Over dieren

Selectie Teneriformes Afrosoricida

Pin
Send
Share
Send


Gemeenschappelijke Tenreks (lat. Tenrec ecaudatus) eigenlijk zijn dieren buitengewoon. Uiterlijk vergelijkbaar met een kruising tussen een spitsmuis en een egel, maken ze deel uit van een grote superorder genaamd Afroteria (dat wil zeggen Afrikaanse dieren), die olifanten, zeekoeien, damans en aardvarken met zich meedraagt. In hun thuisland, op de Comoren en in Madagaskar, verschenen gewone tenreks tijdens het evolutieproces en vulden de niche die ooit bedoeld was voor deze dieren.

Gewone tenreks voelen zich thuis waar het warm en vochtig is: in tropische bossen, savannes, struiken en op vlaktes bij een stuwmeer. Ze zijn niet te sociaal en proberen te voorkomen dat ze hun familieleden ontmoeten. Deze dieren zijn een van de grootste insecteneters ter wereld: ze groeien van 26 tot 39 centimeter lang en wegen ongeveer 2,5 kilogram. Soms voegen ze variatie toe aan hun dieet door muizen en kikkers te eten.

Met het begin van het droge seizoen, van mei tot september, overwinteren gewone tenreks, van hun nesten onder de rotsen naar veilige holen langer dan anderhalve meter. Voordat ze in slaap vallen, bedekken ze de ingang van het asiel stevig met aarde.

Tijdens de winterslaap daalt hun lichaamstemperatuur scherp, en je kunt het zelfs voelen door aanraking. Maar het wordt niet aanbevolen om de wakkere tenrek te aaien: het reageert zeer pijnlijk op de invasie van zijn persoonlijke ruimte, begint te sissen, te piepen en kan zelfs bijten, en zijn naalden worden borstelig opgeblazen.

Vaak worden gewone tenreks staartloos genoemd, maar dit is niet helemaal waar: ze hebben een staart, maar deze is erg klein (ongeveer 1 cm) en bijna onzichtbaar.

Beschrijving en distributie

Familie Tenrek (Tenrecidae) verenigt ongeveer 30 dieren die zeer verschillend zijn in type en grootte: hun lichaamslengte varieert van 4 tot 20 cm. De meeste tenreks, waarschijnlijk uit het Krijt, hebben geïsoleerd geleefd in Madagaskar en hebben in deze tijd een aantal gespecialiseerde vormen weten te vormen die vergelijkbaar zijn met dieren van andere hegrafische gebieden: een gewone tenrek lijkt op Amerikaanse buidelratten, de kleine en grote tenrecks zijn egels, langstaartige tenreks zijn vergelijkbaar met spitsmuizen, rijsttenreks zijn vergelijkbaar met mollen, de moerastenreks zijn vergelijkbaar met mol, otter-spitsmuizen zijn vergelijkbaar met otters. Onder hen zijn er aardse, houtachtige, gravende en semi-aquatische soorten.

Ga er vandoor Tenrecs langwerpig, soms met het gelaatsgedeelte uitgestrekt in de beweegbare proboscis. Hun lichaam is bedekt met vacht, stijve haren of naalden, de voorpoten zijn korter dan de achterpoten, met 4 of 5 tenen op de voorpoten en 5 op de achterpoten. Semi-aquatische soorten hebben zelfs een zwemmembraan op hun achterpoten. De staartlengte kan van 1 tot 22 cm zijn: in sommige is de staart rudimentair, in andere (lange staart tenrek), het is 2,5 keer langer dan het lichaam en heeft 47 wervels (dit is meer dan alle andere zoogdieren, behalve pangolines).

Lifestyle & reproductie

Tenrecs - Inwoners van vochtige bossen, struiken, steppen en moerassen, ze zijn actief 's nachts en in de schemering, brengen de dag door in schuilplaatsen, eten dieren, minder vaak plantaardig voedsel. Tenreks zijn heterothermische dieren, de temperatuur van hun lichaam hangt af van de omgevingstemperatuur, tijdens het droge seizoen kunnen ze meerdere maanden overwinteren. Tenreks broeden eenmaal per jaar, maar er kunnen maximaal 25 welpen in een nest zitten, die zich verrassend snel ontwikkelen.

