zich uit van Senegal tot Oost-Afrika langs de zuidelijke grens van de Sahara tot Soedan en Ethiopië. Vanaf de grenzen van deze twee landen breidt het zich zuidwaarts uit en verovert Kenia, Tanzania, Mozambique, Zambia en Zimbabwe. Amaranths zijn bewoners van droge savannes met grasrijke en struikachtige vegetatie. Ze willen vooral graag in de stekelige acacia's blijven, beperkt tot de oevers en de rivierbeddingen drogen. Op sommige plaatsen bereikt de grens van hun distributie de grenzen van de woestijn. Buurt met mensen, deze vogels vermijden niet. In veel dorpen en aan de rand van steden zie je ze rond de tuin springen tussen kippen of gedropte granen oppakken in de bazaar en in de buurt van de winkel. Deze vogels zijn zo goedgelovig dat ze vaak tegen open ramen vliegen en soms zelfs nestelen in woongebouwen. Het belangrijkste natuurlijke voedsel voor amarant is het zaad van verschillende kruiden en kleine insecten.

Amarant nestelt op een grote verscheidenheid van plaatsen: in een ondiepe struik laag boven de grond en in. gordijnen van gras, in de uitsparingen van kusthellingen, in dichte hagen, onder de spanten van daken en veranda's, in de grasmuren van hutten en - zoals we al hebben gezegd - zelfs in gebouwen. Het amaranth nest is van bovenaf gesloten, dikwandig, met een kleine zij-ingang. Vogels bouwen het op van droog gras en dunne wortels. Binnenin is het nest overvloedig bekleed met dierenhaar en kleine veren. Interessant is dat hetzelfde nest vaak twee keer door vogels wordt gebruikt. In een koppeling zijn er meestal 4 eieren, soms 6, maar een of twee ervan blijken vaak onbevrucht te zijn. Beide vogels incuberen afwisselend metselwerk gedurende 11-12 dagen. De normale uitgang van kuikens uit het nest vindt plaats op de 17-18e dag na het uitkomen. Een gealarmeerd broedsel kan het nest twee tot drie dagen eerder dan gepland verlaten.

De import van amarant in West-Europa begon in de 18e eeuw. Mooi en vredig, ze wonnen meteen de sympathie van liefhebbers en werden al snel een van de meest voorkomende binnenvogels. Amaranths zijn thermofiele vogels. Dit moet worden onthouden wanneer ze in gevangenschap worden gehouden. Koude nachtvochtigheid is vooral beangstigend voor hen, omdat ze, in tegenstelling tot veel andere warmteminnende vinkwevers, niet de gewoonte hebben om de nacht in een schuilplaats door te brengen. Koud en vochtig zijn nog gevaarlijker voor hun kuikens. Daarom kan amarant in een gematigd klimaat alleen in de warmste zomermaanden (of liever dagen) in buitenverblijven worden bewaard, wanneer de luchttemperatuur niet lager wordt dan plus 18 graden.

Amaranths zijn vredig en kunnen goed overweg in gemeenschappelijke kooien met andere soorten vinkwevers. Maar het paar dat begint met fokken moet altijd worden geplant. Deze vogels wennen snel aan mensen en kunnen daarom gemakkelijk nestelen in een relatief kleine kooi, bijvoorbeeld 60x30x30 centimeter groot.

Net als bij andere vogels, wordt de bereidheid van de amarant om te fokken uitgedrukt in de ongebruikelijke angst van het vrouwtje, nu en dan vliegend van baars naar baars, en in het paren van het mannetje. De huidige amarant stuitert heel sierlijk en gemakkelijk op één plaats, nadat hij het verenkleed van de buik heeft gevederd en een grassprietje in zijn bek houdt, altijd aan het uiteinde. Soms danst hij niet stil, maar met zingen, aangename en nogal harde geluiden. Op dit moment moet je de vogels een normaal nesthuis geven, gedeeltelijk vanaf de bodem en zijkanten gevuld met zacht mos en dun droog gras. Bovendien wordt aanbevolen dat hetzelfde mos en gras, evenals noodzakelijkerwijs wol (schapen, geiten) langs de bodem van de kooi worden verspreid of worden versterkt met trossen in de buurt van de polen. Je kunt een beetje grijze watten en kleine veren in de kooi doen. Van al dit materiaal zullen de vogels - vooral de man - een nest in het huis maken. Net als in het wild broeden beide vogels afwisselend eieren uit. Meestal verwarmen ze alleen de koppeling en kuikens continu gedurende de eerste week, en dan beginnen ze ze steeds vaker alleen te laten. Uitkomen duurt 12-13 dagen. Op de leeftijd van 17-18 dagen verlaten kuikens het nest. Ze zijn bruin met zwarte snavels. In 10-12 dagen beginnen jongeren zelfstandig te eten. Op de leeftijd van anderhalve maand verschijnen de eerste rode veren op sommige plaatsen in het verenkleed van mannen.

In geen geval mag het vrouwtje meer dan twee of drie koppelingen per jaar maken. Als ze nog steeds een verlangen naar reproductie toont, moet ze gescheiden worden van de man. Over het algemeen moet worden bedacht dat vrouwelijke amarant in gevangenschap aanzienlijk slechter leeft dan mannen. Ze sterven eerder aan ziekten en slechte voeding. Bovendien zijn veel vrouwtjes erg moeilijk om eieren te leggen, wat ook de oorzaak kan zijn van de dood van de vogel. Er wordt aangenomen dat dergelijke fenomenen voornamelijk worden geassocieerd met een gebrek aan zonnestraling.

Amarant moet alleen worden gevoed met middelgrote gierst, indien mogelijk met de kleinste variëteiten, evenals moghar en chumizu. In de zomer moeten deze vogels worden gekooid met de boeketten van onze graangewassen met aartjes, evenals de bladeren van de tuinsalade en houtluis. In de winter geven ze geraspte wortelen en witte kool. Als diervoeder kunnen bloedwormen, gehakte larven van bloemmeel, pop van kleine aarden mieren, bladluizen, grote daphnia worden gebruikt (de laatste worden geserveerd in een klein vat met water). Sommige mensen eten ook gekookte kippeneieren. In grote larven van larven eten amaranth alleen koppen.

Buitenlandse liefhebbers trekken vooral fruitvliegjes - Drosophila naar kooien in de open lucht en vestigen hier hun broedplaats om nestelende vogels te voeden, en soms, als de klimatologische omstandigheden het toelaten, openen ze eenvoudig de deur van de volière naar de tuin. Amaranths vertonen zo'n grote genegenheid voor het nestelen van kuikens dat ze, telkens ze de tuin in zijn gevlogen op zoek naar insecten en zaden, terugkeren naar het nest om de kuikens te voeren. Maar voordat de jongen het nest verlaten, is de omheining gesloten zodat de vogels het broed niet leiden. West-Europese amateurs doen hetzelfde met sommige andere soorten vinkwevers, waarbij de hechting aan het nest met kuikens sterk is ontwikkeld. Maar een dergelijke vrijlating van vogels is alleen mogelijk op een moment dat er kuikens in het nest zijn, en alleen als er vegetatie is die aantrekkelijk is voor de vogels in de directe omgeving van de volière: een struik en veel gras dat aar krijgt.

Referenties: Exotische vogels in ons huis, E. Lukina

Pin
Send
Share
Send