Ternek-kenmerken en habitat

Tenreks worden ook borstelige egels genoemd. De reden voor alles is de externe gelijkenis tussen deze zoogdieren, eerder toegeschreven aan dezelfde familie egels. Maar op basis van modern genetisch onderzoek, Tenrecs Tot op heden is het gebruikelijk om te rangschikken als een onafhankelijk detachement van afro-soriciden.

Wetenschappers suggereren dat de voorouders van deze dieren zelfs in de geïsoleerde Krijtperiode op het eiland Madagaskar woonden en vanaf die oude tijden geleidelijk veranderden in levensvormen met een speciale persoonlijkheid.

Tenreks zijn archaïsch van structuur en divers van uiterlijk, verdeeld in 12 geslachten en 30 soorten. Onder hen zijn er semi-aquatische, gravende, boombewonende, die in hun fysiologie vaag doen denken aan de voorouders van primaten, en terrestrische.

Op de foto is een gestreepte borstelige egel tenrek

Uiterlijk en grootte van sommige Tenrecs lijkt niet alleen op egels, maar ook op spitsmuizen en moedervlekken. Anderen lijken vaag op Amerikaanse buidelratten en otters. Sommigen van hen, bijvoorbeeld, gestreepte tenrecks, met een ongewone uitstraling, ze zijn iets vergelijkbaar met een hybride van een otter, een spitsmuis en een egel, geschilderd met verschillende kleuren.

Een gele streep loopt langs de neus van deze dieren en het lichaam is bedekt met een mengsel van naalden, doornen en wol, wat vooral hun pikante uiterlijk aanvult, waardoor het uiterlijk een unieke originaliteit krijgt. De poten van dergelijke dieren hebben scherpe klauwen.

De lengte van het lichaam van de borstelige egels varieert van zeer klein (4 cm) tot heel behoorlijk (ongeveer 60 cm), wat opnieuw de diversiteit van vormen van deze extravagante wezens aangeeft. Zoals te zien op foto van tenreks, hun hoofd is langwerpig, de schedel is smal en lang, de snuit heeft een beweegbare proboscis. Het hele lichaam is bedekt met naalden of stijve borstelige haren, in sommige soorten - gewone vacht.

Op de foto een gewone tenrek

De staart kan een lengte van 1 tot 22 cm hebben en de voorpoten zijn meestal korter dan de achterpoten. Deze dieren zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland Madagaskar. Gemeenschappelijke Tenrek - de grootste vertegenwoordiger van deze groep, met een massa van kilogram en gekenmerkt door de afwezigheid van een staart, werd ook naar de Mascarensky gebracht.

Seychellen en Comoren. Hoewel zeldzaam, worden vergelijkbare diervormen ook gevonden in Oost- en Centraal-Afrika. Tenreks leven het liefst in moerassige gebieden, struiken, steppen en vochtige bossen.

Een interessant kenmerk van de fysiologie van deze dieren is de afhankelijkheid van lichaamstemperatuur van weers- en omgevingscondities. Het metabolisme van deze archaïsche wezens is erg laag. Ze hebben geen scrotum, maar de cloaca komt het apparaat van hun lichaam binnen. En sommige soorten hebben giftig speeksel.

De aard en levensstijl van de turner

Tenreks zijn timide, timide en trage wezens. Ze geven de voorkeur aan duisternis en beginnen activiteit alleen in de schemering en 's nachts te tonen. In de middag verbergen ze zich in hun schuilplaatsen, die deze dieren voor zichzelf vinden onder stenen, in de holten van gedroogde bomen en in holen.

Een gewone tenrek overwintert tijdens het droge seizoen, dat in zijn habitats duurt van eind april tot oktober. De inheemse bevolking van Madagaskar eet traditioneel veel soorten groot borstelige egels, Tenrecs gewoon inclusief. En gerechten van deze dieren zijn behoorlijk populair.

Zozeer zelfs dat sommige restauranteigenaren de overwinterde tenreks in laden houden en ze gebruiken om delicatessen te bereiden als dat nodig is. De kauwspier van de borstelige egels is vooral beroemd. De dodelijke vijanden van gestreepte tenreks zijn vaak vertegenwoordigers van de fauna van het eiland Madagaskar, zoals mangoesten en fossielen - grote liefhebbers van feesten op dierenvlees.

Voor bescherming tegen roofdieren gebruikt deze soort borstelige egels zijn eigen natuurlijke wapen - naalden op het hoofd en de zijkanten van wezens waarmee ze op de poten en neus van de vijand schieten, die eerder een speciale houding hebben ingenomen en scherpe spiercontracties hebben gemaakt.

Naalden dienen ook deze originele dieren om waardevolle informatie naar elkaar te verzenden. Dergelijke speciale instrumenten zijn in staat een eigenaardig geluid van bepaalde tonen te produceren tijdens wrijving, en de familieleden accepteren en decoderen de signalen gemakkelijk.

Terneks gebruiken ook klaptongen voor communicatie. Deze geluiden, die niet worden waargenomen door het menselijk oor, stellen varkensharen in staat informatie te verkrijgen over de wereld om hen heen, en gebruiken deze voor hun eigen veiligheid en beweging in het donker.

Gestreepte tenrecs zijn, in tegenstelling tot hun andere familieleden, sociale dieren die zich in groepen verenigen. Een stel borstelige broeders leeft in een enkele familie, in een met hen uitgerust gat, dat meestal in de buurt van een geschikte vochtbron graaft.

Dit zijn zeer nette en zorgvuldige wezens. Ze sluiten de ingang van hun huis met bladeren en gaan voor natuurlijke behoeften alleen naar aangewezen gebieden buiten het openbare huis.

In de koude tijden die in mei komen, overwinteren gestreepte tenrecs, maar alleen in strenge winters, en de rest van de tijd blijven ze actief, maar verlagen de lichaamstemperatuur tot het niveau van de omgeving, wat hen helpt energie te besparen. In deze staat zijn ze tot oktober.

Ternek voeding

De meeste soorten borstelige egels eten plantaardig voedsel, voornamelijk vruchten van bomen en struiken. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Een gewone tenrek is bijvoorbeeld een roofdier en consumeert vele soorten ongewervelde dieren, evenals kleine dieren, zoals insecten, en kleine gewervelde dieren als voedsel.

Op zoek naar voedsel graven deze wezens, zoals varkens, hun stigma in de grond en gevallen bladeren. In kinderdagverblijven en dierentuinen worden dergelijke exotische dieren meestal gevoed met fruit, bijvoorbeeld bananen, evenals gekookte granen en rauw vlees.

Voortplanting en levensduur van de hals

Het broedseizoen in borstelige egels vindt slechts eenmaal per jaar plaats en het vrouwtje voedt haar nakomelingen met haar eigen melk, die de baby's krijgen van 29 tepels van het dier. Dit is een recordnummer voor zoogdieren.

Bij de meeste soorten, bijvoorbeeld in gestreepte tenreks, vindt paring plaats in het voorjaar. Het dragen van het nest duurt ongeveer twee maanden, en na deze periode verschijnen welpen. Er zijn soorten borstelige egels die niet bekend staan ​​om hun speciale vruchtbaarheid, terwijl anderen integendeel tot 25 baby's per keer brengen.

Maar gewone tenreks, die vooral door records in deze kwestie worden onderscheiden, kunnen veel meer hebben (tot 32 welpen). Maar niet iedereen overleeft in de natuur. Het vrouwtje, wanneer de kinderen opgroeien, is bezig met hun opvoeding, wat leidt tot onafhankelijke zoektochten naar voedsel.

Tegelijkertijd staan ​​kinderen in kolommen en volgen ze hun moeder. De meeste baby's sterven in een moeilijke strijd om te bestaan ​​en er blijven er niet meer dan 15 over van het hele broedsel. Het mooie beschermende mechanisme dat baby's van nature krijgen, zijn de naalden die snel na hun geboorte uit hen teruggroeien.

In tijden van gevaar, in angst, kunnen ze speciale impulsen afgeven die de moeder oppikt, waardoor ze de kans krijgt om haar nakomelingen te vinden en te beschermen. Gestreepte tenrecks brengen een nest van 6 tot 8 welpen, die snel groeien en ontwikkelen.

En na vijf weken kunnen ze zelf nakomelingen krijgen. De leeftijd van de borstelige egel is van korte duur en hun levensduur is meestal van 4 tot 5, tot een maximum van 10 jaar. In gevangenschap, onder gunstige omstandigheden, kunnen ze zich echter veel langer uitrekken: tot een dozijn en een half.

Pin
Send
Share
Send